Şimdi Ara

Cevaplamanızı istediğim 3 soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unfeelingg26 -- 2 Kasım 2013; 13:24:30 >

• Adam haklı
  • quote:

Orijinalden alıntı: unfeelingg26

Konunun amacı tartışma yaratmak değildir. Sizden istediğim tek şey sorularıma cevap vermeniz..

- Euro ile başlayalım. 5 Yıl önce euronun değeri: 1.83210 liraydı. Şimdi euronun fiyatı : 2,749 - Neredeyse 1 liralık fiyat. Şöyle bir oran/orantı yapalım. Misal bir landrover düşünelim. Türkiyeye geliş fiyatı sıfır landrover fiyatları 25 bin avro. 5 Yıl önce ÖTV ve KDV vermeden ki türkiye fiyatı 45 bin lira. Ve şuandaki ÖTV ve KDV vergisi dışındaki fiyatı 68 bin lira. 5 yılda 23 bin tl lik zarar ettik. Peki iyi hoş ÖTV ve KDV vergisi ekleyip bu fiyata dahil edelim. Şuandaki en ucuz landrover fiyatı 30 bin euro ( ÖTV ve KDV dahil değil ) ÖTV eklenince bu fiyat 54.900 euro birde üstüne kdv ekleniyor yaklaşık 9.800 tl oldumu bu fiyat sana 64.000 EURO . Türk lirası karşılığında bu fiyat : 181.000 TL oldu. 30 Bin euroluk araca 34 bin euroluk vergi veriyoruz. Bunun neresi mantıklı? %110 luk vergi söz konusu ki bu hiç azımsanacak bir rakam değil.

Şöyle bir hayal kuralım ben 2008 yılında bankaya 2 milyon euro para attım. Ve yaklaşık bu para 5 yılda 1 milyon euro değerlendi. 1 milyon euronun TL karşılığı 2.7 milyon tl. 5 Yıl önce yaklaşık 3.6 milyon tl var iken 5 yıl sonra 8.4 milyon tl param oldu. Bu yaklaşık 4.8 milyon tl kar gibi bir mebla ediyor.

-Benzin. 2000 yılında benzinimin litresini 0.58 kuruştan alırken şuanda ne kadardan alıyorum? 4.80 lik gibi bir fiyat. Eskiden ben bu fiyata 10 litre benzin doldurabilirken şuanda sadece 1 litre benzin doldurabiliyorum. Varın verdiğim paranın yüksekliğini siz düşünün.

-ÖTV. Hangi ülkede bu ülkedeki gibi fazla ötv vergisi var? 30 bin liralık araçtan 25 bin liralık ötv almak neden? 30 bin liralık araçtan 25 alınıyorsa 300 bin liralık araçtan 250 bin tl ötv vergisi alınacaktır.

O çok bilgili arkadaşlarım bu sorulara cevap vermenizi bekliyorum,meydan sizin :)

çok bilgili değilim ama madem tartışmak değil amacın bende taraf tutmadan kendimce yorumlayayım söylediklerini....

bir devletin en büyük gelir kaynağı vergilerdir. Eğer vergiler düzgün bir şekilde toplanırsa - kaçak - göçek olmazsa devlet (hükümet demiyorum)uzun vadede daha mantıklı vergi politikaları uygulayabilir. Bir gerçek varki Türkiye de dehşet derecede vergi kaçağı - kamu zararı var. Kurumsal firmalar hariç ki Türkiye deki firmaların belkide %90 ı kurumsal değildir ya aile şirketidir yada kobidir. Bu firmaların çoğu yüksek maaşa adam çalıştırır ama sigortalar düşükten ödenir, devlet alacağı gerçek vergiyi alamaz. Bu firmaların patronları sene sonu geldiğinde devlete vergi vermemek adına kızına, eşine, kendine araba alır, evinin mobilyasını değiştirir, bilgisayarını yeniler, o da yetmez tablet alır vs vs vs hatta yıl sonunda eğer vergi borcu çıkmışsa muhasebecisini ve müşavirini azarlar. Özel sektörde tam fatura / yarım fatura / çeyrek fatura diye tabir bile vardır.... Devlete kazandığı paranın vergisini ödemeyen, kendi sattığı/yaptığı üründen yeri gelip %300 karlı satıp bunu "serbest piyasa ekonomisi kimseye zorla satmıyoruz" diyen ancak çalışan bireyin gelecekteki tek geçim kaynağı olan emeklilik maaşını bile az gösterip gasp eden omurgasızlar yeri geldiği zaman "ekonomi şöyle ekonomi böyle devlet şöyle devlet böyle" demeye başlar.

