Şimdi Ara

Bu Ülkenin Gençlerini Üniversiteyle Oyalıyorlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
156
Cevap
9
Favori
15.182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
195 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Her yere üniversite açmayı marifet sananlar bu ülkenin geleceği olan insanların hayatlarıyla ciddi şekilde oynuyorlar.ülkede 2.5 milyon genç üniversite sınavına giriyor ve bunların her sene 1.5 milyonu üniversiteli oluyor böyle bir istatistik olabilir mi? Bundan bir 10-15 yıl sonra üniversiteli olmayan kalmayacak neredeyse ama iş alanında bu kadar elemana ihtiyaç varmı? Bizim ülkemiz gelişmiş bir ülke değil bu ülkenin yöneticiden çok fizik gücüyle çalışan elemana ihtiyacı var sen ülkenin özel sektörünü,sanayi sektörünü geliştirmeden istediğin kadar üniversite aç ne fayda ? Şirketler dur bu üniversite okumuş şuna bi masa başı iş vereyim demeyecek o işi bir lise mezunu bile yapabilecekken adam gidecek bunu üniversite mezununa yaptıracak zaten şuan yaptıranda çok fazla şirket var

1-)Bu ülkenin acil olarak herkesin üniversite mezunu olması gerektiği algısını kafadan silmesi gerekiyor

2-) Meslek lisesi memleket meselesi lafta kalmamalı meslek liselerine çok büyük önem verilmeli buradan mezun olan insanlar üniversite okumak zorunda kalmamalı ülkenin ara eleman ihtiyacını bunlar karşılamalı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hâlâ birileri 200K, 300K falan diyorlar. Bu ülkede bunun önemi mi var? İlk 1K'dakiler atomu mu parçalıyorlar okullarında? Boğaziçi'ndeki de sınav haftasında not çıkartıp ezber yapıyor, Hakkari Üniversitesi'ndeki de. Yurtdışı mı diyeceksiniz? Orada da tanınmıyor sizin hava attığınız okullar.

Bilmem kaç K, bilmem kaç K... Yav he he... Bu ülkede parası olan istediği bölümü istediği özel okulda okuyor. Siz hukuk hayaliyle bilmem kaç K yapmaya uğraşırken, özelde sınıf arkadaşınız o beğenmediğiniz 150K'larda (birkaç sene öncesine kadar 200K-300K'lar havada uçuşuyordu).

İş bulmakla o K'ların hiçbir önemi yok. Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden 2011 yılında mezun olan amcaoğlum, bir ay sonra işe girdi ve 6K maaş almaya başladı. Tamamen tanıdık ve torpil. Şu anda ne kadar aldığını bilmiyorum ama ev-eşya, arabasını çoktan çekti. "Dur ya, sen bilmem kaç K ile Isparta'da dandik bir üniversitede okumuşsun, sana 6K değil de 2K verelim. O 6K'yı nezih üniversitelerimizden mezun olan arkadaşlara aktarırız" diyeceğini sanıyor birileri.

Kuzenim 15 yıldır Arçelik'te çalışıyor. Müdürleri su ürünleri mühendisi. Şaka yapmıyorum, hani şu öğrenci alırken puan bile istemeyen bölüm.

Gelelim üniversitelerdeki akademik kadrolara. Evet, o "nezih üniversiteler"den birinden mezun olmadım. Gelin öğretmenlerimden bahsedeyim. Boğaziçi mezunu da var İnönü (Malatya) mezunu da var. Ben öğretmenlerimi bilgi birikimlerine göre sıralayayım mı? Bunu samimi bir şekilde yapacağım;

İnönü > İnönü > Mersin > Mustafa Kemal (Hatay) > Abant İzzet Baysal (Bolu) > Boğaziçi > Anadolu (Eskişehir) > ODTÜ > Ege > Ankara.

İster kabul edin, ister etmeyin. İster kedi-ciğer muhabbeti yapın, ister yapmayın. Ben size durumu anlatıyorum. Bu öğretmenlerinden hepsi aynı lisans bölümünden mezun, 30-40 yaşlarında ve benzer unvanlara sahipler. O beğenmediğiniz üniversitelerden mezun olan hocalarımız çok daha donanımlı olabiliyorlar.

