Şimdi Ara

Bir süper bilgisayar insanlığın ne zaman yok olacağını tahmin etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
2
Favori
2.166
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir süper bilgisayar insanlığın ne zaman yok olacağını tahmin etti
    Eğer devasa bir göktaşı çarpması gibi anormal bir olay olmazsa Dünya’nın ne zaman ve nasıl yok olacağı aslında oldukça açık. Güneş, bundan 5 ile 7 milyar yıl içinde şimdiki gibi görünmeyecek. Devasa kırmızı bir yıldız haline gelerek Güneş Sistemi’ndeki bazı gezegenleri yok edecek. Güneş’in genişlemesi Dünya’nın görüngesine kadar uzayacak. Bu sıcaklık ve kütleçekimi altında ise Dünya’da yaşam sona erecek. Ancak bu, nihai bir son ve bundan çok daha önce insanlığın veya yaşamın yok olması muhtemel. Yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, bir süper bilgisayar simülasyonu aracılığıyla insanlığın ne zaman yok olacağını hesapladı.

İklim en büyük düşman

Nature Geoscience’da yayınlanan araştırmaya göre iklim değişikliği insanlığın yok oluşunun başlıca faktörlerinden birisi. Yapılan yeni simülasyona göre iklim değişikliği bu şekilde devam ederse insanlığın sonu beklenenden daha kısa sürede gelebilir. Dünya'nın süregelen iklimi ve okyanus kimyasının yanı sıra tektonik plakaların durumu ve biyoloji ile ilgili çeşitli veriler kullanılarak yapılan simülasyon, sadece 250 milyon yıl içinde Dünya atmosferinin CO2 ile dolacağını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu durumun Güneş’ın ısısıyla birleştiğinde Dünya’nın insanlık da dahil olmak üzere pek çok yaşam biçimi için yaşanılamaz hale geleceğini belirtiyor.

Dediğimiz gibi iklim değişikliği baş faktörlerden birisi olsa da tek faktör değil. Araştırmaya göre Dünya'yı memeliler için doğal olarak yaşanmaz hale getiren koşullar, levha tektoniğine bağlı uzun vadeli süreçler nedeniyle daha erken gelişebilir. 250 milyon yıl içinde tüm kıtalar birleşerek Dünya'nın bir sonraki süper kıtası olan Pangea Ultima'yı oluşturacak.

Ayrıca Bkz.Çin, Ay’ın uzak yüzünden tarihte ilk defa örnekler toplayacak

Pangea Ultima'nın oluşumu beraberinde aşırı volkanizma ve gaz salınımı getirecek. Bunlarda atmosfere aşırı derecede CO2 pompalayacak. Bu tür koşullar altında insanlık herhangi bir gıda yetiştiremeyecek ve sıcaklıklar 40 ila 50 dereceye yükselecek. Bilim insanlarına göre insanlar ve çoğu memeli türü, bu yüksek sıcaklıklarla fizyolojik olarak başa çıkamayacak. Yaklaşık 252 milyon yıl önce Pangea'nın oluşumuyla aynı zamana denk gelen Permiyen döneminin sonundaki yok oluşu, gezegendeki türlerin yaklaşık yüzde 90'ını öldürmüştü. İnsanlar olmasa da Pangea Ultima’dan da yaşamın bir şekilde kurtulması mümkün.

Kaynak:https://www.tweaktown.com/news/98060/scientists-use-supercomputer-to-find-out-when-humanity-will-perish/index.html
    Kaynak:https://www.nature.com/articles/s41561-023-01259-3

• Foundation dizisi gerçek mi oluyor?

• Okudunuğu anlamayama Türkiye'de yeni nesillerde ciddi artış var. Anlaşılan izlediğini de anlayamama da vahameti katmerli gidiyormuş ...

foundation - ekşi sözlük (eksisozluk.com)

Vay anasını sayın seyirciler ...

