Arkadaşlar İstanbul Maden İhracatçıları Birliği bu yıl Maden bölümlerini tercih edecek öğrencilere burs taahhüt etmişti. Ama tercih dönemi öncesi açıkladığı şartlara yenilerini eklemiş şimdi. Yani öğrenciler tercih yaptıktan sonra bu olduğu için bir aldanma söz konusu. Ben de CİMER üzerinden YÖK’e şöyle yazdım: İstanbul Maden İhracatçıları Birliği(İMİB) ve YÖK bu yıl bir protokol imzalamış ve Maden Mühendisliğinin de dahil olduğu 3 yüksek öğretim bölümüne burs sağlanmıştır. Bu burs için gerekli şartlar tercih dönemi öncesinde belirlenmiş ve ‘2020-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ adıyla ÖSYM.gov.tr sitesinde yayınlanan belgede adaylara açıklanmıştır. Benim de dahil olduğum bu adaylar da bu klavuzda belirtilen şartlara göre lisans tercihlerini yapmış, bölümlerine yerleşmiş ve bursiyer olmaya hak kazanmışlardır. Ancak İMİB adaylar bu haklarını elde ettikten sonraki bir tarihte yeni şartlar eklemiş ve bursiyerlerden bu yeni şartların da dahil olduğu bir sözleşmeyi imzalamalarını istemiştir. Aksi taktirde burs ödemeyeceğini söylemiştir. Bu durum ilerleyen zamanlarda biz bursiyerleri zor durumlara sokabilecek hatta mağdur edebilecektir. İlgili bursun güvencesi konumunda olan YÖK’ün gerekeni yapmasını ve bu durumu çözmesini talep ediyorum. Konu ile ilgili ayrıntılar: Burs hakkında bilgi almak için üniversite tercih döneminden önce İMİB’i aradığım zaman birçok soru yöneltmiştim. Bir sorumda eğer herhangi bir şekilde okulu bırakmak zorunda kalırsak mesela dersleri geçemeyerek ya da bölümü karakterimiz ve kişiliğimiz açısından bize uygun bulmayarak yahut da farklı bir bölüme ilgi duyup ona geçersek bursu geri iade etmemiz gerekir mi demiştim. Bana kesinlikle böyle bir şey olamayacağını sadece bursun kesileceğini zaten şartlarda böyle bir şey olmadığını beyan etmişlerdi. Fakat yeni hazırladıkları sözleşmedeki şartların içinde her ne şekilde olursa olsun bölümden ayrılan kişinin verilen bursu geri ödeyeceği beyan edilmiş. Eğer böyle bir şartları olacak ise bunu önceden şartlara koymaları ve beyan etmeleri gerekirdi. Bu amaç o olmasa bile adayların aldanmasına sebep olmaktadır. Zaten YÖK’ün sağladığı diğer burslarda da böyle bir geri ödeme söz konusu değil. Ayrıca YÖK öğrencilerin ilgi alanlarına göre okumalarını teşvik etmektedir. Bu bağlamda okuduğu bölümden memnun olmayan veya aslında başka bir alana ilgi duyduğunu fark eden öğrencilere kolaylık sağlamaktadır. Bu da işini seven ve iyi yapan bireylerin yetişmesini sağlamaktadır. Bu tür kısıtlayıcı şartlar kendi içinde değerlendirildiğinde bile çok olumlu sonuçlar doğurmayacaktır. Bu yeni eklenen şartlar yaşanabilecek bazı suistimalleri engelleyebilecektir. Çünkü bu bursu almak için bölümü tercih edecekler olacaktır. Bu tabii ki etik değildir. Ancak birkaç kötü niyetli kişi için kalan diğer bursiyerleri mağdur etmek en az bunun kadar etik olmayacaktır. Çünkü hastalık, imkansızlık, kişisel sebeplerden ötürü bölümden ayrılması gerekenler olabilecektir. Ve bunlara geri iade gibi bir durumun olacağı önceden beyan edilmeliydi. Buraya belli bir miktarda