Şimdi Ara

Boynum tutulmuş off

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sabah bir kalktım boynum tutulmuş, kafamı sağa çeviremiyorum. Ne tavsiye edersiniz arkadaşlar? Yardım edin...

• 1-2 gün çekeceksin arkadaşım.. PC başında otumanı önermem, sabunla ovalarsan acısını alır.. Anca bir anda döndürmeye kesinlikle çalışma çok daha kötü olur.. 2 gün sonra kendiliğinden düzelecektir..

Benim boynum tutulduğunda msn'e yazmıştım, boynum tutuldu sola dönemiyorum diye, en yakın arkadaşım hemen bir ileti yolladı;

'' Olm sola bakıp napacan sağ yetmio mu ''
  • Bazen bana da oluyor. Kafanı takma geçer.

• Sıcak suyla ov boynunu
  • sıcak tut sar iyi gider
  • boynunu kır çöpe at
    onu bunu boşver de sıcak tut kendiliğinden geçecektir zor bir durum iyi bilirim. Peki nasıl oluyor tutulma bilen biri açıklayabilir mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: sefa3027

boynunu kır çöpe at
    onu bunu boşver de sıcak tut kendiliğinden geçecektir zor bir durum iyi bilirim. Peki nasıl oluyor tutulma bilen biri açıklayabilir mi?

Boyun Ağrısı - Tutulması

Erişkin bir insan vücudunda 33 - 34 tane omur bulunmaktadır. Omurlar kafatasının hemen altından başlıyarak kuyruk sokumuna kadar uzanırlar ve birbirleriyle üst üste eklem yaparak omurgayı teşkil ederler. Omurganın latinca adı " Vertebral Kolon" dur. Konunun bundan sonraki bölümlerinde vertebral kolon terimi sık sık geçeceği için bu açıklamaya gerek duyulmuştur.

Vertebral kolon ( omurga ) 7 adet boyun omuru ( servikal vertebra ), 12 adet torakal vertebra ( sırt omurları ) ve 5 adet te lomber vertebradan ( bel omuru ) oluşur. Lomber vertebralardan sonra gelen omurlar birleşerek, sakrum ve kuyruk sokumu kemiklerini teşkil ederler. Vertebral kolon, sagittal düzlemde ( ön-arka dikey düzlem ) bir takım eğrilikler gösterir. Boyun ve bel bölgesinde eğrilik arkaya doğru olup lordoz durumunda , sırt ve sakral bölgede ise öne doğru olup kifoz durumunda bulunur. Bu eğrilikler omurgada stabilite ve dayanıklılığı sağlar. Omurganın diğer bölümlerinde olduğu gibi servikal bölgede de her iki omur arasında intervertebral diskler bulunmaktadır. Servikal vertebralar, anatomik pozisyon olarak, yandaki resimde görüldüğü gibi açıklığı arkaya bakan bir kavis ( lordoz ) çizer görünümünde dizilmişlerdir .

Boynumuz; servikal vertebralar, bunların aralarındaki intervertebral diskler, vertebralar arasındaki eklem ve bağların dışında boyun adeleleri ile bir bütün olarak çalışır. Bu sayede servikal omurga, çok yönlü hareket imkanına sahiptir ve değişik seviyelerde, değişik hareketleri daha kolay ve daha fazla yapma özelliği taşır.

Boyun ağrıları bel ağrıları kadar sık olmamakla birlikte her yaş grubunda önemli bir sorundur. Her üç insandan birinin yaşamında en az bir kere boyun ağrısı geçirdiği kabul edilmektedir. Çalışan insanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Boyun ağrıları, servikal omurganın kötü veya yanlış kullanımından ya da bir travma sonucu zedelenmeden dolayı olabileceği için ağrıyı başlatan bölge ve oluşum iyi teşhis edilmelidir.

Boyun ağrısı nedenleri 3 temel gruba ayrılabilir.

Mekanik, kas - iskelet sistemi kaynaklı olanlar.
    Enflamatuvar, enfeksiyöz ( iltihabi ) ve neoplastik ( tümoral ) hastalıkların servikal bölge tutulumları.
    Servikal bölge dışındaki yapıların patolojilerinde ağrının yansıdığı durumlar.
    Kas - iskelet sistemi kaynaklı ağrı, travmayı veya alışılmamış bir bedensel aktiviteyi takip eder. Motorlu taşıt kazalarındaki hiperekstansiyon travmaları en yaygın travmatik boyun ağrısı nedenlerindendir. Spor yaralanmaları ve iş kazaları da benzer bulgulara yol açabilir. Kas - iskelet sistemi kökenli ağrılarda travma yoksa degeneratif omurga - eklem ve disk hastalıkları ( servikal spondiloz "kireçlemne", disk hernisi ) en sık ağrı kaynaklarıdır.

