Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba. Çok garip bir sorun ile karşı karşıyayım. Fabrikamızda 2005 yılında alınan ve tüm donanımı aynı olan 20 tane bilgisayar var. Şu anda bunların 5 tanesinde çok garip bir sorun var.
Anakart = Gıgabyte GA-HIE2004
RAM=256 MB KİNGSTON
Ekran Kartı = ATİ ve NVİDİA
vb.... Ethernet kartları standart 100 mbit
Sorunum şu bu 5 bilgisayar format atıyorum. Format sonrası bilgisayarı ağa sokmadan 2 gün hiç kapatmıyorum en ufak bir kilitlenme yok.
* Proglamları yüklüyorum yine bir sorun yok.
* Kullandığımız Tekstil terbiye programı var SENTEZ server üzerinden çalışıyor. Bu programa bağlanmam gerek. Ne zaman kabloyu takıyorum daha hiçbirşey yapamadan bilgisayar KİLİTLENİP KALIYOR.
* Buraya dikkat çekmek istiyorum kapanmıyor. Kilitlenip öylece kalıyor.
* Ağ kablosu takılıyken restart ediyorum bilgisayar yeniden başladıktan 1 dk sonra yine kilitleniyor. Ancak ağ kablosunu çıkarırsam hiçbir sorun yok.
DENEDİĞİM ÇÖZÜMLER :
* Diğer çalışan bilgisayarlar ile RAM lerini değiştirdim. Yani sağlamlığından emin olduğum RAM denedim yine kilitlendi.
* XP cd isinde sorun vardır dedim. ORJ cd ile yükledim. Yine kilitlendi.
* Ekran kartı, işlemci, ethernet kartlarında sorun olabilir dedim. Çalışan pclerdekilerden değiştirdim sonuç yine aynı.
* Formattan sonra hiçbir program yüklemeden ağa soktum yine kilitlendi.
* İnternetten virüsmü alıyor dedim. Ağa sokmadan ağ ayarlarını yapılandırdım internete çıkmasında sadece ağa girsin dedim. Yine kilitlendi.
* Çok ısınıyor daha büyük fan takayım dedim. Yine kilitlendi.
*BIOS lardamı sorun var dedim hepsine BIOS update yaptım.
*Dikkatinizi çektiği gibi anakart hariç herşeyi değiştirdim. Sorun bir türlü çözülmedi.
Artık anakartın üzerindeki kondansatör veya transistörlerdemi sorun var diye düşünmeye başladım. Bu kadar tesadüf olamaz 5 pc aynı anda aynı arıza ???
Bu konuda böyle birşey yaşayan arkadaşlar varsa tecrübelerinden yoksa tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler...
anlatmış olduğunuz kadarıyla tüm sorunlarınız ağ kablosunu taktığınızda meydana gelmekte, donanımsal network'e bağlı olmadan gayet stabil çalışıyor... bence tüm bilgisayarları da dahil ederek yeniden bir network yapılandırması yapmalısınız... böylece IP numaralarından tutun da diğer tüm gerekli otomatik ayar ve protokolleriyle birlikte muhtemelen yeniden bir yapılandırma sorununuzu çözecektir...
ağ kablosunun sağlam olduğuna emin misiniz? ezik ya da kopuk olabilir, ya da uçları düzgün basılmamış olabilir.
Normalde bu durumda sadece network bağlantısında sorun olur, pc kilitlenmez, ama bilgisayar işinde olmadık yerde alakasız sebepten sorun yaşadığımı bilirim. yine de kontrol etmekte fayda var.
eğer burası sağlamsa network yapılandırmalarını kontrol etmek gerek. diğer pc lerin network bağlantısını kesip sadece bu 5 tanesini bağlayın networke. diğerleri yokken bu 5 tanesi yine kilitleniyor mu ona bakın.
eğer o durumda bir kilitlenme yok ise diğer pc lerle yeniden bir altyapı hazırlamanız sorunu çözebilir.
Sevgili Öner ve crower74 öncelikle tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Kabloyu değiştirdim yok yine aynı. Ancak aklıma şöyle birşey geldi daha doğrusu dikkatimi çekti.
Anakartın üzerinde bazı kondansatörler şişmiş ve bu sorunu yaşadığım bilgisayarların hepsinde şişmiş durumda. Şimdi onları değiştirip deneyeceğim. İnşallah bunlardandır. Yoksa kafayı yememek içten bile değil.
Ağ ayarlarına gelince. Ayarları otomatik de yapsam manuel ip adreside versem farketmiyor. Aynı kilitleniyor.
Acaba serverde virüs mü var dedim server bilgisayarıda komple tarattım (lisanslı antivirüs var) yok. Hiç virüs çıkmadı. Başka çözüm önerisi olan arkadaşlar varsa lütfen yazsınlar bu sorunu çözmeden rahat uyku uyuyamıyacağım.