Şimdi Ara

BULGARİSTAN'dan Araba Almak?[6 AY KANUNUNA ÇÖZÜM?] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
4
Favori
27.690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: 'Sefa

Yok malesef.Avrupa birliğine girersek anca rahat rahat getirebiliriz. Yoksa hükümet bu konuda hayatta adım atmaz ülkede 0 oto satışları bıçak gibi kesilir 2. el piyasası biter dışarıya döviz çıkar falan falan. Cari açığı milli gelirinin %10ları görmüş bir ülkede olması imkansız yani.

Sizin felaket senaryolarınızın gerçekleşeceğini düşünmüyorum, tamam sıfır araç fiyatları ve satışları mecbur düşecektir ama bu bir ekonomik felakete sebep olmaz. Bulunduğu il dışına gidip araba bakmaktan çekinen insanlarımız var. Kaldı ki gidip Belçika'dan, Sırbıstan'dan Bulgaristan'dan araba alıp gelecek ve buna süre kısıtlı olarak binecek. Büyük bir yıkım olacağını düşünmüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Myronides

Cok sıktılar bu işi arabayi getirirken eğer Bulgaristanda 180 gün durmamissaniz izin vermiyolar. Arabayi getirenin pasaportuna bakiliyor artik

Sadece bulgaristan değil, gümrük kapısından geçerken Türkiye dışı herhangi bir yerde 6 ay kalmanız yeterli, bu süresi 1 ay macaristan, 4 ay bulgaristan 1 ay yunanistan şeklinde de geçirebilirsiniz. Türkiye dışı olsun, çamurdan olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: EuroAsia

Avrupa vatandasligin yoksa unut bi kere araba getirmeyi

İkinci olarak araçla birlikte 180 gün yurtdisinda kalman lazım ondan sonra Türkiye de 180 gün tutabilirsin.

Yurtdisindan emekliysen veya emekli yakının varsa 6 aylık süre 1 yıla çıkıyor aynı prosedür devam ediyor

Ülkeye yabancı plakalı araç getirmek ile avrupa vatandaşlığının uzaktan yakından en ufak bir alakası bile yok. İnsanları yanlış yönlendirmeyelim.

Bir İran vatandaşı bizim ülkemize arabayla gelemiyor mu yani?

Ülkeye yabancı plakalı araç ile giriş yapmanın ilk ve en önemli şartı, yurt dışı yerleşik olmaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: •BuuReN•

quote:

İkinci olarak araçla birlikte 180 gün yurtdisinda kalman lazım ondan sonra Türkiye de 180 gün tutabilirsin.

Yurtdisindan emekliysen veya emekli yakının varsa 6 aylık süre 1 yıla çıkıyor aynı prosedür devam ediyor

Hocam avrupa ülkesi vatandaşlığım var.Bu emekli olayı bizim bi komşu var onun üzerinden olurmu yoksa ailedemi olması lazım olsada sadece yurtdışında mı olmuş olması lazım TR'de olsa olmazmı ?

Emekli olan komşunuz, aracı alıp türkiye'ye getirebilir, getirirken 1 sene süre verilir, fakat o aracı o emekli komşunuz kullanabilir. veya emekli komşunuzun 1. derece yakınları veya vekalet verdiği başka yurtdışı yerleşik kişiler kullanabilir. Siz yurtdışı yerleşik olmadığınız için o aracı hiç bir türlü kullanamazsınız maalesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: berk evliya

Benim bir arkadasimin babasi edirnede yasiyordu adam 2 tane grand cherooke almisti turkiyedeki nerdeyse B sinifi arac fiyatina adam 6 ay birini kullaniyor suresinin dolmasina yakin bulgaristan sinirina yakin yerde koydugu diger arabasini aliyo mazotunu da koyuyo pasalar gibi biniyo

Bu dediğiniz bence bir şehir efsanesi.

Türkiye'nin edirne şehrine yaşayan vatandaş, bulgaristan'a gidip araba ile giriş çıkış yapamaz. Kanunen teknik olarak mümkün değil. O yabancı plakalı araç ile ülkeye girebilmesi için, 6 ay yurtdışında kalması gerekiyor. Edirne'de yaşadığı için de bu mümkün değil doğal olarak.

