Şimdi Ara

Çin, Türkiye’yi şikayet etti: Çinli araçlarda ek gümrük vergileri kalkacak mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çin, Türkiye’yi şikayet etti: Çinli araçlarda ek gümrük vergileri kalkacak mı?
    Çin, kısa bir süre önce Türkiye’nin bir süredir Çin’den ithal edilen tüm otomobillere uyguladığı ek gümrük vergileri nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayette bulundu. Peki buradaki süreç nasıl işleyecek, ek gümrük vergileri kalkacak mı? Bu şikayetin henüz herhangi bir somut etkisi bulunmuyor ve esasında sürecin ilk aşamasını oluşturuyor.

Ayrıca Bkz.Çin DTÖ'ye başvurdu: "Türkiye ek vergiyi derhal kaldırmalı"

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), küresel ticaretin sorunsuz işlemesini sağlamak amacıyla üye ülkeler arasındaki ticari anlaşmazlıkları çözmek için gelişmiş bir Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması (AHM) sunuyor. Bu mekanizma, ülkeler arasındaki ticari uyuşmazlıkları uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturarak, ticaretin şeffaf ve adil bir şekilde devam etmesini sağlıyor. Anlaşmazlıklar yalnızca üye devletler arasında çözülüyor; bireysel firmalar veya sivil toplum örgütleri bu süreçte taraf olamıyor.

İlk resmi adım atıldı

Çin, Türkiye’yi şikayet etti: Çinli araçlarda ek gümrük vergileri kalkacak mı?
    Çin'in DTÖ’ya yaptığı "danışma talebi", ticaret anlaşmazlıklarının çözümünde ilk resmi adım olarak biliniyor. Bu aşamada bazı anlaşmazlıklar çözülebilse de, sürecin daha ileri bir aşamaya taşınma ihtimali de bulunuyor. Türkiye, Çin’in bu adımına 10 gün içinde talebe cevap vermesi gerekiyor. Sürecin de taraflarca aksine bir karar alınmadığı takdirde 60 gün içinde tamamlanması gerekmekte.

Eğer burada bir çözüm ortaya konamazsa Çin’in ilerleyebileceği dört aşama daha bulunuyor: Panel aşaması, temyiz aşaması, AHO onayı ve uygulama.

Eğer danışmalar sonuç vermezse, şikâyetçi ülke, Anlaşmazlık Halli Organı'ndan (AHO) bir panel kurulmasını talep edebilir. Bu aşamada, panel otomatik olarak kurulmakta ve ihtilafın çözümüne yönelik daha teknik bir süreç başlatılmakta. Panel üyeleri genellikle üç kişiden oluşur ve süreci 6 ay içinde tamamlamakla yükümlüdür.

Panel raporuna itiraz eden taraflar için bir üst inceleme mekanizması olarak Temyiz Organı devreye giriyor. Temyiz süreci, 90 gün içinde sonuçlanır ve rapor üyeler arasında dağıtıldıktan sonra, 30 gün içinde oybirliğiyle reddedilmediği takdirde AHO tarafından kabul edilir. Bu süreçte verilen kararlar bağlayıcıdır.

Sonuç olarak, kararın uygulanması taraflar için zorunludur. Eğer Çin’in şikayeti süreç içerisinde haklı bulunursa Türkiye, Çin’den ithal olarak gelen tüm otomobillere uyguladığı ek yüzde 40 gümrük vergisini yürürlükten kaldırmak zorunda kalacak. Eğer karar doğrultusunda düzenlemeler yapılmazsa şikâyetçi Çin, tazminat talebinde bulunabilir. Tazminat görüşmelerinden sonuç çıkmaması durumunda Çin, AHO tarafından, Türkiye’ye karşı bazı tarife tavizlerini ya da DTÖ hukukundan kaynaklanan diğer yükümlülüklerini yerine getirmemek yani askıya almak konusunda yetkilendirilebilecek. Makul süre içerisinde bir tazminat üzerinde anlaşılamaması durumunda Çin, Türkiye’ye karşı misilleme yapma hakkını da kazanacak.

Kaynak:https://ticaret.gov.tr/data/5c1cdf5913b8761fc0cf270d/08.Anla%C5%9Fmazl%C4%B1klar%C4%B1n%20Halli%20Mekanizmas%C4%B1.doc
    Kaynak:https://www.istka.org.tr/media/131263/dt%C3%B6-t%C3%BCrkiye-nin-de-taraf-oldu%C4%9Fu-anla%C5%9Fmazl%C4%B1klar%C4%B1n-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCm%C3%BC.pdf

• mahkeme çini haklı bulursa vergiyi %40 yerine %39 yaparız bizde.

