Şimdi Ara

Bu şirket 2017'de Ay'a gidiyor; Hedef: 16 katrilyon dolar değerindeki Ay madenleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
884
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu şirket 2017'de Ay'a gidiyor; Hedef: 16 katrilyon dolar değerindeki Ay madenleri

ABD'li firma Moon Express Ay'a iniş yapan tarihin ilk özel şirketi olmak istiyor. Ay'a gitmek için gereken izni ABD devletinden nihayet koparmayı başaran Moon Express, 2017 yılı itibariyle derin uzay seyahatine çıkan ilk özel şirket olarak tarihe geçecek.

Google'ın yarışmasını kazanmaya çalışıyorlar

2010 yılında 26 farklı Silikon Vadisi girişimcisi ve mühendis tarafından temelleri atılan Moon Express, aslında Google'ın düzenlediği bir yarışmayı kazanmaya çalışıyor. Google'ın 30 milyon dolarlık bir ödülle 2007 yılında açıkladığı Google Lunar X PRIZE isimli bu yarışmayı sadece 10 yıl içerisinde, yani 2017'nin sonuna kadar Ay'a uzay aracı indirmeyi başaran ilk şirket kazanacak. Bu şirketin ayrıca uzay aracını yüzeyde 500 metre hareket ettirip Dünya'ya yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videolar da göndermesi gerekiyor.

Google Lunar X PRIZE dünyanın her tarafından şirketlerin katılabildiği uluslararası bir yarışma. Başlangıçta 34 farklı aday şirket bulunsa da bugün itibariyle yarışmaya devam eden şirket sayısı 16'ya düştü. Bu 16 şirketin arasından ise yalnızca 2'si (Moon Express ve Team SpaceIL) 2017 yılı için bir roket firmasıyla fırlatma anlaşmasına varabildi. Fırlatma için izin alabilen tek şirketse tahmin edebileceğiniz üzere Moon Express. Yani bir başka deyişle Moon Express şu an için yarışmanın favorisi durumunda.

Ayrıca Bkz.Mars'a gitmenin maliyeti ne? İşte SpaceX'in harcayacağı para

Bu şirket 2017'de Ay'a gidiyor; Hedef: 16 katrilyon dolar değerindeki Ay madenleri

Ay'daki 16 katrilyon dolarlık madenin peşindeler (16.000.000.000.000.000$)

Ay inişini 2017'in son aylarında planlayan Moon Express, bu görev için MX-1 isimli hidrojen peroksitten güç alan çok hafif bir uzay aracını hazırlıyor. Şirket, "Uzayın iPhone'u" olarak tanımladığı MX-1 uzay aracıyla birlikte Ay'daki helyum 3 gibi inanılmaz değerli mineralleri ve suları keşfetmek istiyor. Moon Express'in uzun vadedeki planıysa bu değerli madenleri çıkarıp Dünya'ya getirmek.

Popular Science'a konuşan şirket kurucularından Naveen Jain Ay'daki minerallerin şu anki tahminlerle 16 katrilyon dolar değerinde olduğunu belirtiyor. Ay yüzeyindeki kratelerin asteroit çarpmaları sonucunda oluştuğunu hatırlatan Jain,"Asteroitlerin değerli madenlerle dolu olduğunu zaten biliyoruz. Öyleyse neden tek bir asteroit yerine birçok asteroitin hedefi olan Ay'a gitmeyelim?" ifadelerini kullandı.

10 milyon dolardan daha az bir maliyetle Ay'a gitmek

Moon Express'in 3 kurucusundan biri olan Naveen Jain, teknolojinin gelişmesiyle beraber uzay yolculuklarının artık çok daha ucuza yapılabildiğini söylüyor. Geliştirdikleri MX-1 uzay aracının küçük boyutlarına rağmen yüksek fonsiyonellik vaadettiğini söyleyen Jain, NASA'nın önceleri milyarlarca dolar harcayarak hayata geçirdiği görevlerin artık 10 milyon dolardan daha az bir maliyetle gerçekleştirilebildiğini belirtti..