girdi eklenebildiği için uzatmıyorum. Ancak bu kadarının bile durumun düzeltilmesi için yeteceğine inanıyorum. Benim kişisel önerim bu sene tercih yapan bursiyerlerin ilk beyan edilen şarjlara, gelecektekilerin ise yenisine tabi olmasıdır. Teşekkürler. CİMER’e yazdığım bu kadar. Durumu nasıl değerlendiriyorsunuz. Yani adamın biri bursa güvenip başladı diyelim okula ama sonra başına bir şey geldi ve okula devam edemedi buna gel bakalım öde şunu demeleri doğru mu? Üstelik şartlara sonradan ekleyerek. Bu arada destek olursanız pek memnun olurum. Aynı metni bile gönderseniz bir şeydir. |
Burs Veren Kurum Mağdur Ediyor İMİB
-
-
arkadaşım ilk sene parayı alır donra yatay geçiş yaparım diyordu gtünde patladı bu durum
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Adam diyor ki böylelerini engellemek için ekledik bu şartı. Ya peki gerçekten bırakmak durumunda kalan? Hem önceden haber vermediği için arkadaşın da haklı durumda şu an. CİMER’e yazsın.
-
arkadaş zaten madeni sevebilceğini sevemezse de bi kaybı olmayacağını söylemişti hakkı tabi ki
Eğer böyleyse %100 haklıymış. Sonra derler neden insanlar işini iyi yapmıyor. Sen adama karşılıksız diye burs ver adam geldi diyelim son sınıfa baktı yapamayacak geçti başka bölüme sen buna ver bakalım 50 bin lira dersen adam geçer mi? Kalır sonra mutsuz elemanlar.
-
Burs başvurusu yaptığın sene ödeme yapacağına dair bir madde yazmıyor muydu
hocam merakımdan soruyorum atıyorum odtüde bu burs alan bölüm olarak jeoloji müh var değil mi ? Ben ilk 20kdayım ve bölümü tercih ettim dersek bana toplam ne kadar burs gelecekti ?
-
Hocam burs bu sene bu bölümü tercih eden ve koşulları sağlayan herkese vardı. Biz başvurmadık onlar ulaştı. Ama tercihden önce olmayan maddeleri şimdi imzalatıyorlar.
-
2100 TL İMİB bursu.
800 TL YÖK bursu.
Bunlar seçtiğiniz bölümden ötürü verilen burslar. Bir de KYK falan başka burslar olabilir.
-
2100 tlyi sektöre daha donanımlı mühendis yetiştirmek için veriyorlar. Yanlış anlama ama maden yazıp bursu alıp başka bölüme geçmek burs veren kurumu enayi yerine koymak olmuyor mu ? Puanın yetiyorsa başka bölümde okusaydın. Üstelik işin de hazır olacak mezun olunca. Serzenişin saçma.
-
yazdığını okudum haklı olduğun hiç bir şey göremedim söylediklerine göre sırf burs için 1-2 yıl okumaya gidiyorsun
-
konuyu bir avukata danış bence
-
Konuyu okuduğuna emin misin? Adamlar yeni şartlar eklemiş diyorum. Dünyanın en haklı şartları olsa ne yazar. Bu alenen kandırmaktır.
İkinci olarak ben zaten bölümü araştırarak ve beğenerek seçtim. Geçiş için değil. Umarım da bölüm tam benlik olur ve hiç böyle bir durum yaşanmaz. Ama adamlar diyor ki öğrenci devamsızlıktan kalırsa, bir hastalık geçirirse veya ne olursa olsun bölümü bırakırsa (bırakmak zorunda kalırsa) o parayı ödeyecek. E zaten o parayı eğitimi için kullanmış bu kişi. Nasıl ödesin sana şimidi? Bu ikinci kısım tartışmaya açıktır. Biri kalkar derki adama ne? Sen kaza geçirdin sakatlandın okulu bırakmak zorunda kaldın diye onlara ne? Ödesin tüm parayı diyebilir. Her ne kadar bence yanlış olsa da bir fikirdir.
