Şimdi Ara

Çalıntı mal alıp satmanın cezası nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
70
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • s.a arkadaşlar ; ben 2.el elektronik eşya alım satımı yapıyorum ürünleri genelde ya sarı ilan sitesinden yada bit pazarı olarak tabir edilen yerlerden temin ediyorum. şimdi bu gün bir arkadaşla muhabbeti oldu aramızda diyelim elimize çalıntı mal geçti satılığa koyduk başkasıda malın kendisine ait olduğunu idda etti bu tarz durumlarda süreç nasıl işler yada ne yapmak lazım ? veya malın çalıntı olmadığı nasıl ispat edilir ??

• Malın kendisine ait olduğunu ispata dair belge/fatura vs ile çok kolay...

Mesela birisi cep telefonunu yolda düşürdü, başka birisi de buldu içindeki sim kartı çıkarıp kendi sim kartını takıp kullanmaya başladı ya da sizin gibi 2.el elektronik eşya alım satımı yapan birisine 3 kuruşa sattı, siz de bi başkasına sattınız diyelim. Telefonu düşüren kişi belgesiyle şikayette bulunduğunda operatörlerden istenen bilgi ile o telefonun imei si üzerinden hangi sim kart tarafından kullanıldığının tespiti ve o sim kartın sahibi kolaylıkla tespit edilebiliyor.Son alan kişiden cihazın esas sahibine kadar herkes...

Cezasını sorarsan tck 165 de yazılı...

Çalıntı mal  alıp satmanın cezası nedir ?

• Arkadaş çok güzel açıklamış

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kadobay kullanıcısına yanıt

eyvallah işin o kısmı anlaşıldı .. peki malın sahibi oduğunu idda eden kişide fatura yok bende de faturası yok eee o zaman ne oluyor peki ?? fatura ile hak iddaa etmek kolaydır peki ya faturası yoksa ??

• 7805 7 kullanıcısına yanıt

Faturası olmasa da sahibi olan kişinin beyanlarıyla -mesela arka kapakta çatlak vardı, bataryasını değiştirtmiştim üzerine asetat kalemi ile tarih yazılı, ya da şu numaralı hattımı x yıldan bu yana şu operatörde kullandım, hat kullanımındaki imei sorgulaması veya önceden çektiği fotoğraf, tanık beyanı vs gibi kanaat oluşturacak bilgilerle bi şekilde yine ispatlar da sana o ikinci el cihazı nereden buldun diye sorduklarında cevabın hazır olacak mı? 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İkinci el elektronik eşya alım satımında çalıntı mal şüphesi durumunda, malın çalıntı olup olmadığı iddia edildiğinde süreç genellikle adli soruşturma ile başlar malın sahibi olduğunu iddia eden kişi şikayette bulunur, savcılık soruşturma başlatır ve malın menşei araştırılır. Satıcı olarak iyi niyetli üçüncü kişi sayılabilmeniz için malı satın alırken fatura, satış sözleşmesi, kimlik bilgileri gibi belgelerle malın kaynağını belgelemeniz gerek. Çalıntı malın sizde bulunması halinde suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu kapsamında inceleme yapılır. ancak iyi niyetinizi kanıtlamak için alım sürecinde gösterdiğiniz özeni ve belgelere dayalı alım yaptığınızı göstermeniz gerekiyor. Malın çalıntı olmadığını ispat etmek için ürünle ilgili seri numarası, önceki sahipten alınan belgeler veya tanık beyanları gibi deliller sunabilirsiniz. Bu tür riskleri en aza indirmek için her alımda kimlik bilgisi kaydı tutmak ve mümkünse noter onaylı belgelerle işlem yapmak gerek

• kadobay kullanıcısına yanıt

valla şüpheli malıda ben almam ..

öyle bir durum olsa derim ahmet den aldım mehmet den aldım diye.

bir de şu var ürün istanbuldan gelip başka şehirde satılıyorsa nasıl olacak ? şimdi telefon olan bir ürünü bulmak kolay çünkü sinyal veren bir cihaz ama mesela bir oto teyp şarjlı vidalama efendime söylim tablet v.s bence bunları bulmak kolay olmaz..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.