Boyun Yaralanmaları

Whiplash yaralanması da denilen araç içinde iken arkadan araç çarpması sonucu başın önce fleksiyona ( başın öne eğilmesi ), sonra da hiperekstansiyona ( başın arkaya aşırı eğilmesi ) zorlanması ile boyun bölgesinde indirekt travma oluşmasıdır. Bu durumda darbenin şiddetine göre, adeleden sinir köklerine kadar boyundaki bütün yapılar etkilenebilir. Bu tip yaralanmalara araç trafiğinin yoğun olduğu gelişmiş ülkeler ve büyük şehirlerde daha sık rastlanır. 30 -50 yaş arasında kadınlarda raslanma oranı daha fazladır. Yaralanmaların % 60 ı 1 yıl içinde % 30 u 2. yıl düzelir, % 10 unda ise kalıcı sorunlar oluşur. Whiplash yaralanmalarında baş - boyun ağrısı temel klinik belirtidir, ağrı kollara da yayılır, ayrıca kollara yayılan uyuşmalar olabilir

Servikal Disk Hastalıkları

Genç bireyler daha çok disk herniasyonuna ( boyun fıtığı ) eğilimli iken, yaşlı bireyler degeneratif disk hastalığına eğilimlidir. Boyun fıtıkları bel fıtıklarında olduğu gibi nücleus pulposusun anuler lifler arasından çıkarak omurilik kanalına doğru kabarıklık yapması ve sinir kökünü sıkıştırmasıdır. Hasta hareketle artan boyun ağrısı ve sıkışan sinir kökünün bulunduğu taraf kola yayılan ağrıdan şikayet eder. Ayrıca aynı taraf parmaklarda uyuşma ve reflekslerde azalma veya refleks kaybı da bulunabilir.

Gün boyu masa başında çalışmak, yoğun işler ve stres yüzünden patlamaya hazır bir bomba gibi ortalarda dolaşmakla kendimize en büyük kötülüğü yaparız. Çünkü bütün bunların faturası bel ve boyun ağrıları olarak yine bize çıkar. Tabii ki bu ağrılarla yaşamak zorunda değilsiniz, yeter ki hangi yöntemin doğru olduğunu bilin.

Her yaşta ve her meslek grubunda ortaya çıkabilen bel ve boyun ağrılarının altında yatan en önemli nedenin duruş bozukluğu ve stres olduğunu biliyor muydunuz? Ancak uzmanlar özellikle uzun süren şiddetli ağrıların pek çok hastalığın sinyali olabileceği konusunda uyarıyor. Dolayısıyla yakınmaların sadece stresten ve çalışma koşullarından kaynaklandığını düşünerek göz ardı etmemeniz gerekiyor. Günümüzde fizik tedavi, doğal yöntemler ya da cerrahi müdahale bel ya da boyun ağrılardan korunmak için en sık başvurulan yöntemler. Özellikle bel ağrısının önlenmesi amacıyla yaygın olarak kullanılan stratejilerden biri de, bel konusunda eğitim verilmesi.

BOYUN AĞRISI
    Çevremizde her 3 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çekiyor. Yardımcı Doç. Dr. Serdar Özgen, bilgisayar kullananlarda, masa ve tezgah başında çalışanlarda boyun ağrısının yaygın olarak görüldüğüne dikkat çekiyor. Günlük yaşamdaki gerilimler ve iş stresi boyun ağrısının en büyük nedenlerinden biri. Ayrıca günlük hayatta boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya yol açıyor. Trafik kazalarında boynun incinmesi, ağır bir şeyi kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, masa başında yanlış duruş sonucu boynun tutulması ve kas spazmı oluşması da boyun ağrısına yol açıyor. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabiliyor. Boyun fıtığı, kireçlenme, omurga kanalında daralma, romatizmal hastalıklar, osteoporoz, kemik erimesi, omur kırıkları ya da kayması kol ve el sinirlerinin sıkışması ile beyin tümörleri de boyun ağrılarına yol açan diğer etkenleri oluşturuyor.

Boyun Ağrıları ve Tedavisi

AĞRILI DÖNEM TEDAVİSİ

1-7 ila 10 gün ıstırahat ediniz.

2-Boyuna buz uygulaması; 15 ila 20 dakika olmak üzere günde 3 ila 4 defa uygulayınız.

3-Servikal korse kullanabilirsiniz.

4-Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanabilirsiniz.

5-Boyun kaslarını kuvvetlendirici egzersizler;

Eller alına koyulur, baş öne doğru itilmeye çalışılırken, ellerle engel olunmaya çalışılır, 10'a kadar sayılır ve bırakılır. 10 defa tekrarlanır.

