Şimdi Ara

Çip kıtlığının getireceği büyük tehlike: Sahte çipler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
2
Favori
1.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çip kıtlığının getireceği büyük tehlike: Sahte çipler

Çoğu uzmanın tahminine göre küresel mikro devre sıkıntısı 2022'ye kadar devam edecek ve bu kriz, başta otomobil olmak üzere bir çok endüstriyi milyarlarca dolarlık gelirden etmiş durumda.

Ayrıca Bkz.Yılan hikâyesi devam ediyor: Huawei P50 yine ertelendi

Uzmanlara göre çip kıtlığı, markaların kalite kontrollerini geçemeyecek tedarikçilere sipariş vermesine neden olacak ve orijinallerine benzer sahte çipler piyasaya çıkacak ve bu da büyük bir güvenlik tehdidi oluşturabilecek.

İleri Yaşam Döngüsü Mühendisliği Merkezi'nde (CALCE) sahte elektronik araştırmacısı olan Diganta Das bu kritik konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: "Gelecek hafta 5.000 parça almanız gerekiyorsa veya üretim hattınız çalışmayı durdurursa, kendinizi zorunlu bir satın alma durumunda bulur ve standartlarınızı düşürürsünüz. Satıcı inceleme veya test prosedürlerinize uymayacaksınız ve bu büyük bir sorun yaratabilir."

Çip kıtlığının getireceği büyük tehlike: Sahte çipler

Şirketler kalite standartlarını önemsemeyecek

Siber suçlular her zamankinden daha aktif olduğundan, performans eksikliği ve potansiyel aşırı ısınmanın yanı sıra sahte çiplerin oluşturduğu en büyük tehdit siber güvenlik konusu olarak gösteriliyor. Bu güvenlik açıkları yalnızca veri çalmak için değil, aynı zamanda insanların hayatını tehlikeye atabilecek akıllı ev ve arabaları hacklemek için de kullanılabilir.

Maryland Üniversitesi'nde makine mühendisliği profesörü ve CALCE'nin kurucusu olan Michael Pecht ise mevcut kıtlık nedeniyle bazı işletmelerin gelecek yıl sahte çip satın alacağından şüphe duymuyor:

"Sektörde kimsenin bunu düşündüğünü sanmıyorum. Bence şirketler artık sahtecilik sorununu değil, yalnızca programa uymayı düşünüyorlar. Güvenlikle ilgili işlerin yanı sıra özellikle tıbbi ve askeri endüstriler de etkilenecek."

Kaynak:https://www.zdnet.com/article/the-global-chip-shortage-is-creating-a-new-problem-more-fake-components-as-fraudsters-cash-in/

• Elektronik imalat yapan bir şirkette çalışıyorum ve çip tedarik edemiyoruz.

Alternatifler üzerinde araştırmalar yapıyoruz.

Elektronik imalat yapan şirketler şu an çok zorlu bir dönemden geçiyor.

Medyaya araba üreticileri üretimi durdurdu diyorlar ama elektronik sektöründe de üretime ara veren firmalar var.

Çip üreticileri çip satışlarında ilk tercihlerini araba firmalarından yana yapıyor. Çünkü bu firmaların alım adetleri çok yüksek.

Buna rağmen araba firmaları çip krizi yaşıyor, üretim durdu diye haberler çıkıyor.

Ortada bir çip krizi var ama bu krizi en az hisseden araba firmaları.

Buna rağmen en çok araba firmaları krizdeymiş gibi haberler köpürtülüyor.

Bu sıfır araba satış işinde çok büyük bir tezgah dönüyor ama devlette halinden memnun demek ki herkes ekmeğini yiyor, olan vatandaşa oluyor ne yazık ki !

• İnşallah aşılarda da sahte çip kullanmazlar!

• hala aşılarla çiplendiğimizi sanan komplo destekçisi ikame mallar var. Aşı sizin neyinize geberin gidin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sahtesi daha iyi olur işte, uzaktan beynini yönetemezler, çalışmaz Çip kıtlığının getireceği büyük tehlike: Sahte çipler 

• Elektronik imalat yapan bir şirkette çalışıyorum ve çip tedarik edemiyoruz.

Alternatifler üzerinde araştırmalar yapıyoruz.

Elektronik imalat yapan şirketler şu an çok zorlu bir dönemden geçiyor.

Medyaya araba üreticileri üretimi durdurdu diyorlar ama elektronik sektöründe de üretime ara veren firmalar var.

Çip üreticileri çip satışlarında ilk tercihlerini araba firmalarından yana yapıyor. Çünkü bu firmaların alım adetleri çok yüksek.

Buna rağmen araba firmaları çip krizi yaşıyor, üretim durdu diye haberler çıkıyor.

Ortada bir çip krizi var ama bu krizi en az hisseden araba firmaları.

Buna rağmen en çok araba firmaları krizdeymiş gibi haberler köpürtülüyor.

Bu sıfır araba satış işinde çok büyük bir tezgah dönüyor ama devlette halinden memnun demek ki herkes ekmeğini yiyor, olan vatandaşa oluyor ne yazık ki !

• Çakma rolex ama birebir aynısı

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Aşılara çip koymaktan millete çip mi bıraktılar(!)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • atade28 A kullanıcısına yanıt

Cipin ana tedarikçisi hangi ulke? Pandemide gecikmeler oldu ama tamamen durma noktasına gelen binlerce ana ve ara üründe bir tek çiplerde böyle büyük sorun çıktı. Detayini biliyor musunuz veya nerden öğrenirim?

