Şimdi Ara

Bu Ülkenin Gençlerini Üniversiteyle Oyalıyorlar (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
156
Cevap
9
Favori
15.182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
195 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Zarangoz

Emin ol ki şuanda fabrikamızda ara eleman ihtiyacı yok. Geçende 50 kişi işten çıkartıldı. Neyin kafasındasın?
    Bir de o çıkartılanlar asgari ücretle geçinmeye çalışan garibanlardı.
    Şimdi olayı siyasete vurmayın. Şuanki siyesetçilerin hepsi dengesiz.
    Aynen osmanlı gibi sonumuz yakındır.
    İngilizce öğrenmeye çalışın ya da başka bir dil. Yarın bir gün sömürgeye girdiğimizde şartlara ayak uydurabilelim.
    Kaldı ki ben daha ingilizce hello hi bye bye

Hepsine eyvallah da hocam lakin ya bilmediğin ya işine gelmeyen ya da bi bozukluk var işte bilemedim neyse, bu memleketin has insanı kimseye sömürge olmaz. Buna pabuç bırakmaz kimse. Bakma sen tembelliğimize böyle bi durumda ya hepimizin canı gider ölürüz ya da kimseye sömürge olmayız.

Ama şu var ki modern sömürge olduk mu olduk. O da ayrı bi tezat, dram..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Maalesef malum iktidar döneminde üniversite artık gençler tarafından oyalanma yeri olarak görülüyor.Eskiden bu kadar ayaklar altına düşmemişti üniversiteler.Şimdi köşe bucak üniversite açılması kaliteyi de düşürüyor.2005 yılının ÖSS üniversite puan kitapçığı var.Onu açıp bakınca üniversiteye girmenin o zaman ne kadar zor olduğunu anlıyorsunuz.Çünkü üniversite sayısı iki elin parmaklarını geçmiyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bloodletting. -- 2 Kasım 2017; 20:23:58 >
  • %60 öğrenci boşa okuyor boşa zaman harcıyor.boşa yer işgal ediyor.
  • Katılıyorum çok haklısınız hocam. Avrupada da çok kişiyi meslek için eğitim veriyorlar.

• Ülkenin geleceği meslek liseleridir. O kadar çok okuyoruz ve gerçek hayattan o kadar uzaklaşıyoruz ki hayat bize tokatı taa 22 yaşında yiyoruz. Üstelik sistem böyle deniliyor.

Almanyayı almanya yapan meslek lisesinin eğitimdeki %60 lık kısmı oluşturması ve onların hakkını düzgün bir şekilde muhafaza etmesidir

.oysa ülkemizde herkesin hedefi 4 yıllık üniversite olduğu için çocuk kim uğraşacak bunla deyip direk asgariye başlıyor.

Bizim en büyük hatalarımızdan birisi de burada başlıyor. Zannediyoruz ki benimki doktor olacak, hakim olacak, pilot olacak, mühendis olacak. Ya herkes aynı işte uzman olamazzz. Olması gereken herkesin istediği yerin eğitimini almasıdır.

Ayrıca herkesin kafası da aynı basmaz. Kabul etmedeğimiz için hep aynı yerdeyiz.

Ciddi reform gerekiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Zarangoz

Ya şakası bir yana o 50 kişiye acıdım. Bugünlerde düzgün iş bulabilmek zorken... Allah yardımcıları olsun. İş bulurlar da bizim burası kadar rahat olmaz. İş değiştirmek ev değiştirmek gibi. Adapte olması zor. Şahsen şuanki işimi kaybetmemeyi umuyorum. 3-5 cebime giriyor bişeyler. Hiç çalışmamaktan iyi, hatta çok iyidir. Hele ki ülke şuan kötüye gidiyorken. Ülke yöneticileri polyanacılık oynarken arka planda işler kötüleşiyor, düşüncem bu yönde. Sanırım düşüncemde hatalı değilim. Beyaz eşya, elektronik, teknolojik ürünler tamam... Hayat standartı değil ama elektrik su doğalgaz mutfak. Harcamalarımı geçen yıla göre karşılaştırınca ne kadar artmış olduğunu görebiliyorum.