Şirketin maliyet konusundaki en büyük stratejik hamlesiyse Rocket Labs isimli Yeni Zelanda'lı bir roket firmasıyla anlaşmak olmuş. Uzay araştırmalarındaki fırlatma maliyetlerini çok ucuza indirmek adına lityum polimer baterilerle çalışan dünyanın ilk roketi Electron'u geliştiren şirket, yepyeni bir itki sistemi geliştirerek fırlatma ücretini 4.9 milyon dolara indirmiş. Rocket Labs'ın belirlediği bu fiyat SpaceX'in fırlatma maliyetlerine oranla tam 22 kat daha ucuz.

Rocket Labs aslında Electron isimli bu roketi henüz test etmiş de değil. "Bu durum Moon Express'in Ay planları için bir problem oluşturabilir mi?" şeklinde gelen bir soruya Naveen Jain, "SpaceX'in Falcon Heavy roketi de henüz hiç test edilmedi ancak şimdiden özel uzay sektöründeki birçok insan Falcon Heavy'yi kullanmak için planları yapmış durumda. Buna da aynı gözle bakıyorum. Rocket Labs'a güvenimiz tam; ancak bir problem ortaya çıksa dahi alternatif planlarımız da hazır. SpaceX, Blue Origin gibi şirketlerin veya Çin, Hindistan, Rusya gibi ülkelerin roketlerini de kullanabiliriz." şeklinde konuştu.

"Daha önce kimsenin yüzmediği sularda yüzüyoruz."

Federal Havacılık Kurulu'na 8 Nisan tarihinde başvuru yapan Moon Express'in izni o tarihten yaklaşık 4 ay sonra çıktı. Şirketin kurucu ortaklarından CEO Bob Richards bu gecikme hakkında,"daha önce hiç sorulmayan sorular sorduk bu da işlem süresini artırdı." ifadelerini kullanırken devlet içerisinde bu duruma karşı çıkan hiç kimsenin olmadığını da sözlerine ekledi. Richards son olarak,"Daha önce kimsenin yüzmediği sularda yüzüyoruz." ifadelerine yer verdi.

• Aya araç yollamak için neden Amerika'dan izin almak zorundalar ki? Fırlatma üssü için falan sanırım. Ayın tapusunun olduğunu sanmıyorum yani..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ay Dünyanın uydusu olduğuna göre orada bütün ülkelerin hakkı vardır. Ben teknolojiyi geliştirdim sen geliştiremedin o yüzden bu madenler benim hakkım diye bir şey olamaz.
  • Heh tam oldu. Sömürün bi orası kalmıştı. Bozun dengesini her yerin. İnsanların önüne yem de atarsınız " geri dönüşümlü roket " diye. İki de rüzgar gülü ile bir güneş tarlası kurarsınız kitleler sizi insanlığı düşünen hayır kurumu olarak görmeye devam eder.

• Uluslarası sorun çıkmasın diye diğer ülkeler böyle işlere girmiyor bunlar da çok önemli bir iş yapıyormuş gibi kimsenin girmediği sulara giriyoruz diyor. Amerika dünyaya meydan okuyor bu hareketiyle patron benim sıkıysa itiraz edin diye bakalım karşılığı ne olucak.

• anlaşılan çok ileri zamanda gezegenleer için savaş bile çıkacak gibi, yok o gezegen benim yok ben kazacam maden benim filan gibi.

• Bu haber sayesinde helyum 3'ü aratıp ne işe yaradığını öğrenmiş oldum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Uzayda basibos gezen tonlarca agirlikta altin tasiyan pek cok meteor var,bunlardan bir yada birkac tanesinin milyonlarca yildir aya carpmis olmasi buyuk ihtimal.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TIMERIDER

Uzayda basibos gezen tonlarca agirlikta altin tasiyan pek cok meteor var,bunlardan bir yada birkac tanesinin milyonlarca yildir aya carpmis olmasi buyuk ihtimal.

