Şimdi Ara

Çeşitli ülkelerdeki Türk karşıtı deyim ve atasözleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
1
Favori
5.327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dünyada pek çok kötü özellik Türklerle özdeşleştirilmiştir. Bazı deyimler:

* İtalyanca'da "bestemmia come un Turco" ("Türk gibi küfretmek") ve "puzza come un Turco" ("Türk gibi pis kokmak") deyimleri sıklıkla kullanılır. En kötü şöhretli İtalyanca deyim (manşetlerde de sıkça kullanılır) yakın bir tehlikeyi belirtmek amacıyla kullanılan "Mamma li Turchi!" ("Anneciğim, Türkler geliyor!") deyimidir. Ayrıca İtalyanlar "Fumare come un Turco" (Türk gibi sigara içmek) deyimini de sık sık kullanırlar. Almanca ve Sırpça'da da "Türk gibi sigara içmek" anlamına gelen deyimler vardır.
    * Fransızca'da Turc kelimesi eskiden C'est un vrai Turc ("Gerçek bir Türk") gibi meşhur deyimlerde kaba ve acımasız insanları belirtmek için kullanılırdı.
    * Bir İspanyol biriyle ilgili küçük düşürücü bir yorum yapmak istediğinde "turco" derdi.
    * Avusturya'nın kırsal kesimlerinde hala çocukların "Es ist schon dunkel. Türken kommen. Türken kommen" ("Hava çoktan karardı. Türkler geliyor. Türkler geliyor.") diye tekerleme söylediği duyulabilir.")
    * Farsça'da "Tork-e khar" (ترک خر, "Türk-i hâr": eşek Türk), Türkçe konuşan İranlı Azerilere karşı kullanılan aşağılayıcı bir sözdür.
    * Almanca'da Liegt ein Turke tot in Keller, waren die deutschen wieder schneller (Bodrumda ölü bir Türk yatıyor, Almanlar yine Türklerden hızlıydılar) şeklinde bir deyim vardır. Ayrıca Almanca'da türken (kök: türk-) (büyük harfler başlarsa, "Türkler" anlamında), "aldatmak", "hile yapmak" anlamlarında bir fiildir.
    * Rusça'da "Незваный гость хуже Татарина" ("İstenmeyen misafir Tatardan kötüdür") şeklinde bir deyim vardır.
    * Yunanca'da "Εγινε Τούρκος από το θυμό του" (Öfkesi onu Türk haline getirdi), birine ya da bir şeye aşırı öfkeye ifade eder.
    * Norveççe'de "Sint som en tyrker" ("Bir Türk kadar kızgın") şeklinde bir deyim vardır.
    * Ermenice'de, Türk sözü hâlâ genel olarak birinin aptallığını sorgulamak için kullanılır: "հո թուրք չես?!" ("Sen Türk müsün?"), aynı zamanda bir kirli düzensiz evi ima etmek için kullanılır: "կարծես թուրքի տուն լինի" ("Bir Türkün evine benziyor?")
    * Kıbrıs'ta askerlere uygun adım yürüme eğitimi verilirken söyletilen "En iyi Türk, ölü Türk" sloganı, 2008 yılında hükümet tarafından alınan bir kararla yasaklandı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uranos50 -- 26 Mayıs 2011; 12:56:06 >

• Biz deyim uydurmaya kalksak , teheyy
  • o cümleleri kullananların sayısının az olduğunu düşünüyorum. bu sözlere karşı alınmalı Mıyız, niye sorusu sorulabilir. mesela bu cümleleri telafuz eden ve yayan mekanizmalara bakınca karşımıza ne çıkıyor, gazete dergi veya tv kanalları değil mi. herşeyi sorguluyoruz da (?) hem iç ve hem de dış yayın organlarını ne kadar sorguluyoruz acaba. mesela litvanya, ukrayna, rusya, tayland veya tayvan mı demeliydim acaba. bu ülkelerin isimleri telafuz edince çoğu bizim gençlerin aklına ne geliyor acaba? güzel hatunlar olabilir mi.. ( ) mesela nataşa yı bizim dilimize kimler soktu acaba? nataşa denince de kimin aklına ne geliyor, ruslar bu hitap için bizim hakkımızda ne düşünüyor acaba vs vs.. mesela meksika denince tekila, veya uyuşturucular, kaçakçılar vs vs.. akıllara geliyor. ya da küba denince ya da japonya veya çin. örnekler çoğaltılabilir. velhasıl yukarıdaki açıklamalar bizim insanımızı bağlamaz diye düşünüyorum. görmezden gelmeli mi tabi ki gelmemeli. turizm ve diğer tanıtıcı faaliyetlerle bizlerle haşır neşir olanların bu düşüncelere kapılması imkansız. ancak art niyetli kesimler hariç. ağzınla uçan kuş yakalasan yine sevdiremezsin türkiyeyi ve türkleri.. dolayısıyla yanlışa yanlışla gitmemek lazım. uydurdun mu sonu gelmez sonra..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speakerphone2010 -- 27 Mayıs 2011; 3:20:41 >

