Şimdi Ara

cdromun lensi nasıl temizlenir??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
13.950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • cdrom marka model : LG CRD-8522B MADE IN CHINA JANUARY 2002
    BUNUN lensini neyle temizlemek gerekir??
    saf alkol mü?? yoksa kolonya, rakı falan da olur mu?
    sorunu cdlerin bazısını okuyo bazısını zorla okuyo :(

• ben dvd-romum için 3 gün önce 'highway lazer lens cleaner'marka lens temizleme cd si aldım.25-30 sn boyunca bi müzik çalıyo.temizleme işlemi müzik bitnce sona eriyo.o akşam 3 kere yaptım şimdi zorla okuduklarını biraz daha iyi okuyabiliyo.7 milyona aldım.her hafta yapmak gerkmiş.bu tür bi ürünü dene istersen.çok da mucize yaratmıyo açıkcası:(
  • aynı olay banada oldu 32XLg de problemin yeni bir CD-Rom almaktan geçtiği kanatindeyim.
  • cdromu zaten temmuzda aldım
  • Dışarda satılan cd lens temizleme cdleri var onlardan al işine yara en kolay çözüm tak cdyi kendi temizlior..
  • boşuna temizleme hiç farketmiyor sorun senin cdromda 8522b ler sorunlu gercekten
  • ALINTIDIR
    SPEED4PCD SİTESİNDEN

Kullandığımız bilgisayarların düzgün ve stabil çalışması için her zaman elimizden geleni yaparız. Parça satın alırken birbirlerine ve mevcut sistemimize uyumunu gözününe alırız. Kurduğumuz işletim sistemini maksimum performansta ve stabilitede kullanmak için birçok ince ayar ile uğraşırız. Ancak bunların yanında bilgisayarlarımızın temizliği de çok önemlidir. Gereken özeni göstermezsek zamanla başımıza büyük dertler açabilir. Bu dertlerden korunmanın yolu ise periyodik olarak yapacağımız temizlik işlemlerinden geçer.

Bu yazımda anlatmaya çalışacağım "CD-ROM Temizliği" ise günümüzde olmazsa olmaz kabul edilen bu cihazların ömrünü uzatmak için gereklidir. Çoğumuz bilgisayarlarımızı masanın altındaki bir bölmede veya direkt olarak yerde tutarız. Bu da başta "toz" olmak üzere, evlerimizdeki "halıların tüylerine" kadar bir çok kirletici etmen ile karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Bu etmenler bilgisayarımızın tamamını etkiler. Ancak "CD-ROM" gibi bir "optik lens" vasıtası ile çalışan cihazlar, özellikle zamanla oluşan "toz birikiminden" kolayca etkilenirler. Bu etkiler, taktığımız "CD"leri okuyamama, geç algılama ve performans düşüşü olarak kendini gösterir.

Bu problemlerden kurtulmanın yolu "çok hassas" olan "optik lens"i etkin bir şekilde temizlemekten geçer. Tabii "optik lens" yanında bu cihazların içi kısımlarındaki tozların da bertaraf edilmesi gereklidir.

Bu işlem için ihtiyacımız olan malzemeler şunlardır:

1 Adet "Kulak Temizleme Çubuğu" (veya benzeri bir malzeme olabilir),
    Sabunlu Su veya var ise "Anti Static Spray"de işimizi görecektir,
    "CD-ROM"un kasası ve diğer parçalarını silmek için bir bez,
    1 Adet Yıldız , 1 Adet Düz Tornavida ( Orta veya Küçük Uçlu).

Burada ufak bir not düşmek istiyorum. Burada anlatacağımız işlemi "CD-ROM" yanında yine "optik lens" vasıtası ile çalışan "DVD-ROM", "CD-Writer" gibi cihazlarınız içinde uygulayabilirsiniz. Hatta evinizdeki müzik setinizin "optik lens"ini de aynı şekilde temizleyebilirsiniz. Tabii müzik setinizi açmak burada anlatıldığı gibi ve bu kadar kolay olmayacaktır. Malzemelerimizi hazırladıktan sonra işlemimize başlayabiliriz:

1 - Bilgisayarınızı kapatmadan önce "CD-ROM"unuzun çekmece kısmını, sanki içine bir "CD" yerleştirecekmiş gibi düğmesine basarak açınız. Bu şekilde bırakarak "CD-ROM"unuzu bilgisayarınızdan sökünüz (Bkz. Resim 1)

NOT: Burada "CD-ROM"u bilgisayarınızdan nasıl sökeceğinizden bahsetmeyeceğiz. Ufak da olsa bir riski olan temizlik işlemini yapmaya niyetli birinin, bir parça "Tornavida Beceri"si ve "Bilgisayar Bilgisi" olduğunu varsaymaktayız. Bu yazıyı hazırlarken bir "Creative INFRA 3600" CD-ROM kullandım. "CD-ROM"ların yapısı birbirine çok benzese de aralarında ufak tefek farklılıklar olabilir.