Ay zaten dünyadan koptugu icin, dünyada olan madenlerin hepsi(canli olmadigi icin fosil madenler haric örn. Petrol, Kömür) aydada mevcut.
    Ayda ancak dünyada cok az olan bir madde, cok büyük miktarda bulunur, Helium3.
    Sebebi Ayin Dünya gibi bir manyetik kalkanini olmamasi ve Günesten gelen tüm maddelerin üzerinde birikmesi sonucudur.
    Helium3 Enerji üretiminde Devrim yaratacaktir, gelecekteki savaslar Petrol degil Helium3 icin olacaktir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xDarkAngelx -- 4 Ağustos 2016; 1:46:10 >
  • Biz daha kıçımızın dibindeki madenleri çıkartacak teknolojiyi üretemiyorken, adamlar uzayda maden aramaya başlamış bile. Ay'ı sömürse ne olur arkadaş onu anlamadım ben, neden karşı çıkıyorsunuz ? Dünyadaki madenler sınırsız değil, adamlarda dünya dışında arıyorlar ki ileride buldukları dolaylı yoldan bizede lazım olacak. Oturdukları yerden boş boş eleştirenler ne yapıyor peki ?

Edit: İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sanat Günesi -- 4 Ağustos 2016; 11:08:10 >
  • Klasik sömürme muhabbeti. Yav bırakın sömürsünler canlı yok bişey yok kimseye zararı yok. Dünyanın kaynakları bitince mağaralara mı döneceğiz?

• quote:

Orijinalden alıntı: gcb1903

Heh tam oldu. Sömürün bi orası kalmıştı. Bozun dengesini her yerin. İnsanların önüne yem de atarsınız " geri dönüşümlü roket " diye. İki de rüzgar gülü ile bir güneş tarlası kurarsınız kitleler sizi insanlığı düşünen hayır kurumu olarak görmeye devam eder.

iyi değinmişsin , bulgur köftesine endexlenmiş paralel çalışmardan örnekler bu görüşü daha çok desteklerdi !
    zaten bunun farkında olan +plus tıklamalarda ortada.
  • helal olsun adamlara ne mutlu ....

• Eğer ayda yapılacak patlamalar maden aramalara ayın oyup delmeye insanlık izin verirse dünyanın sonunu getirmeleri demektir.Düşünsenize ayın gelgit olaylarındaki küçücük bir sapma dev dalgalar ve senkronizenin bozulması demektir.Kısacası 2023 kadar bir mok yiyemezsek aya dalalım ın hesabını yapıyorlar kusura bakmasınlar buna kimse musade etmez.Bu gibi insanları biraz hayvan olmalarını istiyorum!

• 1972 tarihinden beri Ay'a yolculuk yapılmıyor neden? Çünkü çoktan orda maden çıkartmaya başladılar kimsenin bilmesini istemiyorlar.

• "mehtaba karşı" rakı içenler meğer 16 katrilyon dolara efkarlanıyorlarmış.

(imla)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Amd64x2 -- 4 Ağustos 2016; 9:32:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cengizhan72

Eğer ayda yapılacak patlamalar maden aramalara ayın oyup delmeye insanlık izin verirse dünyanın sonunu getirmeleri demektir.Düşünsenize ayın gelgit olaylarındaki küçücük bir sapma dev dalgalar ve senkronizenin bozulması demektir.Kısacası 2023 kadar bir mok yiyemezsek aya dalalım ın hesabını yapıyorlar kusura bakmasınlar buna kimse musade etmez.Bu gibi insanları biraz hayvan olmalarını istiyorum!

Dediğiniz şeylerin hiçbir gerçekliği yok. İsterlerse ellerindeki nükleer silahların tamamını ay yüzeyinde patlatsınlar, dünyaya neredeyse hiçbir etkisi olmaz. Zaten Amerika ay yüzeyinde nükleer bomba patlatmak istiyordu ama hem bu bombayı uzaya çıkarmada oluşabilecek riskler hem de ayda ellerindeki en güçlü bombayı patlatsalar bile dünyadan görülmeyeceği gerekçesiyle vazgeçtiler. Zaten Ay, Dünya'dan her yıl birkaç cm uzaklaşıyor. Bir gün yörüngeden çıkıp, fırlayıp gidecek...
    Kaldı ki 2023'de çok bir şey olacağı da yok. En iyi ihtimal kendi uydumuzu yerleştirebilecek hale geliriz o zamana kadar. Kalkıp ben de Ay'a gidiyom dememiz için daha kırk fırın ekmek yememiz lazım. Bu adamlar 2. Dünya Savaşı zamanlarından beri bu uzay çalışmalarıyla uğraşıyor. Maalesef çok geç kalmışız...

