Şimdi Ara

biri bana ram o/c'yi anlatabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

overclock'dan pek anlamadığım için yardımınıza ihtiyacım var.

bilgisayar konfigürasyonum;

am2 3000+
    ASUS M2NPV-VM
    512 mb ddr2 677 Twinmos Ram
    palit Geforce 7600GS
    Coolermaster 350 Watt Güç kaynağı

bu konfigürasyonda o/c yapmak istiyorum. işlemci tamam, ekran kartı tamam ama ram'leri nasıl o/c edeceğim hakkında hiçbir bilgim yok. Birileri "5-5-5-12 2t'de sistem stabil iken 4-3-2-4'te çakılmalar başladı,..vesaire..." gibi laflar ederken ben bön bön bakmakla yetiniyorum . Şimdi ramlerle ilgili bu sayılar nedir? Ben o/c yaparken ramlerle ilgili bu sayıların nesine dikkat etmeliyim? Ramler, işlemci ile belli paralelde çalışmalı bildiğim kadarıyla ama hangi paraleldir o? İşte onu bilmiyorum. Şöyle 4 yaşında bir çocuğa o/c anlatır gibi anlatırsanız sevinirim neler yapmam gerektiğini.

Şöyle bir soru ile işinizi kolaylaştırayım, analitik bir şekilde cevap verirseniz sevinirim;

ben işlemcimi (Örneğin) 220*9'da çalıştırmaya kalktığımda ramlerle ilgili bu sayılar kaç olmalı ve neden?
    Şimdiden teşekkürler

SAYGILAR

• Söylediğin rakamlar ram timingleridir. Timing zamanlama anlamına gelir. Yani ramin gecikme süresini ilgilendirir ve performansını etkiler.
    Bu rakamlar ne kadar az olursa ram o kadar iyi demektir. Fakat bu rakamları azaltınca ramin kalitesine göre ram hızını düşürmek gerekir. Mesela eğer ddr 400 bi ram ddr 470 de 2.5 3 3 7 de çalışabiliyorsa ddr 400 de 2 3 2 6 da çalışabilir. Dikkat edersen hız arttıkça timingleri yükseltmen lazım. Yada timingleri azaltınca hızı düşürmen lazım.

ddr 2 ram kullanmadığımdan senin için timing ve hız yorumunda bulunamayacağım maalesef. Ama diğer arkadaşlar yardımcı olurlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sys_tweaker -- 10 Ekim 2006; 16:54:54 >
  • merhaba

ram lerle ilgili o "sayılar" ram zamanlamalarıdır. ram den bilgi istenirken satır ve sütunlara hangi hızlarda ulaşılacağını belirleyen parametrelerdir...

ram düşük mhz lerde çalışırsa daha çabuk istem yapılabilir. örneğin 533 Mhz de çalışan bir ddr ram 4-4-4-12 zamanlamaları ile stabil çalışabilirken, 800 mhz lik ram ler 5-5-5-15 de çalışır. Tam olarak ifade edemiyorum ama ram hızı arttıkça zamanlamalar da artar (Hız aşırtma için kullanılan ekstrem ram ler ayrı), çünkü yüksek mhz de düşük zamanlama (3-3-3-8 gibi) istediğimizde ram sinyallerinde parazitlenme oluşur, stabiliteyi bozar.

şimdi diyeceksiniz ki peki kaç mhz de hangi zamanlamaları kullanmalıyım?

öncelikle voltaj farklılıkları bu soruya kesin ve net cevap vermemizi engelliyor. örneğin 1.8 def. voltajı olan bir ram e 2.2 (ve yukarısı) gerilim uygulayabilirsiniz. tabii bu arttırım ram inizi soğutmanıza, ram çiplerinizin türüne göre değişir. bazı ramler yüksek voltajda çalışmayı severken (bh5-6, utt) bazı ramler yapacaklarını zaten düşük voltta yaparlar (tccd serisi samsunglar). bunu anlamanın en iyi yolu forumlarda araştırma yaparak daha önce sizin ram inizden kullanan insanların ram lerine kaç volt vererek hangi hız ve zamanlamalarla çalıştıklarına bakarak bilgi sahibi olmaktır

böylece elinizde en aznından bir şablon olur.

daha sonra, mesela max mhz bulmak için, 5-5-5-15 zamanlamalarıyla 2.1 voltta mhz arttırılır. sistem stabilitesini superpi, prime benzeri programlarla ölçersiniz. stabilite kaybolduğu anda hızı yavaş yavaş düşürürsünüz, böylece o ram in maksimum kaç mhz yapabildiğini anlarsınız

aynı şekilde , istediğiniz zamanlamalara ayarlayıp , voltaj vererek o zamanlamalar ile çalışabileceğiniz maksimum hızı da bulabilirsiniz gerisi size kalmış

bu arada bir bilgi daha: 5-5-5-15 diye ifade edilen zamanlamaların ilki "cas latency"dir(Tcl , yada cl olarak da geçebilir). ddr2 için 3-4-5 değerlerini alabilir , 3 en iyi değerdir

2.si "ras to cas delay" (Trcd). ddr2 için 2-3-4-5-6 değerlerini alabilir (6 gereksiz, 2 çok zor ama en iyisi)

3. "row precharge time" (Trp). yine 2-3-4-5-6 değerlerini alır, aynı üstteki gibi 2 en iyi, 6 gereksiz

4. zamanlama da "Minimum ras active time" (Tras). çok geniş yelpazede değerler alır, ne kadar düşük olursa o kadar iyi olur

yardımcı olabildiysem ne mutlu, kolay gelsin

• ilgilendiğiniz için teşekkür ederim

ilk dersi almış bulunuyorum sıra ram'leri azıcık zorlamakta :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suffocation -- 10 Ekim 2006; 17:03:08 >
  • pardon,
    cevapları okuduktan sonra aklıma bir başka soru geldi.

şimdi anladığım kadarıyla ben ram timinglerini düşürünce, mhz cinsinden hızı da düşürmem gerekecek sanırım. Peki, ram hızlarıyla oynayınca işlemcinin FSB'si ile de oynamam gerekmez mi? Sanki okuduğum şeylerden öyle birşey hatırlıyorum. Ram ve işlemci hızlarının senkron olması lazım gibi. Ya da ben çok mu eski de kaldım ki?

Eskiden işlemcimi o/c ederken (duron 800) ram'in FSB'sini de aynı oranda artırıyordum. Yani işlemcim 133*6 değilde 140*6'da çalışınca ram'in FSB'sini de 140MHZ ye çekiyordum. Böyle bir senkronizasyon yapmam gerekiyordu. Yanlış mı hatırlıyorum. Bu konuyla ilgili de detay verirseniz sevinirim.

SAYGILAR
  • Konu açmadan önce bölümde arama yapınız

http://forum.donanimhaber.com/m_1550398/tm.htm
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.