< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alakurt79 -- 27 Nisan 2017; 20:35:10 > |
Buruna Darbe Aldıktan Sonra: Bilmeniz Gerekenler
Buruna darbe almak yaygın bir yaralanmadır ve ağrı, şişlik ve kanamaya neden olabilir. Buruna darbe aldıktan sonra ne yapmanız gerektiğini bilmek, daha hızlı iyileşmenize ve komplikasyon riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Buruna Darbe Aldıktan Sonra Ne Yapılmalı
- Hemen buz uygulayın: Buruna darbe aldıktan sonra ağrıyı azaltmak ve şişliği en aza indirmek için bölgeye hemen buz uygulayabilirsiniz. Buzu bir havluya sarın ve 15-20 dakika boyunca burnunuza bastırın.
- Başınızı kaldırın: Kanamanızı durdurmaya yardımcı olmak için başınızı kalp seviyenizin üzerinde kaldırın.
- Burnunuzu sümkürmeyin: Kanamanız varsa, burnunuzu sümkürmeyin, çünkü bu kanamanın devam etmesine neden olabilir.
- Tıbbi yardım alın: Burna darbe aldıktan sonra aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım almanız önemlidir:
- Şiddetli ağrı veya baskı
- Sürekli kanama
- Görme veya koku alma sorunları
- Beyin sarsıntısı belirtileri (baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı)
Darbe Sonucu Burun Şişliği Nasıl İner
- Soğuk kompres: Buruna darbe aldıktan sonra şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Buzu bir havluya sarın ve 15-20 dakika boyunca burnunuza bastırın.
- Yüksek yastıkla uyuyun: Burun şişliğiniz varsa, uyurken başınızı kalp seviyenizin üzerinde tutmak için yüksek yastıklar kullanın.
- Antienflamatuar ilaçlar: İbuprofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan antienflamatuar ilaçlar şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
- Nazal sprey: Burun spreyleri burun tıkanıklığını ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
Buruna Sert Darbe Almak
Buruna sert darbe almak ciddi yaralanmalara neden olabilir. Buruna sert darbe aldıysanız, derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.
Burnuma Darbe Aldım Kanamadı
Buruna darbe aldıktan sonra kanama olmayabilir. Ancak, bu yine de yaralanma olduğuna işaret edebilir. Burnunuzun ağrıyor olması, şişmesi veya şekil değiştirmesi durumunda tıbbi yardım almalısınız.