2 - "CD-ROM"unuzu ters çeviriniz ve aşağıdaki resimde (Bkz. Resim 2) oklar ile gösterilen yerlerinden vidaları sökünüz.

3 - Vidaları söktükten sonra "CD-ROM"unuzun alt kapağını, aşağıdaki resimde (Bkz. Resim 3) gösterilen çentiklere hafifçe bastırıp, çekerek çıkarınız.

4 - Alt kapağı çıkardıktan sonra ortaya çıkan elektronik devre bölümünü tutan iki vidayı da yine aşağıdaki resimde (Bkz. Resim 4) oklar ile gösterilen yerlerinden sökünüz.

5 - Şimdi ise "CD-ROM"umuzun plastikten yapılmış olan ön kapağını yerinden çıkaracağız. Kapağı çıkarmak için aşağıdaki resimlerde (Bkz. Resim 4 ve 5) gösterilen çentiklere düz tornavida vasıtası ile hafifçe bastırmamız gerekmektedir. Çentikleri yerlerinden çıkardıktan sonra kapak kolayca çıkacaktır.

Resim 5'deki çentik "CD-ROM"un hem sol hem de sağ tarafında mevcuttur.

6 - Ön kapağı çıkardıktan sonra "CD-ROM"unuzun üst gövde kapağını çıkarın. Üst gövde kapağını bu aşamada tutan bir vida veya benzeri olmadığı için kolayca çıkacaktır. Bu kapağı çıkarınca dört adet vida ile tutturulmuş bir koruyucu kapakla daha karşılaşaksınız. Aşağıdaki resimde (Bkz. Resim 7) gösterildiği yerlerinden vidaları sökünüz.

7 - Bu kapaktan da kurtulduktan sonra "optik lens"imiz artık temizlenmeye hazır bir vaziyette karşımıza çıkıyor (Bkz. Resim 8). Hazırladığımız "Sabunlu Su" veya "Anti Static Spray"i, temizlik için kullanacağımız çubuğun ucuğundaki pamuk veya benzerine iyice yedirerek nemlendiriyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken husus çubuğun ucundaki malzemenin ne çok fazla ne de çok az nemlendirilmesidir. Malzeme kuru kalırsa rahatlıkla optik lensi çizebilir. Bu nedenle ne çok ıslak ne de çok kuru olmalıdır. Temizleme çubuğumuzu hazırladıktan sonra yapmamız gereken, kesinlikle bastırmadan, hafifçe ve birkaç kere dokunarak lensi temizlemektir (Bkz. Resim 9).

8 - "Optik Lens"i temizledikten sonra sökmüş olduğumuz kapakları da iyice temizleyip tozdan arındıralım. Aksi takdirde emek vererek temizlediğiniz optik lens kısa sürede yeniden kirlenecek ve sorunlara yol açacaktır.

Temizliğinizi bitirdikten sonra beş-on dakika kadar cihazı ve parçalarını kurumaya bırakın. Daha sonra da sökme işlemini tersden yaparak "CD-ROM"unuzu toparlayıp, bilgisayarınıza takın ve keyfini sürün. Bir sonraki makalede görüşmek üzere, hoşçakalın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Anakart nasıl temizlenir?
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • eğer kendine güveniyorsan yukarıda anlatılanlar gibi temizle güvenmiyorsan lens temizleme CD si kullan
  • ben cdrom problem çıkardıkça içini açıp temizlerim.ilk temizlediğimde harikalar yaratmıştı:)çünkü nerdeyse hiç okumuyordu.şimdi bayaaa iyi.eğer sakar değilseniz yapmanızı tavsiye ederim.
  • Dostum bu lens temizleme cd leri ile bosuna ugrasma hiçbir işe yaramiyor.
    En güzeli Dilan'ın belirtmiş olduğu yöntem ama cd rom eskiyse bazen buda işe yaramıyor.
    Yarasaydı ben yenisini almazdım:))
  • Beni dinlersen cd-romu bırak kendine bir flash disk al
  • Kulak çubuğu forever onla olur genelde :D

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Can8063 C kullanıcısına yanıt
    Flash diski bırak bulut sistemi var artık. İnternet yeter

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.