Şimdi Ara

BOĞAZİÇİ YATAY GEÇİŞ HAKSIZLIK[ÇÖZÜLDÜ] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
101
Cevap
3
Favori
9.668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sorunun umarım çözülür bende seneye ODTÜ hazırlıktan geçmeyi düşünüyordum.
  • Yok hocam sistemde daha süreç devam ederken belgeleri görebiliyorsan hepsi onaylı gözüktü

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • karsitkütlecekimi kullanıcısına yanıt
    daha önce yatay geçiş yapmamıştır diye bir belge var. Onu yüklediniz mi?
  • Yükledim hocam

• Hangi bölümden geçtiniz?

Madde 19 : Hazırlık sınıfında başarısız olan ve halen yükseköğretim programında kayıtlı olan öğrencilerin de söz konusu madde kapsamında şartları sağlamaları halinde diğer yükseköğretim kurumlarının programlarına başvuru yapabileceklerine, ancak öğretim dili yabancı dil olan programlarda öğrencilerin tekrar hazırlık sınıfı eğitimi alamayacağına, öğretim dili yabancı dil olan programlara başvuran öğrencilerin başvurdukları yükseköğretim kurumunun yabancı dil muafiyeti için aradığı TOEFL vb. belgelere sahip olması veya yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil sınavından başarılı olması gerektiğine, yabancı dil şartını sağlayamayan öğrencilerin sadece öğretim dili Türkçe programlara başvuru yapabileceklerine
  • sunsickday kullanıcısına yanıt
    Hocam türkçe bi bölümden geçiyorum. Tıp

• Jevreyzist J kullanıcısına yanıt
    Hocam aynı problem orada da vardır bence temkinli yaklaşın

• Tiptan fizige gecmek ha. Valla helal olsun

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Olmadı ki hocam keşke olsaydı

• MADDE 20 - (1) Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişler YÖK tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır.

(2) Her bir program için belirlenen kontenjanın ne kadarının Hazırlık sınıfına ayrılacağı Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir.

www.boun.edu.tr
    Boğaziçi Üniversitesi - Boğaziçi Üniversitesi Lisans Programlarına Yatay Geçiş Yönetmeliği
    http://www.boun.edu.tr/tr_TR/Content/Ogrenciler/Ogrenci_Isleri/Yonetmelik_ve_Ic_Tuzukler/Yatay_Gecis_Yonetmeligi

. Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için 90'ı geçmemek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %30'u kadar kontenjan ayrılmasına
    www.yok.gov.tr
    YÖK Güz ve Bahar Dönemi Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri
    https://www.yok.gov.tr/ogrenci/guz-ve-bahar-donemi-ek-madde-1-uygulama-ilkeleri

YÖK hazırlık sınıfına da %30 u kadar kontenjan koyacaksın diyor anladığım kadarıyla. Ama Boğaziçi Senato tarafından belirlenir demiş. Bence ortada bir yanlışlık var.

Boğaziçine mail atın, Yök'ün size attığım maddesini belirtin. Reddedilme sebebinizi öğrenin. Dava falan sonra düşünürsünüz. Direkt ne davası ? Red edilme sebebini öğren önce.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sunsickday -- 4 Eylül 2020; 23:5:47 >

Hocam arayıp mail atıp sıkıştırıyorum nedenini öğrenmek için bakalım bi geri dönüş alabilsem

• x2yk X kullanıcısına yanıt
    YÖK ilgili konunun esaslarında üniversitelere son karar mekanizması olmaya veya koşul koymaya dair bir hak vermemiş. her şey belirli ve sabit. normlar hiyerarşisi gereği YÖK’ün x dediği bir konuya herhangi bir üniversite ne x, ne x+y ne xe x-y diyebilir, boğaziçi bu konularda çok sıkıntılı zaten, ben de bu sene bu konuda bir problem yaşadım ve ciddi bir uğraş sonucunda ancak çözebildim

konuya başka bir konudan bu konunun sahibi olan arkadaşın yönlendirmesi ile girdim ve tam olarak bunun benzeri bir mesaj yazmaya başlıyordum ilk mesajı okuduktan sonra ki sen gayet açık bir şekilde özetlemişsin durumu dostum. durum şöyle eğer bana sorasanız: yök hazırlık için %30 kontenjan açacaksın diyor zaten bunu yayınladıkları ilgili esaslardan biliyoruz, boğaziçi de bu kontenjanı açıyor ve bu kontenjan bölümlere senatonun kararı ile belli sayılarda dağıtılıyor (bu dağılım direkt oransal
    olarak yapışıyor olabilir). şimdi fizik’e 19 kişi MYP ile Yatay Geçiş başvurusu yapmış olsun, 13 tanesi ingilizce yeterliliğine sahip, 9 tanesi değil, öncelikle bu 10 tane ingilizce dil yeterliliğine sahip olan kişi kabul alıyor, sonrasında ise fizik bölümüne başvuru yapacaklar arasında hazırlık için açılan kontenjandan fizik’e 3 yer ayrıldığı için o 9 kişi arasından en yüksek MYP’ye sahip 3 kişi kabul alıyor, emin olmamakla beraber durumun bu şekilde olabileceği kanısındayım

