Şimdi Ara

Bir Ubisoft Oyunu Olan Star Wars Outlaws Ne Kadar İyi Olabilir Ki? (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Aslında bu oyunda hikayeden yana sınırlayıcı olan ve hiç de ümit vaad etmeyen şey, bir hırsızın ana karakter olması. Şimdi böyle olunca derinliği ve heyecanı olmayan bir konuyla ilerlemesi çok muhtemel oluyor. Bir hırsızın başrol olduğu bir hikayede ancak çok farklı işlerin içine girecek de, o önemli ve kritik olaylarda normalde yapmadığı fedakarlık ve kahramanlıklar gösterecek ve kendi menfaatinden çok daha önemli vazifelere hizmet edecek de, ancak o şekilde hikayenin bir anlamı, derinliği ve heyecanı olabilir. Ya da işte, La Casa De Papel gibi harika bir kurgu ve macera içermesi gerekecek. (O da çok zor tabi, Ubisoft'tan beklenmez.) Normal şartlarda hırsızlık en düşük seviyede aşağılık bir iştir yoksa. Star Trek ve Star Wars gibi yapımlarda insana heyecan veren, karakterlerin kendi menfaatlerinden başka yüksek bir hedefe kahramanlık ve fedagarlık duygusuyla hareket etmeleridir. Hikayeye anlam, heyecan ve sürükleyicilik katan da temel olarak odur. Halbuki bu oyunda bir hırsızı idare etmek... İşte "ne kadar iyi olabilir ki" diye sorarken kastettiğimiz noktalardan biri de buydu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 6 Ağustos 2024; 13:42:35 >

• lostideas L kullanıcısına yanıt
    Hocam konuyu çok saptırmak istemem ama Türkiye de yaşayan ve lira kazanan bir kişi için herşey çok pahalı maalesef. Yurtdışındayım ben buradaki fiyatına göre yarı yarıya geliyor plus benim için. Türkiye kredi kartımda olduğu için problem yaşamadım şimdiye kadar. Ama bir ara 159 liraydı galiba o dönem çok uygundu ubisoft+ benim için.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Pahalı işte hocam, ancak çok iyi olduğunu bildiğin bir oyun için değer yani o parayı ödemeye, yani şöyle bir deneyeyim, güzelse devam ederim mantığıyla verilecek bir para değil 300 TL. (Yakın sayılacak bir zaman önce ancak çok kaliteli oyunların 500 lira olduğunu düşünecek olursak.)

• Haklı çıkmaz olaydım... Oyunda ilerliyorum kaç gündür... Çok haklı olarak sormuş olduğumuz "ne kadar iyi olabilir ki?" ifadesi, belli bir kalitesi olmakla birlikte bir çok basma kalıp, tekrara düşen içerikler ve sinir bozucu hatalar ve çökmeler ve bir ton candan bezdiren durumlar bekliyorduk. Tam da böyle oldu. (genel olarak incelemeler kanaatimizi teyid ediyor, hatta biri şöyle demiş: "bu oyundan sonra Ubisoft'tan bir b.k olmayacağını kesin olarak anladım ve kanaat getirdim!")

Oyun yayınlanan güncellemeye rağmen halen çok sorunlu. Sık sık nedensizce çöküyor. Bu kalitede (!) bir oyun için ciddi handikap. Speeder denilen hız aracının kontrolleri o kadar kötü ve öyle aptalca hatalar barındırıyor ki anlatılmaz yaşanır. Oynayanlara Allah'tan sabır diliyorum. Oyun ilerledikçe (her Ubisoft oyununda olduğu gibi) bir sürü hammaliye yaptırmaya başladı. Aslında başta da vardı da, sadece ana hikayeden ilerlemiştim bu yüzden ama artık ana hikaye içinde de yan görevler gibi şuraya git, buraya git, onunla konuş, o konuştuğun da seni üç ayrı yere göndersin şeklinde bıkkınlık veren klişe ve anlamsız görevler vermeye başladı. Of of, of ki of!

