Şimdi Ara

Çin ikinci el yonga döküm cihazlarını adeta silip süpürüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.102
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çin ikinci el yonga döküm cihazlarını adeta silip süpürüyor

ABD ambargosu sonrasında 10nm ve ileri üretim süreçlerine erişimi engellenen Çin ilk dönemde kısa bir şok yaşamıştı. Biraz daha eski olmasına rağmen en azından 14nm sürecine kadar ilerlemeye karar veren ülke tarihte eşi görülmemiş bir satın alma sürecine girişti. 

İkinci el döküm cihazları tükeniyor

Geçen yılın başlarından bu yana Çin kullanılmış döküm sistemlerini adeta yağmalamaya başladı. TSMC veya Samsung gibi dökümcülerin yeni süreçler nedeniyle değiştirmek zorunda olduğu yani çıkma diyebileceğimiz döküm makinelerini Çin kapıyor. 

Ayrıca Bkz.Ünlü yonga tasarım araçları firmasına ambargoyu delme suçlaması

Simsarlar ve kiralama şirketlerinin aracı olduğu bu makineler genelde 14nm veya daha eski süreçlere ait. Yine de önemli bir avantaj zira yeni döküm makinelerinin teslimatları ayları buluyor. Çin ise 1 ayda ikinci el makineleri teslim alabiliyor. Aşırı talep nedeniyle ikinci el döküm sistemlerinin fiyatı ikiye katlanmış durumda. 

Çin global yarı iletken geliri olarak yüzde 4 civarında bir paya sahip ancak bu yıl global üretimin yüzde 20’sini üstleneceği tahmin ediliyor. Bu da onu Japonya ve Avrupa’nın önüne geçirebilecek potansiyele sahip. 

Kaynak:https://www.tomshardware.com/news/semi-tools-price-increase-china

• Ben bu hareketi gerçekten mantıklı buluyorum sonuçta tüm işlemciler 3-5nm olmak zorunda değil. Daha basit çip üretimleri için bu makineler gayet yeterli bir üretim süreci sunuyor.

Keşke bizde de birileri bu tarz işler peşinde koşabilse. Pazarda bu kadar kıtlık varken müşteri bulma konusunda da çok zorlanacaklarını sanmıyorum.
    Ne yaptığını bilen bir ülke. Engellerle karşılaşması normal. Ne istediğini bilen onları da aşacaktır. Bu arada 14nm çok iyi bir değer. Birçok entegre ve endüstriyel işlemci daha bu seviyelerin çok altında. Sadece en uç işlemciler bunun üstünü istiyor. Buradan edinecekleri güç ile onlara da ulaşacaklardır zamanla.
    Heykel demek istedin galiba. Çünkü belediyeler bu yolla para aktarmakta , sosyal medyadan destek bulmakta ve ihale vermektedir.

Heykel yapanlar kendi eş , dost , akraba oluyor. Parayı onlara resmi yollarla fazla fazla veriyor sonra da elden bir miktarını geri alıyorlar. Win win

Heykele herkes farklı ve atmasyon bir değer bictiği icinde rakamlar uçuk oluyor , kazanım çok oluyor.

Heykel olmazsa olmaz !
  • Ben bu hareketi gerçekten mantıklı buluyorum sonuçta tüm işlemciler 3-5nm olmak zorunda değil. Daha basit çip üretimleri için bu makineler gayet yeterli bir üretim süreci sunuyor.

Keşke bizde de birileri bu tarz işler peşinde koşabilse. Pazarda bu kadar kıtlık varken müşteri bulma konusunda da çok zorlanacaklarını sanmıyorum.

• erdem552 kullanıcısına yanıt
    Bizimkiler anca parayı betona gömmesini bilir.

• erdem552 kullanıcısına yanıt

Bu işler vizyon gerektirir. Milyar dolarlarca para lazım.