İnsanları yanlış yönlendirmeyelim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cavador

bir haberde görmüştüm şimdi yurtdışıyla uğraşmak yerine plaka ciftliyorlarmış, aynı araç farklı şehirlerde plakası çift tek, ötv tek, mtv tek, trafik sigortası tek, muayene tek vs..

birde galericilerin motorsiklet veya adi araçların plakalarını takıp trafikte gezdiklerini yine bir haberde okumuştum, yasal motorsiklet vergisi mtv si neki plaka gerçek trafiğe kayıtlı

yani yaptıkları terbiyesizlik tamamıyla

Terbiyesizlik demeniz çok hafif kaçmış.
    Bu olay bir dolandırıcılık, üstelik devleti dolandırmak, evrakta sahtecilik. kapsamı geniş hapis cezası kesin suçlar bunlar.
    Ne değişik insanlar var.
  • quote:

avrupa vatandaşlığı dediğiniz ab üyesi ülke vatandaşlığımıdır
  • quote:

Orijinalden alıntı: anyhill

bir gümrük memuru olarak diyeceğim: er geç devlet ensenize çöküp aracınıza el koyacaktır. Boşuna uğraşmayın.

Bi gümrük memuru olarak, bu kadar çok sorulan sorulara, verilen hatalı/eksik cevaplara keşke biraz bilgi ve teknik argümanlarla katılsanız da, forum açılma sebebiyle hayatına devam etse.

Devletin enseye çökmesi ne demektir? El koymak ne demektir? Araba kaçağa düşmediği müddetçe, devlet kendisine ait olmayan araca nasıl el koyabilir, bunu nasıl çökme olarak nitelendirebiliyoruz, devlet mafya mıdır da enseye çökecektir?

Şöyle şöyle şöyle olursa sıkıntı olur, sebebi de şu kanun maddesi veya uygulamasıdır deseniz, tadından yenmezdi.

Örnek olmanız gereken bir memurluk kisvesi altında, daha bilgilendirici mesajlar bekliyoruz, size sokak başlarındaki elinde tesbih sallayan ergen gençliğin, "size onları yedirmezlar gardaşşşşş" tabiri ile aynı etkiyi görüyor yazdıklarınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: Agorian

Bu is cok cetrefilli ve devamli yonetmelik ve kanunlarin degistigi icin insanlar takip etmekde zorlaniyor. Ortada ciddi anlamda bir bilgi kirliligi var. Ben elimden geldigince insanlari aydinlatmaya calisiyorum.

Konuya donecek olursak. Simdiye kadar bir cok yontem denendi. Tum bu yontemler asiri derece su istimal edildilinceye kadar devlet bir sekilde goz yumdu. Tabiki yontemler ayuka cikinca kendince yontemler gelistirip onene gecti.

Son zamanlarda ozellikle Bulgaristan gocmenlerinin kullandigi ve kullanildigi bir yontem var. Yontem soyle isliyordu!! cifte vatandas Bulgrasistanda yasayan bir gocmen adina Turkiye'ye arac sokuluyor orada kullanicak kisiye vekalet veriliyor (verilmedigi durumlarda oluyor) araci getiren kisi otobusle veya baska bir aracla Bulgaristan'a donuyor ve hayatina devam ediyordu. Araci alan kiside 6 ay boyunca araci kullaniyor sonra geriye gonderiyordu. Genelde de bu isi yapan insanlar iki arac aliyor birini ilk 6 ay digerini ikinci 6 ay kullaniyor mutlu mesut yasiyordu.

Bu yontemin bir cok dezavantaji var. Oncelikle bir kazaya karissaniz ne olursa olsun haksiz duruma dusunuyorsunuz. Ikincisi bir cevirmede aracinizin baglanma ihtimali yuksek. O verilen vekalet falan faso fiso. Onun amaci atiyorum yurt disinda yasiyorsunuz ve esiniz dostunuz veya sirket araciyla uluslar arasi seyahat yapacaksaniz araci yurtdisina cikarmaya sahibinin verdigi bir belge. Yani o vekalet ile Turkiye'de arac surebilirsiniz sorun degil diyenler sizin cebinize goz dikmis insanlardir.

