Şimdi Ara

Rekabet Kurumu yerli ve yabancı çok sayıda lastik markasına soruşturma başlattı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
66. Sırada  bugün en iyi #33
Sayfa: 1
Giriş
  • Rekabet Kurumu lastik markası ve lastik satıcılarına yönelik soruşturma başlattı. Yapılan ön araştırmanın ardından Türkiye’de lastik üretimi ve satışı yapan 17 şirkete soruşturma başlattı.

Soruşturma açılan şirketler arasında Petlas gibi yerli şirketlerin yanı sıra Goodyear, Michelin, Pirelli, Hankook gibi dünya devi şirketler de yer alıyor. Bu şirketlerin rekabet ihlali yapıp yapmadığı incelenecek.

Neden soruşturma başlatıldı?

Rekabet Kurumu tarafından 17 şirkete; rakipler arasında rekabete hassas bilgi değişimi, rakipler arasında rekabeti kısıtlayıcı anlaşma, bayilerin yeniden satış fiyatının belirlenmesi, bayiler arasında bölge ve müşteri paylaşımı yapılması, bayilerle münhasırlık anlaşmaları yapılması, bayilere getirilen rekabet etmeme yükümlülüğü iddiaları bakımından 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edip etmediğinin tespiti için soruşturma açıldı.

Hangi şirketlere soruşturma açıldı?

Önaraştırma sürecinde elde edilen bilgi ve belgeler ile yapılan incelemeler çerçevesinde; rekabetin kısıtlandığına yönelik şüpheler ciddi ve yeterli bulunmuş olup, otomotiv lastiği sektöründe üretici, distribütör/bayi olarak faaliyet gösteren;

• Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ,

• Michelin Lastikleri Ticaret AŞ,

• Otomotiv Lastikleri Tevzi AŞ,

• Abdulkadir Özcan Otom. Lastik. San. Tic. AŞ,

• Pirelli Otomobil Lastikleri AŞ,

• Prometeon Turkey Endüstriyel ve Ticari Lastikler AŞ,

• Goodyear Lastikleri Türk AŞ,

• Hankook Lastikleri AŞ,

• Özcanlar Lastik San. ve Tic. Ltd. Şti.,

• Kardeşler Ulaşım Jant Mot. Araçlar Servis Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.,

• Aydın Lastik Sat. Ser. Hiz. Ltd. Şti. ,

• Abdullah Özdoğan Tic. Ot. Petrol İnş. Mak. San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti.,

• Prolas Otom. Nak. Hırdavat San. ve Tic. Ltd. Şti.,

• Modül Lastik Otomotiv Ticaret Anonim Şirketi,

• Cengizler Oto Lastik Pazarlama İnşaat Turizm Nakliyat Tekstil Emlak İthalat ve İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi,

• Gürlas Oto Lastik San. Tic. Ltd. Şti.,

• Tatko Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ,

hakkında Kurulun 21.11.2024 tarihli ve 24-49/1091-M sayılı kararı ile 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla aynı Kanun’un 41. maddesi uyarınca soruşturma açılmasına karar verilmiştir.

Kaynak:https://www.rekabet.gov.tr/tr/Guncel/otomotiv-sektorunde-lastik-uretimi-ve-da-241a4d49b2b7ef1193d90050568585c9

• Lastik fiyatları hemen hemen her üründe olduğu gibi gereksiz yükseldi. 4 lastiği 2000'e alırken ne olduda 32000 tl oldu arkadaş? Hepside aşağı yukarı aynı fiyat. Resmen milleti soyuyorlar.
  • Listede yok yok.. Bu kadar fazla yerli yabancı markanın bir araya gelip tren yapacağını sanmıyorum.
  • Bi incelensin hakikaten 4 lastik 30.000 üstü olmamalıydı. Runflat falan alırsan fiyat daha da artıyor.
  • En nefret ettiğim şey budur, anlaşarak fiyat yükseltip sabitlemek, çevremde bazı insanlar bunu yaptı ve bütün ticari ilişkimi kestim onlarla, anlaşanların arasından zayıf halka bulup fiyatını kırmadan iş yapmıyorum, çevreme de anlatıp aralarına çomak sokuyorum. Birileri şikayetçi ol diyecektir mutlaka ama çok büyük firma olmadığı için devletin müdahale edeceğini veya edebileceğini sanmıyorum.
  • Çok satılan lastiklerden çok daha özel ölçülerde bunu yaptıklarına inanıyorum, 16 17 inç üzeri lastikler çok pahalı.
  • omanner kullanıcısına yanıt

16 inç üzeri otomobil lastiklerine iyi ki fahiş zam yapıyorlar...

• Zamanında 3 harfli marketlerde yapıyordu hala yapıyor sonuç yok aynen devam
  • Dolar neden bu kadar arttı, ekonomi neden bu kadar kötü demek yerine lafı dolandırmak için ona buna soruşturma açıp ceza keserek günü kurtarmaya çalışanlara bir örnek daha.
  • Amerika'dan örnek veriyorum.

Amerika’ya ithal gelen Michelin 4 lastik ( 235 65 18 kışlık) 380 dolar. Vergisi dahil. Bu firma para kazanmıyor mu. Gerisini siz düşünün.

Bu soyguna izin veren hükümet defolup gitmeli.

Haa hala oy veren varsa, öpülecek yanağa sözüm yok.

Ticaret bakanlığı ne yapar HİÇ. Vatandaş hayrına karar alıp kişisel ithalatın kotasını yükselt. Bak bakalım fiyatlar ne oluyor.

Bizim bakanlıklar MAL BAKANLIĞI olunca böyle oluyor işte.
  • maximus01982 M kullanıcısına yanıt
    Lastikleri İnternet üzerinden al, ben en son kış lastiği aldığımda %30 daha uyguna almıştım, yeni lastik gelmişti birde.
  • Dr.Perga D kullanıcısına yanıt
    Burda niye 800 dolar. Ulan afrika gibi kazanıp norveç gibi harcıyoruz
  • 1- avrupa'da olan bizde olmayan sıcak pişirme ile geri dönüşüm/geri kazanım gelmelidir. lastik kullan at bir ürün değildir. çok daha değerlidir. en az 1 kere daha kullanılabilirlerdir.
    2- goodyear marka 4 mevsim lastik satın aldım, desen yönleri farklı oluyor sağ ve sol lastiklerde. normalde böyle olmaması lazım elbette.
    bunu bile kabul etmiyorlar. yazmadığım yer kalmadı. nafile.
  • Lastik neysede 9. Ayda en pahalı yerden 2. Aracıma sigorta yaptırdım 7200 tl
    1. Aracıma aynı indirim oranı 11530 tl fiyat çıktı oda hepiyiden.
    2. Aracıma 9. Ayda hepiyi 5750 tl çıkarmıştı.
    3 aylık artış oranı oda en ucuz yerden %60 yazıyla yüzde atmış.
    Bu nedir böyle ne yapıyorsunuz diyen yok tabi..

Not: 2 gün önce bir restoranın önünden geçerken cama bir baktım. Ispanak yatağında tavuk pirzola 3200 tl bu nedir böyle.
    Ispanağın kilısu 1000 tl olsa 1000 tl de tavuk kg si, 1200 tl kar nedir böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 11 Aralık 2024; 22:37:9 >
  • 4 kislik 70 bin tl 20 inc jant..
  • Her birine 500.000 lira falan ceza kesip "ceza verdik" derler. Yersen.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.