Şimdi Ara

Bu Ülkenin Gençlerini Üniversiteyle Oyalıyorlar (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
156
Cevap
9
Favori
15.183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
195 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nessqwe

Meslek lisesi mühendislik kaynağı olmalıdır

o da olmaz matematiği iyi olmayan dişli çark hesabını nasıl yapsın?
  • Bunlar filan bahane, issizlik artmasin piyasa yukselmesin diye ici bos unilere dolduruyorlar gencler. Sonuc; 30 yasina gelmis, okumus ama is tecrubesi olmayan ve sirf tecrubesi yok diye ise alinmayan milyonlarca genc. Sonra bunlar bir hisimla KPSS girip puanlara abanirlar bu seferde torpilleri yok diye yine isizler :)
  • luna167 kullanıcısına yanıt
    Olay aslında meslek lisesi olayı değil ama o adamlar bu işlerle ilgili olarak genç yaşta uğraşıyorlar. Sanki anadolu ve fen liselerinden çıkanların hepsi çok iyi matematik , fizik yapıyor. Meslek lisesinden çıkıp 1 yıl hazırlanma ile çok şey öğrenebilir.
  • Doğru hocam kafası çalışmayan adamlar için fizik gücüde lazım.
    Kafası çalışıp çok zeki olanlarda tıp bilim adamlığı falan okurlar bilgisayar üzerine giderler.
  • Meslek liselilere universite okumayin diyorsun

Onlarin Digerlerinden farki ne

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konu baya su kaldırmış. Ben de biraz ekleyeyim: amerika'da ünv. öğrencilerinin üniversitelere 1.45 Trilyon dolar borcu varhttps://studentloanhero.com/student-loan-debt-statistics/

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bakkal çırağı bile olsanız üniversite okuyun.

Üniversite illaki sizi bir meslek sahibi yapacak diye okunmaz.

Cahilliğin gider. Dünyayı daha iyi anlarsın.

Önüne geleni iktidar yapmazsın böylece.

• SerkanHur kullanıcısına yanıt
    120k sıralama yaparsam çoğu kişiden daha fazla para kazancam fırsatları ve nerde para kazancağını görmek önemli

• C4_1400 C kullanıcısına yanıt
    Yok ya İstanbul misali herkes çullanınca üniversite kültürü de kalmıyor:)Kocaman okulda hemen buluyorlar birbirlerini ve kendi yanlışlarını hiçbir zaman değiştirmiyorlar emin ol.

Konu başlığı ve içeriği çok güzel,bunu tartışmakta güzel ,kendimi bildim bileli Türkiye de üniversitenin bir oyalama taktiği olduğunu söylerim.O enerjinin olduğu yıllar hep boşa geçirilir,aslında en risk alınabilecek yıllardır,en hızlı olunacak zamanlardır.Tabi burada devletin bu gücü kullanmak gibi bi derdi de olmalı.Sömürmek -sömürtmek değil.

Sadece sorun devlette de değil aslında bizde genetik bu,hiçbirşey yapmayayım,çalışandan bi şekilde nemalanayım,bi yolunu bulayım,köşeyi döneyim hastalığı işlemiş bize taa Osmanlı dan beri...Malesef.

Üniversitelere gelince,hiçbirisi yetiştirmek amaçlı değildir zaten,araştırmak geliştirmek amaçlıdır üniversite aslında lise den mezun olan adam yetişmiş kabul edilir.Ama bizde ki kafa üniversite de hocalar bana öğretsin,öğretecek diye gidiyor...Malesef ki böyle değil çünkü amacı bu değil!Ha üniversite de ki hocalar da iyi mi?tabiki değil onlar da bizim içimizden arkadaşlar...Aynı toplumdan geliyor,bir kısmı bileğinin hakkıyla bir kısmı dilinin kasıyla:)idealist olanlar belki ilk dönemler uğraşıyordur birşeyler öğretmeye “yetiştirmeye” ama sonunun gelmediğini görünce ve aldığı karşılığın değmediğini görünce o da bırakıyor.Yani üniversitenin amacını iyi algılamak lazım!Bazı bölümler hariç.

