Şimdi Ara

bir scanner çözünürlüğü için 2400x4800=11.520.000=11mp'dir demek...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
4.060
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • piksel, dpi derken karıştı kafam , boşu boşuna pahalı bir scanner almak istemiyorum ,
    basit bir fotoğrafı 10x15 ebatında kaç dpi de taramak idealdir?

• 600 yada 700 ben bunda tarı yorum süper cıkıyor
  • bilgisayar ekranında ne kadar yer kaplıyor 600dpi lik bir fotoğraf ?
    misal 15 inç bir laptopun ekranını kaplar mı?
  • onu hiç denemedim ama görün tü kalı tesi iyi cıkıyor
  • sen 600dpi de tarıyormusun yoksa 600 dpi de çıktısınımı alıyorsun? bahsettiğin çözünürlük çıktı çözünürlüğü değil dimi?
  • dpi yazıcılar için kullanılan ölçü birimidir, pixel ise grafik olarak.dolayısı ile burada bir elma-armut durumu sözkonusu...dpi= dot per inch (yani inch başına nokta sayısı) pixel=ekranınızdaki yatay ve dikey hücre sayısı

ekranızın ölçüsü ile dpi tutmaz.siz 300 dpi bile tarasanız oldukça iyi bir ekran görüntüsü alabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi minolta35 -- 25 Ağustos 2013; 0:34:24 >
  • kartusbankası ve minolta35 cevap için teşekkürler,
    sizi doğru anladıysam o zaman boşu boşuna yüksek çözünürlükte bir scanner almaya gerek yok , yani 4800x4800dpi yada 4800x9600dpi çözürlükte bir scanner alacağıma 2400x4800 dpi çözünürlüğe sahip 3ü bir arada bir yazıcı+tarayıcı+fotokopi tarzı bir makine almak daha mantıklı,

2400x4800'lik bir tarayıcı fotoğraf taramak için fazlasıyla yeterli o zaman doğru anlamış mıyım ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: isntname

kartusbankası ve minolta35 cevap için teşekkürler,
    sizi doğru anladıysam o zaman boşu boşuna yüksek çözünürlükte bir scanner almaya gerek yok , yani 4800x4800dpi yada 4800x9600dpi çözürlükte bir scanner alacağıma 2400x4800 dpi çözünürlüğe sahip 3ü bir arada bir yazıcı+tarayıcı+fotokopi tarzı bir makine almak daha mantıklı,

2400x4800'lik bir tarayıcı fotoğraf taramak için fazlasıyla yeterli o zaman doğru anlamış mıyım ?

aynen
    http://www.kartusbankasi.com/MP-230-235-Fotokopi-Yazici-Tarayici,PR-871.html

bu modeli tafsiye ederim kampanyada şuan 250 adet kaldı işini görür grafik vaya profes yonerl resim işi ile uğraşmıyosan yüksek çözünürlü tarayıcı gerekmez ben bile hiç bugüne kada 600 üzerinde resim taramadım cıktı aldığımda ise güzel görünüyor

• Doğru anlamışsın ve kartuş bankası haklı.sürat v.b. şeyler senin için çok önemli değil ise tavsiye ettiği cihaz da işini görür.
  • quote:

alırken dikkat et.hatta a4 boyutunda bir fotoğraf götürüp tara sonuca bak.çünkü kimi tarayıcı dpi olarak iyi olmasına rağmen o kadar berbat optik kalitesine sahip ki ulan tost makinasına taratsam daha iyi tarar iyorsun.sen parayı dpi çözünürlüğe değil tarama optiğinin kalitesine veriyorsun.yazıcı ve fotokopi ihtiyacın yoksa.yani işletme değil ev kullanıcısı isen diğer özelliklere para vermeden sadece tarayıcı alabilirsin daha ucuza mal edersin.

