Şimdi Ara

böyle makara soruları nasıl oluyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
5.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar eklediğim sorudaki gibi, makaraları dolaşan ipte ağırlık varsa nasıl oluyor?
    sözel olarak yazsanız da yeterli.
     böyle makara soruları nasıl oluyor?

• Sabit makara ile hareketli makaralar arasına bir çizgi çekeceksin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cevap D mi
  • quote:

Orijinalden alıntı: 06_EMRE

Sabit makara ile hareketli makaralar arasına bir çizgi çekeceksin

çizgi ne işe yarıyor? yani sormak istediğim, bu ağırlıklar ipe düşen gerilime mi eklenicek yoksa çıkarılıcak mı?
    izlemem gereken yol ne?
  • quote:

Orijinalden alıntı: T_Ice

cevap D mi

evet. nasıl yapılıyor bunlar?
  • ElwingVardamir kullanıcısına yanıt
    hocam şimdi makaralar da P ağırlıklıymış.. cisimler her zaman aşağı düşmeye eğilimli değil mi? yani aşağı yük bindirecekler.

şimdi ipin ortasında olunca herkesin kafası karışır aslında karışıcak bişiy yoktur. yük her zaman yapacağını yapar ve ipi çeker. orada misal koyulduğu yerdeki ipi takip et nereye gidiyor? makaraya bağlanılan yere.

yani o araya koyulan P cismi, sana kötek olmuyor, P ağırlıklı bağlandığı makarayı hafifletiyor. o yüzden o P ağırlığı ile F'in yanında olan makarayı hesaba katmıcaksın.

sonra F üç koldan 3F oluyor. ve alt kola inip iki ola ayrıldıgında da 6F oluyor.

bu 6F 8P'ye eşit, çünkü kaldırması gereken makara P ve yük 8P. (ben önce sazana gelip 10 P ye eşitledim ama oradaki 2P'yi biz kaldırmıyoruz duvar kaldırıyor yani o yükü bizim kaldırmamıza gerek yok. onu T ip gerilmesini veriyoruz)

T ip gerilmesini de üstünde bulunan yükler etkiler zaten o 2P kesin etkiliyor. altındaki makara ve ağrılıkta iki ipe eşit dağılacağından, T üzerindeki ipe 4P olarak etkiler (p/2 makaradan 3,5p yükten)

böylece T=6P olur.

6F=8P den F=4/3 P

T/F burdan 9/2 gelir..

• En aşağiddan yukarıya doğru dağıtmaya başlarsan daha rahat çözersin bunları.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

hocam şimdi makaralar da P ağırlıklıymış.. cisimler her zaman aşağı düşmeye eğilimli değil mi? yani aşağı yük bindirecekler.

şimdi ipin ortasında olunca herkesin kafası karışır aslında karışıcak bişiy yoktur. yük her zaman yapacağını yapar ve ipi çeker. orada misal koyulduğu yerdeki ipi takip et nereye gidiyor? makaraya bağlanılan yere.

yani o araya koyulan P cismi, sana kötek olmuyor, P ağırlıklı bağlandığı makarayı hafifletiyor. o yüzden o P ağırlığı ile F'in yanında olan makarayı hesaba katmıcaksın.

sonra F üç koldan 3F oluyor. ve alt kola inip iki ola ayrıldıgında da 6F oluyor.

bu 6F 8P'ye eşit, çünkü kaldırması gereken makara P ve yük 8P. (ben önce sazana gelip 10 P ye eşitledim ama oradaki 2P'yi biz kaldırmıyoruz duvar kaldırıyor yani o yükü bizim kaldırmamıza gerek yok. onu T ip gerilmesini veriyoruz)

T ip gerilmesini de üstünde bulunan yükler etkiler zaten o 2P kesin etkiliyor. altındaki makara ve ağrılıkta iki ipe eşit dağılacağından, T üzerindeki ipe 4P olarak etkiler (p/2 makaradan 3,5p yükten)

böylece T=6P olur.

6F=8P den F=4/3 P

T/F burdan 9/2 gelir..

teşekkürler. çok açıklayıcı olmuş. ağırlık ağırlık olmaya devam edecek. ben ipleri mi eşitlemek gerek gibi gereksiz şeyler düşünmüşüm. sağolasın.

• ElwingVardamir kullanıcısına yanıt
    daha sene başında önyargılarım yüzünden bu konudan hiçbirşey anlamıyordum. senin düşündügün gibi saçma sapan şeylerle şıkka bakıp cevabı cıkartmaya calisiyordum. o sorular geldi mi resmen şeytan zebani karşıma çıkmış gibi arkama bakmadan kaçıyordum.. hatta sırf bu konudaki sorular yapamıyorum benden mühendis falan olmaz diyordum... fakat insan azim edip kafasını yorunca aslında sevdiği şeyleri yapabileceğini anlıyor.

ama benim makaralar konusunda şu resimleri gördükten sonra ufkum açıldı. kitaplardaki kuru anlatımlar ve öğretmen videolarındaki yavan basit anlatımla malesef olmumyor bu konu.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Pulleys.svg
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Pulley3a.svg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 13 Şubat 2014; 21:17:08 >

• işe yarar duruyorlar.
    biraz da şundan kafa karışıyor her şey formülize edilmiş ygs piyasasında. videolarda sürekli aynı ip aynı gerilme mottosuyla çözüyorlar. kafa oraya gitti.
    yoksa aklın yolu bir. ağırlıklı iple, ağırlıksız ip aynı olur muymuş. o yüzden çözmeden, bi düşünmek lazım.
  • quote:

daha sene başında önyargılarım yüzünden bu konudan hiçbirşey anlamıyordum. senin düşündügün gibi saçma sapan şeylerle şıkka bakıp cevabı cıkartmaya calisiyordum. o sorular geldi mi resmen şeytan zebani karşıma çıkmış gibi arkama bakmadan kaçıyordum.. hatta sırf bu konudaki sorular yapamıyorum benden mühendis falan olmaz diyordum... fakat insan azim edip kafasını yorunca aslında sevdiği şeyleri yapabileceğini anlıyor.

ama benim makaralar konusunda şu resimleri gördükten sonra ufkum açıldı. kitaplardaki kuru anlatımlar ve öğretmen videolarındaki yavan basit anlatımla malesef olmumyor bu konu.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Pulleys.svg
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Pulley3a.svg

hocam 2. ss'te tavana asılı 2 makaranın yanında yazan w/2'yi açıklar mısın rica etsem?
    peh bambaşka bişey sanmışım ben, ondan sormuştum gerek kalmadı :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .insan -- 13 Şubat 2014; 22:06:52 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.