Şimdi Ara

BORSACILARIN BİLGİ PAYLAŞIM PLATFORMU ! (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
33.608
Cevap
530
Favori
1.169.152
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: K.MARX

sadece sen bana bir şirkete ortak olmanın neresinin haram olabilecegini açıklar mısın?

quote:

Orijinalden alıntı: Akay KLC

Haram değil mi bu borsa

Çoluğunuza çocuğunuza yedirmekten korkmuyormusunuz

İktisadi ilişkilerin yoğunlaşıp sermaye piyasasının önem kazandığı günümüzde hisse senetleri, sermaye piyasasının en önemli aracı haline gelmiş ve bir ortaklık belgesi olarak değil de bağımsız bir mal olarak alınıp satılmaya başlanmıştır.
    Bu manada günümüzde borsanın temelini oluşturan hisse senedi alım-satımına iki farklı yönden bakmak gerekiyor:

1-İmal edilmesi, ticarî hizmeti caiz olan bir konu ile meşgul bulunan bir şirketin hisse senedini alarak ona ortak olmak. Şüphesiz bu tasarruf caizdir. Alan, şirketin malvarlığına hissesi nispetinde ortak olur, kâr ve zararına katılır, dilediği zaman da hissesini başkasına satabilir. (Piyasada bu tip holdinglerin sayısı da oldukça fazladır.)

2- Ait olduğu iktisadî değerden bağımsız değer kazanıp kaybeden bir hisse senedini eldeki parayı değerlendirmek, değerini korumak, iniş çıkışları gözeterek para kazanmak maksadıyla alıp satmak ki, borsadaki alışverişler daha çok bu ikinci maksada yöneliktir. Bu manada borsaya yatırım yapmak tam olarak değilse de biraz kumara, piyangoya benziyor. Gerçek değerin üstünde ve dışında kâğıtların pahalanıp ucuzlamasına sebep oluyor. Ekonomiye ve üretime önemli bir katkısı olmaksızın paralar kazanılıyor ve kaybediliyor. İşte bu bakımdan borsada soruda geçen ifadesiyle "oynamayı" her yönüyle makbul bir ticaret olarak değerlendirmek çok zor. (Hayrettin Karaman, Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar, s. 265, İst. 1999)

İMKB de hisse senedi alıp satmanın islami kurallara uygun olup olmadığını, şu konulara uygun olup olmadığına bakarak kararı vereceğiz:

1- Doğrudan faiz muamelesi yapan şirketlerin hisse senetlerini almak ittifakla haramdır. Bankalar, bankerlik ve tefecilik kuruluşları gibi.

2- Şer'an mütekavvim yani alınıp satılması helal sayılmayan şeylerin üretim ve alım-satımıyla uğraşan şirketlerin hisse senedini almak da aynıdır; şarap, bira vb. şeyler üreten kuruluşlar gibi...

3- Mütekavvim, yani alınıp satılması helal olan mal üretmekle beraber, bizzat ortak olunan o malı faizli muamelerlerle satan ve faiz sebebiyle elde ettiği kârı diğerine karışan ve toplam kârının yarısı ve daha fazlası olan şirketlere hisse senediyle ortak olmak da haramdır.

4- Ortak olunan şey helal bir üretim olmakla beraber şirketi elinde bulunduran müslümanlar başka haram işlerle de uğraşıyorlarsa, onlardan hisse senedi almak suretiyle onları desteklemek "günahda yardımlaşma" anlamı taşır. Halbuki bu Kur an'ı Kerim'de yasaklanmıştır,

5- Yahudi ve Hıristiyanların hakim olduğu şirketlerden hisse senedi almak, başka hiç bir mahzur yoksa en azından mekruhtur. Fıkıh kitaplarımıza bakıldığında; komünist, mason ve ateistlerin hakimiyetinde bulunan şirketlerden hisse senedi almak caiz değildir gibi bir sonuç çıkarılabilir.

6- Satın alman hissenin fabrikanın tümüne nisbeti yani kaçta kaçından ibaret olduğunu bilmek lazımdır.

7- Mal olması gerekir. Sermayesi olmayan vücuh-kredi şirketi gibi, bir müesesenin hisselerini satın almak caiz değildir.

8- Aslında helâl olan fakat İslâm'a uygun olarak çalıştırılmayan bir fabrikanın hisse senetlerine sahip olan birisinden alacağını alabilmek için, bu kişinin hisse senetlerini almak caizdir. Şu var ki, bu hisseleri bir an evvel elden çıkarıp satmak gerekir. Ve bu arada hissesine bir kâr düşerse onu amme maslahatına veya fakirlere vermesi gerekir.

