Şimdi Ara

bobin sarımı, inductance hesabı hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Online olarak ısmarladığım 0,10 mm dia bir makara bakır tel bugün elime ulaştı. 1mH değerine ulaşabilmeye çalışıyorum fakat inductance hesaplama sitelerinde herbirinde bambaşka sonuçlar çıkıyor. 1mH (milihenri) değerinde bir bobin sarımı için,

- hangi materyal nüve kullanmamı önerirsiniz?
    - nüvenin çapı ne kadar olmalı?
    - nüvenin boyu ne kadar olmalı?
    - kaç sarım yapmam gerekiyor?

Şu an elimdeki tel -resimde de göreceğiniz üzere- 0.10 mm çapında ve 'mümkündür' diyorsanız bunu kullanacağım. Daha kalın çapta bir tel olması gerekiyor derseniz, gidip edinebilirim. Bana bu konuda bir hesaplama yapabilir misiniz?

teşekkür ediyorum...

bobin sarımı, inductance hesabı hakkında

• Hadi ama arkadaşlar, sizler için pek de zor bir soru olmasa gerek
  • cyaxeres kullanıcısına yanıt
    hazır alsanız? 1mh zor bulunur bir değer değil.

sarım yapmak biraz zor ama imkansız değil.nüve üzerine sarılacaksa, malzemenin manyetik geçirgenlik katsayısının bilinmesi gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stresstest -- 17 Ekim 2013; 15:54:22 >
  • Üzerinden geçecek akım, tel çapı ile alakalıdır. Sarımların birbirine sıkılığı endüktansı arttırır. Çeşitli katsayıları olan ferit çekirdeklerin üzerine sarılırsa aynı endüktansı daha düşük sarım sayısıyla elde edersiniz. Yüksek sarım sayısı yüksek bakır kaybı demek olacağından en az bakır kullanarak sarmak için ferit nüve kullanılır. Ferit nüveler de sahip oldukları katsayılara göre doğru orantılı olarak endüktansı hava nüveli bobine göre arttırırlar.
    Hesap konusunda bir şey diyemem ama en azından basit düzeyde lcr metre alabilir yada piyasadaki hazır bobinleri kullanabilirsiniz. Sonuçta bobinin sıkılığı, nüve tipi, çapı, boyu şekli endüktansı etkiler. Siz örneğin 1/2, 1/1 wattlık karbon dirençlere sararsanız mekanik olarak daha sağlam birşeyler elde edersiniz. Örneğin yerine göre çok yüksek omajlı bir direnç işinizi görür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 17 Ekim 2013; 15:09:14 >

• Bobin olayi elektronigin sanatsal tarafidir. Hazir alabilirsin. Ama benim onerim sarim ve hesaplarini ogrenmen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.