Şimdi Ara

Bu Devre Çalışır Mı? PIC16F84 (Bitirme Ödevi/Devre Güncellendi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
1.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba... Üniversite bilgisayar programcılığı öğrencisiyim... Bitirme ödevi olarak elektronik projemiz var... Bir devre yaptım ancak çalışabileceği konusunda şüphelerim var... Daha doğrusu istediğim gibi çalışabileceği konusunda şüphelerim var...
     Bu Devre Çalışır Mı? PIC16F84 (Bitirme Ödevi/Devre Güncellendi)
    Bu devrede çalışabileceğinden şüphelendiğim ilk şey ldr direnç... Ben; 5 Volt > LDR > Potansiyometre > Pic sıralaması ile devreyi kurdum... Buradaki amacım potansiyometreyi kullanarak LDR'nin hassasiyetini ayarlamak... Yani ışık seviyesine göre pic in tetiklenmesini geciktirmek yada geriye çekmek...
    İkincisi ise direnç değerlerinin hesaplanması... Ne yazık ki yıllardır öğrenemedim bunu... Geçenlerde nette dolanırken bir hesap yöntemi gördüm onunla hesapladım bütün dirençleri... Yöntem ' (Giriş Voltajı - Çalışan Elemanın Voltajı) / 0.010 '
    Yani bu mantığa göre mesela optokuplörleri sürerken, 12 volt giriş voltajı, 1.2 volt opto içerisindeki led in çalışma voltajı değerlerini kullanarak 12-1.2=10.8 10.8/0.010=1080 ve bunun sonucu olarakta 1K lık direncin iş görebileceğini hesapladım... Tüm hesaplamaları bu yöntemi kullanarak yaptım... Acaba doğrumu bu yöntem?
    Birde ani elektrik dalgalanmalarından pic i korumak için tüm girişlere 0.33 ohm luk direnç kulandım... Bu devrenin çalışmasını etkiler mi? Fayda yada zararı nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2RACH -- 9 Mart 2012; 2:08:49 >

• -Optokuplörlerin PIC ile olan bağlantısını şu şekilde değiştirin :http://pro-radio.ru/user/uploads/88417.jpg
    -Rölelerin ortak bobin uçları +12V a bağlı olmalı.
    -Transistörlerin base uçlarında 4k7 direnci seri bağlayın :http://www.rentron.com/images/NPN-DRIVER1.GIF
    -Röle bobin uçlarına antiparalel diyot bağlayın.(linkteki flyback protection diode)
    -LDR yi kontrolöre şekildeki gibi bağlayın :http://www.roninsynth.com/wp-content/uploads/2011/10/LDR-255x300.png
    -işlemcinin osilatör bağlantısını unutmayın.16f84 ün dahili bir osilatörü yok..
    Geriye programı yazmak kalıyor..

Edit : Ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 7 Mart 2012; 13:07:28 >

• Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim... Şimdi kafama takılanlar...
    - Optakuplör için verdiğiniz bağlantıyı çözemedim ne yazık ki... Verdiğiniz resimden bir sonuç çıkaramadım...
    - Röleleri PIC ten çıkan + gerilim ile tetikleyeceğim... Bu sebeple 5V luk röleleri transistör ile sürüyorum...
    - Transistör öncesine 1K kullanarak güncelledim devremi 4.7K biraz yüksek olmazmı? Sonuçta röle süreceğim ben bu akımla...
    - Daha önce diyot bağlaması sırasında diyotlarım yanmıştı tümü... Ters bağlantı sebebiylemi yakmışımdır? Bu şekilde bağladığımda sorunsuz çalışacakmıdır?
    - LDRye bağlı seri direncin değeri ne olmalı? Kontrolörden kastınız ADC denilen yermi?
    - Osilatör bağlantım var yaptım ancak isiste kristali bulamadığım için burada çizmedim...
    Programım yarı yarıya hazır... Ufak tefek yamalarım var... Onları da devreyi kurduktan sonra deneme yanılma ile bulmayı düşünüyorum...
    Not: Bilgisayar öğrencisi olduğum için elektronik bilgim çok kısıtlı... Bu yüzden belkide çok basit olan bu soruların cevaplarını bulamıyorum...

• -Transistör sürmek için 4k7 fazla değil ;

Siz bu akımla röle sürmeyeceksiniz transistörü iletime götüreceksiniz ve iletime geçen transistör röleyi sürecek.500mW güç isteyen bir röle olduğunu düşünürseniz rölenin yaklaşık 100ma akıma ihtiyacı var.BC547 Transistörün beta sı en az 100'dür (akım kazancı).Bu durumda 100mA kollektör akımı için Base ucundan 1mA akım geçirmeniz yeterli olacaktır.