Özel üniversiteler ise tam bir muamma,ilk açıldıklarında çoğu zaman iyi akademisyenler ile reklam yapıp öğrenci topladıktan sonra yavaş yavaş o kadroyu bırakıyorlar.Bu da araştırmayı ve geliştirmeyi sekteye uğratıyor.Arkasında dev şirketler olan okullar daha tercih sebebi olabilir.Hatta kimi vakıflar devletten daha çok imkana ve vizyona sahip olabiliyor.

Lafın kısası armut piş ağzıma düş geninizi keşfedin,onu bünyeden atın(sıcak suya 2 dilim limon atın,demlensin,soğutup İçin:)))Bu çağda cahil kalmak bir tercihtir,gerçekten temel öğretim için artık nerdeyse doğar doğmaz bilgiler uçuştuğu için 8 yıla bile gerek yok,en verimli çağları iyi değerlendirin.Kalıplarla ilerlemeyin,evet bir köke ihtiyaç var ama orada kalmakta korkaklıktır.Yapmayı sevdiğiniz şeyleri düşünün,parayı değil.Sevdiğiniz şeyi yapıyorsanız zaten o bi şekilde para edecektir.Id in ihtiyaçları ile değil korteksinize yükledikleriniz ile düşünün.Ülkede ki algıya kapılmayın,işini sevmeyen ,saçları dersten dökülmüş ,en güzel çağlarında yaşamamış,kurdeşen dökmüş bir doktor olacağınıza,işini seven,yapması gerekenleri kendince yapmış,güzel anlar yaşamış bir kaportacı olun daha iyidir emin olun!Örnek olarak verdim meslekleri,herkesin gönlünde yatan bir iş vardır,bu tanımlanmamış ta olabilir.Örn;kelebek profesörü diye bişey var:)ne üniversite bitirmiş bu adam ne de başka bişey çünkü bölümü yok ama adam yıllarca kendini geliştirmiş ve başvurulacak bir kaynak olmuş adam:)))

Biraz uzun oldu kusura bakmayın sonuna kadar okuyan arkadaşlara teşekkür ederim.

• Bu tarz yaklaşımlar ülke geleceğini sıkıntıya sokar. Geçen gün ülkemizdeki bölgelere dağılımlı harcamalarımizin orantısı verilmişti, genel olarak; konut birinci, ulasim-tasit, gıda ve eğitim harcamaları geliyordu. Yani biz eğitime değer vermiyoruz. Rahatımıza duskunuz. Eğitimi araç değilde amaç edinirsek ülkece başarılı oluruz.

Okuyan sayısının çok olması inanın bize fayda sağlar. Sadece eğitime bakış açımızın değişmesi gerekir.

Okumasın adam demek bir işi icra ederken yorum yapmasin. Kole olsun isveren ne derse onu yapsin demek. Yahu adam okusun koyunde ciftci olacaksa ziraat okusun. Babasının atölyesinde marangoz olacaksa mobilya dekorasyon okusun olacaksa yine olsun, oto tamirci olacaksa motor makine okusun yine olsun, hayvancilik yapacaksa veterinerlik okusun yine yapsin vs vs.

• Sistemde çok büyük sıkıntılar var, ayrıca açılmış olan konu bir nevi doğru bir yere değinmiş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SixSixSix

Hâlâ birileri 200K, 300K falan diyorlar. Bu ülkede bunun önemi mi var? İlk 1K'dakiler atomu mu parçalıyorlar okullarında? Boğaziçi'ndeki de sınav haftasında not çıkartıp ezber yapıyor, Hakkari Üniversitesi'ndeki de. Yurtdışı mı diyeceksiniz? Orada da tanınmıyor sizin hava attığınız okullar.