• quote:

Orijinalden alıntı: Hasan07-36

quote:

Eğer ayda yapılacak patlamalar maden aramalara ayın oyup delmeye insanlık izin verirse dünyanın sonunu getirmeleri demektir.Düşünsenize ayın gelgit olaylarındaki küçücük bir sapma dev dalgalar ve senkronizenin bozulması demektir.Kısacası 2023 kadar bir mok yiyemezsek aya dalalım ın hesabını yapıyorlar kusura bakmasınlar buna kimse musade etmez.Bu gibi insanları biraz hayvan olmalarını istiyorum!

Dediğiniz şeylerin hiçbir gerçekliği yok. İsterlerse ellerindeki nükleer silahların tamamını ay yüzeyinde patlatsınlar, dünyaya neredeyse hiçbir etkisi olmaz. Zaten Amerika ay yüzeyinde nükleer bomba patlatmak istiyordu ama hem bu bombayı uzaya çıkarmada oluşabilecek riskler hem de ayda ellerindeki en güçlü bombayı patlatsalar bile dünyadan görülmeyeceği gerekçesiyle vazgeçtiler. Zaten Ay, Dünya'dan her yıl birkaç cm uzaklaşıyor. Bir gün yörüngeden çıkıp, fırlayıp gidecek...
    Kaldı ki 2023'de çok bir şey olacağı da yok. En iyi ihtimal kendi uydumuzu yerleştirebilecek hale geliriz o zamana kadar. Kalkıp ben de Ay'a gidiyom dememiz için daha kırk fırın ekmek yememiz lazım. Bu adamlar 2. Dünya Savaşı zamanlarından beri bu uzay çalışmalarıyla uğraşıyor. Maalesef çok geç kalmışız...

Değim şeyleri ben uydurmadım bunlar bilimsel araştırmalar sonucu bilinen mevzular.Bir nükler bomba patlattıklarında sence dünyada hiçmi zararı ve eko sisteme etkisi yok ? Bir düşün bakalım.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Hasan07-36

quote:

Değim şeyleri ben uydurmadım bunlar bilimsel araştırmalar sonucu bilinen mevzular.Bir nükler bomba patlattıklarında sence dünyada hiçmi zararı ve eko sisteme etkisi yok ? Bir düşün bakalım.

Ay'da patlatılan bir nükleer bombanın (şu an devletlerin elinde bulunanlardan 10 binlerce kat güçlü değilse) Dünya'ya hiçbir etkisi olmaz diyorum hocam. Etkisi olsa bile hissedilmeyecek kadar az olacaktır.

Şu videoyu izleyin:

https://www.youtube.com/watch?v=fRxnIeX-1h8

Bu videoda Dünya üzerinde patlatılan nükleer bombaların patlatılma yerleri ve zamanları var. Toplam denenen nükleer bomba sayısı 2053.

Ay Dünya'dan 370 Bin KM uzakta. Arabayla Ay'a gitme şansınız olsaydı 100 km hızla hiç durmadan 150 günden fazla yol gitmeniz gerekirdi.

2053 tane bombayı Dünya'da patlattılarsa ve Dünya'da hala hayat devam ediyorsa 370 bin KM uzakta ellerindekinin tamamını patlatsalar bile hiçbir şey olmaz Dünya adına.

Zaten Ay'ın yediği meteor sayısı ortada. Bu meteorların tanesi binlerce atom bombası kadar güç üretiyor çarptığı yerde. Dünya'ya bir şey olacak olsa o meteorlar Ay'a çarptığında olurdu.

• Sömürgeci olmadıklarını iddia ederler sorsan

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.