• Herşeyi bilimle açıklama çabaları olunca böyle saçmalıklar ortaya çıkıyor.

• Dinozorları da bir gök taşı çarpmasından ziyade daha çok simülasyondakini andıran jeolojik ve atmosferik dönüşüm süreçleri ortadan kaldırmış olabilir. Günümüz Hindistanı'ndaki Deccan Traps volkanizma bölgesi bu konuda baş şüpheli olarak geçer, gök taşı çarpmadan birkaç yüzbin yıl önce çok yoğun bir faaliyete geçerek zaman içerisinde tüm atmosferi zehirlemiş olduğuna ve gök taşının çarpmasından sonra da faaliyetine devam ederek küresel dinozor rejiminin ortadan kalkmasında merkezi bir rol üstlendiğine dair şüpheler ve bulgular mevcut.

Fakat insanlık eğer yeterince adaptif olursa tamamen ortadan kalkmaz bence - evrimleşir - ama bugünkü devasa nüfuslu o sofistike ve kirletici insan medeniyetinin kalmayacağı kesin. İnsanların torunları atalarının bilim ve teknolojisini ne kadar bilir ve hatırlar, ne seviyede icra edebilir açıkçası bilmem. Belki insanlar yerlerini Stray oyunundaki gibi sert koşullara uyum sağlayabilecek kadar esneklik kazanmış yapay zekalı makinelere - ve kedi gibi doğanın mucizesi canlılara - bırakır. Belki de antik çağın çöküşünden günümüzün modern çağının nüfus ve teknoloji patlamasına benzer bir süreç yaşanır: Yani mevcut medeniyetin ve uzantılarının çöküşü, bir karanlık çağlar silsilesi, ardından eski medeniyetten de arta kalan bilgi ve teknolojilerin yardımıyla tekrar - belki daha ilkel, belki daha gelişmiş - yeni bir medeniyetin yükselişi. İnsanlık tarih boyunca defalarca kez bu benzer süreç dizilerinden geçti.

Bronz Çağı çöküşünü mesela bir Karanlık Çağ ardından Antik Yunan entelektüel mucizesinin yaşandığı arkaik ve klasik çağlar izlemiştir. Jeolojik zaman ölçekleri tarihsel ölçeklerden çok daha uzun ve yavaş, ayrıca da inanılmaz belirleyici ama mevcut insan uygarlığı çöktükten sonra yenisinin veya benzer torun türlerce benzerlerinin kurulmaması için de prensipte bir engel bulunmuyor. Canlılık veya tabiat böyle inatçıdır. Tek bir tohumdan bile kendini yeniden üretir. Esasında tüm kainatta geçerli olan termodinamik prensibin, diğer adıyla entropik gelişimin kaçınılmaz bir sonucudur canlılıkla medeniyetin dallanıp budaklanıp evrimleşerek bir yerlerde varlığını sürdürmesi. Ama insanlar evrimsel sürecin arkaplanda bilinçsiz ve kusurlu biçimde şekillendirdiği kendi sanal dünyalarında Entropi ve Evrim Tanrısı'nın iplerini oynattığını bilmeden günlük hayatlarını yaşarlar. 😄
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• He he 250 milyon yıl ... 1000 yıl var yok :)