• quote:

Orijinalden alıntı: memotembelgezer

quote:

alırken dikkat et.hatta a4 boyutunda bir fotoğraf götürüp tara sonuca bak.çünkü kimi tarayıcı dpi olarak iyi olmasına rağmen o kadar berbat optik kalitesine sahip ki ulan tost makinasına taratsam daha iyi tarar iyorsun.sen parayı dpi çözünürlüğe değil tarama optiğinin kalitesine veriyorsun.yazıcı ve fotokopi ihtiyacın yoksa.yani işletme değil ev kullanıcısı isen diğer özelliklere para vermeden sadece tarayıcı alabilirsin daha ucuza mal edersin.

benim aklımda canon yada epson bir tarayıcı almak vardı ama 2400x4800 lük bir tarama yeterli olduğunu öğrenince 3ü bir arada olan bir makine almaya karar verdim aklımda marka olarak canon var ama elektronik mağazalarında deneteceklerini sanmıyorum.

sizin uzak durmamı tavsiye edebileceğiniz marka ve modeller hangileridir ?

• isntname İ kullanıcısına yanıt
    bende epson fotoğraf tarayıcı var.memnunum.asıl tekno mağazalarda denetmeleri lazım.3 ü bir arada ürünleri daha pahalıya alırsın.sade tarayıcı daha ucuz olur.canon tarayıcı hiç kullanmadım.canon fotoğraf yazıcım var ona bakrak şöyle diyebilirim.epson daha ucuz çözümler üretiyor.canon gereksiz pahalı hem ilk fiyat pahalı hem tamirat ve sarf malzemeleri.
  • memotembelgezer arkadaşım tarayıcı olarak epsonlar daha pahalı şu an canonlara göre canon lide 210 180tl civarı, epson v37 220tl civarı vatanda,
    ama sen şu tost makinasını yazmamışsın yanılıp onlardan almayalım yazarsan sevinirim:)
  • canon mp230 tarayıcısı gayet güzel 600 de tarama yaptığım da nerdeyse 1e1 tarıyor +125 tl hem tarama hem yazma hemde bitmeyen kartuş sistemi üzerinde memnun kalmadığınız taktirde ürün iade etme şansınız var 2 gün içinde
  • isntname İ kullanıcısına yanıt
    :) güncel fiyatları bilmiyorum tabi.ben epson v700 kullandım güzel bir alet,gideri var.ucuz diyorsan canon u al.sonuçta fotoğraf konusunda çalışan bir firma.dandik birşey çıkarmaz.ben canon fotoğraf yazıcı kullanıyorum.istanbulda profesyonel iş yapan uğur varlı adında baskı merkezi var.onun kalitesinde baskı alıyorum.yüksek lisans portfolyomu bu şekilde hazırladım.kısacası canon da da kalite sorunu olmaz.ama dediğim gibi yan ürünler ve tamir olayı masraflıdır. tost makinası durumunu hp modellerinde gördüm.optik kayıklık yapıyor tararken sanki dalgalı deniz tarıyormuşsun gibi acayip birşey oluyor.anlatılmaz yaşanır bir durum :) markette rica et dene.olmadı netten al.beğenmezsen 7 gün içinde iade edebiliyorsun.3ü 4ü bir arada ürünleri tavsiye etmem kalite düşük oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x571 -- 28 Ağustos 2013; 12:18:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr_YAMYAM

quote:

piksel, dpi derken karıştı kafam , boşu boşuna pahalı bir scanner almak istemiyorum ,
    basit bir fotoğrafı 10x15 ebatında kaç dpi de taramak idealdir?

Burada bilinmesi gereken şey kelimelerin anlamlarıdır.
    DPI = Dot Per Inch: İnç başına düşen nokta sayısı. 1İnç=2.54cm dir.
    Çözünürlük: Tam boyutta yatay ve düşey olarak kapsanan pixel sayısıdır.
    Bir tarayıcıda inch başına 600 ile tarama yaptığımızda taradığımız kağıdın büyüklüğüne göre çözünürlük alırız.
    ÖRNEK.
    4X6inch boyutunda (10X15 kağıt) bir dökümanı 600DPI ile tararsak elde edeceğimiz sonuç=4X600=2400P düşey çözünürlük. 6X600=3600P yatay çözünürlük olacaktır.
    Yani tarayıcılarda kullanılan inç başına taranan nokta seçimi 2.54cm lik bir çizgi için kaç adet pixel kullanıldığının ölçüsüdür. Toplam kağıt büyüklü toplam çözünürlüğü verecektir.
    Reklam amaçlı yüksek çözünürlükmüş gibi gösterilen bazı değerlere rağbet etmeyiniz.