• Nedir bu cip krizi anlamadim, var mi açıklayacak biri?

• false6 kullanıcısına yanıt

Çin, Tayvan, Endonezya ve Filipinler yarı iletken ile çipin üretim merkezleri.

Çip denilen şey, içerisine çeşitli programlama dilleriyle kod yazılarak, istediğin amaç doğrultusunda çalışması sağlanan bir parça.

Çip üretimindeki aksamalar küçük büyük tüm sektörleri etkiledi.

Ama en az etkilenen araba firmaları olduğu halde medyanın sürekli çip krizini araba firmaları üzerinden köpürtmesi sorgulanması gereken bir durum !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atade28 -- 17 Haziran 2021; 8:23:53 >
  • erhanercan kullanıcısına yanıt

Büyük resmi gören adam mode: ON

Yav gardaşım işte çipleri hep aşılarda kullandılar, o yüzden bu aşırı talebe cevap veremeyen sektörde çip krizi yaşanıyor. Oyun böyük yeğen.

Büyük resmi gören adam mode: OFF

• quote:

Orijinalden alıntı: serseri006

Nedir bu cip krizi anlamadim, var mi açıklayacak biri?

AMD, Nvidia, Qualcomm ve benzeri her üreticinin çip tedarikçisi TSMC, Tayvanlı çip üretim şirketi.

Pandemi ile alakalı olarak üretimden lojistiğe kadar mal üretiminde aksamalar vardı bu çip krizine bir etken ama asıl sıkıntı bu değil.

İklim değişikliğine bağlı bir kriz yaşanıyor. Çip üretmek için bu çipleri üreten fabrikanın günde 150 - 200 bin ton civarında saf su kullanması gerekiyor, çip üretiminde olmazsa olmaz yegane şeylerden biri saf su tedarik etmek. Tayvan'da ise son yılların en büyük kuraklığı yaşanıyor, TSMC yeterli su bulamıyor, su olmazsa çip üretilemez.

Bir diğer en büyük çip üreticilerinden Texas Instruments iş sahası olan bölgede de yakın zamanda çok şiddetli soğukların etkisiyle don yaşandı. Bu da çip üretim sürecinde bir sürü aksamaya sebebiyet veriyor. Yani her iki bölgede de su ve hava koşullarından oluşan aksamalar yaşanıyor, küresel doğa sorunları çip üretimini fena baltalamaya başladı.

TSMC örneğin su tedarik etmek için tankerlerle su getiriyorlar, saf su tedariği için maliyetler arttı bu sebeple. Bundan ötürü zaten elektronik cihazların fiyatları da artış gösteriyor/gösterecek.

Eğer kuraklık sorunu devam ederse veya çip üreticileri kullandıkları suyu çok verimli bir şekilde geri dönüştürmenin yolunu bulamazlarsa çip krizi artacaktır. Hem fiyatlar artar, hem kalite düşer, hem de müşteriler açısından çeşitli ürünleri bulmak eskisi kadar kolay olmaz bu gidişata bakıldığı zaman.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metal-Gear -- 17 Haziran 2021; 22:53:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Metal-Gear

AMD, Nvidia, Qualcomm ve benzeri her üreticinin çip tedarikçisi TSMC, Tayvanlı çip üretim şirketi.

Pandemi ile alakalı olarak üretimden lojistiğe kadar mal üretiminde aksamalar vardı bu çip krizine bir etken ama asıl sıkıntı bu değil.

İklim değişikliğine bağlı bir kriz yaşanıyor. Çip üretmek için bu çipleri üreten fabrikanın günde 150 - 200 bin ton civarında saf su kullanması gerekiyor, çip üretiminde olmazsa olmaz yegane şeylerden biri saf su tedarik etmek. Tayvan'da ise son yılların en büyük kuraklığı yaşanıyor, TSMC yeterli su bulamıyor, su olmazsa çip üretilemez.

Bir diğer en büyük çip üreticilerinden Texas Instruments iş sahası olan bölgede de yakın zamanda çok şiddetli soğukların etkisiyle don yaşandı. Bu da çip üretim sürecinde bir sürü aksamaya sebebiyet veriyor. Yani her iki bölgede de su ve hava koşullarından oluşan aksamalar yaşanıyor, küresel doğa sorunları çip üretimini fena baltalamaya başladı.

TSMC örneğin su tedarik etmek için tankerlerle su getiriyorlar, saf su tedariği için maliyetler arttı bu sebeple. Bundan ötürü zaten elektronik cihazların fiyatları da artış gösteriyor/gösterecek.

Eğer kuraklık sorunu devam ederse veya çip üreticileri kullandıkları suyu çok verimli bir şekilde geri dönüştürmenin yolunu bulamazlarsa çip krizi artacaktır. Hem fiyatlar artar, hem kalite düşer, hem de müşteriler açısından çeşitli ürünleri bulmak eskisi kadar kolay olmaz bu gidişata bakıldığı zaman.

Alıntıları Göster

Vay canına bu kadar ciddi bir şey olduğunu bilmiyordum, teşekkür ederim aciklama için.

• Aynen çip fabrikasının kullandığı Tayvan'da ki göl kurumuş asıl mesele bu..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.