Şimdi Ara

Biyoloji vs MBG vs TDS

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

Biyoloji vs MBG vs TDS

(En Son Oy Tarihi: 5.2.2025)
Giriş

Şimdi neden bu bölümler arasında kaldığımı soracaksınız tabii olarak :) Şöyle söyleyim her ne kadar iş imkanı olarak 2 yıllık TDS bölümü daha iyi gibi gözükse de Biyoloji bilimine karşı özel bir ilgim var. Ayrıca Kimyayı da seviyorum. Tıp kazanacak bir sıralama yapamazsam tercihim muhtemelen bu bölümler arasında olacak. Acaba MBG veya Biyoloji okuyup üzerine Tıbbi Biyoloji yüksek lisansı yapıp Tıp Fakültesinde veya araştırma merkezlerinde araştırma uzmanlığı mı yapsam yoksa TDS'den gidip hastanelerde sekreter olarak mı çalışmak daha mantıklı olur? Hangisi mantıklı olur diyorum çünkü biyolojiyi sevmeme rağmen iş imkanı bakımından pek iç açıcı değil sanırım. Yine de artılarını ve eksilerini yazmak istiyorum:

Biyoloji Bölümü

Artıları

- Geniş ders yelpazesi

- Temel Bilim

- Diğer iki bölüme nazaran daha iyi üniversitelerde okuma fırsatı (Hedef: Ankara Üni.)

Eksileri

- Ağır ve yorucu eğitim süreci

- İş imkanı diğerlerine nazaran daha kısıtlı olabilir

- Dönem başına 15, yıllık toplam 30 ders (normal bölüme göre 2-3 kat daha ağır)

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (MBG)

Artıları

- Biyolojinin alt dalı olduğu için daha spesifik bir alanda uzmanlaşma fırsatı

- (Duyduğuma göre) Yurtdışı staj imkanının geniş olması

Eksileri

- Biyolojiye nazaran taşrada okumak (OMÜ, KTÜ vs.)

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (TDS) (2 yıllık)

Artıları

- Bu iki bilim dallarına göre daha hafif bir eğitim sürecinin olması

- (Bu sene için) atama koşullarının iyi olması

- Bilgisayar okuryazarı olmam

- Daha az kafa yoran ve daha rahat bir meslek olması

Eksileri

- Gelir bakımından devletin daha avantajlı olup, özel sektörde ise sertifikayla bile işe alınabilmesi (diplomanın özel sektördeki önemsizliği)

- Araştırmacı kişiliğimden dolayı daha sıradan bir hayat tarzı (bu eksiden sayılır mı bilmiyorum ama değerlendirme kriteri olarak yazıyorum)

Düşünceniz ne olurdu hocalarım?

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E61923809 -- 4 Şubat 2024; 19:27:53 >

• Odtü, itü, boun, sabancı, koç, bilkent gibi ünilerde okumayacaksan ne biyoloji okunur ne de mbg. İdealistim diyorsan çalış bunlardan birini kazan, diğer üniler sana bunların sağlayacağı olanakları da referansları da veremez. He çok istiyorsan ankara biyolojide ortalama falan kasıp gene kariyer yapılabilir ama bence sınava daha bu kadar zaman varken değmez. Tds ile mukayese edilebilecek bölümler de değiller zaten, amaç iş sahibi olmaksa tds yaz geç. (Onun da iş olanakları nasıldır bilemiyorum tabii)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merhaba konu sahibi. Öncelikle 2 yıllık Laborant ve Veteriner Sağlık bölümünü araştırdınız mı?

• Metalciadam335 M kullanıcısına yanıt

Merhaba hocam. Laborantlık düşünmüyorum.

• todrsv kullanıcısına yanıt

YTÜ, İYTE ve GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik de fena görünmüyor bu arada.

• Metalciadam335 M kullanıcısına yanıt
    Değildir de muhtemelen hocam. Yine de imkan olarak arasınlarında fark olacaktır diye düşünüyorum

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ben bu dönem veterinerlikten biyolojiye yatay geçiş yaptım 2 hafta sonra bölüme başlıyorum.Uludağ’da okuyacağım.Bu bölümü para için seçmedim idealim isteğim olduğu için seçtim önceliğin paraysa önermem

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • dertlibirisi D kullanıcısına yanıt

Yok ben de idealistlik için istiyorum ama tabiri caizse beni süründürecek bir meslek de istemiyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.