Şimdi Ara

Çay Demliyoruz ama nasıl demliyoruz.?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
7.687
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Çay Demliyoruz ama nasıl demliyoruz.?

(En Son Oy Tarihi: 28.11.2017)
Giriş
  • Evet yanlış duymadınız Çay demliyoruz ama nasıl demliyoruz;
    Hadi gösterin marifetinizi bakalım siz nasıl demliyorsunuz

Herkes kendi tekniğini yazsın da görelim bakalım.
    sallamayın sakın ha

Önce Ben anlatayım;
    Bizim Eskişehire has kalabak suyundan çaydanlığa yeterince konulur ve iyice kaynatılır sonra demliğe içilecek miktar kadar sıcak su konulur ve üzerine (damak zevkinize uygun markanın çayından bir ölçü atılır mesela 8 bardak içim 1 çay bardağı çay) sonra demlik çaydanlığın üzerinde en az 15 dakika demlenmesi ve çökmesi için bırakılır...)AFİYET OLSUN

İnce belli bardakla içmeside bir başka oluyor canım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engin_er_26 -- 3 Ağustos 2005, 12:40:10 >

• önce su kaynatılır sonra bir bardağa konur içine poşet çay ilave edilir.

yada tersi

önce bir bardağa poşet çay konur bu arada su kaynatılır içinde poşet çay olan bardağın içine su konur
  • Su kaynar,çay demliğe atılır.KESİNLİKLE YIKANMAZ Bazıları çayı yıkıyor (Annem)

Sonra su üzerine dökülür ama tek noktadan dökülür.Sonra yarım saat hiç dokunulmaz.

Çayı içmesi çok güzel ama demlemesi zahmetli.Ayrıca kesinlikle kupadan çay içmem.Bardak ne kadar küçük olursa o kadar lezzetli oluyor.Yinede çok küçük bardaklarla içmeyide sevmem,hemen bitiyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: faruk

Su kaynar,çay demliğe atılır.KESİNLİKLE YIKANMAZ Bazıları çayı yıkıyor (Annem)

Sonra su üzerine dökülür ama tek noktadan dökülür.Sonra yarım saat hiç dokunulmaz.

Çayı içmesi çok güzel ama demlemesi zahmetli.Ayrıca kesinlikle kupadan çay içmem.Bardak ne kadar küçük olursa o kadar lezzetli oluyor.Yinede çok küçük bardaklarla içmeyide sevmem,hemen bitiyor

Annen Yıkamakla yanlış yapıyor onun amacı çayın tozunu almak sanırım; ama öyle yaparsa olmaz Annene söyle Çay paketini açınca süt süzülen ince süzekle eleyip çay saklama kabına doldursun böylece çay süzeğinden geçebilecek tozlardan kurtulmuş olur.
    birde söyle çayı önce değil suyu önce koyup üzerine çayı atsın öylece demlemeye bıraksın, denemeni tavsiye ederim,

• çayı alırım koyarım altına su koyarım kaynatırım su kaynamışsa üstüne koyarım altına soğuk su ilave ederim sonrada içerim
  • Kahvehanelerde çay demlenirken içine 1 adet küp şeker atanlar var

özellikler tomurcakda çok güzel tat veriyor çaya
  • Çaydanlığın altına suyu koyarım, üstüne çayı ıslatacak kadar su dökerim (ama çok az mesela dibinde azıcık birikinti şeklinde) sonra ne kadar içilecekse o kadar çayı o su birikintisinin üstüne dökerim. çaydanlığın altı kaynarken üstündeki o azıcık suyu ısıtır ve çay daha güzel demlenir. demledikten sonra altına yeteri kadar su ilave ederim ve kısık ateşte kaynamaya bırakırım. 15 dakika sonra içmeye hazır hale gelir. afiyet olsun.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • evde çay + şeker + tüp + su + + çay bardağı + çay kaşığı + ateş olup olmadıgına bakarım.
    eğer bunların hepsi varsa tüpün altını yakarım demliğe biraz su koyarım çaydanlığada biraz çay koyarım
    su kaynayınca caydanlıga biraz su ilave ederim çayı demlenmek üzere 10 dakika bekletirim 10 dakika sonra
    çay hazır olur tam çayı içecekken arkadaş arar " olum nerdesin dördüncüye ihtiyarç var kahvede bekliyoz der " ve apar topar kahveye giderim artık çayıda kahvede içerim.