Geçen yıl mutfak ve temel ihtiyaçlar için 450 lira yetiyordu. Ama bu yıl 650 lirayla zor geçiniyorum. Asgari ücret 104 tl arttı ama harcamalarım pek öyle değil. Tam %50 artmış. E harcadıklarım da aynı şeyler. Telefon internet ihtiyaçlar da eklenince 1000 buluyor. 2200 maaş var 1000 lira atıyorum her seferinde bir köşeye. Tabi teknolojik aletler falan bize göre değil. Alt kesimiz sonuçta. 1000 liralık telefonlar 6-7 yıl idare etmem gerekiyor. Diyecek çok şey var aslında.

Dediklerine katılıyorum hocam çoğumuz isyanlarda şuan. Elektronik de hakkımız lakin fiyatlar normal değil fahiş olmuş. Anlam vermediğimiz işler dönüyor problem çok lakin bi süre daha böyle gidecek belli ki. Bi yerde patlak verecek kesinlikle. Allah sonumuzu hayretsin.

• oy almak için üniversite yapılıyo ilçelere halk öğrenciden kazansın kiralar artsın diye düşük puanla okula alıyorlar sonra sanayiciler işçi bulamıyo.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Marco Luigi

Büyük şehirler dışında üniversite okuyanların hepsi boşa okuyor sen istediğin kadar kendini geliştir bir iş yerine boğaziçi mezunuyla uludağ universitesi mezunu başvuru yapıyorsa iş veren için kimin kendini geliştirdiğinin bir önemi yok boğaziçili işi kapar.

Çalıştığım kurumda aynı ünvana sahip farklı birimlerde çalışan Galatasaray Üniversitesi Mezunu da var, adı sanı duyulmamış üniversite mezunu da. O dediğiniz her zaman için geçerli değil.
  • Meslek liserinden muhendis cikmali kanaatime gore.

Örnek veriyorum ben elektrik muhendisligi öğrencisiyim örnegin laba giriyorduk meslek lisesi mezunlari 2 dakikada yapip cikiyordu biz bir saat ugrasiyorduk.

Sonuca gelirsek ise bir genc muhendislik egitimi almak istiyor ise buna 13 14 yaslarinda baslamali bu da tam lise baslangic cagina denk geliyor.Adam 20 yasinda universiteye bi basliyor sacma sapan teoremler ile insani oyaliyorlar dan dun mezun olup gidiyorlar.Emin olun sanayideki adamlar cogu muhendislerden daha bilgili cunku yarisi ya usta yaninda cirak olarak baslamis yada meslek lisesi cikisli.Meslek liselerin puani 400 500 puan olmali ve mezun oldugunda okudugu bolumden elektrik makina mobilya motor vb bolumunde ust versiyon olan muhendislik iliminden yoluna devam etmelidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nessqwe

Meslek lisesi mühendislik kaynağı olmalıdır

Meslek lisesi mühendis yetiştirecek kadar iyileştirilirse ülkede rejim değişmiş demektir

• Konuyu açan şahıs ilkokul mezunu olduğu için içerlenmiş belli😅

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dostlar konu sahibi gayet haklı bir başlk atmış, daha öcnede benzer konular açmıştık-açılmıştı.

bknz :https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=125302655

Bakın gelin konuyu irdeleyim.

Normal şartlarda "ara eleman" denilen, yahut işçi olabilecek, veya esnaflık edebilecek, bir ustalık bir zanaat edinebilecek pekçok kişi toki üniversitelerinde, yüksek liselerde hem hayatlarının en az 4 yıllarını heba ediyorlar, hem maddi kayba giriyorlar, hemde hayal kurup gariban ailelerinede kurduruyorlar.