İşte ne yazıkki Ülkenin ekonomisinin %90 nını elinde bulunduran zihniyet böyle olunca, devlette vergiyi anca dolaylı şeylerden ve en kolay alabileceği şekilde alıyor. Bundan dolayıda biz mazotu nerdeyse 5 liraya alıyoruz.

Dünya globalleştikçe, internet vs artık tuvaletimize kadar girdikçe insanlar harcama yapmaya özendiriliyor. Biz ülke olarak çok uzun süre içe kapanık yaşadığımızdan ve hiç birşey görmediğimizden parayı bulur bulmaz araba / bilgisayar / telefon alıyoruz. Çünkü artık kazandığımız paradan önce borçları ödeyip kalanıyla yaşamıyoruz, önce yaşıyor kalanıyla da borç ödüyoruz. Devleti oluşturanlar da senin benim içimizden çıktıkları için onlarda bunların farkındalar ve en fazla tüketim olan şeylerin vergisi azar azar azar azar arttırılıyor.

Aslında yavaştan da olsa piyasa denetimi yapılıyor. Mesela ablamın çalıştığı yere maliye 6-7 ay önce baskın yaptı sigorta kayıtlarını inceledi. Kamu zararı varmı - yüksek maaş/düşük sigorta falan varmı baktılar. Ama ablamın çalıştığı şirket küçük bir işletme olmasına rağmen oyunu kurallara göre oynuyorlar, hesplarda çakallık yok. Maliye birşey bulamadı.

Yani vatandaş önce kendini sorgulayacak, ancak hız sınırlarına uyarak ceza yemeden memleketine gitmek varken gideceği yere kadar olan radarların nerede oldğuna dair yardım almak için forumda konu açan insanların olduğu, son model Audi A4 e binip, kışın kar yağdığında kabak lastikle yolda kalınca benzinciden kar zinciri alıp kargaşadan yararlanıp ödemeden kaçan patronların (benim küçük patronum) olduğu memlekette bu konuları çok bilmememe rağmen sizin söylediğiniz şeyler popülizimden başka birşey değildir

• Abi arkandayız
  • MCRB M kullanıcısına yanıt
    Devletin amacı vergi toplamaktır.Soygunculuk değil.
  • Adam işi çözmüş
  • paranın değeri
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • unfeelingg26 U kullanıcısına yanıt
    Şimdi kendi işimden isim vermeden örnek vereceğim. Devletin bir kurumuna cihaz satıyoruz cihazın bize gelişi herşey dahil 110 000 Euro, 110 000 Euro x 2,70 TL = 297 000 TL eder bizim devletten alacağımız para 1 100 000 TL gibi birşey. Patronlarımın AKP yle, muhavazarlıkla, Türklükle, müslümanlıkla uzaktan yakından alakası yoktur hatta karşıdırlar. Hanefi Avcının "haliçte yaşayan simonlar" diye bir kitabı var. Hanefi Avcıyı severiz sevmeyiz ayrı konu ama o kitaptada benim yazdıklarıma benzer şeyler yazıyordu. Yani senin benim vergilerim o satın almalara gidiyor. arada sırada da olsa yol yapılıyor, hızlı tren yapılıyor, tünel yapılıyor. Maliyeti 40 - 45 TL olan soğuk iklim botunu üreticiler aralarında tekel oluşturduğu için devlet baba 110 TL ye satın alıyor. ama en çok da bu kadar fahiş para kazanan zümre bağırıp çağırıyor, bende bunu sindiremiyorum gardaşş.
  • Adam arazi aracıyla şehir içinde hava atıyor. Pahalı olması iyi bence.
  • Benzin fiyatı hakkında konuşayım. Benzin-maaş oranı yaparsan biraz daha aydınlanırsın yani öyle benzin 5 kat artmış demekle olmuyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Citizen

Adam arazi aracıyla şehir içinde hava atıyor. Pahalı olması iyi bence.

Sen şakamısın citi :D Türkiyede bu kadar vergi olmasa inan bana hava atacak duruma gelmez :D Şuanda türkiyede bentley,mustang görünce millet bakakalıyor fakat yurt dışına gidersen kimse dönüpte bakmaz bile. orada araçla hava atamazsın çünkü her araç değerinden satılır :D Orada 8 bin dolara harley davidson alınırken türkiyemde 12 bin euro ya harley davidson alınıyor. süpeeer. ondan sonrada millet bu tür arabalara hava atacak kadar değer yüklüyor. gülünç bir durum bence :D

Bir de bence yurt dışında üretilen şeylerin Türkiye'de alınmasını teşvik etmemek gerekir. Ondan sonra cari açığa neden oluyor.

