Şimdi Ara

büyük jant takmanın dezavantajları?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
1
Favori
112.208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 14 inch kullanan bir arabaya örneğin 15 takarsak ne gibi dezavantajlar olur?

yakıt falan onları biliyorum da merak ettiğim daha çok hareketli aksam da zorlama yapar mı?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Büyük Jantların Dezavantajları

Büyük jantlar, aracın estetik görünümünü geliştirebilir, ancak bunun bazı dezavantajları da vardır.

• Daha Yüksek Fiyat: Büyük jantlar genellikle küçük jantlara göre daha pahalıdır.
    • Azalan Sürüş Konforu: Büyük jantlar, daha küçük jantlara göre yol darbelerini daha fazla iletir ve bu da daha sert bir sürüş deneyimine neden olabilir.
    • Yakıt Verimliliğinde Azalma: Büyük jantlar ve lastikler daha ağırdır, bu da aracın motorunun daha fazla çalışmasına neden olarak yakıt verimliliğini azaltabilir.
    • Direksiyon Sertliği: Büyük jantlar, daha küçük jantlara göre daha fazla direksiyon gücüne ihtiyaç duyabilir.
    • Artan Fren Mesafesi: Büyük jantlar genellikle daha küçük jantlara göre daha az temas alanına sahiptir, bu da fren mesafesinin artmasına neden olabilir.
    • Aracın Yorulması: Büyük jantlar ve lastikler, aracın süspansiyon sistemine daha fazla yük bindirebilir ve bu da aracın genel olarak daha hızlı yorulmasına neden olabilir.
    • Lastik Sorunları: Büyük jantlar, daha küçük jantlara göre daha az lastik yanal duvarına sahiptir, bu da lastiklerin daha çabuk hasar görmesine neden olabilir.

Jant Ebatı Büyürse Ne Olur?

Jant ebatı büyüdüğünde, jantın çapı ve genişliği de artar. Bu, aşağıdaki değişikliklere neden olur:

• Artış: Yakıt tüketimi, fren mesafesi, direksiyon sertliği, lastik hasarı riski ve aracın yorulması.
    • Azalış: Sürüş konforu, yakıt verimliliği ve lastik yanal duvarı.

Arabaya Büyük Jant Takmak

Büyük jant takmak, aracın görünümünü iyileştirebilir, ancak dezavantajlarını da göz önünde bulundurmak önemlidir. Büyük jant takmayı düşünüyorsan, aşağıdaki hususları değerlendirmelisin:

• Bütçen: Büyük jantlar ve lastikler pahalı olabilir.
    • Sürüş Alışkanlıkların: Büyük jantlar sürüş konforunu azaltabilir, bu nedenle çoğunlukla engebeli arazilerde veya uzun yolculuklarda araç kullanıyorsan bu bir sorun olabilir.
    • Yakıt Verimliliği: Büyük jantlar yakıt verimliliğini düşürebilir, bu nedenle yakıt tasarrufuna öncelik veriyorsan büyük jant takmak pek iyi bir fikir olmayabilir.
    • Arabanın Amacı: Arabanı çoğunlukla şehir içi kullanım için kullanıyorsan, büyük jantlar çok gerekli olmayabilir. Ancak, aracını arazi sürüşü veya performans sürüşü için kullanıyorsan, büyük jantlar faydalı olabilir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • arabanın jantını ne kadar büyütürsen aracın süspassiyonunu azaltır yani ön takımları daha erken sürede biter..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karamurat39 -- 5 Mayıs 2007; 0:30:36 >
  • 1.jant çapı 1 inch büyütülüp lastik çapı aynı kalırsa hızlanma kötüleşecektir.(toplamda tekerlek çapı büyüdüğü için).ne kadar hissedilir bilemiyorum ama 13snde 0-100 yapıyorsanız aynı şartlarda bu süreyi görmeniz olanaksızlaşır.

2.jant çapı büyür, lastikler de yaklaşık olarak oranda küçülürse (daha düşük yanak profili) taban genişliği aynı kalmak şartıyla jant ağırlıkları ihmal edilirse hızlanma süresi aynı kalacaktır...

2. yöntemde konfor azalacaktır.ince yanaklı lastiklerin çukur ve timsekleri emme yeteneği daha kalın yanaklılara göre azdır...
  • - yakıt tüketimi artar.

-performans pek belli etmesede düşecektir.

- fren mesafesi uzayacak, kilitlenme daha erken meydana gelecektir.