Su an yeni bir takim yaptirimlar soz konusu sanirim yavas yavas yururluge konmus. Konsoloslukta 23 Nisan reseposiyonunda ve sonrasinda, eski dostum gumruk mustersarlarindan birisi ile uzun uzun sohbet etme sansimiz oldu. Konu dondu dolasti bu duruma geldi. Arkadasimin anlattigi artik bu yonteminde onune devlet siki! bicimde set koyacakmis. Buyuk cezalar soz konusu. 400 kusur boyle arac tespit edilmis. Sinirdan gecirenlere ve kullananlara buyuk para cezalari ve kacakci muamelesi yapilacak. Araclarina el konulacak bu isi ticari olarak yaptigi tesbit edilenlere hapis cezasida soz konusu. Yani durum anlayacaginiz ulkeye kacak arac sokma kivamina gelmis durumda.

Bu isin basini ozellikle Bursa'da vize ve vatandaslik takibi (Bulgaristan gocmenleri icin) yapan komisyoncularin cektigi tespit edilmis. Hatta gecenlerde hatirlarsiniz adamin gibi her tur arac getirilir diye mail ve telefon numarasi dagitiyordu.

Bu devlet, vatandasinin isine-evine gitmek icin kullandigi asiri yuksek vergili aracina 4-5 liradan akaryakit satarken, yatiyla gezmek icin akaryakit alana 1 liraya rafine cikis fiyatina satiyor!!! Yani gozunu orta ve alt kesimin cebine dikmis vaziyette. Parasi olan zaten umursamiyor istedigi araci alip kullaniyor. Parasi olmayanda ya herkes gibi mutevazi bir arac alip kullaniyor veya bu tur hile hurda islere bulasiyor.

Sizlere tavsiyem bu tur islere bulasmayin eninde sonunda devlet bu tur aciklari kapatiyor. Ve her seferinden bir oncekinden daha sert uygulamalar ve yaptirimlarda bulunuyor. Simdi uygulamaya koyacaklari yontem inanin cok sert. Attiginiz tas urkuttugunuz kurbaya degmiyecek cinsten.

Sevgiler saygilar

Dediklerinizde çok haklısınız, 100% katılabileceğim nadir yazılardan birisi olmuş. (vekaletin aslında işe yaramadığını bilenler de varmış, sevindim).

Lakin devletin bu yabancı plakalı araçlar için SERT TEPKİ vereceği haberine pek tamah etmiyorum, yazınızın üzerinden 1,5 sene geçmesine rağmen hale yaptırım yok. İstenilse emniyet müdürlüklerine gönderilen bir tebligat ile yabancı plakalı araçlara bir uygulama yapılır ve yarısı toplanır. geri kalan yarısı da "yarısını toplandığı" haberini okuyunca kendisi zaten dışarı çıkar.

Halen daha uygulama yok, yaptırım yok. Ben bu siyasi potansiyelde, bu konu ile yakından ilgileneceklerini sanmıyorum. Aksine Başbakan sürenin 6 aydan 2 seneye çıkacağı yönünde seçim beyanatları yapıyorum, olumlu yönde gerçekleşme ihtimali daha yüksek gözüküyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: panthera52

quote:

Orijinalden alıntı: cavador

bir haberde görmüştüm şimdi yurtdışıyla uğraşmak yerine plaka ciftliyorlarmış, aynı araç farklı şehirlerde plakası çift tek, ötv tek, mtv tek, trafik sigortası tek, muayene tek vs..

birde galericilerin motorsiklet veya adi araçların plakalarını takıp trafikte gezdiklerini yine bir haberde okumuştum, yasal motorsiklet vergisi mtv si neki plaka gerçek trafiğe kayıtlı

yani yaptıkları terbiyesizlik tamamıyla

Terbiyesizlik demeniz çok hafif kaçmış.
    Bu olay bir dolandırıcılık, üstelik devleti dolandırmak, evrakta sahtecilik. kapsamı geniş hapis cezası kesin suçlar bunlar.
    Ne değişik insanlar var.

terbiyesizlik az ama sadece insalar değil yobaz yönetimi de unutmamak lazım, dünyada nerede islam yönetimi varsa kendilerinde bolluk varken, halk ac benzin 4.70 lik ülkede birde 15 e tofaşa torosa binicek , sonra o tofaş sana vuruyor birini öldürüyor...

• quote:

quote:

Ülkeye yabancı plakalı araç getirmek ile avrupa vatandaşlığının uzaktan yakından en ufak bir alakası bile yok. İnsanları yanlış yönlendirmeyelim.