9- İdaresine müslümanların hakim olduğu, haramla iştigal etmeyen, daha şeffaf olup satıma konu olan şirket varlığını dolayısı ile satılan senede düşen hisseyi açıkça bildiren, senetleri isme muharrer olup, ortaklıktan vazgeçmek isteyenlere bu imkânı sağlayan şirketlerin hisse senetlerini almak ittifakla caizdir. Ve bu Müslüman işadamları, İslâmî teşebbüsler ve helal sermaye için son derece önemli bir konudur. Çünkü, işaret ettiğimiz gibi, hisse senetleri, İslâm'a göre en büyük haramlardan olan faizin şu andaki en önemli alternatifi, işletme ve yatırım sermayesi temini için en kestirme yoldur. Müslümanlar bunu haram unsurlardan uzaklaştırarak uygulayabilseler, helal temellere oturmuş, millete hizmeti ibadet bilen çok büyük işletmelerin doğmasına ve faizin belinin kırılmasına sebep olabilirler.

Kaynaklar:
    Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, 1. Cilt, s. 382-383.
    Dr. Faruk Beşer, Fetvalar, Nil Yayınları, İzmir, 1991, s. 78-79.

Sonuç; %80 haramdır.. tabi ki her koyun kendi bacağından asılır ben şahsen, asla ve asla 1 kuruşta olsa çoluk çocuğuma yedirmem..

• Arkadaşım yeşil sermayeden misin nesin.
    Faiz falan yok ortada.

Serbest piyasa ekonomisin geregi bu.
    Talebi olan metanın fiyati artar.
    Ortada haram falan yok ki;olsa bile bu benim kişisel inancımla alakalı.

Ben dünyada milyarlarca insan gibi bir yaratıcıya inanmıyorum.
    Sanada tavsiye ederim.

Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: FenderX5

Herkese merhaba,huntelarr bizlere yardımcı olduğun için teşekkürler öncelikle.

Konuyu açıldığı günden beri takip ediyorum fakat 15 gün banlanmış olduğumdan birşeyler yazamadım,bugün banım açıldı nihayet.Birkaç sorum olacak,

-İş bankası kullanıyorum ilk hissemi 2 gün önce aldım fkat banka her alış-satışta 1 lirakesiyor bu normal mi?Parayı Komisyon ücreti adı altında kesiyor.

-Blokaj gibi bişey var bi de o nedir?

-Mesela 0,73 lük bir hisse var.1 kuruş inip çıkıyor devamlı.Ben 74ten satış emri verdim,mynet canlı borsadan izliyorum kağıt 74 oluyor fakat emir gerçekleşmiyor hatta 10dk falan 74 te kaldı yine de emir gerçekleşmedi.Neden hemen satılmıyor?

-Bir hisse alırken fiyata birşey yazmıyorum serbest alış olsun diye, banka bana atıyorum 50 lot alabilirsiniz diyor.Fakat fiyat kısmına o anki değerini girince 70 lot alabilirsiniz yazıyor,alırken serbest fiyattan almamak lazım sanırım o anki değerini yazsak daha iyi olur gibi geldi bana öyle midir?

-Ucuz kağıtlar mı daha iyi pahalılar mı?Mesela aslan çimento 650 lira falanken thyao 6 lira.Kağıdı pahalı olan şirket büyük şirket midir?

-Faizsiz çalışan,gerçekten bu ülkeye hizmet veren,yarar sağlayan,tcell gibi,bankalar gibi para kazanayım da nasıl olursa olsun mantığında olmayan şirketler hangileridir?

-İşte bu kağıt alınır demeden önce hangi verilere bakıyorsunuz?

-Bir de şu yöntem nasıl;borsa açılınca en çok yükselenlerden bir kağıt seçiyoruz %6 artmış diyelim,bundan hemen alıyoruz %9 artınca satıyoruz.karımız %3.Hergün böyle alıp satsak nasıl olur.En çok yükselenler listesindeki kağıtlar o gün için kolay kolay düşmez gibi geldi ondan böyle bişey uydurdum

-Önerebileceğiniz hisse var mı?