- konforun toprağı bol olsun
  • yakıt tüketimi sabit hızda (örneğin 100km) büyük çaplı tekeri döndürmek için gerekli devir sayısına daha erken ulaşıldığı için kimi uygulamalarda düşer.lastik taban çapı öncekine oranla sabit kalmak şartıyla

performans düşüşüne katılıyorum

fren mesafesinin uzama sebebi nedir?

bence de konforun toprağı bol olsun ancak kimi yolda hele hele şehir içinde o gürültüde inanın farkedilmiyo bile...
  • quote:

Orjinalden alıntı: extremeenvy

yakıt tüketimi sabit hızda (örneğin 100km) büyük çaplı tekeri döndürmek için gerekli devir sayısına daha erken ulaşıldığı için kimi uygulamalarda düşer.lastik taban çapı öncekine oranla sabit kalmak şartıyla

performans düşüşüne katılıyorum

fren mesafesinin uzama sebebi nedir?

bence de konforun toprağı bol olsun ancak kimi yolda hele hele şehir içinde o gürültüde inanın farkedilmiyo bile...

fren mesafesi uzaması objektif değil ama, orjinal disk küçük jant büyük çaplı olduğu zaman teker kitlenme yapacaktır, kitlenen tekerle ne hareket verilir nede istediğimiz gibi durulur.

• gece gece pek bi bağlantı kuramadım :)
    salim kafayla düşünmem lazım :)

yine de açıklaman için teşekkür ederim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • büyük jant takıp ,lastiğini de orjinal ölçülere göre sadık kalarak seçersen;

(örnek 175/70/14 den 185/60/15 e gibi)
    yol tutuş yeteneği iyileşir.
    fren performansın artar.

olumsuz yönleride var tabiki.onlar zatenyukarda yazılmış.
  • yani benim arabada pek sorun çıkarmaz

frenler desen abs zaten yok her limit frende kızak gibi kayıyorum

konfor desen o da yok hoplaya zıplaya gidiyoz beraber
  • benim en iyi bildiğim şekilde hızı azalıyor
    örnek vereyim
    arkadaşım geçen sene 98 opel vectra 2.0'e 18" momo vrs jant bağladı
    bu aracın orijinali zaten 15"
    ama 18" takılınca süratten epey düştü
    ama yol tutuş biraz iyileşti gibi
    sürat düştü dedim ya
    180'i geçmiyor vectra..
  • peki fren diskleri, süspansiyon falan kurcalanmadan en fazla kaç takabilirim? 15 takılır herhalde herhangi bir işlem yapılmadan?
  • bir de hız göstergesi yanlış gösterir diye düşünüyorum. var mı öyle bir şey?
  • eğer imzandaki araç için konuşuyorsan cilo'ya 17" bile takılır
    serçe'ye 15" jantı hiçbi işlem yapmadan taktık biz
  • bende 15den 17geçmiş biri olarak. Yakıt çok fark etmiyor aracım dizel belki o yüzden olabilir. Konfora gelince janttan daha ziyade yay konforu bozuyor. Yol tutuş aynı anda yay ve jant taktığım için bişi diyemicem ama şunu söyleyebilirim 195/65/15 den 215/45/17 ve 50mm eibach sportline yay ile müthiş oldu diyebilirim Fren performansında bir değişiklik göremedim pek. Son sürate ede gelince o hiç değişmedi 215
  • Peki jant vs. takınca Spacer denilen bi şey takılıyor..Bunun jant-lastik ile ilgisi var mı ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Gokhan43

Peki jant vs. takınca Spacer denilen bi şey takılıyor..Bunun jant-lastik ile ilgisi var mı ?

Gökhancım o araç lastiklerin tam oturması için takılıyor sanırım. Bende var o olmasa lasit iç kısıma sürtebilir
  • Hmm..Sağol abi bilgilendirdiğin için.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ccaparli

bir de hız göstergesi yanlış gösterir diye düşünüyorum. var mı öyle bir şey?

evet tekerlek çapı değişirse (ki jantı büyütüp ince yanak lastik takmakla eskisi gibi dış çapı eşit bi çember elde edilebilir) hız göstergesinde de sapma olur.sapmanın ne kadar olacağını aşağına verdiğim linkten basitçe görebilirsiniz...

saygılar...