-Röleler 5V ise ortak bobin uçlarını 5V a bağlamanız gerekiyor şase ye değil !!.
    -Röle bobin uçlarına diyot bağlantısını şekildeki gibi yapmanız gerekiyor.Aksi halde bobin uçlarında oluşacak zıt EMK devreye zarar verebilir.Şekildeki gibi ters polarma olacak şekilde bağlayın.
    -LDR ye bağlanacak olan direnç, LDR nin 2 - 3 katı değerde bir ayarlı direnç olabilir.

-Optokuplör girişlerine ne bağlayacağınızı belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 7 Mart 2012; 16:06:34 >

• direnç olarak 4k7 ye güncelledim devreyi...
    - Pic bildiğim kadarıyla + çıkış veriyor... Bu sebeple ben + uçları transistörden çıkıp röleye girdim... Beyz uçlarını pic in + ucu ile besliyorum... İletilen akımda + olacak... Bu sebeple ortak uçları şase yapıp aktüatör uçları + kullanmıştım...
    Edit: Ben transistörü beyz den geleni collector e gönderiyor diye biliyordum... ISIS teki simülatörü kullanarak öğrendim ki emiter den geleni kollektöre yada kollektörden geleni emitere gönderiyormuş... Bu sebeple rölelerin ortak uçlarını + ile değiştirdim...
    - Röle diyot bağlantılarını yaptım... Teşekkür ederim..
    - LDR direnci konusunda verdiğiniz resimdeki R2 yerine sabit bir direnç ADC yerine potans bağlayacağım diye düşünmüştüm... Potansı R2 yemi bağlamalıyım?
    Edit: LDR bağlantısını tamamladım... Ucun birini boş bırakarak orta ve son ucu kullandım... Bu şekilde devrede sabit bir direnç kullanımını önlediğimi düşünüyorum... Potans 0 seviyesine çevrildiğinde devre direnci 0 olacaktır bu şekilde değilmi?

- Optokuplürler 12 V ile pic tetikleme için kullanılacak... 3 tanesi - yük ile tetikleme yapacak 2 tanesi +12 V ile... Ama yinede izolatör olsun diye 5 tetikleme girişinde de kullandım opto ları...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2RACH -- 8 Mart 2012; 3:34:22 >

• Güncel...
  • Optokuplör bağlantısı linkteki gibi olmalı;

http://www.siongboon.com/projects/2006-06-19_switch/opto-coupler%20circuit.gif

NPN transistör yerine kontrolörün portuna giriş yapacaksınız
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bilgisayar kısa devre oldu
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • :) Herşey için çok teşekkürler... Şimdi devremi yeniden çiziyorum yardımlarınız doğrultusunda...
  • gerekli yerleri arkadaşlar zaten vermişler. transistörü süreceğin direncin değerini deneyerek bulabilirsin. 4k7 olmazsa düşür biraz daha, 2k2 , 1k , filan ben 150R ye kadar düşürdüğümü hatırlıyorum bir devrede.
    bir de en son çare olarak transistörü süreceğiniz çıkışları pull-up yapmanızı öneririm yine 1k veya daha altı dirençler ile.

son olarak isite kristalin adı xt ile başlayan bişe olması lazımdı. du bakiim isise..

alakası yok direkt crystal şeklinde imiş. cry yazınca geiyor. değerini devre üzerinde iken değiştirebilirsin. paralel kondansatörleri bağlamayı unutma tabi.

kolay gelsin..
  •  Bu Devre Çalışır Mı? PIC16F84 (Bitirme Ödevi/Devre Güncellendi)
    Devreyi önerileriniz doğrultusunda yeniden düzenledim arkadaşlar... Son bir kontrol istiyorum sizden.. :)
    Optoyu verdiğiniz şekilde süremedim ne yazık ki... Çünkü şekildeki bağlantıda optonun biri iletime geçtiğinde hepsi iletime geçiyor... Bu yüzden yine eski bağlantıya döndüm...
    1 ve 2. sıradaki opto 12V ile tetiklenecek... 3-4-5. sıradakiler ise - yük ile tetiklenicek.... Her biri ayrı işlemler için kullanılacağı için her birinin tetik bağlantısı ayrı...
    Eğer devre bu şekilde çalışacak ise 'ki genel olarak simülasyon ile denedim' baskı devreyi kuracağım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2RACH -- 9 Mart 2012; 2:13:19 >

• Cevap bekliyorum arkadaşlar... devrenin kurulumuna başlayacağım...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.