Bilmem kaç K, bilmem kaç K... Yav he he... Bu ülkede parası olan istediği bölümü istediği özel okulda okuyor. Siz hukuk hayaliyle bilmem kaç K yapmaya uğraşırken, özelde sınıf arkadaşınız o beğenmediğiniz 150K'larda (birkaç sene öncesine kadar 200K-300K'lar havada uçuşuyordu).

İş bulmakla o K'ların hiçbir önemi yok. Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden 2011 yılında mezun olan amcaoğlum, bir ay sonra işe girdi ve 6K maaş almaya başladı. Tamamen tanıdık ve torpil. Şu anda ne kadar aldığını bilmiyorum ama ev-eşya, arabasını çoktan çekti. "Dur ya, sen bilmem kaç K ile Isparta'da dandik bir üniversitede okumuşsun, sana 6K değil de 2K verelim. O 6K'yı nezih üniversitelerimizden mezun olan arkadaşlara aktarırız" diyeceğini sanıyor birileri.

Kuzenim 15 yıldır Arçelik'te çalışıyor. Müdürleri su ürünleri mühendisi. Şaka yapmıyorum, hani şu öğrenci alırken puan bile istemeyen bölüm.

Gelelim üniversitelerdeki akademik kadrolara. Evet, o "nezih üniversiteler"den birinden mezun olmadım. Gelin öğretmenlerimden bahsedeyim. Boğaziçi mezunu da var İnönü (Malatya) mezunu da var. Ben öğretmenlerimi bilgi birikimlerine göre sıralayayım mı? Bunu samimi bir şekilde yapacağım;

İnönü > İnönü > Mersin > Mustafa Kemal (Hatay) > Abant İzzet Baysal (Bolu) > Boğaziçi > Anadolu (Eskişehir) > ODTÜ > Ege > Ankara.

İster kabul edin, ister etmeyin. İster kedi-ciğer muhabbeti yapın, ister yapmayın. Ben size durumu anlatıyorum. Bu öğretmenlerinden hepsi aynı lisans bölümünden mezun, 30-40 yaşlarında ve benzer unvanlara sahipler. O beğenmediğiniz üniversitelerden mezun olan hocalarımız çok daha donanımlı olabiliyorlar.

3 sene önce bir sempozyuma katılmıştım. Adam kök hücre üzerine uzman ve bu konuda Türkiye'de tek. 50'li yaşlarında Dicle Üniversitesi Biyoloji mezunu. Üniversite yıllarında elektrikli mikroskop dahi bulamadıklarını, güneş ışığıyla çalışan mikroskoplarının olduğunu, güneş olmayan günlerde dımdızlak kaldıklarını anlatıyordu. Adam nerelere gelmiş. Ama boşverin ya, üniversiteye girdiği K çok yüksek.

Ben sadece üniversite sınavlarındaki K'lara da takılmıyorum. Sınıfta en iyi ortalamaya sahip ezberciler de boş. Ben işveren olsam ve diploma notuna baksam, 2.00-2.50'lik öğrencilerin üzerine yoğunlaşırım (2.78 ile mezun oldum ve kendimi ezberci olarak görüyorum). Çünkü geri kalanları günü kurtaran, 90-100 aldığı sınavla ilgili birkaç gün sonra sorulacak sorulara cevap veremeyecek tipler.

Üniversite sınavına giren ve o yıl 150K-200K'da olan, bir sonraki sene tekrar hazırlanıp 20K-30K yapan kişiler, bir sene önce size göre "gerizekalı"; bir sene sonra "zeki" oluyor o halde. E, ikisi de aynı adam işte?..

Üniversite sınavında derece yapmak kolay iş değil, bunun kolay olduğunu kastettiğimi düşünmesin kimse. Ama abarttığınız kadar da kapasite belirleyen bir şey de değil.

Bizim bir akraba vardı, 2009 ÖSS'de Türkiye 17'ncisi oldu ve Bilkent'te okudu. Ama nasıldı, biliyor musunuz? Kimse onu görmezdi. Evlerine giderdiniz, odasından çıkmazdı. 7/24 ders. E, bir zahmet yapsın yani. Son sene de çalışmadı ha, lise 1'den beri hazırlanıyordur o.

