Yaş ve yıl doldu çıkalım diyoruz hocam zamanla bir değişiklik olmazsa. Dediğim gibi son zamanlarda da getiri pek istenen durumda olmadı. Paranın bi kısmını araç alımında değerlendirip kalan kısmını da fiziki altına çevireyim diyoruz. Bu ay sonuna kadar maksimum devlet katkısını alabilmek için ödeme yapmayı düşünüyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (306. sayfa)
-
-
Hayırlı olsun şimdiden, böyle yapın demiyorum ama bu kadar kısa sürede çıkacak olsam borçlanma araçları fonunda veya para piyasası fonunda değerlendirirdim, İMKB nin ne yapacağı belli olmaz
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Çok teşekkür ederim hocam. Fonları inceleyeyim☺️
hocam
bu max.tutar herkeste aynı mı?
Bu arada 312bin x 0.25 (Devlet katkısı) x0.6 (benim şu an %60 hakediş)
= 46.800 tl yıllık
mı olacak hesap?
Mesela ben şimdi paramı alıp çıkmak istiyorsam hemen 312.000 yatırayım yıllık hakkımı doldurayım, yıl boyu başka hiç yatırmamıştım 312.000'ni mi yatırdıktan bir hafta sonra çıkayım fazladan 46.800 lira alayım?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 14 Ocak 2025; 12:7:38 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Evet maksimum tutar herkeste aynı ve asgari ücretteki artışa göre her sene yenileniyor bu tutar.
Yaptığınız hesap doğru, siz sistemde kalma süresini doldurmuşsunuz ama 56 yaş dolmadığı için sistemden çıkarsanız devlet katkısının %60 ını alırsınız.
Hocam bu arada biraz baktım da bes devlet katkısı %30 yapılmış Ben girdiğimde %25'ti benim hesap hiçbir şekilde %30 olmaz mı acaba artık..
Yine de bir şeyleri tam mantığımı almadı burada Mesela şu anda çıkmak istiyorum o zaman hemen bir yerlerden 312 bin lira bulayım 312.000 yatırayım sisteme sonra mesela Gelecek hafta veya gelecek ay sistemden 312.000 + 47 bin lira para çekebileyim? Havadan 47 bin lira gelsin çıkmadan önce
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 14 Ocak 2025; 14:51:30 >
Sizde de %30 şu anda. Yani kanun ne zaman uygulanmaya başladıysa sizde de aynı şekilde yatıyor. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
Evet diyelim ki 312 bin TL yatırdınız, aşağı yukarı 45 gün sonra devlet katkısı hesabınıza geçer. Ve evet 47 bin lirayı alırsınız. Ben dahil herkes böyle yapıyor zaten toplu para yatırma imkanı olan.
Ama devlet te boş durur mu, hem fon getirisinden hem de devlet katkısından %5 kesiyor çıkışta vergi olarak.
Anladım hocam ama mesela elde nakit var bunu normal faize filan koyup değerlendireceğimizeji onda da stopaj var zaten,
BESe yatırıp yatırım fonu seçip ki Üstelik risksiz yatırım fonu seçmenin parayı normal faize koymaktan Pek farkı yok sanırım.
yatırım fonunda stopaj değişiyor mu bilmiyorum ama %10 dur herhalde .
Ee o zaman eldeki parayı normal faize yatırmak yerine buraya koymak +47bin daha almak açık ara daha karlı oluyor.
hem de çok açık ara.
Burada bir mantık hatası veya unuttuğun bir risk faktörü var mı hükümetin seferberlik ilan etmesi dışında 😬
Bu arada bu yıllık dönemler benim girişime göre mi oluyor Yoksa ocaktan Ocağımı Mesela ben 347.000 lirayı yatırıp 47 bin lira almayı 15 gün yüzünden kaçırdın mı şimdi acaba
edit : %30 ise 47bin değil 56bin tl. eski %5 vergi vs. Devlet kendi katkı payından Vergi alıyor demek 😬
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 14 Ocak 2025; 15:18:14 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Tabi ki elde kenarda boşta duran nakit varsa, hemen kullanılmayacaksa bes te değerlendirmek mantıklı. Ama yok ben bu parayı borsa da veya altın da daha iyi değerlendiririm dersen o başka. Kaldı ki bes fonlarında da bunlara yatırım yapabilirsin zaten.
Bir mantık hatası yok, garanti emeklilikte iki tane bes im vardı. Birisi 2010 girişli diğeri 2021. Geçen sene birinden emekli oldum. Devlet katkılarını her sene maksimum yatırmıştım ( bir sene hariç ) dediğim şekilde toplu ödemeyi aldım bir sorun olmadı.
Yıllık dönemler ocaktan ocağa oluyor. Üstelik 347 bin lirayı tek seferde değilde, yıl içerisinde parça parça yatırabilirsin. Dolayısıyla kaçırdığın birşey yok.
hocam Dönem 2024den ocak 2025e
yani ocaktan ocağa ise son 16 günüm mü?
yoksa 2024ü artık kaçırdım mı?aralık-Aralık mıydı?
Dönem tam olarak nasıl, - eüer giriş tarihime göre değilse-
347bin tl yi Daha iyi değerlendirme imkanı buunla karşılaştırınca yok tabi ki,
Her yıl 11 ay beklerim dönemin 12.ayında birden 347bin yatırırım mesela diye.
Ama 2024ü 15 günle kaçırdıysam üzülürüm.
**editler.
-
Yok hocam, hicbişey kaçırmadın. Dedim ya, 2025 yılı içerisinde ne zaman yatırırsan yatır diye. İstersen hepsini birden değil, parça parça bile yatirabilirsin. Önemli olan o yıl içerisinde maksimum tutarı tamamlamak.
Dönemler her yılın başında başlar, aralığın sonunda biter. Yani aralığın sonuna kadar vaktin var.
Edit: sonradan farkettim, 2024 tabi ki kaçtı. 2025 için geçerli bu dediklerim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi famer -- 15 Ocak 2025; 17:50:36 >
tüh 2024ü kaçırmışım.
11ay bekliyim,
Aralıkta2025de 347bin atayım,
sonra ocak 2026da 347bin daha atayım,
57bin +57bin alıp, şubat 2026da ayrılayım mesela. mantıklı sanki
veya Aralık 2025 Aralık 2026 Aralık 2027 bu şekilde maksimum tutarları yatırarak ilerliyim.
emeklilik diyince devlet katkısının yüzde yüzünü almanın dışında başka bir avantajı var mı yoksa parayı alıp ayrılıyoruz mu hocam
Merhaba 2025 devlet katkı payı için 2 ocakta eft ile teb bese 312 bin yatırmıştım devlet katkısı ne zaman yatar?
28 şubatta yatması gerekir.
-
emeklilikte bir fark da stopajda var . sözleşmenin ilk 10 yılı %15, 10 yıldan sonra %10 emeklilikte %5
-
Güzel bilgi hocam Peki stopajın %5 olması,
Hem devlet katkısını hem de O ana kadar bütün Yıllar Boyunca ki yatırım fonu getirilerini de kapsıyor mu
Evet kapsıyor
Fast işlemlerinde kesinti olmaması için ne yapmak gerekir?
Hangi bankalarda hangi saat aralıklarında para gönderme aşamasında kesinti olmaz?
Enparada 7/24 kesinti olmadan transfer işlemi yapabilirsiniz.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Enparayi biliyorum kesmiyor ancak mesela garantiden enparaya aticam orda kesiyor, maaş müşterisi mi olmak gerekiyor acaba kesmemesi için
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X