• karsitkütlecekimi kullanıcısına yanıt
    registr@boun.edu.tr : bu adrese neden reddedildiğini öğrenmek için,
    yazi@boun.edu.tr : bu adrese de dilekçeni göndermek adına yazabilirsin,

Boğaziçi’nde ÜYK genelde perşembe veya cuma günleri toplanıyor, dilekçeni bu günlere dek vermeye dikkat et. aynı zamanda bu sene 17 tane üniversitedeki rektörlerin 4 senelik rektörlük süresi doldu, yeni atamalar gerçekleşti. şu anda 16 tane üniversitenin yeni atanan rektörü yaklaşık 15-20 gün önce toplu olarak açıklandı. boğaziçi hariç:) onun da atamasının yapılması, yani açıklanması yakındır, bu da ÜYK’nın değişecek olması demek, yani senin durumunun değerlendirilmesi çok daha gecikecek. bu yüzden elini çabuk tut dostum:)

• quote:

Orijinalden alıntı: rotbalat

YÖK ilgili konunun esaslarında üniversitelere son karar mekanizması olmaya veya koşul koymaya dair bir hak vermemiş. her şey belirli ve sabit. normlar hiyerarşisi gereği YÖK’ün x dediği bir konuya herhangi bir üniversite ne x, ne x+y ne xe x-y diyebilir, boğaziçi bu konularda çok sıkıntılı zaten, ben de bu sene bu konuda bir problem yaşadım ve ciddi bir uğraş sonucunda ancak çözebildim
    Üniversitelere özerktir olayı bu yüzden geliyor, diyor ki YÖK ben merkezi yatay geçiş sistemi getirdim ve de bunu da bir bölüm için o sene için yüzde 30 u kadarı kontenjan açma kuralı getirdim diyor amaaa işte bunu uygulamak üniversitenin özerk olma olayı burada devreye giriyor. Üniversite diyor ki tamam sen yüzde 30 uyguladın ama ben bunu yüzde 15 uygulamak istiyorum diyor ve de öyle uyguluyor. Yani kurala kesin uymak zorunda YÖK ün yayınladığı ama yüzde 30 şartını kesin uygulamak zorunda değilim diyor. Bütün tantana da buradan çıkıyor, özerk olarak serbest bırakmaları bunları doğuruyor. Yanlışsam bilgilendirirsiniz bende defalarca denk geldim bu olaya.

Çok açığı olan bir sistem katı bir şekilde kuralları koymaları gerekmekte yök’ün veya yapamıyorsanız kaldırın bu sistemi bitsin gitsin insanlar bir yılını bu saçma sapan zırvalıklara harcamasın

• quote:

Orijinalden alıntı: karsitkütlecekimi

Çok açığı olan bir sistem katı bir şekilde kuralları koymaları gerekmekte yök’ün veya yapamıyorsanız kaldırın bu sistemi bitsin gitsin insanlar bir yılını bu saçma sapan zırvalıklara harcamasın
    Hocam devlet böyle çalışır, vatandaş ister ve de devlet isteklere cevap vermekle zorunludur ve devletin bir kurumu bak ben yaptım der ama pası diğer kurumun üstüne atar top bende çıktı hesabı yapar bu seferde devletin diğer kurumu olan devreye girer madem öyle bende pası üstümden atayım der tamam senin attığın pası vatandaş istediği için bende uygulayacağım der ama kendi fantazilerine göre bu kararı uygular yani kısacası kimse vatandaşın dediğini yapmadım demez ama dediğini de tam yapmaz yaptım olduya getirir.

Sistem böyle işler, SGK da GSS işim oldu aile sosyal politikalar bakanlığı işimi SGK ya atıyor oraya gidiyorum SGK diyor ki bu aile sosyal politikalar Bakanlığı'nın sorumluluğu der eee diyorum onlarda sizin sorumlu olduğunuzu söylüyor diyorum, diyor ki bana sen şimdi gideceksin oraya böyle böyle tek tek anlatacaksın diyor onlar işleme alacaklar almak zorundalar diyor ondan sonra bize geleceksin diyor resmen kafa kırar gibi hiyerarşi işliyor. Her kurum suçu birbirinin üstüne atar ve kimse haksız değildir.