Çok sayıda sorunlar, hatalar ve sinir bozucu durumlar, angarya görevler, işler ve klişeleşmiş içerik mevcut. Ama yine de 300 liraya fazlasıyla değer. Keşke her Ubisoft oyununda olan hatalar ve birbirinin (konsept, tarz olarak) kopyası oyun şablonu olmasa ama Ubisoft işte. Biz bıktık, adamlar bıkıp usanmadı....

Of Ubisoft of, oraya git buraya git, oraya git buraya git, iki diyalog dinle, öbür tarafa git, şimdi diğer tarafa git şunu getir, Allah belanızı versin, her oyunda bok varmış gibi aynı tarz, aynı şablon, of ki of. (Bir de her oyun aynı değil diyenler hay kafasına... Görüntü ve ortam farklı olunca farklı olmuyor akıllım...Hay Allahım!) Kısmi olarak bu oyundan keyif almayı anlarım ama hiç kusur bulmayıp mükemmel demeyi anlayamam. Yahu sinir hastası oldum, öyle bir Allah'ın belası speeder yapmışlar ki sağa sola çarpmadan, doğru dürüst kontrol edilmesi imkanı yok. Fren diyorlar, ya çalışmıyor ya da zınk diye duruyor, ortası yok ve onunla bizi bir sürü şeye çarpacağımız daraşmalaık yerlere de sokuyor. Hangi geri zekalı dizayn etmiş ki. Trainer kullandığım halde hiç gereksiz bir sürü sinir bozucu zahmet ve sıkıntı çekiyorum. Tam bir rezillik. Keşke oyun dünyasından yok olup gitse şu firma. Yerini adam gibi işler çıkaranlar alsa.... 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 3 Eylül 2024; 22:30:41 >

• Oyunlarda Türkçe dil desteği talebinin ne kadar haklı ve makul olduğu hakkında:

Aklıma şöyle bir şey geldi. Oyunlarda Türkçe dil desteği talebinin ne kadar haklı ve makul olduğu ve "Gidin ingilizce öğrenin!" demenin ne kadar abes ve yersiz olduğunu akla çok daha yaklaştırıyor. Tasavvur edin, bir sinema filmi var (malum film biletleri de oldukça arttı, 200 TL civarında) birisi diyor ki "bu film yapımcısı ne yapmış böyle, Türkiye'de film vizyona sokuyor ama Türkçe altyazı bile koymamış, bir de üstüne o kadar fiyat istiyor!" Bir diğeri çıkıp da diyor ki: "Gidin ingilizce öğrenin!" ve ekliyor: "Firma o kadar (milyonlarca dolar) masraf yapmış, bir de sizin anlamanız için çeviri parası mı versin!"

Filmin en azından Türkçe altyazılı olarak gösterime girmesini talep edeni haklı görmeyen olmaz herhalde ve diğer adamın sözünün de ne kadar yersiz ve abes olduğunu kabul etmeyen çıkmaz tahmin ediyorum. İyi de meselemiz bu misalden çok daha kuvvetli bir gerekçeyle aynen geçerlidir. Çünkü istenen fiyat film biletinden çok daha fazladır. Bu ülkede oyun satacak kişi, madem Türkiyede böyle yüksek fiyatla oyun satışa çıkarmış ve satılmasını bekliyor. O halde oyunu satın alacak kişinin de en azından Türkçe altyazı görmek en tabi hakkıdır.

Sağolsun arkadaşlarımız bir şekilde yardımcı oluyorlar, yama yayınlayanlar çok. Ama sorunsuz da değil bu yama işi, yok versiyonu uymadı, yok elle çeviri gibi anlaşılır değil, yok oyuna güncelleme geldi, yok yama linki silinmiş, yok yama platformu işi bırakmış! Bin türlü sorun. Mecbur mudur ürünü satın alan kişi böyle şeylerle uğraşmaya. Vay efendim crack'li oyun kullanılıyormuş da, çok satın alan yokmuş da, kaç kişi alacakmış da, o kadar kişi için çeviri parası mı verilirmiş! Yahu aynı mantıkla, sinemaya gidenlerden binlerce kat sayıları fazla değil mi internetten korsan film izleyen, o zaman sinemada da Türkçe altyazısız film olsun! Böyle bir şeyi kim normal görüp kabul eder! Bu ülkede satacaksan yapacaksın, hem sen yapmadığın için satın alınmıyor! Satın alınmadığı için yapılmıyor değil! Makul düşünen herkes oyun satışlarının çeviri ücretlerini çok rahatça karşılayacağını takdir eder. Yani bu konuda mazeret olmaz, olamaz. Mevcut tablonun bazı sebepleri vardır: Sizin ülkeniz önemsenmiyordur çeşitli sebeplerle. Alıcılar bilinçli olup firmalara talepte bulunup ağırlıklarını göstermiyorlardır. Tepki gösterilmeyince firma da "nasıl olsa satılıyor, çok da tepki ve talep gelmiyor, çeviri olmasa da alan alıyor!" diye hatalı düşüncelere kapılıyor olabilir! Bu yanlış düşünce ve kabulleri değiştirecek olan da, bizlerden başka kim olabilir?