• Soran olursa Koç'u Sabancı' sı ötesi berisi hepsi çıkar "biz cumhuriyet gibi köklü firmalarız, şöyleyiz böyleyiz"

Bir kaçına da sen kon bu makinelerin en azından işi öğretirsin gençlere.

Yook, lütfen alıp satmak daha kolay, yorma bizi, tabikisi.

• ladro L kullanıcısına yanıt
    Türkiyede yoğurt firması ile ortak olan koca holding olsa ne olur olmasa ne olur?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Araba beyaz eşya gibi çok ileri sistem gerektirmeyen yongalar İçin biz de birşeyler kurabilsek keşke.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ne yaptığını bilen bir ülke. Engellerle karşılaşması normal. Ne istediğini bilen onları da aşacaktır. Bu arada 14nm çok iyi bir değer. Birçok entegre ve endüstriyel işlemci daha bu seviyelerin çok altında. Sadece en uç işlemciler bunun üstünü istiyor. Buradan edinecekleri güç ile onlara da ulaşacaklardır zamanla.

• senelerdir turkiyede chip fabrikası kurulacak...

• yc#1 kullanıcısına yanıt
    Maalesef öyle...

• Heykel demek istedin galiba. Çünkü belediyeler bu yolla para aktarmakta , sosyal medyadan destek bulmakta ve ihale vermektedir.

Heykel yapanlar kendi eş , dost , akraba oluyor. Parayı onlara resmi yollarla fazla fazla veriyor sonra da elden bir miktarını geri alıyorlar. Win win

Heykele herkes farklı ve atmasyon bir değer bictiği icinde rakamlar uçuk oluyor , kazanım çok oluyor.

Heykel olmazsa olmaz !

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    Evet ben de bunu diyorum. Vizyon çok önemli sonuçta bu ülkede bi dinazor parkına yaklaşık 1milyar dolar harcandı. Kuru sabit tutacaz diye harcanan parayı kimse bilmiyor.

Belki de o dinazor parkına giden para ile başlangıç için çok ideal bir fabrika kurulabilirdi...

• yc#1 kullanıcısına yanıt
    Yonga üreten şirketler topluyor. Bizim zenginler döviz, borsa ve altını takip ediyor. Dinozor bunlar herhalde.

• Adamlarda laf yok icraat var. Bizim gibi mühendislerini yurtdışına ihraç etmiyorlar.

Ne vardı ikinci el yonga döküm cihazlarını bir Türk şirketi alsaydı ? Binlerce teknisyen ve mühendis istihdam edilseydi ? Yerli arabada yerli telefonlarda bizim çiplerimiz kullanılsaydı ? Asfalt döküp beton dikmek daha kolay ve daha karlı sanırım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şu C partili troll tayfasina bir mesajım var o fabrikaları kuran devlet değil özel sektör , sizin zenginleriniz gibi parayı gidip altına dövize gömmüyorlar , ha diyeceklerki yatırımcıya güven vermiyorlar falan filan Ecevit zamanında yapsaydılar ? bırakın C parti trollugunude az kalıbınızın adamı olun hep birlikte doğruları konuşalım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarın Çin kendi döküm fabrikasını kurar... Bizde avel gibi izleriz

• anka park ?
  • Rusya 30 nm için 2030 yılını beklemeye razıyken Çin'in içinde bulunduğu pozisyon çok iyi gibi görünüyor

• Apple 4nm işlemcili iphone 14 çıkaracak. Çin ise 2. el döküm cihazlarını topluyor 14nm çok ta eski teknoloji değil. Daha intelin 1-2 sene önce çıkardığı işlemci standardı. 14nm işlemciler ile arabalar beyaz eşyalar ev elektroniği bankacılık trafik avm giriş otomat kapıları yiyecek içecek otomatları gibi akla daha gelmeyen bir çok sektörde işe yarar işlemciler üretebilir. Bu çip krizini atlatırız umarım. Yoksa daha çok pahalılanacak elektronik ürünler.

• Bizde geçilmeyen köprülere para akıtıyoruz

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.