MÜHENDİS AÇIKLMAIŞ ama............iş banktan çalıştığın için eksik kalan kısımları bende izah edeyim istedim...
    HİSS EALIM SATIMINDA %KOMİSYON BİNDE 2 ama.en az komisyonda 1tl yani,,,,,,,,,,,,,100tl lik işlemde 1tl keser 499 tl lik işlemde 1 tl keser.....sanırım bu anlaşıldı..
    2--mesele şu senet 74-75 biz karlı olsun diye 74 e alış yazdık bu işi mümkünse akşmadan yapamız lazım hatta saat tam 18:00da yaparsa sıra olarak en önde biz oluruz...........o mantık şu 74 alış 75 satışta işlem gören kağıda 74e biz alış yazdık ve sıraya girdik.............tamamı atıyrum 1000 lot yazdık ve 74 te sıareay girdik sıramzıda 15.000 inci lot bizimki olsun ok............seans açıldı kağıt 74ten işlem görüyor yani satanlar var tam 15.000 lot işlme görmeli 74ten o kadar satış gelmeli ki bizim alışalrımızda geçkelşesin atıyorum.......13.000 lot satış oldu bizimkine 2.000 lkot kaldı ama o anda kağıda iyi alımlar geldi ve 75-76 ya çıktı sonra 76-77 ye çıktı.işte biizm alışalrımız olmadı..ve kıl payı kaçırmış oluruz..................BU DUURM TERSTENDE DÜŞÜNÜLEBİLİR...
    -
    3- DİĞER SORUN 74-75 te işlem gören kağıdın ert5esi gün çok yükseleceğini düşündük ve serbest limitsiz alış yazdık.........o zaman baka o kağıdı üst tavanı olan 81 den alacakmış kadar parayı bloke eder....1000 lot için 810tl bloke eder ama diyelim 75 ten aldıysa 60tl geri serbest bırakırlar.........şahsen ben hiç böle işlem yapamdım............
    4- diğer sorun çok yükselen aslan v.s kağıtlar elbet bir gün gerii döner o gün elind eolursa yanarsın işte......asla önermem...

• TEMEL MANTIK ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    100 tl sermaye ile adam bi şirket kurmuş %50 sini 1tl değerden borsada halka arz etmş.........tamamı.....................şirkette ötüken olsun ötüken hissesi borsada 50 tnae değeri 1tl ok...............inşaat sekötür olsun şirket iyi çalışıyor geleceği parlak ve kar etmeye başlıyor böle olunca bordada talep artıyor ve 1 yıl sonra borsada işlem gören 1tl lik senet 2tl ye çıkıyor,,,,,,,,,,,,tamam şimdi n eoldu 50 hisse tanesi 2 tl den.........otomatikman ötüken şirketinini toplam değeri 100 tl den 200 tl ye çıktı...........bu defa şirket tanesi 2 tl den %20 daha halka satıyor...elde ettiği 40 tl ile yeni arslar binlar v.s alıyor............büyüdükçe büyüyor.....................herkes kazanıyor çünkü iş üretim isithdam var.........
    BUNA KİM HARAM DİYEBİLİR...sanırım kimse demez..ama sen tuborg alırsan..efes alırsan v.s ona haram denebilir oda kişinin kendi tercihidir............bana biri dolar helal borsa haram derse aklında şüphe ederim onun.........

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huntelarr -- 10 Ekim 2010; 11:04:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: FenderX5

Herkese merhaba,huntelarr bizlere yardımcı olduğun için teşekkürler öncelikle.

Konuyu açıldığı günden beri takip ediyorum fakat 15 gün banlanmış olduğumdan birşeyler yazamadım,bugün banım açıldı nihayet.Birkaç sorum olacak,

-İş bankası kullanıyorum ilk hissemi 2 gün önce aldım fkat banka her alış-satışta 1 lirakesiyor bu normal mi?Parayı Komisyon ücreti adı altında kesiyor.

-Blokaj gibi bişey var bi de o nedir?

-Mesela 0,73 lük bir hisse var.1 kuruş inip çıkıyor devamlı.Ben 74ten satış emri verdim,mynet canlı borsadan izliyorum kağıt 74 oluyor fakat emir gerçekleşmiyor hatta 10dk falan 74 te kaldı yine de emir gerçekleşmedi.Neden hemen satılmıyor?

-Bir hisse alırken fiyata birşey yazmıyorum serbest alış olsun diye, banka bana atıyorum 50 lot alabilirsiniz diyor.Fakat fiyat kısmına o anki değerini girince 70 lot alabilirsiniz yazıyor,alırken serbest fiyattan almamak lazım sanırım o anki değerini yazsak daha iyi olur gibi geldi bana öyle midir?

-Ucuz kağıtlar mı daha iyi pahalılar mı?Mesela aslan çimento 650 lira falanken thyao 6 lira.Kağıdı pahalı olan şirket büyük şirket midir?

-Faizsiz çalışan,gerçekten bu ülkeye hizmet veren,yarar sağlayan,tcell gibi,bankalar gibi para kazanayım da nasıl olursa olsun mantığında olmayan şirketler hangileridir?

-İşte bu kağıt alınır demeden önce hangi verilere bakıyorsunuz?