ALES-YDS ve KPSS'den de bahsedeyim mi? Üniversitede akademisyen mi olmak istiyorsunuz? Lisans mezunu olduğunuz bölümle ilgili bir devlet kurumunda çalışmak mı istiyorsunuz? Yüksek lisans mı yapmak istiyorsunuz? Veya ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğretmen mi olmak istiyorsunuz. Çalışın çalışın, bu sınavlarda da derece yapın. Nasıl heves buluyorsunuz bunlara çalışırken, anlamak güç. Siz ne demek isteğimi anladınız.

Sizlere nezih üniversitelerinizde mutluluklar. İş hayatınızda patronlarınız lise mezunu olacak, o beğenmediğiniz üniversitelerden mezun olacak. Sakın burada yaptığınız aşağılamalarınızı o zaman da yapmayın.

İyi forumlar.

Tamamen katılıyorum +1

• ne bekliyon kardş burası türkiye der eski bir düşünür
  • hasanb35 H kullanıcısına yanıt
    alman sanayisinin komple meslek lisesi mezunlarıyla çalıştığını nerden biliyorsun. Gercekten 3 4 arkadasım var hepsi bu şekilde meslek lisesi cıkıslı ve ağır işler yapıyorlar ama paraya para demiyorlar.Bunu bilmeni takdir ettim.Bizim sanayilerde çalışanlarda kazanc durumu aynı mı?
  • Ülkede mevcut üniversite ( her üniversite değil, Hacettepe tıp mesela ) sayısı bir elin parmağı kadar ama her yıl 500 binden fazla mezun var.
    Ülkede her yıl 350 bin öğretmen adayı mezun oluyor. Şaka gibi evet 350 bin. Hayır desem ki bunlar hakikaten öğretme yetisine sahip, daha doğrusu öğreteceği dalda gerçekten hakim. Nerdeeeee. Kendi dalından sınava giren öğretmen adayı 35 alıyor ve açıyor dövizleri "atama bekliyoruz" diye.

Kızımız Türkçe öğretmeni adayı ama benim keyif için girip 92 aldığım KPSS'den 50 alıyor ve atama bekliyor.

Arkadaşım önce KPSS'den 96 ve üstü al, kendi dalında tam çıkar sonra şikayet et atama bekliyorum diye. EDEMEZSİN. Çünkü yok öyle birisi. Bunu başaran atanıyor zaten.