• bazılarınız kaynayan suya sonradan biraz daha su ilave ederim demişsiniz ; yani sizler pişmiş aşa su katanlardanmısınız acaba
  • eksilen suyun üstüne bir miktar daha ilave edip tekrar kaynatıyoruz aşla ne alakası var bunun
  • quote:

Orjinalden alıntı: Feyksem Suçlu Kim

Kahvehanelerde çay demlenirken içine 1 adet küp şeker atanlar var

özellikler tomurcakda çok güzel tat veriyor çaya

onların amacı çayı hemen karartıp renk vermek ve servis yapmak (hap yap para kap hesabı yani)
    hatta bazıları çayı atıp su koymadan çayı az bişey kavururyor acılaşsın diye ama bunlar makbul değil tabii
  • bu konuda bir yöntem daha var kahveciler yapıyor bunu. çayı demlerken bir tutam karbonat ilave ederler. acayip renk çıkar. fazla atılırsa tadını bozuyor ama.
  • Alt kısma kafi miktarda su koyulur. Üst kısım mümkünse porselen olmalı. Önce üst kısma demleyeceğimiz miktar kadar kuru çay yapraklarını koyuyoruz. Varsa ufak kutularda veya cam şişelerde satılan kokulandırıcanda katıp üzerine yarım çay bardağı su ilave ediyoruz. Çay fokur fokur kaynamaya tam başladığı anda suyu bir noktadan olmak üzere porselen çaydanlığımıza suyu ilave ediyoruz. Eğer koyu çay istiyorsanız çaya 1 tane kesme şeker koyabilirsiniz.
  • Abi çayda neymiş yaw.Kola denen meret warken
  • ben su bitecek diye devamlı su ekliyorum alt kısıma. suyun kaynamasını beklerken de çay koyulaşıp iğrenç oluyor.
  • Ben bir köy kahvehanesi işletiyorum ama İzmir-Çanakkale yolu üzerinde olduğundan aynı zamanda Aile Çay bahçesi.

Sizde ocakta yapıyorsunuz onun için ona göre anlatıyım.

Su kaynatılırken(dem suyu) demliğin üstü açık bırakılmaz. Üstüne yani çayı koyduğumuz bölümü iyice yıkıyıp yeteri kadar çay koduktan sonra(miktarı size kalmış ama boyutuna göre 1-4 fincan) soguk suyla durulayıp kaynayacak olan demliğin üstüne koyuyoruz. Ama tam değil hafif eğdirip hava almasını sağlıyacak şekilde.

Çay suyu kaynadıktan sonra suyu çaydanlıga boşaltıyoruz. Yeteri kadar koyduktan sonra ocagı kısıga getirip demligi 5-10 saniye kadar ısıtıp aynı zamanda çayı karıştırıyoruz(kaşıkla). Şimdi sıra çayı içme tercihinizde

Eğer kıtlama içiyorsanız bu son işlemi yani çayı oacaga koyup karıştırmayı yapmayın.
    Eğer demli içiyorsanız Ocaga koyup karıştırırken az birşey soda koyun. Fazla kaçırırsanız simsiyah çıkar ona göre.
    Eğer zaman yok hemen demlensin istiyorsanız 1 adet küp şekeri yine ocakta demligi ısıtırken sallayıverin içine.

Eğer ''Abi ben yavaş ve ılık severim ama çayım yarım saat sonra bayatlıyor.'' diyorsanız çayı normal kullanma ölçüsünden yarım fincan daha az koyun ve demleme suyunu koyduktan sonra sakın ocaga koymayın. İçinede varsa 1 tutam kekik veya nane atın. Az bişey. Bayatlama süresi 2-2.5 saati bulur böylece çayın.

Afiyet şeker olsun.

• Kahve ocağında çalışmış birisinden alınma gerçek bir hikaye var elimde anlatayım bakalım beğenecekmisiniz;
    *** "Bir sabah kahvehaneye bir ihtiyar geldi (55-60 yaşlarında) oğlum bir çay ver dedi. verdim çayı içti gazeteleri okudu giderken ıııhhhhıh olmamış dedi ve çıktı gitti
    ertesi gün sabah yine geldi ve yine aynı derken bu üç beş gün böyle sürdü. ama ben iyice kızmaya başlamıştım.birgün yine ihtiyar kapıdan girdi oturdu bir çay ver oğlum dedi
    bende o öfkeyle akşamdan kalan çayı dökeceğim çayı ısıtıp ihtiyarın önüne koydum çayı bir çekti ve şöyyyle bir baktı bana doğru .... eyvah dedim kendi kendime pohu yedik galiba
    aha dedi işte çay budur, şimdiye kadar gavurluğunmu tutuyordu len niye vermiyordun bana dedi ver bi çay daha demesin mi neyse hiç bozuntuyz vermedim ve demlikte kalan çayı doldurdum doldurdum verdim eskiden bir bardaktan fazla içmeyen adam o gün tam 8 bardak çay içmişti; giderkende bak bu çayın aynısını isterim yarın sabah demişti eee artık dökermiyim akşamdan kalan demlikleri " ***
    nasıl güzelmi kahvecinin anlattığı olay

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engin_er_26 -- 3 Ağustos 2005, 15:32:57 >

• Nerde var böyle adamlar ya olsada bize rastgelmezki. Adam Porselen demlikteki yarım saatlik çaya bayat diyorlar eşşoglusu beşkulaklar.
  • ya uzun uzun çay demleme tariflerinin yanında şöle ufak ipuçları da verseniz.mesela birisi küp şeker atıyorlar demiş ya tmm kahveci oyunu belki o ama işte bunun gibi çayı daha da güzelleştircek ufak noktalar varmı?
  • su ketılda kaynatılır bardağa koyulur bir adet hazır poşet çay bardağa atılır demini verdikten sonra çıkartılır şeker konulup içilir
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.