-Bir de şu yöntem nasıl;borsa açılınca en çok yükselenlerden bir kağıt seçiyoruz %6 artmış diyelim,bundan hemen alıyoruz %9 artınca satıyoruz.karımız %3.Hergün böyle alıp satsak nasıl olur.En çok yükselenler listesindeki kağıtlar o gün için kolay kolay düşmez gibi geldi ondan böyle bişey uydurdum

-Önerebileceğiniz hisse var mı?

HİSSE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ve hisse önerime gelince.........
    bir hisseyi almayı düşünüce 1 kural...........fiyat analizi yani hissenin dibi neresi zirvesi neresi ve şu andaki fiyatı nerke ,,mümükünde zirveye değilde dibine yakın olamsı lazım...
    ayrıca şirketin mali durum nasıl karlılığı nasıl......geçmiş yıllara ait zararalrımı var karlarımı var mali tablosund aynai...bide beklentisi varmı.....bunlara bakarak doğru senedi laırsak ..borsada büyük şok bi düşüş olmadıkça kazanmamız muhtemledir...olağnüstü şartlar olmadıkça...hisse alırken bunlara dikkat ederiz...............
    endksin geldiği bu noktada....riski az kazanç ihtimali yüksek olanlar...sagyo--okant(riskli)--aksrt--tsgyo---mrtgg---pegyo--tekst----sayıyı biraz daha artırabiliriz..........ama dediğim gibi hisse alamk ev-araba almaya benzer çokk itina ile araştırma ister...

• quote:

quote:

sadece sen bana bir şirkete ortak olmanın neresinin haram olabilecegini açıklar mısın?

quote:

Haram değil mi bu borsa

Çoluğunuza çocuğunuza yedirmekten korkmuyormusunuz

İktisadi ilişkilerin yoğunlaşıp sermaye piyasasının önem kazandığı günümüzde hisse senetleri, sermaye piyasasının en önemli aracı haline gelmiş ve bir ortaklık belgesi olarak değil de bağımsız bir mal olarak alınıp satılmaya başlanmıştır.
    Bu manada günümüzde borsanın temelini oluşturan hisse senedi alım-satımına iki farklı yönden bakmak gerekiyor:

1-İmal edilmesi, ticarî hizmeti caiz olan bir konu ile meşgul bulunan bir şirketin hisse senedini alarak ona ortak olmak. Şüphesiz bu tasarruf caizdir. Alan, şirketin malvarlığına hissesi nispetinde ortak olur, kâr ve zararına katılır, dilediği zaman da hissesini başkasına satabilir. (Piyasada bu tip holdinglerin sayısı da oldukça fazladır.)

2- Ait olduğu iktisadî değerden bağımsız değer kazanıp kaybeden bir hisse senedini eldeki parayı değerlendirmek, değerini korumak, iniş çıkışları gözeterek para kazanmak maksadıyla alıp satmak ki, borsadaki alışverişler daha çok bu ikinci maksada yöneliktir. Bu manada borsaya yatırım yapmak tam olarak değilse de biraz kumara, piyangoya benziyor. Gerçek değerin üstünde ve dışında kâğıtların pahalanıp ucuzlamasına sebep oluyor. Ekonomiye ve üretime önemli bir katkısı olmaksızın paralar kazanılıyor ve kaybediliyor. İşte bu bakımdan borsada soruda geçen ifadesiyle "oynamayı" her yönüyle makbul bir ticaret olarak değerlendirmek çok zor. (Hayrettin Karaman, Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar, s. 265, İst. 1999)

İMKB de hisse senedi alıp satmanın islami kurallara uygun olup olmadığını, şu konulara uygun olup olmadığına bakarak kararı vereceğiz:

1- Doğrudan faiz muamelesi yapan şirketlerin hisse senetlerini almak ittifakla haramdır. Bankalar, bankerlik ve tefecilik kuruluşları gibi.

2- Şer'an mütekavvim yani alınıp satılması helal sayılmayan şeylerin üretim ve alım-satımıyla uğraşan şirketlerin hisse senedini almak da aynıdır; şarap, bira vb. şeyler üreten kuruluşlar gibi...

3- Mütekavvim, yani alınıp satılması helal olan mal üretmekle beraber, bizzat ortak olunan o malı faizli muamelerlerle satan ve faiz sebebiyle elde ettiği kârı diğerine karışan ve toplam kârının yarısı ve daha fazlası olan şirketlere hisse senediyle ortak olmak da haramdır.

