Şimdi Ara

Çinko Karbon ve Alkalin Pillerin Şarjı Hakkında Makale

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İçerikteki bilgiler bizzat denenmediği için içerik insanları yanıltmamak amacıyla silindi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 3 Ekim 2020; 22:50:49 >

• Burada bahsedilen Dirty DC gerilimi. AC'nin yarım doğrultulması ve 50 hz frekans ile şarj etme değil mi?

Çinko piller aslında bu yöntemle şarj edilebilir ve en fazla 5 kata kadar kullanım süresini arttırır demişler.Tabi pillerin akması da muhtemel.

Diğer taraftan bende epey ni-cd pil var. Bunları köprü diyotla doğrultmam sonrasında elde ettiğim 100 hz frekanslo dc ile şarj etmeyi denedim ama hiçbirinde elle tutulur gözle görülür bir başarıya ulaşamadım. Sadece akülerdeki denemelerimde kısmen başarıya ulaştım. Öncesinde yarım dalga ile denemiştim ame pek de verim alamamıştım.

Piller için değil ama aküler için fikir vermesi açısından youtubeda Ali Usta'nın videolarına bir bakmanızı tavsiye ederim. Tehlikeli yanları da var.

Pilleri de denemeye değer gibi. Daha önce alkalin pillerde şarj denemesi yapmışlığım var ama eski değerlerinin ancak yüzde 30-40 ına ulaşabildim.

• quote:

Orijinalden alıntı: karadvt

Burada bahsedilen Dirty DC gerilimi. AC'nin yarım doğrultulması ve 50 hz frekans ile şarj etme değil mi?

Çinko piller aslında bu yöntemle şarj edilebilir ve en fazla 5 kata kadar kullanım süresini arttırır demişler.Tabi pillerin akması da muhtemel.

Diğer taraftan bende epey ni-cd pil var. Bunları köprü diyotla doğrultmam sonrasında elde ettiğim 100 hz frekanslo dc ile şarj etmeyi denedim ama hiçbirinde elle tutulur gözle görülür bir başarıya ulaşamadım. Sadece akülerdeki denemelerimde kısmen başarıya ulaştım. Öncesinde yarım dalga ile denemiştim ame pek de verim alamamıştım.

Piller için değil ama aküler için fikir vermesi açısından youtubeda Ali Usta'nın videolarına bir bakmanızı tavsiye ederim. Tehlikeli yanları da var.

Pilleri de denemeye değer gibi. Daha önce alkalin pillerde şarj denemesi yapmışlığım var ama eski değerlerinin ancak yüzde 30-40 ına ulaşabildim.
    Ben yukarıdaki olayı denedim. Şu an evimde bitmiş çinko-karbon ve alkaline pillerimi şarj edip kullanıyorum. Verim konusunda da şunu söyleyebilirim daha önce bu konuyu bilmezken yaptığım denemelere göre son derece yüksek verim aldım. İşe yarıyor. Ancak akım düzeyini son derece düşük tutuyorum. Mesela AAA ve AA piller için akım şiddeti 10-25mA seviyelerinde. Bu, neredeyse bir gün şarj cihazında kalması demek ama KESİNLİKLE işe yarıyor. Akma sızıntı da yok.

• Yarım dalga doğrultma ile mi denediniz? Yoksa devreyi mi kurdunuz?
  • quote:

Yarım dalga doğrultma ile mi denediniz? Yoksa devreyi mi kurdunuz?
    İçerikte diyor ki ters teptirmeli dirty-dc yerine yarım dalga DC kullanırsak oluyor mu diye merak ettik ve denedik sonuçta hiç farketmediğini öyle de olduğunu gördük.

Ben de hazır bir ucuz şarj devresinin seri direncini değiştirdim, pile aktardım.

TRAFO > Tek diyot > Seri direnç > Pil. Bu kadar. Pile değen metal uçlarda boşta 2,5Volt var. Seri direncimin değeri 220 Ohm. Bu da son derece zayıf bir akım demektir. böyle seçmemin nedeni özellikle AAA alkaline pillerde sızmayı önlemek. Normalde dergide 50mA diyor ama ben max 20mA'nın üzerine çıkmıyorum bu yüzden. Şarj uzun sürüyor ama sağlam oluyor.

Akü ve diğer pil türlerinde de hızlı şarj akımının pil ömrünü kısalttığına değiniliyor biliyorsun. Dolayısıyla normal şarj akımı daha sağlıklı bunlarda. E çinko karbon ve alkalinler şarjlı pil olmadığı için normal şarj akımının çok altına inmen gerekiyor. İşin sırrı burada.

