herkes bi ağlamanın peşinde. nerede bu active warrior street killers? |
bu nesil niye böyle soft
-
-
Yabancılar için öyle diyorum ben. R*ddit iyi bir örnek, down atıp duran tayfa cringe. DH tek artısı down olmaması.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
sub önerisi var mı
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Reddit gene iyi sayılır, youtube bir felaket.
Eğer herkesin yüzlerce defa yazdığı "Çok iyi olmuş, her şey iyi olacak, muhteşemsin vs." tarzı yorumların ötesinde derinliğe inen şeyler yazyıorsanız, shadow ban yiyorsunuz. Çok ağır sansür ve susturma var ve bunu el altından çaktırmadan yapmaya çalışıyorlar, yorumlar siliniyor, size fark ettirmeden hesabınız flagleniyor yorum yapamıyorsunuz vs. Sanıyorum birkaç dislike yediğinizde veya report falan edildiğinizde ya da sakıncalı keyword kullandığınızda direkt oluyor bunlar.
Reddit de benzer ama en azından hesap hepten sansür yemiyor. Mesela Ukrayna Rusya şavaşıyla ilgili, Rusya'nın lehine görünen bir gerçeği yazdın, ya da Amerika Irak'ta daha çok sivili öldürdü falan dedin, direkt bittin demek oluyor. Gerçek, doğru falan umurlarında değil; "Don't Look Up" tarzı bir hayat var gerçekten, kimse aksi bir ses çıkarsın istemiyorlar. Ağlayanların yüzüne de gerçeği vurduğunuzda aynı şey oluyor. Güzel, insta modeli tarzı, zengin kız boş boş ağlarken; senin takipçilerinin 99%'ı daha kötü durumdadır, her şeye sahipsin derseniz linç yiyorsunuz mesela.
Beni rahatsız eden şey, bu sanal ortamlar o kadar büyüdü ki; artık bir şirketin malı olmanın ötesine geçip hayatın vazgeçilmez parçası haline geldiler. Bu kadar rahat sansürlendiğiniz, linç yediğiniz sanal ortamlarda, demokrasiden, ifade özgürlüğünden falan bahsetmek mümkün değil. DH gibi forum ortamları ifade özgürlüğünün çok daha fazla olduğu yerledi; forum olayını bilinçli olarak bitirdiler, teknoloji devi 2-3 firmanın elinde olan sosyal medya çok daha kötü bence.
-
Yok. Bıraktım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
bu yorum silme olayı gerçekten inanılmaz can sıkıcı bir olay. youtube kanalımda, kendi arkadaşlarımın yazdığı yorumlar bile siliniyordu. dehşet bir sansür var
-
İşte yeni neslin böyle olmasının nedeni de budur bence ve daha da kötüye gidecek; çünkü diğer her tür sesi kesiyorlar, mesajları siliyorlar, var olan içerikli yazıları yok ediyorlar, dış müdahale ile içerik ve topluluğa yön vermiş oluyorlar. İstenen bu tarz boş boş ağlayan, anlamsız içerik üreten bir toplum yaratmak. Cidden büyük bir tehdit var ortada ama ciddiye alınmıyor şu anda, hayat her geçen gün daha da dijitalleşiyor ve bu dijital ortamların sahipleri belli; yaşadığınız gerçekliğin bir firmanın malı olması gibi bir durum, istediği kişiyi silebiliyor, sanal bir gerçeklik yaratabiliyorlar, mesela isteseler sadece pembe giyen erkekleri norm gibi gösterip böyle yapmayan herkesi silerek; gerçeklik buymuş gibi bir algı oluşturabilirler.
Yani ağlamanın direkt olarak nedeni bu olmasa da, karşı durumun var olmamasının nedeni bence bu kesimin bilinçli olarak algoritma ve müdahalelerle yok ediliyor olmasıdır. Ben hiç küfür etmem, kimseye hakaret de etmem buna rağmen hesabım ağır sansür yediyse, mesajlarım silindiyse ortada büyük bir sıkıntı var demektir. Bu dediklerimi unutmayın; önümüzdeki yıllarda bunun çok eleştirisi yapılacak, çünkü "Beğenmiyorsan kullanma" gibi şansınız da yok, youtube kullanmadığınızda hayatınızı eksik yaşıyorsunuz belki mesleğinizi ve eğitiminizi bile yapamıyorsunuz, diğer sosyal medya platformları için de durum böyle.
-
toplumumuz dijitalleştikçe algılarımız köreliyor
-
R*ddit kullanma
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X