boot.ini dosyası sistemde bulunan işletim sistemlerinden hangisinin yükleneceğini soran ve bilgisini tutan bir text dosyasıdır. Kendi içinde iki sektöre ayrılır [boot loader] sektörü zaman ayarlarını ve varsayılan işletim sistemini belirtir ikinci sektörde yani [operating system] sistem içersinde bulunan bütün işletim sistemleri yer alır ve [ntldr] dosyası boot.ini dosyasını kullanarak sistemi başlatır bu dosya sayesinde sistemde yüklü tüm işletim sistemleri bilgisayar başlatılırken opsiyon olarak önümüze gelir.
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
Boot.ini dosyasında bulunan partıtıon seçeneği sistemi yükleyeceğimiz bölüm numarasını işaret eder rdisk seçeneği fiziksel olarak hangi diskten yükleme yapılacağını işaret eder ve 0 dan başlar disk seçeneği sistemimizde kullandığımız scsı diskin numarasını işaret eder multi seçeneği scsı controller dışında herhangi bir controller kartı varsa onu işaret eder.
BOOT.İNİ SWITCH’LERİ
/basevideo bilgisayarı standart vga ile başlatır /bootlog ntbrlog.txt isimli dosyayı sistem klasörüne atar ve bu şekilde sistemimizde yüklü olan tüm sürücü ve servisleri bu dosyanın içine yazar /debug wındows kernelinindeki hataları yazar /fastdetect seri Mouse algılamasını engeller bir port tanımlaması yapıldığında sistemimizin seri Mouse algılama yapmasını engeller ve bu şekilde sistemimizindaha hızlı açılmasını sağlamış oluruz /maxmem xp pro da kullanıcağı bellek miktarı bu swıtch sayesinde ayarlanıyor /noguiboot wındows yüklenirken arayüzleri yüklemiyor ve sistemimiz biraz daha hızlı açılıyor /sos sistem normal açılmıyorsa ve sistemin yüklediği sürücüleri ve servisleri görmek istiyorsak bu swıtch kullanılabilir ve yine bu şekilde disk kontrollerini yapmamızı sağlar
Bişey sorucam yeni başlıka çıacaktımda arama yapınca burdan devam edeyim dedim.
Bu "timeout" yazan kısımda 30 yazıyor ben de 0 yazıyor bunun yararı yada zararı nedir,laç olması lazım+ bu time out tam oalrak neyi etkiliyor?
Sağolun...
işletim sistetim listesini görünümünü ne kadar süre sana sunacaını gösteren süre (sn) cinsinden
hiçbir şey yapmazsan en üstteki sistem açılır tabi bu özelliği kapatabilirsin de... yani hep bekler