• Anladım. Ben de bazen kapasitör ile bazen de direnc ile akimi kisarak aküyü desulfe etmeye çalışıyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu ile alakasız olarak,alkalin pillerin kendi içlerindeki kimyasalların oranları ile oynayıp kapasiteleri arttırabiliyor mı?
    Örnek vermek gerekirse geçen gün A101'den Varta alkalin pil aldım 4 tanesi 4.95TL fakat internete duracell'e falan baktığımda hepsinde Mignon,LR6,MN1500 yazıyo ve aldığım pakettede aynıları yazıyo fakat diğerlerinin fiyatları daha pahalı.Duracell 12'li paket 34 liradan falan satılıyor.
    Duracell'in diğer markalara nazaran 10 kata kadar daha uzun ömür dediği şey çinko-karbon ile alkalin kimyasal içeriğinden kaynaklıyor olmasın acaba?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ethnicity

Konu ile alakasız olarak,alkalin pillerin kendi içlerindeki kimyasalların oranları ile oynayıp kapasiteleri arttırabiliyor mı?
    Örnek vermek gerekirse geçen gün A101'den Varta alkalin pil aldım 4 tanesi 4.95TL fakat internete duracell'e falan baktığımda hepsinde Mignon,LR6,MN1500 yazıyo ve aldığım pakettede aynıları yazıyo fakat diğerlerinin fiyatları daha pahalı.Duracell 12'li paket 34 liradan falan satılıyor.
    Duracell'in diğer markalara nazaran 10 kata kadar daha uzun ömür dediği şey çinko-karbon ile alkalin kimyasal içeriğinden kaynaklıyor olmasın acaba?
    Konunun o kadarına vakıf değilim maalesef. Ancak internette Murat Şen, bu pillerle alakalı bir deney yapmıştı. Yaptığı deneyde görüldü ki, fiyat-performans açısından en iyi pil BİM pili çıktı. Bunu da şöyle yorumladı: Tamam Bim'de satılan alkalin piller bir duracell veya energizer kadar uzun dayanmayabilir anladık... Ama verdiğiniz paraya göre en karlısı yani birim liraya göre en fazla enerji vereni bimin alkanin pili çıktı sayın seyirciler demişti.

Anlayacağınız alkaline pilin neyden yapıldığı ya da ne kadar uzun ömürlü olduğundan çok,

-Verilen paraya karşılık ne verdiği,
    -Bayat olup olmadığı (piller de bayatlıyor. Ayrıca her pil bayatlar)
    -Nerede kullanılacağı

gibi unsurlar son derece önemli.

• Sanki duracell in 10 kata kadar uzun ömürlü olma muhabbeti bekleme durumundaykenki ömrü. Zaten 10 kat daha fazla enerji verir demiyor adamlar. Bunu bir yerden duydum ya da okudum ama nerden hatirlayamadim.

Uzun zamandır Bim ve A101 pillerinden kullanirim. Hep de memnun kaldım. Şok da alkalin pil yaptırıyor ama izlenim belirtebilebileceğim kadar uzun sureli kullanmadim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Sanki duracell in 10 kata kadar uzun ömürlü olma muhabbeti bekleme durumundaykenki ömrü. Zaten 10 kat daha fazla enerji verir demiyor adamlar. Bunu bir yerden duydum ya da okudum ama nerden hatirlayamadim.

Uzun zamandır Bim ve A101 pillerinden kullanirim. Hep de memnun kaldım. Şok da alkalin pil yaptırıyor ama izlenim belirtebilebileceğim kadar uzun sureli kullanmadim.
    Aslında 10 kat gibi rakamları dikkate almamamız gerekiyor. Çünkü bunlar ticari amaçla söylenmiş rakamlar. Bunun en bariz örneğini USB 3.0'larda görmüştük. Birkaç büyük bilişim şirketinin ortaklaşa olarak geliştirdikleri bu Arayüzü piyasaya ilk çıkmadan evvel USB 2.0'dan 10 kat daha hızlı diye lanse ettiler. Ama ürünleri alıp test yapan yutubırlar ak şey ile kara şeyi ortaya çıkardı. Ortalama olarak sadece 3 kat daha hızlı olduklarını herkes görmüştü.

Bekleme ömrü o kadar değildir bence. Çünkü pillerin imal edildikleri tarihten itibaren belli bir raf ömürleri var. Kullandıkları kimyasal gereği belki sıradan çinko karbonlara nazaran daha uzun olabilirler. Ancak 10 kat bence abartılı bir rakam. Zaten "...'a kadar deniyor". Bu da ancak özel şartlarda saklanırsa demektir.

Şu bir gerçek: Alkalin pillerin kullanırkenki hizmet süreleri çinko karbonlardan uzun. Bunu çoğumuz tesbit etmişizdir. Zaten diğer pillerden onları ayıran şey de bu. Ama verilen rakamlara güvenmemek lazım. İşin hülalası bu.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.