Yahu bu ülkede Tuncelide mühendislik fakültesi var, puanı oraya yeten genç çocuk hevesle gidiyor kafasında "yau kendmi geliştirsem okul farketmez yau" hayalleriyle, yıllarını harcıyor orada, yeri geliyor yokluk çekiyor, yeri geliyor o yörenin yerlisi keko hocaların kaprisine eyvallah ediyor. Neden ? İlerde ezilmeden, ortalama üzeri bir hayatım olur hayaliyle. Aileside, gariban babası, tekstildeki anneside boğazlarından kesip çocuk okutuyorlar, hepsinin hayalleri var.

Peki sonra ne oluyor hadi tahmin edin ? O genconun cv varya, heh onu dökülen suya filan seriyorlar, takmıyorlar hor görüyorlar. (haklılık haksızlık tartışılır, bence haklılar)

Bu çocuk şimdi hem yıllarını kaybetti, hem maddi zarara girdi, hemde artık bir yerde daha düşük bir pozisyondada çalışmayı sindiremez kendine.

Yani en dandik bölüm bile olsa 4 yıllık fakülteden kağıt parçası alan biri artık işçilik, ara elemanlık, zanaatçilik yapmıyor. Herkes istiyorki memur olayım, herkes istiyorki ben köyün birinde okusamda mesleğin kaymağını yiyenlerden olayım. Hadi gene mühendislik okuyanları az çok anlarımda, anadoluda oakdar aptal saptal okadar boş bölümlerde okuyanlar varki aman allahım, yahu o bölümü istanbulda, ankarada okurken bile 4 5 defa düşünmek lazım ileride ne olur diye, birde köyde okuyurosunuz bu bölümleri...

"nasıl olsa kendimi geliştiririm, etiket farkını kapatırım" diyeceklere, öyle bir dünya yok kardeşler. Şimdi istisnalarla, şans yüzüne gülenlerle, endüstride akrabası, tanıdığı olanlarla kendinizi bir tutmayın. Eğer tek tabanca adamsanız, bir kere çok eski doğu üniversiteleri haricinde 2006 ve sonrasında açılanlarda genel manada iyi bir eğitim almayacaksınız, yani temeliniz kötü olacak. Genel manada kendiniz çok çırpınmazsanız yabancı iliniz zayıf kalacak. Öyle küçük şehirlerde sanayi ile içiçe olamayacaksınız, fabrika,tesis görme probleminiz olacak. Bitirme tezleriniz dandik olacak, iyi şirketlere toprilsiz stajlara giremeyeceksiniz. Falanda filan, ne kendini geliştirmesi ?

Bakın bu dağa taşa, köye kasabaya üniversite açılmasının asli sebebi; kendi kendine yetemeyen illere, ilçelere dışardan para girişi yapmak, orayı kalkındırmaktır.

Haritada yerini gösteremeyeceğiniz şehirlere üniversite açılınca ne oluyor gelin bakalım.

Oranın yerlisi bedava verse almayacağı arsaya öğrenci yurdu dikiyor, 400 liraya kiracı aradığı bulamadığı daireyi adam başı 250 den öğrencilere iteliyorlar. Şehre hem dışarıdan öğrenci akını ile sıcak para giriyor, hemde üniversitede kadro verilen memurun parasıda şehre giriyor. Yani devlet şehri kalkındırmak için hem kendi kaynağını hemde başka bir şehirden vatandaşın kaynağını kullanmış oluyor.

O şehre otobüs çeken otobüsçü kazanıyor, küçük bakkallar kazanıyor, küçük esnaf kazanıyor. Kısaca herkes kazanıyor bu köy üniversitelerinin açılmasında.

Tek zararlı çıkan memuriyeti olmayan-minimum olan bölümleri bu köylerde okuyan çocuklar ve hayal kurup para harcayan aileler oluyor.

Lütfen çevrenizde özellikle doğuda dandik dündk bölümler, hatta mühendislikler yazacak gençler varsa uyarın, vazgeçirin. Okumak için okumasınlar. Vakitlerine, masraflarına yazık.

