Herkese Merhaba, Bir speaker yapmak için ekipmanlar tamamlamaya çalışıyorum. Yapmak istediğim speaker 1 tweeter, 1 mid-woofer ve speaker kutusunun içinde konumlanacak şekilde bir 1x subwoofer 'dan oluşacak (Yani 2-way gibi görünen ama içinde passive sub olan bir speaker). Ne kadar işe yarayacak göreceğiz. Mantık olarak Technics SB-M300 'e benzeyecek fakat portlu kullanacağım. Aşağıdaki driver unitelerini besleyeceğim passive crossover nasıl yapabilirim? Elektronik bilgim kısıtlı olmakla beraber bilişimci olduğum için elim devreyi birleştirmeye yatkın. Lakin hangi değerde , hangi ürünü ve hangi sıra ile kullanacağım konusu bende yok. Kullanmak istediğim speaker driver 'larını da aşağıya bırakıyorum. - Tweeter : Dayton Audio RST28F-4 1-1/8" Reference - Mid-Woofer : Dayton Audio RS125-4 5" [url]https://www.daytonaudio.com/product/93/rs125-4-5-reference-woofer-4-ohm[/url] - Sub : Dayton Audio DCS165-4 6-1/2" Classic Subwoofer 4 Ohm [url]https://www.parts-express.com/Dayton-Audio-DCS165-4-6-1-2-Classic-Subwoofer-4-Ohm-295-198[/url] Fıstıklı baklava ısmarlarım :) işin şakası bir yana, aşağıda olası soru-cevapları yazmak istedim. Soru-Cevap : Ahşap işçiliğine yatkınım, Soru-Cevap : 4-8 ohm takıntım yok, Soru-Cevap : Evimde Polk sinema setim var. Ek bir sub daha evde yer kaplasın istemiyorum, Soru-Cevap : Ek bir SUB kadar performans elbette beklemiyorum, Soru-Cevap : Driver ünitelerinde değişiklik yapabilirim, Soru-Cevap : Elektronik müzik dinlerim lakin tekno türevi müzik dinlemiyorum, Şimdiden çok teşekkür ederim. |
Bookshelf Hoparlör için Passive Crossover desteği
-
-
Merhabalar. Öncelikle başarı ve şans dileklerimi ileteyim.
İlk olarak driver seçimi konusunda bir öneri olarak, sürücülerin hassasiyeti ve Qts değerleri birbirine yakın olsun.Misal sizin seçtiniz bas 87db tveeter 93db gibi.
İkinci önemli konu midbas alüminyum konı bas kağıt kevlar koni, bunlar aynı materyal olsa daha iyi olur bence.
Gerçi tersi olsaydı yani mid kağıt veya kevlar koni, basta metal koni olsaydı bence daha uygun olurdu, zira metal koni baslarda daha iyi. Daha sıkı baslar ve daha berrak ve dinamik olabilir.Kevlar ve kağıt midlerde daha sıcak çalabilir.
Not; Seçtiğiniz bası beğenmedim ve müzikal olduğunu sanmıyorum.Aynı basın 8 inç olanını kullandım.
İlk proje olarak çok zor bir seçim yapmışsınız bence.
Benim acemi tavsiyem size 2.5 yollu kabin yapın.Altta bas kabini bu iki sürücülü biri aktif biride pasif. Üsttede ayrı kabin buda iki yollu olsun. Sürücüleride 8 ohm seçersiniz.
-
Parts express hazır crossover devreleri satıyordu, oradan da faydalanabilirsiniz.
Birde aurum cantus midler görmüştüm orada ama fiyat baya tuzlu tabi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iboarmutlu -- 16 Nisan 2022; 22:34:42 > -
· Hazır crossover kullanmanızı tavsiye ederim. Ancak hazır crossover’lar 8 ohm’luk sürücüler için tasarlanmış olduğundan 8 ohm’luk sürücüler seçmeniz gerekir.
· Tweeter ile mid-bass arasında hassasiyet farkı olması hiç önemli değil. Ki zaten genellikle tweeter’lar daha hassastır. Tweeter hattı üzerinde L-pad kullanılarak denge sağlanır.
· Crossover’ı mutlaka kendim yapacağım derseniz hesaplarınızı 4 ohm, 8 ohm gibi jenerik değerler üzerinden değil, sürücünün empedans grafiğini inceleyerek crossover yapmayı planladığınız frekanstaki empedans değerini okuyarak dikkate almanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde yapacağınız crossover’ın hazır, jenerik crossover’dan farkı kalmaz.
· Crossover hesaplamak için şu sayfadaki hesaplayıcılardan yararlanabilirsiniz:
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X