3ü 1arada ürünleri memotembelgezer arkadaş tavsiye etmedi, 3ü 1arada ürünler hakkında siz ne düşünüyorsunuz,
    birde 2400x4800lük bir tarayıcı yeterde artar o zaman, 4800 yada 9600 dpi yazan tarayıcılar ile yapılacak tarama abartı kaçar sanki ne dersiniz?

• Mr_YAMYAM lütfen cahilliğimi affet ama sen A4 büyüklüğünde bir fotoğrafı 600dpi yerine 200dpi ile taramanın daha iyi olduğunumu söylüyorsun? kafam karıştı:))
  • "Bu durumda tarayıcının desteklediği max. çözünürlük üzerine hesap yapmalısın. 2400X4800 çözünürlük desteği olan bir tarayıcı ile A4 boyutunda bir fotoyu 600DPI ile tarayamazsın. Sonuç oldukça kötü olacaktır. "Mr_YAMYAM

peki ama örneğin canon lide 210 model tarayıcının özelliklerinde 4800dpi yazıyor.Ben A4 büyüklüğünde bir resmi 4800dpi de taramak istesem sonuç ne olur ?
  • quote:

quote:

"Bu durumda tarayıcının desteklediği max. çözünürlük üzerine hesap yapmalısın. 2400X4800 çözünürlük desteği olan bir tarayıcı ile A4 boyutunda bir fotoyu 600DPI ile tarayamazsın. Sonuç oldukça kötü olacaktır. "Mr_YAMYAM

peki ama örneğin canon lide 210 model tarayıcının özelliklerinde 4800dpi yazıyor.Ben A4 büyüklüğünde bir resmi 4800dpi de taramak istesem sonuç ne olur ?

Anlamamışsın adamım.
    Bak şöyle anlatayım.
    Printerlerde 2 kriter vardır.
    1 Tarama çözünürlüğü DPI yani inch başına düşen piksel sayısı.
    2 Max. elde edilebilecek desteklenebilen çözünürlük. Bu değer printerin sensorünün boyutunu gösterir ve ne kadar çözünürlüğe ulaşabileceğini belirtir.
    Eğer DPI değerini yüksek tutar da bu değeri (Max. çözünürlük) aşarsan pixeller birbirine girecektir.
    Sayfa boyutu ile DPI değeri bize toplam çözünürlüğü vermektedir.
    Daha önce de anlattığım gibi.
    1 inch için tarama tarama çözünürlüğünü belirlersin. Örnek 600 DPI
    Taradığın sayfanın boyutu zaten bellidir. Örneğin 10 inchX14 inch.
    İnch başına ayarladığın tarama çözünürlüğün ile sayfanın bir kenar uzunluğunu çarparsan elde edilecek çözünürlüğü belirlersin. 600 DPI X 10 inch= 6000 pixel yapacaktır. demekki printerin toplam çözünürlüğü bu değerin üzerinde olmalıdır.
    2. Örnek ufak kağıt taraması.
    Taradığımız kağıdın büyüklüğü 4 x 6 inch olsun
    4 X 600 DPI = 2400 Pixel
    6 X 600 DPI = 3600 pixel
    Demekki almayı düşündüğün printerin max. desteklediği çözünürlük 600 DPI için 4 X 6 inch boyutunda olacaktır.

Bahsetmiş olduğum olay taradığın kağıdın büyüklüğü ve printerin desteklediği en fazla çözünürlük (pixel) ile ilgilidir.

eğer çıktısını almayı düşünmüyorsam en üst çözünürlükten tarayabilirim o zaman resimleri?
    bunun mahsuru varmı? örneğin 10*15 ebatındaki bir fotoyu diyelim özelliklerinde 4800dpi yazan bir tarayıcının maksimum değeriyle tararsam,
    10 x 4800 = 48 000

15 x 4800 = 72 000
    değerlerine ulaşıyor. Şimdi bunu bir printirdan yazdırmak istersem bu çözünürlüğe sahip bir printır bulmam gerekki sanırım bu henüz yok.
    ama yazdırmayacak bilgisayardan bakacaksam sorun yok sanırım.Doğru anlamışmıyım hocam?