Ülkeye yabancı plakalı araç ile giriş yapmanın ilk ve en önemli şartı, yurt dışı yerleşik olmaktır.

Konu başlığı ''Bulgaristandan araba almak''

Ben ne demişim? Vatandaşlığın yoksa almayı unut.

Ben BULGAR vatandaşı aracıyla TÜRKİYE'ye giremez mi demişim?

Buradan kalkıp BG'ye gidip ARAÇ alıp TÜRKİYE'ye HİÇ BİR TÜRK VATANDAŞI ARACINI SOKAMAZ !

Tek yöntem vardır.Orada güvendiğin eşin dostun olur.Gider basar parayı alırsın aracı eşinin dostunun üzerine yaparsın.O kişide 'xxx'' kişisi üzerine vekaleti verir.Aracı bu sayede 6 ay TR'de tutabilirsin sonrasında tekrardan çıkarman gerekir.

Şuan TR'de BG plakalı dolanan araçların %90'ı bu yöntemle gezmektedir.

• quote:

quote:

quote:

Konu başlığı ''Bulgaristandan araba almak''

Ben ne demişim? Vatandaşlığın yoksa almayı unut.

Ben BULGAR vatandaşı aracıyla TÜRKİYE'ye giremez mi demişim?

Buradan kalkıp BG'ye gidip ARAÇ alıp TÜRKİYE'ye HİÇ BİR TÜRK VATANDAŞI ARACINI SOKAMAZ !

Tek yöntem vardır.Orada güvendiğin eşin dostun olur.Gider basar parayı alırsın aracı eşinin dostunun üzerine yaparsın.O kişide 'xxx'' kişisi üzerine vekaleti verir.Aracı bu sayede 6 ay TR'de tutabilirsin sonrasında tekrardan çıkarman gerekir.

Öncelikle sakin olmak lazım.

Siz demişsiniz ki

quote:

bu ifade yanlış diyorum arkadaşım. ben ne demişim ne dememişim demeye gerek yok.

Anneanne moduna geçeyim, Ben burdan Türk vatandaşı olarak, 22.07.2015 tarihinde Tayland'a gittim. orada 8 ay kaldım, dönüş uçağımı da Sofya'ya aldım. Orada uçaktan indim. Araba pazarından gittim araba aldım. Veya başkası üzerine aldım, ondan vekalet aldım. Arabayı süre süre türkiye'ye sokar mıyım sokamaz mıyım? sokarım.

yani AB vatandaşlığım olmadığı halde bak Bulgaristan'dan araba alabildim üstad, neresi yanlış?

öze dönersek, ister BG ister GE isterse başka ülke olsun, Türkiye'ye yabancı plakalı araç ile giriş için AB vatandaşlığı şartı falan gerekmez, hatta AB vatandaşı olmanıza rağmen yurtdışı yerleşik değilseniz yine getiremezsiniz.

quote:

İnsanları yanlış yönlendirmeye devam ediyorsunuz. O verilen vekalet ile ülke içinde araba kullanılmaz, işini bilen bir polis tarafından aracınız gümrük otoparkına bağlanır. 6 ay sonra o aracı siz kullanarak da dışarı çıkaramazsınız. vekalet olayı işi bilmeyen bu aracı almak isteyen hevesli vatandaşlarımızı kandırmaya yönelik bir mevzu o kadar.

quote:

90% si yanlış ve hatalı yapıyor diye, bunu doğru gibi önermemek lazım. bundan bahsediyorum.

• panthera52 kullanıcısına yanıt
    hocam ben çifte vatandașım ama bulgarda max 1 ay duruyorum sene boyunca. bi yöntemi yokmu bu işin geçen sene 20 gün durmustum direk geçtim sinirdan 6 ay mühür vurdular bu sene adam gün sayimina yolladi geçemedim kafalarina göre iş yapıyorlar. akrabamizin üzerine arac alsak o bg ye dönse biz burda vekaletle kullansak ne olur peki sizce?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

hocam ben çifte vatandașım ama bulgarda max 1 ay duruyorum sene boyunca. bi yöntemi yokmu bu işin geçen sene 20 gün durmustum direk geçtim sinirdan 6 ay mühür vurdular bu sene adam gün sayimina yolladi geçemedim kafalarina göre iş yapıyorlar. akrabamizin üzerine arac alsak o bg ye dönse biz burda vekaletle kullansak ne olur peki sizce?

