hocamız bi ödev verdi ama yapamıyroum bende sizlerden yardım alayım dedim bana yardım ederseniz sizlere çok minnettar kalıcam
ödevim: ekrana kare dikdörtgen daire ve üçgen çizdircez bunu c++ dilini kullanrak yapcaz ama bi türlü yapamadım
lütfen bana yardım edin
11. Grafik
Basit grafik işlemleri nasıl gerçekleştirilir (sorumlu değiller). Normal çalışma anında text ekranda (25, 80) boyutlarında. * void textbackground(int newcolor); : alt zemin rengi * void textcolor(int newcolor); : yazı rengi * void textattr(int newattr); 8 bitlik sayı. hem alt zemin hem de yazı rengi verilir Bbbbffff (B = blink)
Bu işlevler doğrudan ekrana yazan deyimlere yöneliktir (cprintf, cput) #include <conio.h> main() { int i; textbackground(BLACK);
clrscr();
for (i=0; i<=15;i++) { textcolor(i); cputs("HÜSEYİN PEKTAŞ\r\n"); }
getch(); }
Grafik çizimi için bilgisayarın grafik modunda olması gerekir.
/* * void far initgraph(int far *graphdriver, int far *graphmode, char far *pathtodriver); Grafik sistemini verilen degerlere gore ayarlar. Grafik komutlarini kullanmadan once calistirilmalidir.
* closegraph; Grafik sistemini kapatir. * graphresult: int; Grafik islemi ile ilgili bilgi verir. * char *far grapherrormsg(int errorcode); Belirtilen grafik hatasi icin mesaji verir.
* line(x1, y1, x2, y2); * lineto(x, y); Bulunulan yerden (x,y) ye kadar çizer * linerel(x, y); Bulunulan yerin (x,y) ötesine kadar çizer * moveto(x, y);
* void far cleardevice(void); Grafik ekranını siler
* circle(x, y , r);
* putpixel(x, y, renk); * getpixel(x, y); Belirtilen noktanin piksel degerini verir
* getx; Bulunulan * gety; noktalar
* getmaxx; Maksimum olabilecek * getmaxy; noktalar * outtext(char far *) : Bulunulan yere metni yazar * outtextxy(x, y, char far *) : Belirtilen yere metni yazar
* int far getcolor(void); : çizim rengi öğren * void far setcolor(int color); : çizim rengini değiştir
* int far getbkcolor(void); : alt zemin rengini öğren • void far setbkcolor(int color);: alt zemin rengini değiştir EGA_BLACK EGA_BLUE EGA_GREEN EGA_CYAN EGA_RED EGA_MAGENTA EGA_LIGHTGRAY EGA_BROWN 0 1 2 3 4 5 7 20 EGA_DARKGRAY EGA_LIGHTBLUE EGA_LIGHTGREEN EGA_LIGHTCYAN EGA_LIGHTRED EGA_LIGHTMAGENTA EGA_YELLOW EGA_WHITE 56 57 58 59 60 61 62 63 #include <graphics.h> #include <stdlib.h> #include <stdio.h> #include <conio.h> main() { int gd, gm, hata; int x, y;
for (x = 0; x< 6.28; x = x + 0.005) { y = fonk1(x); putpixel(orgx + 80*x, orgy - y, 2); /* renk yeşil EGA_GREEN*/ /* - çünkü eksenin üzerinde çizsin */