3 sene önce bir sempozyuma katılmıştım. Adam kök hücre üzerine uzman ve bu konuda Türkiye'de tek. 50'li yaşlarında Dicle Üniversitesi Biyoloji mezunu. Üniversite yıllarında elektrikli mikroskop dahi bulamadıklarını, güneş ışığıyla çalışan mikroskoplarının olduğunu, güneş olmayan günlerde dımdızlak kaldıklarını anlatıyordu. Adam nerelere gelmiş. Ama boşverin ya, üniversiteye girdiği K çok yüksek.

Ben sadece üniversite sınavlarındaki K'lara da takılmıyorum. Sınıfta en iyi ortalamaya sahip ezberciler de boş. Ben işveren olsam ve diploma notuna baksam, 2.00-2.50'lik öğrencilerin üzerine yoğunlaşırım (2.78 ile mezun oldum ve kendimi ezberci olarak görüyorum). Çünkü geri kalanları günü kurtaran, 90-100 aldığı sınavla ilgili birkaç gün sonra sorulacak sorulara cevap veremeyecek tipler.

Üniversite sınavına giren ve o yıl 150K-200K'da olan, bir sonraki sene tekrar hazırlanıp 20K-30K yapan kişiler, bir sene önce size göre "gerizekalı"; bir sene sonra "zeki" oluyor o halde. E, ikisi de aynı adam işte?..

Üniversite sınavında derece yapmak kolay iş değil, bunun kolay olduğunu kastettiğimi düşünmesin kimse. Ama abarttığınız kadar da kapasite belirleyen bir şey de değil.

Bizim bir akraba vardı, 2009 ÖSS'de Türkiye 17'ncisi oldu ve Bilkent'te okudu. Ama nasıldı, biliyor musunuz? Kimse onu görmezdi. Evlerine giderdiniz, odasından çıkmazdı. 7/24 ders. E, bir zahmet yapsın yani. Son sene de çalışmadı ha, lise 1'den beri hazırlanıyordur o.

ALES-YDS ve KPSS'den de bahsedeyim mi? Üniversitede akademisyen mi olmak istiyorsunuz? Lisans mezunu olduğunuz bölümle ilgili bir devlet kurumunda çalışmak mı istiyorsunuz? Yüksek lisans mı yapmak istiyorsunuz? Veya ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğretmen mi olmak istiyorsunuz. Çalışın çalışın, bu sınavlarda da derece yapın. Nasıl heves buluyorsunuz bunlara çalışırken, anlamak güç. Siz ne demek isteğimi anladınız.

Sizlere nezih üniversitelerinizde mutluluklar. İş hayatınızda patronlarınız lise mezunu olacak, o beğenmediğiniz üniversitelerden mezun olacak. Sakın burada yaptığınız aşağılamalarınızı o zaman da yapmayın.

İyi forumlar.
  • Meslek lisesi mühendislik kaynağı olmalıdır

• Şimdi turizm,işletme falan okuyanlar saldırıya geçer
  • Haklılık payı var ama çoğu kişinin tek çıkış noktası okumak. Adam atıyorum okumadı bakkal açtı günde ne kadar kazanabilecek ki ? Türkiye gibi gelir eşitsizliğinin öküz gibi olduğu bir yerde? E zaten köpek gibi çalışıp kıçını yırtıp iyi bir üniye kapak atan adam orada da çalışıp iyi bir şirkete giriyor diğer sütçü imam üni falanlar askerlikten bir süre yırtmış oluyor. Pek bir numarası yok yani . Ha devlet derki doktor 4000 tl alacak işte fırıncılık yapan 3000 lira alacak ve alım gücü de düşük değilse adam yıllarca okuyup doktor olmak yerine fırıncılığı seviyorsa onu yapar. Ama yok yani iş yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: RemyDeGourmont

Haklılık payı var ama çoğu kişinin tek çıkış noktası okumak. Adam atıyorum okumadı bakkal açtı günde ne kadar kazanabilecek ki ? Türkiye gibi gelir eşitsizliğinin öküz gibi olduğu bir yerde? E zaten köpek gibi çalışıp kıçını yırtıp iyi bir üniye kapak atan adam orada da çalışıp iyi bir şirkete giriyor diğer sütçü imam üni falanlar askerlikten bir süre yırtmış oluyor. Pek bir numarası yok yani . Ha devlet derki doktor 4000 tl alacak işte fırıncılık yapan 3000 lira alacak ve alım gücü de düşük değilse adam yıllarca okuyup doktor olmak yerine fırıncılığı seviyorsa onu yapar. Ama yok yani iş yok.