Ama sözleşmeye yeni şartlar eklemek ne hiçbir hukukta ne de kültürde kabul görülebilir bir şey değildir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Üstteki arkadaşa verdiğim cevaba bakabilirsin.
Zaten dediğin gibi düşünenler için almışlar bu kararı. Benim düşüncemi bilmeden direk öyle olduğumu söylemen -ki konudan da o hiç anlaşılmıyordu- tamamen ön yargı. Ben dediğin gibiler değil gerçekten zorda kalabilecekler için diyorum.
Daha önce böyle bir şey yapmadım nasıl olur? Bir ofise falan mı gitmek gerek? Ve ücretli bir şey mi?
yok öyle bir şey dostum. devamsızlıktan kaldığinda veya istenilen başarıyı sağlayamadığında bursun kesilir sadece geri ödemesi istenmez. yatay geçiş yaparsan, mazeretsiz ( sağlık durumları vs. özel konular onlarla alakalı madde vardır iyi incele) okul bırakırsan bursu geri ödersin tabii. Sözleşmede calışma taahhütü olur bir de. kaç yıl tam hatırlamıyorum iyi yerlerde istihdam edileceksiniz diye geçiyordu. Kuruntu yapıyorsun yapma bence. Zor bir bölüm değil.
Sözleşmeyi kaç defa okudum. Ne şekilde olursa olsun geri ödenecektir diyor. Mazeret falan yok. Ayrıca evet istihdam diyorlardı ama şimdi sordum onun içinde öyle bir şey yok sadece istihdam için size tavsiyelerde bulunabiliriz diyorlar. Bak süreç normal olsa sıkıntı yok. Ama bu işte bir gariplik var. Mesela sözleşmede şöyle bir madde var. Vakıf istediği zaman herhangi bir gerekçe olmadan bile bursu vermekten vazgeçebilir ve derhal verdiği kadarını talep edebilir. Bursiyer de derhal ödemelidir. Aksi halde kanunen geri alınacaktır .....
Adam haksızlığa ses çıkarıyor serzenişin saçma diyorsun.
Hangi etik ve ahlak veya HUKUK kuralına göre anlaşma yapılıp tercihler bittikten sonra kuralları kafalarına göre değiştirebiliyorlar?
muz cumhuriyetinde miyiz?
Baştan yapsalar tamam, hiçbir lafım yok. Ama insanlara bir şey vaat edip gerekeni onlardan aldıktan sonra kendi üstüne düşeni yapmamak haksızlıktır. Sonuna kadar yürü kardeş, peşini bırakma.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
2100 tlyi sektöre daha donanımlı mühendis yetiştirmek için veriyorlar. Yanlış anlama ama maden yazıp bursu alıp başka bölüme geçmek burs veren kurumu enayi yerine koymak olmuyor mu ? Puanın yetiyorsa başka bölümde okusaydın. Üstelik işin de hazır olacak mezun olunca. Serzenişin saçma. |
Adam haksızlığa ses çıkarıyor serzenişin saçma diyorsun. Hangi etik ve ahlak veya HUKUK kuralına göre anlaşma yapılıp tercihler bittikten sonra kuralları kafalarına göre değiştirebiliyorlar? muz cumhuriyetinde miyiz? Baştan yapsalar tamam, hiçbir lafım yok. Ama insanlara bir şey vaat edip gerekeni onlardan aldıktan sonra kendi üstüne düşeni yapmamak haksızlıktır. Sonuna kadar yürü kardeş, peşini bırakma. |
Benzer içerikler
- ayt matematik için hangi tyt konular bilinmeli
- son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf nasıl anlaşılır
- matematik röntgeni yorumları
- efişinado ne demek
- 20 yaşında üniversiteye başlamak
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X