Artık üniversiteden mezun olmayanı dövüyorlar. Akademisyenlerde çok ama çok fazla boş beleş, kabiliyetsiz kapasitesiz adam var. Mühendislik kadrolarının %70 hayatında endüstride çalışmamış insanlardan oluşuyor. Bu adam ne biliyorda ne öğretecek öğrenciye. Adam okuldan poposunu dışarı çıkartmamış, eli ne bir makineye değmiş, ne bir portföyü var, ne patron altında çalışmış, ne müdür tribi çekmiş, ne usta geyiği çekmiş. Bir cacık yapmamış, hebele hübele sıkar sıkar geçer derslerde size. Sizde ooo manyaqqqq herif hee dersiniz ama size dirhem faydası olmaz öyle adamların. Sadece devlete maaş yüküdür bu adamlar.

"ama üniler meslek okulu değilkiii" diyenlerede kürekle vururum. Burası türkiye, burada meslek okulu olacak. Yoksa öyle von mises ezberlemiş ama işsiz olarak gezersiniz sağda solda. Bu ülke madem avrupanın çini, maden montaj sanayii ülkesi, ozaman niversiteler meslek okulu olacak. Mevcut haliyle bir şeye derman oldukları yok bari adamakıllı meslek öğretsinler.

Asıl para eden zanaati hangi okul öğretiyor ? Toplasanız 3 5 hoca harici kimse parasal değeri yüksek olan bir cacık öğretmiyor bu ülkede. Asıl inceliği, asıl para eden bilgiyi, asıl zanaat olan altın bileziği bilen adam zaten akademisyen olmuyor, gidiyor kendi işini yapıyor, şirket kuruyor, fabrika kuruyor herşey yavaş yavaş.

Meslek Lisesi Meselesine gelince, o işler yaş. Meslek Lisesi, "serseri, aklı kıt, kapasitesiz, tembel, işe yaramaz" çocukların gittiği, eve yakın diye gönderilen, "okuyacağı yok bari mesleği olsun" diye gönderilen bir lie olmaktan çıkmadıkça, belli puan barajlı olmadıkça bir cacık olmaz.

Bencede bazı mühendislikler meslek lisesinden gelmeli, ama anadolu teknik meslek lisesinden, endüstriden değil. İkisi arasında fark var.

He mesele sadece mühendisliklerdede değil, hukuk mezunu - kimya müh mezunu polis memuru, tarih öğretmenliği mezunu güvenlik görevlisi, işletme mezunu torna düğmecisi, edebiyat mezunu depocu gördü bu gözler. Çokta şeetmeyin, daha çok yazarızda kimsenin şeyine değil.

Nasıl olsa kaybolan hayatlar gariban ailelerin çocuklarının oluyor, yazık günah.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 2 Kasım 2017; 22:4:42 >

• Çok doğru bir tespit.Yıllardır şahsen bunun mücadelesini veriyorum.
    Meslek-elektrik- öğretmeniyim. Yıllarca meslek lisesinde ve halen mesleki eğitim merkezinde ( çıraklık) görev yapıyorum.İyi kötü bir tecrübem oldu.Kendimde teknik lise mezunuyum.
    Bizden yani çıraklıktan mezun olan öğrencilerimden iş bulamayan yok gibi.%99 oranında kişisel becerilerine göre sektörde çalışıyorlar.15 yaşında mesleğe girip 18-19 yaşında yetişmiş oluyorlar.Ha 2000 tl alanda var 5000tl alanda.Servis açıp veya iş kurup alıp yürüyende.Ama aç kalan yok.Çıraklıktan girip şimdi yanında mühendis çalıştıran ( asgari ücretle ) o kadar çok ki.
    Öte yandan meslek lisesinden mezun olup bir de anlamsız şekilde 2 yıllık okulu bitiren öğrencilerim çok oldu.Sonuç fiyasko maalesef.Çünkü meslek lisesinde sektöre cevap verebilecek eğitim vermek mümkün değil.
    Arkadaşlar bu ülkenin bu kadar üni. mezununa ihtiyacı yok.Malesef özel üni. ayrı bir sektör oldu.Rant kapısı oldu.Ve bir malesef daha gençlerin önemli bir kısmı 4 yıl daha yırtayım kız ise erkek erkek ise kız bulayım "sosyalleşeyim" ayağına ana babasının ağzında girip burnundan çıkarak "okuyacağım ben baba" söylemiyle çoğu bilinçsiz veliyi kandırıp sözde "okuyor!!!".
    Oysa bu süreyi sektörde geçirse ne meslek yapmak istiyorsa öğrenecektir.
    Ama en büyük sorun ülkenin eğitim politikasında.Okuyarak meslek öğrenilemez.Uygulayarak öğrenilir.Ama sırf sünger gibi toplumdan gençleri çekebilmek için okul süreleri uzatıldıkça uzatıldı.Sonuç ortada.Ve daha da kötü olacak.
    Söylenecek söz çok.
    Ama gençler sakın üniversite okumayı hayatınızın amacı haline getirmeyin.Hangisi olursa olsun okullar araçtır.Amaç değil.