• Sadece buharlı makinelerin icadından sonra 330 yıl bile olmamış ama bu kadarcık kısa zamanda dünyanın ve iklimlerin geldiği durum ortada: Yani böyle düşünürsek yapay zekaya sormaya gerek olduğunu sanmıyorum; biraz zekası olan 500 yılı bile tamamlayamadan yok olma ihtimalimiz olduğunu bilir ama hadi iyimser olursak en azından 1000 yılımız var, diyorum. Gerçekçi olursak da 3000 yılına kadar bile Dünyada 1 milyar insan bile kalacağını sanmıyorum! Covid19 ile zaten insanların kapalı alanlarda nasıl yaşayabileceği test edildi, diye düşünüyorum. Ayrıca nüfus da bir şekilde kontrol altına alındı ya da ileride alınacak bu sadece ilk denemeydi , diye düşünüyorum. Hepsi sadece saçmalık olarak da kabul edilebilir tabii ki :) Ama gerçek olabileceğini de kimse inkar edemez :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 6 Mayıs 2024; 17:43:03 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu bilgisayar ne kadar eder?
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Günümüzdeki teknolojilerle küresel ısınma tehdidini aşmak mümkün olacak mı ben de bilmiyorum. Fakat şundan eminim ki eğer anti yerçekimi teknolojisini insanoğluna sunmayı başarabilirsem insanoğlunun geleceği yeni baştan yazılabilir. Bu amaçla elimden geldiği kadar bu proje üzerinde gayretli çalışmalarımı sürdürmekteyim. Artık son aşamadayım fakat kaç yıl içinde tam anlamı ile hayata geçer, işte o konuda kesin bir şey söylemek istemiyorum. Şu anda insanoğlunun geleceği için tek umudum bu anti yerçekimi projesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 6 Mayıs 2024; 18:16:56 >
  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Bulursan haberdar et 👏👏👍

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Esxici E kullanıcısına yanıt
    Bu bir pervane döndür üfle veya püskürt ve itki oluştur şeklindeki en ilkel sistem değildir. Fazlaca birçok ayrıntı içeren dahili momentum sistemidir. İşte bu ayrıntı konusu anti yerçekimi sisteminin zorluğunun en önemli nedenidir. Yani işin özeti anti yerçekimini bulmaya buldum fakat uygulamaya koyabilmek ayrıntılar nedeni ile o kadar da kolay değildir. Kendi şartlarımı zorlayarak bu projeyi hayata geçirmeye çalışıyorum. Keşke anti yerçekimini oluşturabilmek günümüzdeki itki tekniği kadar çok basit olsaydı. Saygı çerçevesindeki yorumunuz için teşekkür ederim. Kalbim bana inananlarla birliktedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 6 Mayıs 2024; 20:56:28 >
  • maksimum 500 yıl

• Violet Evergarden kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım herhalde konuları karıştırdın :)

• antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Hadi hayırlısı olsun 🙂

• volga tuygun V kullanıcısına yanıt

Ah yeni farkettim Mobil azizliği. Bir yukarda Nokia ile ilgili haber vardı ona yazmıştım. Teşekkürler taşıyayım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla bana kalsa yarın yok olsun heryer savaş heryer kan

• Tarih tekerrürden ibaret. Sar başa

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İzlanda'da 2020 deki volkan patlamasını hatırlarsınız. Çıkan küller 10 gün boyunca atmosferi kapatmıştı. Küresel bir sorun çıkmıştı. Uçak seferleri, kongre, toplantı, anlaşmalar iptal edilmişti. Tarım büyük zarar görmüştü. Papa çıkıp "diz çöküp dua etmekten başka bir çözüm yok" demişti. Uygarlıklar boyunca dünya üzerinde yer alan bir kaç büyük sabıkalı volkan var. Bunların uzun süren aktiviteleri uygarlıkları yok etmiş, büyük göçlere sebebiyet vermiştir. Şimdi yazılım "sadece 250 milyon yıl içinde" diye bir tahminde bulunmuş. Siz parametreleri eksik girerseniz böyle bir tahmin doğru olabilir. Ama girin nette 2030 , 2050 kıyamet senaryolarını okuyun. Ki bunlar akla mantığa yakın senaryolar. Çünkü 2050 ye kadar yer altı ve yerüstü kaynaklarının yarısı yok oluyor. Su büyük bir sorun oluyor. Gerisini sizde tahmin edebilirsiniz.

• tbbtl T kullanıcısına yanıt

nikaragua volkan patlaması ciddi sorun yaratmıştı

• Demek ki kıyamet kopacağı zaman hepimiz ölmüş olacağız korkacak birşey yok ozaman

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.