O yüksek lise olan üniversitelerden mezun olan adamların çoğu bakkal kadar kazanamıyor.bu ülkede gençler girişimcilikten korkmasa hem istihdam artar hemde ekonomi büyür hee bunda sadece gençler suçlu değil devlette suçlu genç girişimcilere gereken teşvikler yok yada yeterli değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marcvanbommel -- 1 Kasım 2017; 17:55:54 >

• Üniverstiye yağlı ballı para kazanmanın ilk basamağı mantığıyla değil, bilgi öğrenmek, kendini geliştirmek, bilgili ve donanınlı olmak için gidilmediğinden ve artık herkes üniversite okuyacağından...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: asau

Üniverstiye yağlı ballı para kazanmanın ilk basamağı mantığıyla değil, bilgi öğrenmek, kendini geliştirmek, bilgili ve donanınlı olmak için gidilmediğinden ve artık herkes üniversite okuyacağından...

Kendini geliştirmek o taşra üniversitelerde mümkün değil bunu sadece gelişmiş büyük şehirlerde okuyan üniversite mezunları başarabilir diğerleri cafe de garsonluk yaparak kendini geliştirdiğini sanır.

Taşra üniversitelerin zaten kurulma mantıkları bellidir o şehri kalkındırmak amaçlıdır iyi eğitim verilip verilmemesi ne devletin umrundadır ne de öğretim görevlilerinin

İşte geleceği çalınan insanlar bu insanlardır bu insanların %80 i lise mezunundan farksızdır 4 yıl aldıkları eğitimin iş hayatında hiçbir geçerliliği yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marcvanbommel -- 1 Kasım 2017; 18:9:56 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sen okul hayatın boyunca yat git 200k dan üniversite oku ondan sonra üni mezunları işsiz diye ağla.
  • ara eleman ihtiyaçı var diye her yere yazarsınız , Ülkede ara elemana verilen değer ortada adam beni köpek gibi çalıştırıp 2 bin tl veriyor ben niye ara eleman olayım ayrıca gerçekten ihtiyaç olsaydı çalışma şartları daha iyi olurdu .
  • Üniversitelerimiz sadee 4 yıl bizi oyalıyor başka bir işe yaramıyor.Aşırı derecede ayrıntı ve hocaların triplerini çekiyoruz.Herşeyimiz formalite.

-Sırf "üniversite okuyan nüfus çok" diyebilsinler diye herkesi üniversiteye alıyorlar

-Sırf "ben iyi öğretmenim bak benim dersimden geçmek için 40 fırın ekmek yemen lazım" desinler diye sınavda yıllar sonra çözülen problemleri soran hocalar

-Sırf "diplomam olsun da gerisi kolay" diye düşünüp üniversite okuyan ve üniversiteden birşey öğrenmeden mezun olup hiçbir işe yaramayan insanlar

Böyle böyle gider.Bizim herşeyimiz gösteriş.Laboratuvar dersleeini bile tahtaya çizerek işliyorlar.İşin aslını öğrenmek yerine,ihtiyacımız olanı öğrenmek yerine imkansızlık ve ayrıntılar içinde boğulup duruyoruz...

• quote:

Orijinalden alıntı: mekatronikteknisyeniyim

ara eleman ihtiyaçı var diye her yere yazarsınız , Ülkede ara elemana verilen değer ortada adam beni köpek gibi çalıştırıp 2 bin tl veriyor ben niye ara eleman olayım ayrıca gerçekten ihtiyaç olsaydı çalışma şartları daha iyi olurdu .

Zaten ara eleman şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor çalışma saatleri ve mesai ücretlerini devlet çok iyi denetlemeli.

• katılıyorum ama zaten o üniye girenlerin istisnalar hariç ilk 150k'dan sonrası direk çöp.

iş kendini geliştirmeye bakıyor.150 k'dan düşük bir yere girip kendini sonradan geliştiren sayısı çok az.Üni mezunuyum diye geçinip anca getir götür işi yapan çok fazla eleman var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SerkanHur

sen okul hayatın boyunca yat git 200k dan üniversite oku ondan sonra üni mezunları işsiz diye ağla.

İlk defa doğru bir şey söyledin. İlk 50k'nın altı bile okumamalı bana göre. YTÜ'deki eğitimi de görüyoruz mesela.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beyin yok Halkta

• Büyük şehirler dışında üniversite okuyanların hepsi boşa okuyor sen istediğin kadar kendini geliştir bir iş yerine boğaziçi mezunuyla uludağ universitesi mezunu başvuru yapıyorsa iş veren için kimin kendini geliştirdiğinin bir önemi yok boğaziçili işi kapar.