• Kardeş uni okumayana 1.5k veriyorlar evler olmuş 200k kafan mı iyi senin.

• sınav_testmis_kanka S kullanıcısına yanıt
    Plansızlık doğru bir kelime olabilir ya da sistem diyelim.

İmam hatipler dengesiz kurulduğuna katılabilirim ama amaç olarak sizin gibi düşünmediklerini düşünüyorum.

Aslında Osmanlının zamanına göre yüksek seviye eğitim vermesi şu anki ders almamız gereken şey.(Duraklamaya kadar)

Osmanlıca sayesinde temellerimizi öğrenebiliriz. Bu kaliteye engel değil. Örnek olarak size Japonyayı gösterebilirim. Tam 3 adet alfabe öğreniyorlar ve birisi tarihi alfabeleri.

Tabiki bunların öğretilmesi için (ayrıca etik, ahlak öğrenimi için) illa imam hatibe gerek yok.

Eğer bunlar da öğretilecekse buna da itirazım olmaz çünkü okumayı düşünmeyen öğrencilere son öğretimin bunlarla yapılıp hayata bırakılması kötü bir düşünce olarak gelmiyor bana. (Üstte belirttim tekrar belirteyim sayılar oransız bu yanlış)

• SerkanHur kullanıcısına yanıt
    200 bin bile yapamamışsın mezun genç kardeş

• Ne iş yapıyorsun ? Üniversite mezunuyum tüüü b.kumun mezunu. Oğlum memleket üniversite mezunu kaynıyor üniversite mezun olup ne iş yapacaksın git meslek öğren biraz önce kendi işini başlat b.k gibi para yaparsın onu demek istedim

• Sen okuma güzel kardeşim, okuma!

Git Sanayiye Fiziksel Güç İle Çalış

Böyle bir mantık olabilir mi ya köle psikolojisi resmen,eğitim kalitesini yukseltelim,çalışalım demiyorda bu ülkede sanayi ihtiyaç diyor Alman Sanayisi hep meslek lisesi mezunu zaten hep fiziksel güç çalışıyor fiziksel güç ile anca kaba teknoloji üretirsin adamlar fabrikalarında nano seviyede mikroçipler-kartlar üretsin,sende artık Bursa organize sanayide o çipi alıp o mükemmel fiziksel gücün ile su motoru üretirsin çiftçiye, hoş tarım diyede birşey kalmadı ama...

• Eskiden şu adam okumuş helal olsun diye bir şey vardı çünkü okumak büyük marifetti. Şimdi elini kolunu sallayan üniye gidiyor.

Asıl mevzu şu;

Bu ülkenin üretime ihtiyacı var o yüzden herkes okursa bu işleri kim yapacak? Herkes istiyor ki ben yönetici olayım masa başı çalışayım fakat bu ülkenin kalkınmak için üreticiye ihtiyacı var.

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RustyCohle -- 9 Ocak 2021; 9:59:57 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.