4- Ortak olunan şey helal bir üretim olmakla beraber şirketi elinde bulunduran müslümanlar başka haram işlerle de uğraşıyorlarsa, onlardan hisse senedi almak suretiyle onları desteklemek "günahda yardımlaşma" anlamı taşır. Halbuki bu Kur an'ı Kerim'de yasaklanmıştır,

5- Yahudi ve Hıristiyanların hakim olduğu şirketlerden hisse senedi almak, başka hiç bir mahzur yoksa en azından mekruhtur. Fıkıh kitaplarımıza bakıldığında; komünist, mason ve ateistlerin hakimiyetinde bulunan şirketlerden hisse senedi almak caiz değildir gibi bir sonuç çıkarılabilir.

6- Satın alman hissenin fabrikanın tümüne nisbeti yani kaçta kaçından ibaret olduğunu bilmek lazımdır.

7- Mal olması gerekir. Sermayesi olmayan vücuh-kredi şirketi gibi, bir müesesenin hisselerini satın almak caiz değildir.

8- Aslında helâl olan fakat İslâm'a uygun olarak çalıştırılmayan bir fabrikanın hisse senetlerine sahip olan birisinden alacağını alabilmek için, bu kişinin hisse senetlerini almak caizdir. Şu var ki, bu hisseleri bir an evvel elden çıkarıp satmak gerekir. Ve bu arada hissesine bir kâr düşerse onu amme maslahatına veya fakirlere vermesi gerekir.

9- İdaresine müslümanların hakim olduğu, haramla iştigal etmeyen, daha şeffaf olup satıma konu olan şirket varlığını dolayısı ile satılan senede düşen hisseyi açıkça bildiren, senetleri isme muharrer olup, ortaklıktan vazgeçmek isteyenlere bu imkânı sağlayan şirketlerin hisse senetlerini almak ittifakla caizdir. Ve bu Müslüman işadamları, İslâmî teşebbüsler ve helal sermaye için son derece önemli bir konudur. Çünkü, işaret ettiğimiz gibi, hisse senetleri, İslâm'a göre en büyük haramlardan olan faizin şu andaki en önemli alternatifi, işletme ve yatırım sermayesi temini için en kestirme yoldur. Müslümanlar bunu haram unsurlardan uzaklaştırarak uygulayabilseler, helal temellere oturmuş, millete hizmeti ibadet bilen çok büyük işletmelerin doğmasına ve faizin belinin kırılmasına sebep olabilirler.

Kaynaklar:
    Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, 1. Cilt, s. 382-383.
    Dr. Faruk Beşer, Fetvalar, Nil Yayınları, İzmir, 1991, s. 78-79.

Sonuç; %80 haramdır.. tabi ki her koyun kendi bacağından asılır ben şahsen, asla ve asla 1 kuruşta olsa çoluk çocuğuma yedirmem..

eğer ki,,,,,,,,,,,böle düşünyosanız............şu ortaya çıkıyor...............sen ülker grubunu........ihlas..grubunu......ve bunlarla ilgili bilgiler veren borsaya teşvik eden hisse öneren..zaman--yeni şafak---v.s ülkede bütün muhafazkakr gazete tv ve işadamalrını.HARAMZADE İLAN EDİYORSUN................BU N EKADAR BÜYÜK Bİ VEBALDİR ..BÖLE VEBALDEN ALLLAH HEPİMİZİ KORUSUN.............sana kalsa.bütün devlet memurlarının aldığı para haramdır..hepsi devletin para çevirme mekanizması olan bono yani faiz kağıdı satarak bu maaşalrı öedediğini bilir değilmi,,,ayrıca bankalrdan maaş alıyoruz onlarda fazile çalışıyor paramız orada illaki belli süre kalıyor....onlarad yardıme tmiş oluyoz........sana 100 lerce örnek veriirm eğer sen bunlara inanıyosan.dağ başında bi mağarada tek başına yaşmalısın...

• Merhaba.
    Uzun dönem için yatırım yapacaklara tavsiye var mı?Elimizdeki 500-1000 TL arasındaki parayla lot alıp unutacaz onu min. 5 sene sonra aklımıza gelecek
    Uzun dönemde yatırımcısını üzmeyen şirketler var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: zuğaşiberepe

Merhaba.
    Uzun dönem için yatırım yapacaklara tavsiye var mı?Elimizdeki 500-1000 TL arasındaki parayla lot alıp unutacaz onu min. 5 sene sonra aklımıza gelecek

..
    valla senin gibi yatırımcı eğer sabrında ısrarlı olursa ki 5 yıl değil....3 yıl bile yeterlidir..............çok fazla senet vardır.......hemde çok güzel kazançlar getirebilecek..........
  • şiddetle enkai inş.öneririm.
    6 ay ile max 2 yıl ıcınde bugunkü fiyatını katlayacagını düşünüyorum.