http://www.lastik24.com/default.asp?gb=hesap
  • Sayın forum arkadaşım, sana bu konuyla ilgili bilgilerimi özetle ve yarı usta olabileceğin şekilde örneklerle anlatmaya çalışacağım...
    Lastik ölçümüz şu olsun...
    225/40/17
    Burada 225 lastiğin yere basan kısmını (tabanı) temsil eder. bu rakam büyüdükçe bizim tabirimizle lastik tabanı kalınlaşır...
    40 lastiğin yolla jant arasında kalan bölümüdür (Halk arasında Yanak diye anılır). Bu rakam düştükçe lastiğin yanağı azalır ve yandan görünen siyah kısım incelir. (Lastiğin siyah olduğunu kabul edersek)
    17" ise jantın sahip olduğu çaptır. Bu rakam büyüdükçe ortadaki bijonlu metal ya da alaşım kısımın çapı artar, azaldıkça düşer...
    Şimdi soruna gelecek olursak büyük jant takmanın ahım şahım bir dezavantajı olmaz sana, yalnız tekerleğin genel çapını oluşturan (yani Jantını+lastiğini) eski lastiğinle yeni takacağın jant ve lastiğin toplam çapını eşit tutmaya çalış. Benim önerim asla bunun altına düşme ve %3.5'ten fazla da aşma. Yanağı ince seçersen, lastik yanağı alçalacağı için konforunda bir miktar azalma olabilir ama bu azalma yol tutuşuna artı etki yapar. Çünkü jant ile yol arasındaki bu esnek tabaka daha az esnemeye başlayarak, yoldaki eğimlere daha hızlı temaz etme eğilimi gösterir. Bir de bazı lastik firmaları son dönemde yeni teknikler kullanarak düşük yanakta belirli bir esneklik sağlamayı başarmıştır.
    Tabii bu yol tutuşun lastiklerle ilgili olan kısmıydı. Asıl yol tutuş aracın süspansiyon sisteminden gelir. Bu sistemler ne kadar karmaşık ve yeni olursa o kadar iyidir. Örneğin belli bir dereceye kadar sert yaylar yol tutuşunu arttırır. Ama Çok sert olursa bu bir anda handikapa dönüşmeye başlar ve arabanın tutuşu orijinal yayından çok daha kötü olabilir. Amortisör sertliğide aynı etkiyi yapar. Yumuşak amortisör de darbe emme süresi yavaşladığı için, lastik ufak bir eğim+çukur+tümsekte daha geç yola tam baskı uygulayacağı için, bir müddet havada gider lastik. (Uçak gibi düşünme tabi) Sert amortisör ise bu eğim+çukur+tümseğe çok daha hızlı reaksiyon göstererek, lastiğin kısa sürede tam baskısıyla yola dönmesini sağlar. Bu da aracın yol tutuşunu arttırmış olur. Aşırı sert süspansiyonda aynı etkiyi yaratır, örneğin küçük bir eğimden 220'yle geçtiğinde araba zıplar. Yani çok sert süspansiyon ve yaydan kaçın. Çok düşük yanaktan kaçın. Aynı şekilde yumuşak amortisör, yumuşak yay ve yüksek yanaktan kaçın. Yeni takacağın lastiğin tam çevresinin eskisinden %3 fazla olmamasına özen göster.
    Bu çap işine gelince araçlarda belirli vites oranları ve aktarma organlarında ayna mahruti dediğimiz oranlar mühendisler tarafından incelikle hesaplanmıştır. Eğer çok büyük çapta lastik takarsan bunlarda zorlama yaparsın ve aracın ömrü azalır ve belki aşırı zorlamalarda, örneğin önden çekişli bir araçta sert motor freninde zamanla bunların harap olmasına neden olabilirsin. Ama merak etme zaten araçların çamurlukları ve tekerlek bölümleri fazla saçmalamaya müsade etmez. Yine de çamurlukları şişirip aracı zorlaman imkan dahilindendir her zaman...
    Örnek vermek gerrekirse.....
    Şu an aracımda (1998 Marea SW) 195/60/15 lastik var. Olması gereken 195/55/15. Eski sahibi bilmediği için lastikçi takmış geçmiş. Ben ise 215/40/17 takacağım. Şu ankine göre %1.5 düşük, orjinaline göre %2.8 daha fazla. Son süratimin yüksek kalmasını istediğim için böyle bir seçim yaptım. Zaten bir boy daha fazlası sürter bir yerlere araçta...
    Bence asıl önemli nokta lastik seçimin olsun. Markaya asla aldanma. Mutlaka Yağmur desenli lastik seç, çünkü yol tutuş en fazla yağmurda kaybolabilir bir sürücü için. Lastik yumuşak hamurlu ve parlak olsun. Silgi gibi düşün. Sert silgi iyi değildir. Belki lastiğin biraz çabuk aşınacaktır (Belki ama) yolu iyi tutarsın...

• quote:

Orjinalden alıntı: ccaparli

14 inch kullanan bir arabaya örneğin 15 takarsak ne gibi dezavantajlar olur?

yakıt falan onları biliyorum da merak ettiğim daha çok hareketli aksam da zorlama yapar mı?

Çok şey değişmez taktır geç. Yalnız yanağı bir boy düşürebilirsiniz...
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.