Eller başın arkasına (enseye değil) koyulur ve baş arkaya doğru itilmeye çalışılırken, ellerle engel olunmaya çalışılır.10'a kadar sayılır ve bırakılır. 10 defa tekrarlanır.

Sağ el yüzün sağ tarafına koyulur ve baş sağa doğru itilmeye çalışılırken sağ elle engel olunmaya çalışılır. 10'a kadar sayılır ve bırakılır. 10 defa tekrarlanır.

Sol el yüzün sol tarafına koyulur ve baş sola doğru itilmeye çalışılırken sol elle engel olunmaya çalışılır. 10'a kadar sayılır ve bırakılır. 10 defa tekrarlanır.

Sağ el başın sağ arka kısmına, sol el sol şakağa koyulur. Sağ omuzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elin direncine karşı baş sağa dönmeye zorlanır. 10'a kadar sayılır ve bırakılır. 10 defa tekrarlanır.

Sol el başın sol arka kısmına, sağ el sağ şakağa koyulur. Sol omuzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elin direncine karşı baş sola dönmeye zorlanır. 10'a kadar sayılır ve bırakılır. 10 defa tekrarlanır.

AĞRI AZALMAYA BAŞLAYINCA
    1-Boyuna ıslak sıcak havlu uygulaması; 15 ila 20 dakika olmak üzere günde 3 ila 4 defa uygulayınız.

2-Boyun hareketlerini artıran ve omuz kaslarını kuvvetlendiren egzersizler.

Başınızı yavaşca sağa döndürün ve üç saniye böyle durun, başınızı öne döndürün, dinlenin, ayni hareketi aksi yöne yapın, dinlenin. Hepsini 10 defa tekrarlayın.

Aşırı zorlanmaya sebep olmadan, başınızı çeneniz göğsünüze değecek kadar öne eğmeye çalışın, dinlenin, başınızı yavaşca arkaya bükün, dinlenin. Hepsini 10 defa tekrarlayın.

Başınızı yavaşca kulağınız omuzunuza değecek kadar sağa eğmeye çalışın, dinlenin, yavaşca doğrultun, aksi yöne tekrarlayın, dinlenin. Hepsini 10 defa tekrarlayın.

Başınızı saat yönünde mümkün olduğu kadar geniş ve tam bir çember çizecek şekilde(yukarı,sola,aşağı,sağa) döndürün, aynı hareketi saatin aksi yönüne yapın, dinlenin.Hepsini 10 defa tekrarlayın.

Egzersizleri bir seferde 10 defa yapın, 3 saat arayla tekrarlayın.

Ağrılı dönemde ve ağrılar tamamen geçtikten sonra da boyun ağrılarının tekrarlanmaması için boyun koruma eğitimi öğrenilmelidir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben sarayım o zaman boynumu sağolun.
  • 2-Boyuna buz uygulaması; 15 ila 20 dakika olmak üzere günde 3 ila 4 defa uygulayınız.
    ,

Benim bildiğim sıcak tutulmuyormudu buz ne alaka.
  • Ilık suyla boynunu ov.Sabunda kullanabilirsin
  • o değilde ben merak ediyorum senin nickin

gökhan ozan mı
    gökhan zan mı
    gökhan özen mi?
  • Boyunda olacak kireçlenmeyi önlemek için(tabiki boyun agrilarini ve tutulmasida)hep ayni yaglari yemeyi birakin.maalesef herkes ayni hatayi yapiyor.
    Zeytin yagi,çiçek yaglari,kanola yagi,bulabilirsen keten tohumu yagi,misir özü yagi,bugday özü yagi,hatta gine bulabilirsen kabak çekirdegi ve ceviz yagi.Diken yagi.Bilmiyorum bu yag turkiyede var mi
    Bu konu çok önemli,buna dikkat edersen boynunda tutulmaz,eklem agrilari ve tendon agrisi falan bilmezsin.
    Bu benim yaptigim ve denedigim bir çalismadir.Masa tenisi oynadigim klüpte bu metodla kimsede tenis elebogu veya diz agrisi falan hiç birisi kalmamistir.
    Ara sira bu yaglardan boynunuzu veya agriyan kismi masaj yapmayida unutmayin.%100 basari!!!
    Klüpte arka bacaklari artroz olup tutmayan bir köpegi bile iyilestirdik

• quote:

Orjinalden alıntı: ZamansizKar

o değilde ben merak ediyorum senin nickin

gökhan ozan mı
    gökhan zan mı
    gökhan özen mi?

Adım gökhan özen
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.