Birinin ifade ettiği "yüzmilyonlarca dolar para yatırır mısın toplam 10 tane lisans satacagın memleketin diline" tamamen gerçek dışı ifadesine itirazımızı da buraya almak istedik: İnsan kendi fikrini doğru göstermek için gerçeği bu kadar ters yüz edip, bu derece de abartmaz ki! Doğrusu ise, 5-10 tane oyun satarak karşılanabilecek çeviri maliyeti olacak! (Miktar iddia sahibinin ifadesine denk düşsün diye 5-10 dedik. Bu yüksek fiyatlı oyunlar için belki soylenebilir diyalog çok degilse. Tabi diyalog fazla oyunlarda maliyet daha fazla olur ama ana fikir degismez. O da maliyetin satışlara göre çok çok düşük kalacagi gerçeğidir.)

Türkiye oyun pazarı hiç de tahmin etmediğiniz ve bilmediginiz kadar büyük bir pazar (oyuncu anlamında da oyun satın alan anlamında da sayı ve potansiyel yuksek, hele bir de Türkçe dil desteği ve yerel fiyatlandirma olduğu zaman oyun satışlarının 5-10, 50-100 kat artacağını düşünmek hiç de mantıksız olmaz) ve çeviri maliyetleri de gözünüzde büyüttüğünüz kadar devasa maliyetler değiller. Her konuda olduğumuz gibi bu noktada da birçok insanda özgüven diplerde geziyor. Bırakın şu aşağılık kompleksini Allah aşkına.

Oyun Gelirlerine Göre İlk 100 Ülke

https://m.bolumsonucanavari.com/Haberler-Oyun_Gelirlerine_Gore_ilk_100_Ulke-85620.htm

Liste 2016'ya kadar yapılmış. Ülkemizin bu listedeki yerine baktığımızda ise 16. sırada bulunduğunu görüyoruz. Newzoo'nun raporuna göre 79.623.000 nüfusa sahip olan ülkemizde internet kullanan nüfus ise 45.751.000. Türkiye'deki toplam oyun geliri ise 685.002.000 Amerikan doları olarak belirtilmiş.

Türkiye oyun sektörü raporu 2023

https://www.turkiyeoyunsektoruraporu.com/tr/

Türkiye'nin oyun sektöründe ne kadar büyük olduğunu bu rapor çarpıcı şekilde gösteriyor.

Sektör Büyüklüğü (TL Bazında)  13.920.000.000 TL

2023, Türkiye oyun sektörü için dinamik ve çeşitli zorluklara rağmen pozitif bir

gelişim sürecine sahne oldu. Küresel siyasi dalgalanmaların ve ekonomik

belirsizliklerin Türkiye'yi etkilediği bir yılda, oyun sektörü özellikle TL'nin Dolar

karşısındaki değer kaybının getirdiği zorluklara karşı her şeye rağmen direnç

gösterdi.

Rapordan: "Türkiye'nin 47 milyon oyuncusuyla, 580 milyon dolarlık bir hasılat elde ettiği 2023'te,

geçen seneye göre dolar bazlı gerileme olsa da TL bazında artış var."