• Yaklaşık 10 yıldır turizm sektörünün içindeyim ne tür insanlarla oturup kalktım saysam yemin ederim sayfalar yetmez.Sadece bir kaç örnek vereceğim.
    Turistler ilk gün otele gelir bara yaklaşır barda içecekleri ilk içkilerin şirketten olduğunu söyler servisimi yaparım sıkı durun olay başlıyor.Servisi yaptıktan sonra onlarda bana bir jest yapmak istiyorlar, onlarda bana bir içki ısmarlıyor başlıyoruz konuşmaya hava ve su mevzusunu geçtikten konular derinleşmeye başlıyor.

Sende içki içiyorsun.Müslüman değilmisin ?
    Müslümanım ama halen iyi bir müslüman olamadım diyorum,
    Peki gece bara falan gidiyormusun?
    Evet gidiyorum ama fazla kalamıyorum izin günüm olmadıkca isterseniz bu akşam gidebiliriz.
    Sonra vakit buldukca cumaya gidiyorum bu sefer adam diyor,
    İçki içiyorsun bara gidiyorsun sonrada camiye ibadet etmeye,
    Sende içki içiyorsun ama kiliseye gidiyorsun diyorum adam mala dönüyor nasıl olduysa bizi başka tanıyor ?
    Muhabbet ediyorsun oyunlar oynuyorsun geziyorsun tozuyorsun adam giderken telini adresini veriyor ingiltereye geldiğin zaman mutlaka bekleriz diye.Sizi tanıdıktan sonra onlar için Türk olmanız farketmiyor barda kavga ettikleri zaman arkadaşları kaçarken biliyorki siz gelirsiniz yine aynı adamlar biliyorki başka bir Türk onları kazıklamaya çalışırken siz mani oluyorsunuz. Gitmeden önce evinizi ortamızı görmek istiyorlar cidden merak ediyorlar. Yaşlı turistler dolmuşa bindikleri zaman kendi vatandaşlarının gençleri yayıla yayıla otururken Türk gençleri sanki annesine bacısına babasına abisine yer verirmiş gibi çat pat ingilizcesiyle buyur ediyor yer veriyor.Son olarak şunuda biliyorlar dedelerimizin onların dedelerini sırtında taşıdığını ekmeğini paylaştığını savaştada olsa kahpelik yapmadığını.

• quote:

Orijinalden alıntı: tonimotto

Yaklaşık 10 yıldır turizm sektörünün içindeyim ne tür insanlarla oturup kalktım saysam yemin ederim sayfalar yetmez.Sadece bir kaç örnek vereceğim.
    Turistler ilk gün otele gelir bara yaklaşır barda içecekleri ilk içkilerin şirketten olduğunu söyler servisimi yaparım sıkı durun olay başlıyor.Servisi yaptıktan sonra onlarda bana bir jest yapmak istiyorlar, onlarda bana bir içki ısmarlıyor başlıyoruz konuşmaya hava ve su mevzusunu geçtikten konular derinleşmeye başlıyor.