Geçen sene 20 gün durup direkt geçmeniz, gümrük memurunun dikkatsizliği veya kontrolünde olmuş. Esasen gününüzü bakıp öyle işlem yapmalıydı ki bu sene zaten öyle yapmışlar. Başka yolu da yok maalesef.

Akrabanızın üzerine araç alsanız ve o da gümrükten geçirebilse o aracı Türkiye'de kullanamıyorsunuz maalesef. Kullanırsınız ama risklidir, yakalanmadıkları için vekalet sahipleri rahat rahat "bişey olmaz" diyebiliyorlar.

hocam peki vekaletle kullandığımız araçla burda bi kontrolde yakalansak ne gibi yaptırımları var ?
  • quote:

hocam peki vekaletle kullandığımız araçla burda bi kontrolde yakalansak ne gibi yaptırımları var ?

2 tür durum var.

aracı biri getirdi, size vekalet verdi bıraktı gitti. Eğer günü bitinceye kadar (ilk 6 ay), rutin bir çevirmede yakalanırsanız,

1. kullanma hakkı olmadığı halde araç kullanmak suçu ile ceza yersiniz ve araç gümrük otoparkına çekilir. otopark'tan da gelir sahibi cezasını öder çıkarır, veya vekalet verdiği "yurtdışı yerleşik" biri çıkarır. Cezanın ne kadar olduğunu bilmiyorum, aracın değerine göre değişir.

2. süre 6 ayı geçmişse, araç artık kaçak konumdadır ve siz bu kez kaçak arabayı kullanmak suçundan ceza yersiniz ve araç gümrük tarafından el koyulur. bu araç tasiş tarafından ihale ile satılır. araç sahini hakkını kaybeder. (gümrük müdürü tarafından istisna uygulanıp, hadi cezayı ödeyin de çıkın denilebilir, o istisna bir durumdur).

6 ayı geçirmeyiz hocam da şu 1. seçenek eğer ceza çok değilse mantıklı geldi bana. ceza 3-5 bin tl'yi geçmiyorsa risk alınabilir sanki tabi neye göre veya ne kadar ceza kestiklerini öğrenmek lazım, zaten burda en kötü arabanın kaskosu vergisi bakımı derken masrafı 3000 tl'yi buluyor. cevaplarınız için de çok teşekkürler :)
  • quote:

6 ayı geçirmeyiz hocam da şu 1. seçenek eğer ceza çok değilse mantıklı geldi bana. ceza 3-5 bin tl'yi geçmiyorsa risk alınabilir sanki tabi neye göre veya ne kadar ceza kestiklerini öğrenmek lazım, zaten burda en kötü arabanın kaskosu vergisi bakımı derken masrafı 3000 tl'yi buluyor. cevaplarınız için de çok teşekkürler :)

Aslında bunu gümrük müdürlüğüne bizzat giderek sorabilirsiniz, mutlaka bir tarife modülü vardır. (marka model cins motor hacmi vs vs)
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ardent_boy

arac satın alıp tr deki gümrük işlemleri ne kadar tutuyor ? Hesaplaması ne kadar misal 3500 tl bir araç ne kadara patlar ?

Gümrük işlemlerinden kastınız nedir? Aracı türk plakalı hale getirmek mi? yoksa sadece geçiş işlemleri mi?

turk plakalı hale getirmek
  • quote:

quote:

quote:

arac satın alıp tr deki gümrük işlemleri ne kadar tutuyor ? Hesaplaması ne kadar misal 3500 tl bir araç ne kadara patlar ?

Gümrük işlemlerinden kastınız nedir? Aracı türk plakalı hale getirmek mi? yoksa sadece geçiş işlemleri mi?

turk plakalı hale getirmek

Bu tür işlemler için çok özel koşullar var, eğer araç antika statüsünde değilse, 3 yaşından büyük olmamalı.

Fatura Fiyatı üzerinden ÖTV ödenmeli (2000cc üzeri için %145), fatura fiyatı ve ötv ile birlikte üzerine gümrük vergisi.
    sonra üçünün toplamının üzerinden yüzde 18 KDV.

Epey zarar edilen bir durum, bu şekilde yabancı plaka ile ülkeye gelip türk plaka taktıran yoktur sanırım.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.