quote:

Merhaba.
  • quote:

şiddetle enkai inş.öneririm.
    6 ay ile max 2 yıl ıcınde bugunkü fiyatını katlayacagını düşünüyorum.

quote:

Merhaba.

evet enka 2-3 yıl içinde illaki kazandıracaktır...............ama enkadan çok daha iyileri vardır....................şahsen sagyonun.şu anda 86 olan fiyatı için eğer 80 ve altından yapılacak her alımın 1.5-2 yıl içinde %100 kazanç getireceğine inanıyorum..ki özellikle mrgyo ve tsgyo bunlarda 2-3 yıl içinde %100 yapacağına iannadıklarımdır..

veya aksgrt 2-3 ay içinde %30 getiriri diyorum..ama endeks çöküşe geçemzse...

• ersu ile ilgili pm alıyorum..ersu ile ilgili olarak..
    1.5 yıl önce 80den 70 den 50 den hatta 0.24 kuruştan bile ersu almış..sonradan 60-70-80 lerden satmış biri olarak............ersu ile ilgili çok daha büyük ümitlerim vardı ama şirket yönetimi bence hayal kırıklığı yarratı.............en son yabancı ortaklı kredi v.s gibi haberlerle 1.00 üstüne attı am şahsen çok büyük beklentilerim yok................ürettiği ivriz suyu bile bayilik kurp doğru düsürst pazarlayamıyorlar....ama isterseniz daha derin analizlerde yapapbilirim..iliglenne varsa..
  • sagyo ile ilgilide 2-3 pm aldım................arkadaşlar bu senet halka arz edildiği günden beri fiyat larak ..ucuz klamış bi senet..yıldız holding yani ülker grubna ait bi GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI şirketidir.....
    benim ilgilenme sebbeim primsiz olması.......olası bi düşüte kaybettirme potansiyelini düşük olması..........
    ÖNERDİĞİM alım seviyesi 81-82 ..önerdiğim satış seviyesi 96-98-
    ama deidğim gibi senet almak ev almak gibidir...herkesin 1tl si bile sonsuz değerlidir.....ince eleyip sık dokumak lazım..
  • @huntelarr
    endeks yükselirken dolar genelde düşer şeklinde benim bir görüşüm vardır ve düşen dolara merkez bankasının müdahaleside gecikmeden gelirdi fakat bu sefer merkez bankası tarafından yapılan müdahale zayıf kaldı yada yeterince sert bir döviz alım gayreti içersine girmedi ki ilerleyen dönemde şişen endeksin patlama olasılığı yüzünden bu müdahale konusunda çekimser mi kaldı acaba yoksa borsamıza giren yabancıların yarattığı dolar bolluğu mu doların düşünü hızlandır dı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: burakdh

@huntelarr
    endeks yükselirken dolar genelde düşer şeklinde benim bir görüşüm vardır ve düşen dolara merkez bankasının müdahaleside gecikmeden gelirdi fakat bu sefer merkez bankası tarafından yapılan müdahale zayıf kaldı yada yeterince sert bir döviz alım gayreti içersine girmedi ki ilerleyen dönemde şişen endeksin patlama olasılığı yüzünden bu müdahale konusunda çekimser mi kaldı acaba yoksa borsamıza giren yabancıların yarattığı dolar bolluğu mu doların düşünü hızlandır dı?

biliyosun..hükümetten .ihracatçılardan yoğun baskı var hatta başbakan ve zafer çalayan açıkça merkez bankasının daha fazla dolar alarak piyasaya müdahale etmesini istedi...
    Fakat şöle bi laf vardır rüzgara karşı işenmez diye.................gelişmekten olan piyasalrla beraber ülkemize o kadar yoğun bi döviz girişi var ki merkez bankası günlük 80.000.000 dolar dolar almasına rağmen düşü sürüyor.....
    Buna küresel pencereden bakrsak FED piyasaya sürekli dolar pompaladıkça bu iş böle devam edecektir......ne zamanki fed musluğu kısarsa herşeye terse dönecektir....buda yakın zamnada görünmüyor en azından 6 ay içinde böle bişey olmaz gibi........yoksa bizim merkez bankası başkanı dolar rezervini 80 den 100 milkyar dolara çıkarsak bile...döviz kurları fazla yükselmez dedi...

• quote:

Arkadaşım yeşil sermayeden misin nesin.
    Faiz falan yok ortada.

Serbest piyasa ekonomisin geregi bu.
    Talebi olan metanın fiyati artar.
    Ortada haram falan yok ki;olsa bile bu benim kişisel inancımla alakalı.