• Devlet anilerinde sadece Boğaziçi'nde böyle bir durum var, hazırlık sınıfına sadece 1 kişi alıyorlar bildiğim kadarıyla. Hatırladığım kadarıyla yönetmelikte 1.sınıftan geçenlerin tamamını hazırlığa alacağız demiyor. Bunun takdiri okulun yabancı diller birimine bırakılıyor. Diğer üniversiteler iyi niyetli olarak 1.sınıfları hazırlığa alıyor. Boğaziçi ise kontenjanların fazlalığını bahane göstererek kötüniyetli davranıyor.

Eğer yönetmeliği ben yanlış hatırlıyorsam, birince sınıftan geçen herkes hazırlık okuyabilir ibaresi varsa önerim önce okula gidip yargı yoluna başvuracağını söyle, muhtemelen buna ihtimal vermeyecekleri için dikkate almayacaklar. Sonra tanıdık bir avukat ile hızlı bir şekilde idare mahkemesine dava açarsan, dava hemen sonuçlanmaz ama mahkemeden yürütmenin durdurulması kararı çıkar. Bununla seni hazırlığa almak zorunda kalırlar.

Ya da bu kadar uğraşacak enerjin yoksa bu sene zaten online olacak, TOEFL ya da IELTS'e hazırlan al skorunu önümüzdeki sene geçersin.

hocam üniversitelerin özerk olduğunu nereden çıkardın tam olarak orayı hiç mi hiç anlayamadım. evet üniversiteler özerktir ama kendi içlerinde. YÖK ilgili esasların hiçbir maddesinde üniversiteye koşulları değişme hakkını vermemiş. aynı zamanda %30 kontenjanı da minimum tutmuş, yani üniversitelerin bu konuda başka bir şey ortaya koyma lüksü yok. üniversite ben bunu %15 uygulamak istiyorum falan diyemez yani. üniversitelerin serbest bırakıldığı falan hiç yok zaten, üniversitenin başını bile cumhurbaşkanı seçerken üniversiteye tamamıyla özerk demeyi geçtim, kısmen özerk demek dahi doğru değil. evet hatalar olabiliyor, ben de karşılaştım fakat gerekli işlemleri yaptıktan sonra kabulümü aldım. kişi her zaman uğraşmalıdır, ben bunu savunuyorum. üniversitelerin de %30 kontenjan açma zorunluluğu varken açmadığını düşünüyorum zira bu konu bayağı karışık bir durum, hatta hemen örnekleyelim: z üniversitesinin k bölümü hazırlık senesine sahip olan bir bölüm olsun. x kişisi 2019 yılında üniversiteye girdi ve 1. sınıfı bitirdi 2. sınıfa geçecek z üniversitesinin k bölümüne MYP ile yatay geçiş başvurusunda bulunuyor. y kişisi 2018 yılında üniversiteye girdi ve 1. sınıfta kaldı, 2019 senesinde tekrar 1. sınıfı okudu ve bitirdi. bu kişi de z üniversitesinin k bölümüne başvuru yapmak istiyor. ikisinin de üniversite sınavına girdikleri seneki puanları z üniversitesi k bölümünün puanını tutuyor. x kişisi de y kişisi de ingilizce yeterliliğine sahip. z üniversitesinin k bölümünün açtığı yatay geçiş kontenjanı da ağzına kadar dolmuş ve 1 kişi kalmış, bu kişilerden hangisini alacak, neye göre alacak? aynı zamanda bu kontenjan her sene içerisinde mi %30 olarak açılıyor, yani 2018 senesinde giriş yapanlar için %30, 2019 senesinde giriş yapanlar için %30 tarzı. bu bile çok önemli bir sorun çünkü YÖK'ün ilgili esaslarının 20. maddesinde taban puan tutması dışında bir başarı şartı aranmadığı söylüyor, bu bahsettiğim iki kişi neye göre kıyaslanacak? kısacası çok problemli bir sistem aslında:)

üniversite özerkliği:http://higheredu-sci.beun.edu.tr/pdf.php3?id=1609#:~:text=G%C3%BCn%C3%BCm%C3%BCzde%20tamamen%20%C3%B6zerk%20%C3%BCniversite%20yoktur,yararlanarak%20kendi%20harcamalar%C4%B1n%C4%B1%20y%C3%B6netmesi%20durumudur.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.