< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
Hâlâ birileri 200K, 300K falan diyorlar. Bu ülkede bunun önemi mi var? İlk 1K'dakiler atomu mu parçalıyorlar okullarında? Boğaziçi'ndeki de sınav haftasında not çıkartıp ezber yapıyor, Hakkari Üniversitesi'ndeki de. Yurtdışı mı diyeceksiniz? Orada da tanınmıyor sizin hava attığınız okullar.
Bilmem kaç K, bilmem kaç K... Yav he he... Bu ülkede parası olan istediği bölümü istediği özel okulda okuyor. Siz hukuk hayaliyle bilmem kaç K yapmaya uğraşırken, özelde sınıf arkadaşınız o beğenmediğiniz 150K'larda (birkaç sene öncesine kadar 200K-300K'lar havada uçuşuyordu). İş bulmakla o K'ların hiçbir önemi yok. Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden 2011 yılında mezun olan amcaoğlum, bir ay sonra işe girdi ve 6K maaş almaya başladı. Tamamen tanıdık ve torpil. Şu anda ne kadar aldığını bilmiyorum ama ev-eşya, arabasını çoktan çekti. "Dur ya, sen bilmem kaç K ile Isparta'da dandik bir üniversitede okumuşsun, sana 6K değil de 2K verelim. O 6K'yı nezih üniversitelerimizden mezun olan arkadaşlara aktarırız" diyeceğini sanıyor birileri. Kuzenim 15 yıldır Arçelik'te çalışıyor. Müdürleri su ürünleri mühendisi. Şaka yapmıyorum, hani şu öğrenci alırken puan bile istemeyen bölüm. Gelelim üniversitelerdeki akademik kadrolara. Evet, o "nezih üniversiteler"den birinden mezun olmadım. Gelin öğretmenlerimden bahsedeyim. Boğaziçi mezunu da var İnönü (Malatya) mezunu da var. Ben öğretmenlerimi bilgi birikimlerine göre sıralayayım mı? Bunu samimi bir şekilde yapacağım; İnönü > İnönü > Mersin > Mustafa Kemal (Hatay) > Abant İzzet Baysal (Bolu) > Boğaziçi > Anadolu (Eskişehir) > ODTÜ > Ege > Ankara. İster kabul edin, ister etmeyin. İster kedi-ciğer muhabbeti yapın, ister yapmayın. Ben size durumu anlatıyorum. Bu öğretmenlerinden hepsi aynı lisans bölümünden mezun, 30-40 yaşlarında ve benzer unvanlara sahipler. O beğenmediğiniz üniversitelerden mezun olan hocalarımız çok daha donanımlı olabiliyorlar. 3 sene önce bir sempozyuma katılmıştım. Adam kök hücre üzerine uzman ve bu konuda Türkiye'de tek. 50'li yaşlarında Dicle Üniversitesi Biyoloji mezunu. Üniversite yıllarında elektrikli mikroskop dahi bulamadıklarını, güneş ışığıyla çalışan mikroskoplarının olduğunu, güneş olmayan günlerde dımdızlak kaldıklarını anlatıyordu. Adam nerelere gelmiş. Ama boşverin ya, üniversiteye girdiği K çok yüksek. Ben sadece üniversite sınavlarındaki K'lara da takılmıyorum. Sınıfta en iyi ortalamaya sahip ezberciler de boş. Ben işveren olsam ve diploma notuna baksam, 2.00-2.50'lik öğrencilerin üzerine yoğunlaşırım (2.78 ile mezun oldum ve kendimi ezberci olarak görüyorum). Çünkü geri kalanları günü kurtaran, 90-100 aldığı sınavla ilgili birkaç gün sonra sorulacak sorulara cevap veremeyecek tipler. Üniversite sınavına giren ve o yıl 150K-200K'da olan, bir sonraki sene tekrar hazırlanıp 20K-30K yapan kişiler, bir sene önce size göre "gerizekalı"; bir sene sonra "zeki" oluyor o halde. E, ikisi de aynı adam işte?.. Üniversite sınavında derece yapmak kolay iş değil, bunun kolay olduğunu kastettiğimi düşünmesin kimse. Ama abarttığınız kadar da kapasite belirleyen bir şey de değil. Bizim bir akraba vardı, 2009 ÖSS'de Türkiye 17'ncisi oldu ve Bilkent'te okudu. Ama nasıldı, biliyor musunuz? Kimse onu görmezdi. Evlerine giderdiniz, odasından çıkmazdı. 7/24 ders. E, bir zahmet yapsın yani. Son sene de çalışmadı ha, lise 1'den beri hazırlanıyordur o. ALES-YDS ve KPSS'den de bahsedeyim mi? Üniversitede akademisyen mi olmak istiyorsunuz? Lisans mezunu olduğunuz bölümle ilgili bir devlet kurumunda çalışmak mı istiyorsunuz? Yüksek lisans mı yapmak istiyorsunuz? Veya ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğretmen mi olmak istiyorsunuz. Çalışın çalışın, bu sınavlarda da derece yapın. Nasıl heves buluyorsunuz bunlara çalışırken, anlamak güç. Siz ne demek isteğimi anladınız. Sizlere nezih üniversitelerinizde mutluluklar. İş hayatınızda patronlarınız lise mezunu olacak, o beğenmediğiniz üniversitelerden mezun olacak. Sakın burada yaptığınız aşağılamalarınızı o zaman da yapmayın. İyi forumlar. |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marcvanbommel -- 1 Kasım 2017; 17:55:54 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marcvanbommel -- 1 Kasım 2017; 18:9:56 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1135B01C2 -- 1 Kasım 2017; 20:47:33 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1135B01C2 -- 1 Kasım 2017; 21:16:14 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|