• mesele kaç k ile okunduğundan ziyade kontenjan meselesi.

2010 ile 2015 yılları arasında kontenjanlar 5 kat fazlaydı. bu durum çok kötü oldu.

yoksa her bölüme ihtiyaç vardır. 200kya dandik bir mühendislik okuyacağına okuma demek saçma.

sınava her sene 2000k kişi giriyor. 200k yüzde 10luk dilim demektir. şu anki mühendislik tercih alt sınırı 240k ki o da 2016 yılına kadar yoktu. o sınır 200kya çekilmeli. ve baraj özel yetsnek gerektiren bölümler hariç 4 yıllık bölümlerde 200 puana çıkarılmalı. 2 yıllık bölümler için ise 180 puan olmalı.özel yetenekte 150 puan olabilir.

yks kontenjanlar ise en 8de bir kadarına düşürülmeli.

bu sayede çok sayıda olan üniversitelerin sayısı sorun yaratmaz ve her üniversitede belli bir kalite sağlanmış olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1135B01C2 -- 1 Kasım 2017; 20:47:33 >
  • ayrıca esas sorun üniversiteye girince başlıyor.
    tüm dünyada üniversiteler 3 sene ve geçmek kolay.
    ortalama bir öğrencinin mezuniyet not ortalaması 3.
    üniversite sınavı yok. parası olan okuyor.
    çünki verecekleri altı üstü bir lisans diplomasıdır. o diplomayla işi bile zor bulursun.
    fakat bu ülkede 4 yıllık üniversiteyi ortalama bitirme süresi 6 sene. ortalama bir öğrenci 2 not ortalamasını zor tutturuyor. fakat yandaşlar için özel olarak kontenjanlar 2010 ve 2015 yılları arasında 5 yıl boyunca arttırılıyor. ve bazıları iki karalasa üniversite bitirirken bazıları 7,8,9 sene süründürülüyor. ve sevilenler hemen yüksek lisansa başlarken sevilmeyenler süründürüldükleri yetmiyormuş gibi yüksek lisansa bile alınmıyor. tüm kapılar kimine ardına kadar açılırken kimine kasden kapanıyor.

ben neler gördüm. hocaların çocukları herzaman zamanında bitirir ne hikmetse. sonra da hemen yüksek lisansa kabul edilirler. sevilen öğrencilere iki karalasan yeter denir. başka bölümden mezun olan çocuk memurun çocuğu olduğu için "gel sana buranın diplomasını da verelim derler".

8,9 sene sürünen öğrencinin zihni körelir. aldığı diploma da çoğu zaman bir işe yaramaz.

bu ülkede 1 üniversite bitirene kadar kanadada 3 üniversite biter.

yani belli cemaatlere mensup olanlar hemen mezun olur diğerleri ise kasden yavaşlatılır. ülke böyle ele geçirilmeye çalışılır.

sonra ülke niye gelişmiyor bu yüzden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1135B01C2 -- 1 Kasım 2017; 21:16:14 >

• Üniversite kimisi için zaman kaybı kimisi için hayatının fırsatı yada tek şansı . Meslek liseleri olmazsa olmaz ara eleman yetiştiren okullardır. Herkes doktor mühendis olmak zorunda değil nitelikli ara elemana çok fazla ihtiyaç var. Öyle çekirdekten yetişme insanlar varki birçok üniversiteden mezun olmuş insanlardan daha fazla para kazanıyor .

• Devlet üniversitesinden mezun bir mühendis olarak aylardır işsizim. Benle aynı dönemde üniversiteyi kazanamayıp ya da yarıda bırakıp zanaate, işe güce atılan arkadaşlarım şu an çoluk çocuk sahibi oldular. Bir çoğunun durumu benden kat kat daha iyi. Bok mu vardı çalışıp üniversite kazandım, keşke beni de babam sanayiye verseydi diye kafayı duvarlara vuruyorum şimdi.
  • ara eleman diye bişey yok aslında, yavaş yavaş en alt basamaktan başlayıp düşük ücretle en üstlere çıkmak gerekiyor. buda çok çalışmayı sabırı ve uzun bir zaman dilimini gerektirdiği için insanlar direk ben okudum bu paraya çalışmam mantığına gidiyor. Aslında hepsi ilerisi için bir tecrübedir. çünki çalışan kişi aynı zamanda işin üçkağıdınıda öğrenmeye başlıyor zamanla işte bu noktadan sonra aranan eleman oluyorsunuz.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.