Çin Türkiye ye nasıl bir misilleme yapabilir ki. Çin ile aramızda ticaret dengesizliği var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 9 Ekim 2024; 13:40:36 >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Bir çok hammade yarımamül girdisi Çin' de sağlanıyor Türkiye dahil bir çok ülkede. O nedenle değişik misillemeler görebiliriz.

• Ah be Çinli arkadaş gel sen bir de bizim verdiklerimizi gör :) Türk olarak %100 den fazla verioz biz o arabaya.

• Okçular vakfına yardım yapın sorun çözülsün 🙃

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Avrupayı da dava etsinler. Avrupa çıkardı bu kararı Türkiye devam ettiriyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • axiprens kullanıcısına yanıt

Ben Çin üretimi araç almıyorum ki, nasıl benim cebimden çıkıyor. Çinli markalar Türkiye de yerli üretsinler ek vergi olmadan alalım. hasta diyerek küçümsemeden önce biraz düşün. küfürlü konuşunca çok zeki mi hissediyorsun kendini.

haaa ben almiyorum alan düşünsün dimi, ben hep 50 tl lik benzin alıyorum kafası bu kafa, nerede görsem tanırim

demek ki küfür etmeden de oluyormuş ama alaycı yaklaşımın devam ediyor.

50 TL lik ile ne alakası var. aynı mantık değil. Ben Çinli araç almıyorum kimsenin de almasını istemiyorum. Türkiyede üretsinler başımızın tacı olsunlar. böylece hem biz kazanalım hem onlar kazansın.

varsa bu söylediklerime itirazın buyur tartışalım.

sanane birader isteyen istediği aracı alsın, senin sözde yerli milli togg un ne kadar yerli ? bırakın bu işleri çıkın şu kafadan artık, üreticiden daha fazla kazanan bence çalan devlet anlayisinin neyini savunuyonuz

• buyur istediğin aracı al. ben böyle düşünüyorum ve düşüncelerimi etkileyecek bir argüman ileri süremiyorsun. Çinli markaların ülkemizde üretim yapmasını istiyor olmam kime ne zararı olabilir.

• Evet yakında kaldırırlar ek vergiyi, 4 te bir fiyatına iner o zaman Çin araçları..hatta bir Çin aracı alana peluş ayı bile hediye edebilirler yanında..Araç almayın aldanırsınız..bir süre sonucu bekleyin

Herkes gelip benim ülkemde üretecek bakış açısı yanlış. Avrupa da diyecek tekstil ürünlerini benim ülkemde üret yoksa senden almam. Çin de diyecek domatesini ülkemde üretmezsen almam. Öbürü diyecek ki Türkiye’de üretilmiş Ford transit arabalarını ülkeme sokmam. Kimse yerinden kıpırdayamaz bu mantıkla.

Yüzde 10-15-20 civarı makul bir vergi alıyorsan işin biter o şirket ve ürünle. Kaldı ki mtv vs bir dünya vergiyi ömrü boyunca alıyorsun o araçtan. Ölene kadar vergi kesiliyor o ürünlerden.

Bu eleman forumun yeni trolü. Bi ara ahmetkaracil falan vardı onu faho emekli etti bu geldi yerine :D

• Çin'in çok yapabileceği birşey yok bizden aldığı ürün olsa karşılıklı vergi atışmaları olurdu ama ithalat kısmı ezici üstünlüğe sahip olduğu için bize vergiye karşı vergiyle cevap veremiyorlar.

Çin ve yapmak istediği hakkında 100 miligram bilgin yok,zorlama.
    https://forum.donanimhaber.com//cin-e-yeni-gumruk-vergisi-geldi-en-dusuk-7000-ve-40-08-06-2024--158859299-3?q=
    Aydınlanmak istersen senin gibi satsın ucuza noolcek yieaaa hahahahahah yazan ergen arkadaşlarla yaptığım tartışma

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • en1gma kullanıcısına yanıt
    Geldi komplo teorisi üreten kahvedeki dayı, bu kadar kafası çalışan güçlü bir devlet isen, Amerika gibi yapacaksın, yapabilimisin hayır, amerikada önce güvenlik bizde ise önce para, parayi ver vatanı satarlar ki sattılar

Neyse abdestini vermişler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çin neden diğer ülkeleri de şikayet etmiyor diyen arkadaşlar ve sevgili haber editörüne de ithafen aşağı bırakıyorum, nerdeyse herkesi şikayet etmiş Çin

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.