Sende içki içiyorsun.Müslüman değilmisin ?
    Müslümanım ama halen iyi bir müslüman olamadım diyorum,
    Peki gece bara falan gidiyormusun?
    Evet gidiyorum ama fazla kalamıyorum izin günüm olmadıkca isterseniz bu akşam gidebiliriz.
    Sonra vakit buldukca cumaya gidiyorum bu sefer adam diyor,
    İçki içiyorsun bara gidiyorsun sonrada camiye ibadet etmeye,
    Sende içki içiyorsun ama kiliseye gidiyorsun diyorum adam mala dönüyor nasıl olduysa bizi başka tanıyor ?
    Muhabbet ediyorsun oyunlar oynuyorsun geziyorsun tozuyorsun adam giderken telini adresini veriyor ingiltereye geldiğin zaman mutlaka bekleriz diye.Sizi tanıdıktan sonra onlar için Türk olmanız farketmiyor barda kavga ettikleri zaman arkadaşları kaçarken biliyorki siz gelirsiniz yine aynı adamlar biliyorki başka bir Türk onları kazıklamaya çalışırken siz mani oluyorsunuz. Gitmeden önce evinizi ortamızı görmek istiyorlar cidden merak ediyorlar. Yaşlı turistler dolmuşa bindikleri zaman kendi vatandaşlarının gençleri yayıla yayıla otururken Türk gençleri sanki annesine bacısına babasına abisine yer verirmiş gibi çat pat ingilizcesiyle buyur ediyor yer veriyor.Son olarak şunuda biliyorlar dedelerimizin onların dedelerini sırtında taşıdığını ekmeğini paylaştığını savaştada olsa kahpelik yapmadığını.

Nokta.

• Selamlar

tonimotto arkadaşım durumu gayet iyi bir örnekle açıklamış.Bende kendisi gibi Turizm sektöründe çalışıyorum.Yabancıların Türkler hakkında acaip ön yargıları var.Bizi çok geri kalmış, kara çarşaflı, yolu, köprüsü, adam akıllı olmayan Pakistan, Afganistan, Irak vs. tarzı ülkelere benzetiyorlar.Ama gelip gördüklerindeki durum sandıkların daha farklı...Bunun nedenini de aşağıda ki yazıyı okuyunca daha iyi anlayacaksınız.Taa Osmanlı zamanından süregelen Osmanlıyı ve günümüz Türkiye'sini ve Türkler'ini karalayan, aşağılayan, BARBAR gösteren siyasi komplo ve oyunlar...Baksanıza Avusturya'da büyüyen küçücük çocukları, " Türkler geliyor " sözleri ile korkutuyorlar...Bu zihniyette büyüyen küçücük bir çocuğun gelecekteki Türk'lere karşı bakış açısını hepimiz tahmin edebiliriz..İşte bütün bunların sebebi, Avurupa da varolan Türkiye tehdidi...ve adıda konulmuş...

Türk fobisi, Anti-Turkism

Türk düşmanlığı, Türk karşıtlığı ya da Türk fobisiAnti-Turkism ya da Turcophobia), Türklere, Türk kültürüne, Osmanlı İmparatorluğu'na, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk halklarına karşı olan düşmanlık olarak tanımlanır. 19. yüzyıl sonlarında William Gladstone Türkofobiyi Britanya politikasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı bir politika değişikliği olarak ortaya atmıştır..
    Anti-Türkizm her zaman sadece Türk halklarına karşı değil, Balkan müslümanlarına, özellikle Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar ve Torbeşler'e de yönelir. Ayrıca günümüzde Almanya, Belçika, Ermenistan, Fransa, İran ve Rusya gibi ülkelerde Türkler'in ırkçı saldırılara uğradıkları bilinmektedir.

Tarihi gelişim
    Türkofobyanın kökleri haçlı seferlerine kadar dayanır. Selçukluların Anadolu'yu fethi ve bunu takip eden Bizans'ın umutsuz durumu Papa II. Urban'ı bütün Hıristiyan dünyasını Türkler'e karşı bir savaşa çağırmasına yol açmıştır.1400'lerin ortalarında Türklere karşı özel olarak Avrupanın her yerinde katolik dini törenler düzenlenmiştir, bu dini törenlerde verilen mesaj Türklere karşı bir zaferin sadece Tanrı'nın yardımıyla kazanılabileceği ve bu yüzden hiristiyan aleminin Türklerin zalimliğine karşı direncini yitirmemesi gerektiğidir.
    Viyana piskoposu Johann Faber (1478 - 1541) şöyle demiştir:

"Dünyada yaş ve cinsiyet ayırımı yapmadan çocuk yaşlı herkesi kesen, hatta ana rahmindeki bebeği bile katleden Türkler kadar acımasız ve kaba bir ırk yoktur."