• quote:

quote:

quote:

quote:

"Bu durumda tarayıcının desteklediği max. çözünürlük üzerine hesap yapmalısın. 2400X4800 çözünürlük desteği olan bir tarayıcı ile A4 boyutunda bir fotoyu 600DPI ile tarayamazsın. Sonuç oldukça kötü olacaktır. "Mr_YAMYAM

Anlamamışsın adamım.
    Bak şöyle anlatayım.
    Printerlerde 2 kriter vardır.
    1 Tarama çözünürlüğü DPI yani inch başına düşen piksel sayısı.
    2 Max. elde edilebilecek desteklenebilen çözünürlük. Bu değer printerin sensorünün boyutunu gösterir ve ne kadar çözünürlüğe ulaşabileceğini belirtir.
    Eğer DPI değerini yüksek tutar da bu değeri (Max. çözünürlük) aşarsan pixeller birbirine girecektir.
    Sayfa boyutu ile DPI değeri bize toplam çözünürlüğü vermektedir.
    Daha önce de anlattığım gibi.
    1 inch için tarama tarama çözünürlüğünü belirlersin. Örnek 600 DPI
    Taradığın sayfanın boyutu zaten bellidir. Örneğin 10 inchX14 inch.
    İnch başına ayarladığın tarama çözünürlüğün ile sayfanın bir kenar uzunluğunu çarparsan elde edilecek çözünürlüğü belirlersin. 600 DPI X 10 inch= 6000 pixel yapacaktır. demekki printerin toplam çözünürlüğü bu değerin üzerinde olmalıdır.
    2. Örnek ufak kağıt taraması.
    Taradığımız kağıdın büyüklüğü 4 x 6 inch olsun
    4 X 600 DPI = 2400 Pixel
    6 X 600 DPI = 3600 pixel
    Demekki almayı düşündüğün printerin max. desteklediği çözünürlük 600 DPI için 4 X 6 inch boyutunda olacaktır.

Bahsetmiş olduğum olay taradığın kağıdın büyüklüğü ve printerin desteklediği en fazla çözünürlük (pixel) ile ilgilidir.

eğer çıktısını almayı düşünmüyorsam en üst çözünürlükten tarayabilirim o zaman resimleri?
    bunun mahsuru varmı? örneğin 10*15 ebatındaki bir fotoyu diyelim özelliklerinde 4800dpi yazan bir tarayıcının maksimum değeriyle tararsam,
    10 x 4800 = 48 000

15 x 4800 = 72 000
    değerlerine ulaşıyor. Şimdi bunu bir printirdan yazdırmak istersem bu çözünürlüğe sahip bir printır bulmam gerekki sanırım bu henüz yok.
    ama yazdırmayacak bilgisayardan bakacaksam sorun yok sanırım.Doğru anlamışmıyım hocam?

DPI nin anlamını iyi kavrarsan yanılgıların ortadan kalkacaktır.
    Dot Per Inches = İnç başına düşen nokta sayısı demektir.
    Bir inç kaç cm dir: 2.54 cm
    Taradığımız kağıdın eni kaç inç =10 inch yani 25.4 cm
    2.5cm için 600 nokta belirlersen 25 cm için 6000 nokta belirleyeceksin.
    Printerinin içerisinde toplam kaç noktalık (çözünürlüklü sensör) var= 2400x4800
    Demekki böyle bir printer ile 10 inç uzunluğundaki bir kağıdı 600 DPI ile tarayamazsın. Toplam çözünürlüğünü aşar. Böyle bir durumda bu büyüklükte bir kağıdı 200 DPI ile tarayabilirsin.
    Sen direk olarak printerin max desteklediği çözünürlük ile DPI yı karıştırıyorsun.

NOT: Tarama çözünürlüğü ile baskı çözünürlüğünü karıştırmayalım. Baskı esnasında, mürekkep püskürtme olayı inch başına belirlenir ve kağıt kalitesi ile ayarlandığı için basılabilen en büyük boyutlu kağıtta bile inch değeri aynı kalacaktır.

http://www.canon.com.tr/For_Home/Product_Finder/Scanners/Flatbed/canoscan_lide_210/

hocam yukarıdaki linke bir göz atarsanız cihazın teknik özelliklerinde 4800x4800 tarayıcı çözünürlüğünden bahsetmiş,
    ben eğer printırdan çıktısını almayacaksam resmin bu çözünürlükte taramamın bir mahsuru var mı? saygılar.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.