• Şuan oynuyorum. Sıkıcı farcry ve ac oyunlarından sonra denemeye değer. Sınırdan 70/100

• Dexter Morgan kullanıcısına yanıt

Evet, zaten denemeye değer ve belli bir oranda keyif alınabilen bir oyun olduğunu yazmıştım ama meseleye çok boyutlu bakmak gerek, bir de tabi ilerledikten sonra duygu ve düşünceleriniz ciddi anlamda değişiyor. Benim öyle oldu, başta daha olumlu bakıyordum ama ilerledikçe bahsettiğim sorunlar, sinir bozucu ve katlanılmaz derecede usanç veren klişe durumlar... Sabrı olan ve sinirleri sağlam olan oynasın diyorum geldiğim noktada.

Oyunda hikaye modunda bile sıkıcı ve gereksiz zahmetli, hammaliye içerik çok fazla. Hem trainer kullanmama, hem hikaye modunda oynamama ve hem de kapı hacklemelerini sonradan ayarlardan kapatmama rağmen (çok kolay geçmeyi sağlıyor bu ayar, tavsiye ederim) geldiğim noktada artık biraz ara verdim. Usanç verdi çünkü. Yani oyunu bitirin ve bakın bakalım o 7 puanı hala can-ı gönülden vermeye devam edecek misiniz derim... (Ben veremiyorum. Bana bu kadar eziyet edip, oyun keyfimin içine edip, sinir harbi yaşattıktan sonra nasıl vereyim?!)

Bu arada Ubisoft'a mahsus bir şey değil şikayet ettiğimiz noktalar. Birbirini tekrar eden basmakalıp, uyduruk ve oyun süresini arttırmaya yönelik oyalayıcı içerik artık baygınlık veriyor. Yaşı ileride olanların buna tahammül göstermekte elbette çok daha sabırsız olmaları tabidir. Ama artık gerçekten yeter yani, bir oyunda 50 tane kilitli kapı açmaya çalışmanın, 50 tane anahtar arayıp bulmaya çalışmanın, dört tarafta hiç de gereği olmadığı halde uzak mesafeler arasında koşturup durmanın, iki diyalog dinleyip tekrar öbür tarafa gitmenin cazibesi nedir bana söyler misiniz?! Bunun yerine süresi daha kısa ve öz olan nitelikli yapımlar olmalı diyorum. Öbür türlüsü kandırmaya ve nitelikli dolandırıcılığın kapsamına giriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 5 Eylül 2024; 7:16:48 >

• lostideas L kullanıcısına yanıt

Hocam yaşım 29. Dediğiniz bulmacaları bende kapattım. Çünkü sürekli aynı şeyleri yapıyorsun. Demek istediğim klasik formül olan küçük yeri al sonra büyük yeri al kısmı yok oyunda. Gene kolaya kaçmışlar bu seferde havalandırma deliği var her yerde

• Bir Star Wars fanıysanız bu oyun sizin için nimet. Kim ne derse desin, Sabbac oynamak da, Nix ile olan etkileşimler de, açık dünya bir Star Wars evreninde takılıyor olmak da çok keyifli. Üstelik Ubisoft+ ile 300TL alıp bitirebiliyor olduğunuzu düşününce şu oyunsuzlukta ilaç gibi. Ancak Star Wars ile hiç alakanız yoksa, kesinlikle uzak durun. Her şey size korkunç sıkıcı gelecektir.

Millet klasik kafa devam ediyor. Herkes gömmüş ben en çok gömeyim kafasıyla içerik hazırlama derdinde. Pek kulak asmayın derim, bilhassa bizim sözde gamefluencer tipleri. Adama/kadına sorsan Star Wars'tan 2 yan karakter sayamaz, neymiş fanmış. Evet güzelim evet, en büyük fan sensin, bu oyun da çok kötü, siz oynamayın bir zahmet, oynayana da laf etmeyi bırakın!

• SAVIAR kullanıcısına yanıt

Daha önce de söylemiş olduğum gibi tüm eleştirilerime rağmen (oyunu bitirdikten sonraki son kanaatim) özellikle ubisoft plus ile 300 liraya denetimlemeye fazlasıyla değer diyorum. (Star Wars fanı değilim) Bu kanaatim değişmedi. Özellikle oyunun son final bölümünü gayet sürükleyici, heyecanlı, hareketli, sürprizlerle dolu ve keyifli yapmışlar. Ama işte… 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 9 Eylül 2024; 12:4:48 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.