16. yüzyılda Türk düşmanlığıyla alakalı tüm Avrupada 2500 civarında (1000'den fazlası Almanya'da) kitap basılmıştır. Bu kitaplarda özellikle “kana susamış Türk” imajı okurların kafasına sokulmaya çalışılmıştır. Hatta 1480-1610 yılları arasında Amerika'nın keşfi ile ilgili olan kitap sayısının iki katı kadar kitap Türk düşmanlığı için yazılmıştır.
    Bu dönemde Osmanlılar Balkanları fethetmiş ve Viyana’yı kuşatmıştı. Bu sebebten dolayı Avrupada Osmanlılara karşı büyük bir korku vardı.Martin Luther'in yakın arkadaşı ve protestanlığın en önemli isimlerinden olan Philipp Melanchthon Türklerin “Kızıl Yahudiler” olduğunu iddia etmiştir. Buna dayanak olarak Türklerde ve Yahudilerde ortak olan erkek çocukları sünnet ettirme ve diğer ortak adet ve görenekleri göstermiştir. Kızıl benzetmesini de Türklerin adeta bir kan tazısı gibi katleden ve savaşan bir millet olmasına bağlamıştır.
    Martin Luther, Türkleri papalık makamı ile kilisedeki yolsuzluk ve bozulmaya karşı hiristiyan dünyasına Tanrı'nın bir cezası olarak görmüştür. 1518'de, 95 Tez'ini açıkladığında, Martin Luther, Tanrı'nın hiristiyanları veba, çatışma, ve depremlerle cezalandırması gibi bu sefer de Türkleri yollayarak cezalandırdığını iddia etmiştir. Papa Leo X buna karşılık olarak Luther’i kiliseden atmakla tehdit etmiş, onu Türklere karşı verilen kapitülasyonları savunmakla ve Türklerin avukatlığını yapmakla suçlamıştır.
    Bazı ilahiyatçılara göre Türk kelimesi "torquere"den ("torture", işkence) gelmektedir, bir diğer popüler teoriye göre Türkler, zalim bir ırk kabul edilen İskitler'le aynı ırktandır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uranos50 -- 27 Mayıs 2011; 9:32:12 >

• Tarih tekrardan ibarettir. Şimdi bakın, dünyanın her yerinde savaşlar çıkaran, masum insanları zevk için öldüren abd, ingiltere gibi devletlere, sırplar gibi almanlar gibi soykırım yapan milletlere. Şu anda kendileri için ne diyorlar? "Biz adalet ve insanlık götürüyoruz, medeniyiz, çağdaşız". Aslında götürdükleri şey vahşet ve katliam. Demokrasi götürmek için can attıkları yerler sadece petrol zengini ülkeler. Peki dünyada bu vahşilere göre en kaba, vahşi insanlar kimler? Tabiki zevkle katlettikleri Müslümanlar. Değişen hiçbirşey yok yani.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • * İtalyanca'da "bestemmia come un Turco" ("Türk gibi küfretmek"

En çok hoşuma giden buydu. Sülale bırakmayız ortada :D
  • Yalnız dikkat edilirse tarih boyunca madara ettiğimiz topluluklar bunlar, bir ingilizlerden deyim göremedim ben ona şaşırdım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Quadhros

Yalnız dikkat edilirse tarih boyunca madara ettiğimiz topluluklar bunlar, bir ingilizlerden deyim göremedim ben ona şaşırdım.

Sonuç.?şimdi onlar nerede biz neredeyiz.?Tarihte kim kimi madara etmedi ki.:)
  • quote:

Yalnız dikkat edilirse tarih boyunca madara ettiğimiz topluluklar bunlar, bir ingilizlerden deyim göremedim ben ona şaşırdım.

tarihte madara etmiş olmamız şu anda benim maaşımı etkilemiyor maalesef
  • İngilizler kibar insanlardır.
    Yıllar önce tatile gittiğim otelin discosunda tek başıma dans ederken kızlı erkekli bir ingizli grup geldi. Onlar grup halinde dans ederlerken beni de aralarına aldılar. Bir süre dans ettik hep beraber sonra içlerinden bir kız teşekkür edip elimi sıktı ve ayrıldılar.
  • Umarım onlarda seni gördükten sonra Türkler kibar insanlardır diye İngiliz forumlarında yazıyorlardır.
  • quote:

Futbol maçlarında bizi yenince manşet atıyorlardı. Sanırım hindiyi kızarttık gibi. İngilizce de turkey hindi demek. Daha ne desinler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ar_tryk -- 27 Mayıs 2011; 23:23:09 >
  • Yunanlari Rumlari denize dökelim demistim, hemen sikayet etmisler. Onlar istediklerini söyler ama. TÜRK ACILIMI SART OLDU...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.