O yüzden ne mezunu olduğunuz değil ne kadar yeterli olduğunuz önemlidir.
  • Xreleave kullanıcısına yanıt
    Dediklerin yanlış demiyorum ama bu ülkede meslekle işci sayısını artırmakla falan bi yere varılacağını sanmıyorum...Önce şunu anlamak gerek.. Bizim insanımızda "işini en iyi yapan vatanını en çok sevendir" düşüncesi yok hiç bir zamanda olmadı. Bu ülkenin kurtulması için kafa yapımızın değişmesi lazım. Amcamlarım dayımlarım yeğenlerim denildiğinde kapıların hak etmeyen çürümüş kişilere açılmaması gerekli. Torpil şu an o kadar hat safadaki (ki bunun hç bir siyasi oluşumla alakası yok ikdidarla alakası olamyan insanların torpille nerelere girdiğini bilirim) devleti bırak ülkenin en bilindik 10 şirketi bile torpil üzerine kurulu durumda şu an. Bu sistem biraz bakıldığında (devrim arabaları, Nuri demirdağın hayatı ve niceleri..) 30 yıl öncede böyleydi 40 yıl öncede 90 yıl öncede. Bu ülkede kafası olan adam gider kendi parasını kendi kazanır demişsin.. Ben mi yanlış ülkede yaşıyorum acaba...Bu ülkede kafası olan adam kazanmıyor bu ülkede referansı olan iş yapanı bilen yağ çeken adam kazanıyor.. Akademisyonlerin yüzde 60 70 ı senin dediğin gibi doğru fakat kafası çalışan adam bu ülkede kalmıyor kalan ise fakir olup bu sistemin içinde torpillilerin arkasında kaldığı için akademisyen oluyor ... itü odtü burdaki hocaların yüzde 30 u ylsy ile yurt dışında burs ile okumuş kişiler hangi birine sorsam hep son laf maddi duruma geliyor akademisyenliği seçmelerinin nedeni olarak ve hiçde öle sanayide iş bilmeyen insan değiller hepsinin bir çok şirkete danışmanlığı var yurt dışında okudukları için zorunlu hizmet yapıyorlar yıllarca...(ki böyle hocalar şuan her ünide mevcut) Yine bir başka hocam bir gün şunu demişti dünyada h index katsayısı ve en iyi mühendislik ve bilim sıralamasında türkiyeden 80 milyonluk ülkeden sadece 400 küsürü türk ve bunların sadece 35 i türkiyede. Sadece bu bile yeterli bu ülkenin neden böyle olduğunun... böyle kurulmuş bu ülke.. böyle devam edecek... 657nin değiştirilmediği sürece hiç bir şekilde adam kayırma torpil eksik olmaz bizim başımızdan... anca olan biz gençlere olur elimize bir değerin geçmeyeceiği 4 5 belkide 6 yıllık eğitim boyunca yaşayacağımız onca güzel şeyi heba ederiz ki bir çoğumuz aptal saçma ünilerde belkide hiç sevemeyeceği bir meslek için yıllarımızı vererek heeba ediyoruz da...

• Buna tamamen katılıyorum. Malesef gençler üniversitelerde harcanıyorlar. Her ile, ilçeye üniversite açarlarsa olacağı bu.
  • Vericeği altıüstü lisans diploması diyen işsiz gider işletme gibi bölümler okursan tabi o şekilde bakarsın ünivetsiteye Yarın mezun olsam en az 4-5 k cepte Boşa mı okumuş oluyoruz kim bu devirde lise mezunu olup 5k maaşlı işe şartsız alınır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aydinsukru -- 4 Kasım 2017; 8:44:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 3iks

+1

Şu an ünv mezunlarının işsiz kalmasının sebebi de bu zaten. zibilyon tane mühendis var. işverensin, deneyimli eleman lazım. E ne yapıcaksın? Halbuki meslek lisesi çıkışlı sanayiye yönelen bir işgücü olsa adamın ilk adresi orası olur. Eğitim sistemi komple yanlış, dolayısıyla sanayiye yönlendirilen iş gücü de komple yanlış.

Ünv. mezunu yediremiyor kendine üretimde çalışmayı. E o çalışmayacak bu çalışmayacak kim çalışacak? Tamam para ve şartlar iyi değil eyvallah ancak şu anda konu bu değil. Şartlar iyi olsaydı(ah keşke) yine de mühendis reis tercih etmeyecekti.

Not: Elektronik mühendisiyim. Gayet de ortalamayım. Çok başarılı olan mühendis ve benzeri insanlar zaten yolunu buluyor.

Not 2: işletme turizm vs vs mezunları gözünüzü seveyim ses etmeyin. senede heralde 1 milyon mezun çıkıyodur burdan. Allah aşkına bi düşünün nerede hepiniz iyi şartla iş bulabilirsiniz ki? Okurken hiç mi düşünmediniz. Hayır bir çoğu da askerliği uzatmak için ya da "ünv mezunu" etkieti olsun diye yapıyor bunu biliyoruz hepimiz. Hanginiz lisede "of be ben işletmeci olcam süper olcam" diye ciddi ciddi plan yapıp da bu bölümü seçti?

Ben.Ama henuz kazanmadim,yani 20K'dan mezuna biraktim ODTU ve Bilkent gelmeyince

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.