Biz üretelim biz kullanalım. Uygun fiyattan Türk arabası yapılsın biz kullanalım. Ancak böyle büyük ülke olunur, öbür türlü çin mantığıyla büyünülmez.

• Benzin bundan 10 sene önce de pahalıydı. Burada tartışılması gereken ötv neden kaldırılamaz. Çok kolay bir vergileme sistemi. Deprem vergisi diye geldi herkes bilir. Ancak para tatlı geldi falan filan sonrası ortada. Devlet kimseye hayrına iş yapmaz. Sen ne kadar vergi kacırırsan başkasına o kadar patlar. O da olduğu kadar tabi. Adam lüks otomobil alıyorsa bu adam vergi de kaçırıyordur diyerek daya vergiyi, gayet normal. Bunun kurbanı yine bütçesi sınırlı insan olur. Bu asla değişmez bir düzendir.

• Yerli üretim konusunda çok fazla anlaşma yaptı eski yönetimler mobilden uğraşamam ama meraklısı bakabilir. Yerli üretimi kısa vadede unutun.

• 2000 yılında asgari ücret ne kadardı kardeş az önce baktım net : 86 tl gözüküyo
    şimdi ne kadar : net 803 tl gözükmekte
    10 katı nerdeyse fark var , benzin fiyatlarında da nerdeyse 10 katı fark var olaya böyle bakmak gerekli diye düşünüyorum
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ilkank

Benzin fiyatı hakkında konuşayım. Benzin-maaş oranı yaparsan biraz daha aydınlanırsın yani öyle benzin 5 kat artmış demekle olmuyor

tabii ki asgari maaş ile geçinen bir aile düşünelim. hadi iyi kötü en iyi şekilde 100 km de 7 litre şehir içi benzin yakan bir araç varsayalım. ve bu insanın günde 20 km gittiğini düşünelim.

100km/7 litre: 20 km/1.4 litre. 1.4 litre : 7.3 küsür tl. 30x7: 210 tl. ve asgari maaş ile geçinen bir ailenin sadece 5 de biri benzine gitti.

lütfen senin gibi bilgisi olmayan,boş boş konuşacak insanlar mesaj atmasın. tartışılacak insan değilsiniz çünkü

2002'de ki fiyatlar
    Benzinin litresi 1.64
    Asgarî ücret 184 Tl

Senin hesaba bak bakalım o zaman ne kadar gidiyormuş maaşın kaçta kaçı. . Boş konuşacaksan alıntı yapmasaydin bari

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dilsiz Gurme -- 30 Eylül 2013; 19:12:58 >

• tüpüne zam gazına zam benzine zam. zam oğlu zam. Hani bize.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Göttingenli Ethem

tüpüne zam gazına zam benzine zam. zam oğlu zam. Hani bize.

zam degil bunlar ya zamcık
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Benzin fiyatı hakkında konuşayım. Benzin-maaş oranı yaparsan biraz daha aydınlanırsın yani öyle benzin 5 kat artmış demekle olmuyor

tabii ki asgari maaş ile geçinen bir aile düşünelim. hadi iyi kötü en iyi şekilde 100 km de 7 litre şehir içi benzin yakan bir araç varsayalım. ve bu insanın günde 20 km gittiğini düşünelim.

100km/7 litre: 20 km/1.4 litre. 1.4 litre : 7.3 küsür tl. 30x7: 210 tl. ve asgari maaş ile geçinen bir ailenin sadece 5 de biri benzine gitti.

lütfen senin gibi bilgisi olmayan,boş boş konuşacak insanlar mesaj atmasın. tartışılacak insan değilsiniz çünkü

2002'de ki fiyatlar
    Benzinin litresi 1.64
    Asgarî ücret 184 Tl

Senin hesaba bak bakalım o zaman ne kadar gidiyormuş maaşın kaçta kaçı. . Boş konuşacaksan alıntı yapmasaydin bari

neden senle tartışmaya girmek istemediğimi anlamadın hala nato mermer nato kafa.

asgari maaş arttıkça neden benzin fiyatı artmak zorunda? bunu sor kendine.

Yav düdük. Ben sana ne dedim oranla dedim kendi aleminde takılıyosun önceki mesajıma o kadar hesap yaptın bunuda bi hesapla. Bi taraf iktidar yanlısı yobaz bir taraf muhalefet yanlısı yobaz ne diyeyim ben size

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.