Ben dünyada milyarlarca insan gibi bir yaratıcıya inanmıyorum.
    Sanada tavsiye ederim.

Saygılar.

herhangi bi sermayeden olduğum yok kardeşim, sakin ol biraz
    madem ALLAH (c.c) inanmıyorsun zaten senle tartışmanın gereği yok yazdıklarımıda neden üstüne alınıyorsun ki hem inançsızım diyorsun hemde inanmadığın şeyleri tartışıyorsun?
    ne kadar ahmakça;

quote:

Orijinalden alıntı: huntelarr
    eğer ki,,,,,,,,,,,böle düşünyosanız............şu ortaya çıkıyor...............sen ülker grubunu........ihlas..grubunu......ve bunlarla ilgili bilgiler veren borsaya teşvik eden hisse öneren..zaman--yeni şafak---v.s ülkede bütün muhafazkakr gazete tv ve işadamalrını.HARAMZADE İLAN EDİYORSUN................BU N EKADAR BÜYÜK Bİ VEBALDİR ..BÖLE VEBALDEN ALLLAH HEPİMİZİ KORUSUN.............sana kalsa.bütün devlet memurlarının aldığı para haramdır..hepsi devletin para çevirme mekanizması olan bono yani faiz kağıdı satarak bu maaşalrı öedediğini bilir değilmi,,,ayrıca bankalrdan maaş alıyoruz onlarda fazile çalışıyor paramız orada illaki belli süre kalıyor....onlarad yardıme tmiş oluyoz........sana 100 lerce örnek veriirm eğer sen bunlara inanıyosan.dağ başında bi mağarada tek başına yaşmalısın...

ben düşüncülerimi yazmadım arkadaşım araştırıp bu konuda açıklama yapmış alimlerin kaynaklarını belirttim, neden onun bunun vebalin alıcakmışım ihlas gurubuymuş ülkermiş bilmem neymiş bana ne bunlardan? onlar haram yiyorsa ve muhafazakar geçiniyorsa bende mi onlar gibi olmalıyım?
    her koyun kendi bacağından asılır o mümin şunu yaptı bunu yaptı bende yaparım banada bişey olmaz gibi bir inanış saçmalıktır, bu konu'da hz. peygamberin bile kızına tavsiyeleri vardır sakın ve sakın ben peygamber kızıyım bana bir şey olmaz deme çünkü ben bile bana ne olacağını bilmiyorum demiş.

devlet memuru devlettin içinde değildir sadece verilen görevi yapar, ama bilerek faiz işine karışıyorsa ve allah korkusu varsa bi zahmet yapmasın o işi dünyada ki tüm insanlar sanki borsadan, bonodan geçiniyor
    çekirdek satıp 10 kişilik aile geçindiren insanlar tanıyorum. sizde ki bu para hırsı ve kibir oldukça zaten her şey helaldir. dini farz ve sünnetlerle yaşayamayanlar, kendi yaşadıklarını dine uygunmuş gibi göstermeye çalışır belli bir müddet sonra kendi yaptıkları hatalara bile inanırlar.

yani siz kendinize ve kendiniz için müslümansınız,

banka konusuna gelince sen bankadan faiz olmak zorunda değilsin kardeşim gidersin bankaya tamam maaşım kalsın sizde ama ben faiz istemiyorum maaşımı normal olarak almak istiyorum dersin olur biter zaten bankada bu teklifini hemen değerlendirir.
    Mesele sebep sonuç ilişkisinden ibarettir.

Borsadan gidip hisse alıyorsun o şirkette ne olacağını bile bilmiyorsun bir günde seni zenginde edebilir, aynı günde fakir'de kumardan ve piyangodan ne farkı var bunun sonra da helalmiş bilmem neymiş..
    git su sat çekirdek sat simit sat, 20 tl kazan borsadan 1 günde kazanacağın 200tl den daha hayırlıdır.

• AKAY KLC.............amacın tam olarak ne senin..............bu konuyu kapattırıp kendine göre insanları haram dediğin borsadan kurtarmamkı..........tam olarak gayen ne.........buradaki insanların çoğu üniv..meznu okyan araştıran insanlardır.........neyin ne olduğunu burada uzunuzun anlatack değilim........ayrıca buradaki ve borsa ile uğraşanları günahkar--haramzade-para hırsı bürümüş..kibirliler olarak nitelemişsin..........bu kadar vebalden ALLAH şahsen beni korusun ben korkarım ama sen çok rahtaça kul hakkına giriyorsun............ne diyeyim..sadece tatrtışma amacımız konumuz bu değil.....
    lütfen üsteleme saygılar..sevgier
  • quote:

TEMEL MANTIK ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    100 tl sermaye ile adam bi şirket kurmuş %50 sini 1tl değerden borsada halka arz etmş.........tamamı.....................şirkette ötüken olsun ötüken hissesi borsada 50 tnae değeri 1tl ok...............inşaat sekötür olsun şirket iyi çalışıyor geleceği parlak ve kar etmeye başlıyor böle olunca bordada talep artıyor ve 1 yıl sonra borsada işlem gören 1tl lik senet 2tl ye çıkıyor,,,,,,,,,,,,tamam şimdi n eoldu 50 hisse tanesi 2 tl den.........otomatikman ötüken şirketinini toplam değeri 100 tl den 200 tl ye çıktı...........bu defa şirket tanesi 2 tl den %20 daha halka satıyor...elde ettiği 40 tl ile yeni arslar binlar v.s alıyor............büyüdükçe büyüyor.....................herkes kazanıyor çünkü iş üretim isithdam var.........
    BUNA KİM HARAM DİYEBİLİR...sanırım kimse demez..ama sen tuborg alırsan..efes alırsan v.s ona haram denebilir oda kişinin kendi tercihidir............bana biri dolar helal borsa haram derse aklında şüphe ederim onun.........

evet.............315 şirket var..içlerinde emin olunki dürüstçe hak hukuk gibi evrensel değerlere saygılı yani..adam gibi idare edilen çok şirket var..................bunların tamamına sırt çevirmek ve dolarla faizle..insanların maneviyatını suistimal eden vurguncularla....iştikal etmek .en hafifi ile gaflettir

• quote:

Orijinalden alıntı: KinqlTRl

quote:

quote:

quote:

quote:

Bütcem 25oTl Bu kadar bütçe ile ne yapalabilir mümkünse ögrenebilirmiyim ?

sanırım liselisin..............anne veya babanın izin vermesi gerekir................eğer gerekli izni alabilirsen ki zor bence..............yardımcı oallım yol yönetemle ilgili,,

evet lise ögrencisiyim ailem sorun cıkarmaz yani iznim var tek sorun işe faiz tarzı şeyler gelirse bu tür şeylere karşı duyarlılar o kadar zaten babamın kuzenleri de borsa ile ilgileniyor ama başka şehirlerde oldukları için yardım alamıyorum zaten babamda diyor hayata atıl banka hesabı acalım paran orda dursun tarzı borsaya atıl ögren böyle şeyler diyolar tek sorun bu konuda cahilim biraz o yüzden sizlerin yardımına ihtiyacım var ki zaten gvrls arkadaşın dedigi gibi çok beklentim yok am olsun öz olsun benim için teşekkürler...

tamam ozaman..
    --
    SEN KONU AÇMA SEBEMİM OLABİLRİSN DEMEKKİ,,,,,,,,,,,,,,OZAMAN...SEN BAŞLA BORSA İŞİNE..,
    .
    İŞ-YKB-GARAN--HLAK--V.S HESAP AL AİLE BÜYKLERİNDEN YATIRIM HESABI AÇTIRIP İNTERNET ŞİFRELERİNİ AL...
    BAŞALAYALIM OK...BEKLİYORUM...

hesabım var zaten garanti yatırım hesabı şifre de var bekliyorum yardımları

BURDA İSEN...........ŞİFTAH YAPMAYI DÜŞÜNÜYOSAN.............ısınma turlarına başla yarın için..............alış emri girsen iiy olur geceden...........burda isen....ses ver:)

• quote:

Orijinalden alıntı: hakacho

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: hakacho

Global menkul kıymetler çalışmak için iyi bir aracı kurum mudur ?

şu ki genel olarak gloabl m.d...hisse alıp satmak için sorun lmaz ama.ilerisi için global rubu mevcut ülke yönetimine muhaliftir ve mesut yılmaz v.s grubund oladuğu için güvenirlik katsayısı düşütür.....ben iş...garan v.s tavsiye ederim..............
    -------------
    --------------
    AMA HEPSİ KONUŞULUR SEN CİDDİ İSEN EN İYİSİNİ BULURUZ............yardımcı olurum

İlgin için teşekkür ederim. Garantiye gittim, bi sürü kağıt çıkardılar. Çok beklettiler. Sıkılıp terkettim şubeyi. Global da posta yoluyla bile hesap açabiliyosun. O hoşuma gitti. Ama dediğin kriterleri göz önünde bulundurmamıştım. Girmeyi düşünüyorum açıkcası ufak bir miktarla da olsa ama çok pahalı şu anda sanki değerler

ses çıkmadı düşünyosan ayrın için ufak bi alış yazsan iyi olur...........

• 
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.