Bildirim
Cevap: transistörlerden 1 soru var yardım
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
Yanlış bence.
Herşeyden önce vcc 22 volt olan yerde 45 voltu nasıl buldun.
Transistör kısadevre olsa bile dirençten geçebilecek maks akım I=e/r den22/150=0.146amp.
Sen hesaplamışsın 300mA. Oradan da 45 volt bulmuşsun. Eğer transistör tam iletimde ise üzerinde en fazla 1 volt kalır (Ic arttıkça bu değer artabilir sürülme durumuna bağlı) .
Pratikte betası verilen transistörün full turn-on için Ib akımı hesaplanır ama burada beta verilmemiş. Dolayısıyla transistörün full on olup olmadığını çözemedim.
Eğer full on ise Ic için VCE yi 0.7 volt alıp yaklaşık değeri bulabilirsin. Vbe için de 0.7 volt almalısın. Buradan da Ib yi hesaplayabilirsin. -
Ib hesabında dalmış gitmişsin.quote:
Orijinalden alıntı: Sozuak
Yanlış bence.
Herşeyden önce vcc 22 volt olan yerde 45 voltu nasıl buldun.
Transistör kısadevre olsa bile dirençten geçebilecek maks akım I=e/r den22/150=0.146amp.
Sen hesaplamışsın 300mA. Oradan da 45 volt bulmuşsun. Eğer transistör tam iletimde ise üzerinde en fazla 1 volt kalır (Ic arttıkça bu değer artabilir sürülme durumuna bağlı) .
Pratikte betası verilen transistörün full turn-on için Ib akımı hesaplanır ama burada beta verilmemiş. Dolayısıyla transistörün full on olup olmadığını çözemedim.
Eğer full on ise Ic için VCE yi 0.7 volt alıp yaklaşık değeri bulabilirsin. Vbe için de 0.7 volt almalısın. Buradan da Ib yi hesaplayabilirsin.
8V / 10kohm yaparken neler yapmışsın çözemedim
Doğrulama olsun: Ic=120mA, Ie=120,8mA, Vrc=18V, Vce=4V çıkacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pea. -- 1 Ocak 2014; 14:54:44 >
-
beta 150 hocam
IB akımını bulmk için gerekli formul bu değilmi IB=VBB-VBE/RB -
IB akımının formülü öyle ona göre yaptım RB direnci 10k ohm -
-
-
tek yanlışım orasımı :) ve rica etsem en bi soru daha var onu da çözermisiniz diğer soruda kafam bulandı :) -
quote:
Orijinalden alıntı: serdar-cinar
tek yanlışım orasımı :) ve rica etsem en bi soru daha var onu da çözermisiniz diğer soruda kafam bulandı :)
Tek yanlış orası ama geri kalan her yeri götürdü. Evet, soruyu koyarsanız ve bildiğim bir şeyse çözerim. Sizin gibi Teknik Lise'de okumadım ben ve fakültede henüz bu dersleri almadım. Kitaplardan çalıştığım kadarıyla çözeceğim yani ama herhalde çözerim. :) -
-
-
çözdünüz ama nerde kayboldu biri atmış galiba aradım bulamadımquote:
Orijinalden alıntı: yagizhanugur
Üstad bu soruyu sana çözmedikmi biz dün :)
Alıntıları Göster -
Çözelim.quote:
inş çözersin hocam allah zihin açıklığı versin her konuyu anladım transistörleri bir türlü anlamadım formüller başta bizi karıştırıyor :)
bu soruda IC akımı istemiş başta bunu bulmak IB akımının bulunması gerek fakat onunda gerekli formül hesaplamarı yok
VCC-VCE = 25 V, 25 V/25 ohm = 1 A = Ic, Ib = 1A/200 = 5 mA, 10 k ohm * 5 mA (Ib ile 10 k ohm'u çarpıyoruz) = 50 V, 50 + 0.7 = 50.7 V = VBB (Burada da VBE ile 10 k ohm üzerindeki gerilimi topladık)
Çözüm bu. Takıldığın bir yer varsa söyle.
Edit: Sana bizim okulda gösterilen transistör devrelerinden bir örnek koyayım mı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7FA67E2CF -- 1 Ocak 2014; 16:47:18 >
-
hocam bu yeni yılda yüce rabbim tüm isteğini kabul etsin çok sağolun varsa örneklerde alabilirim -
Sizin de öyle.
Örnek şu, yalnız simage olarak vermiyorum, zaten boyutunu küçülttüm.
Şimdilik biraz kafa karıştırıcı durabilir ama eminim ileride çatır çatır çözeceksiniz, temeli aynı çünkü. :) -
ilkinde görünce gözlerim açıldı yutkundum biraz -
quote:
ilkinde görünce gözlerim açıldı yutkundum biraz
Ha ha, zamanla bu da zorlamayacak, emin olun. :)
Size iyi günler dilerim. -
çok sağolun :) -
hocam kusura bakmayın rahatsız ediyorum şimdi formülüne göre yazıcam ama yazamadım IC=1A , IB=5mA , VCE=50.7 V anladığım kadarıyla
IB=VCC-VCE = 25/RC(25)=1A
Bnm kafa allak bullak oldu :D
IC=:)
VBB=? -
quote:
hocam kusura bakmayın rahatsız ediyorum şimdi formülüne göre yazıcam ama yazamadım IC=1A , IB=5mA , VCE=50.7 V anladığım kadarıyla
IB=VCC-VCE = 25/RC(25)=1A
Bnm kafa allak bullak oldu :D
IC=:)
VBB=?
Yok, o formül IB = VCC- VCE değil, IC = VCC - VCE olacak. Gerisi kolay sanırsam.
Benzer içerikler
- prizden ses gelmesi
- priz olmayan yere priz
- buzdolabı üçlü prize takılır mı
- kaçak akım rölesi neden atar
- buzdolabının iç duvarında çatlak tamiri
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X