Şimdi Ara

Çip krizi, Volkswagen'in ana fabrikasındaki üretimi 60 yıl geriye götürdü (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
4.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

• Ne haberin içinde ne de yorumlarda biri bile çip krizinin aslında bitcoin madenciliğinden dolayı oluştuğunu görememiş enteresan. Bu gün en kazançlı şey kripto madenciliği, herkes evine sistem kurup bitcoin çıkarıp zengin olma işine soyunmuş, bunu da çipleri olmayan bilgisayarlarla yapmıyorlar herhalde. Ünlü çip üreticisi Nvidia 2021 sene ortası çiplerinin kripto para madenciliğinde kullanılmasını engellemek istediğini açıklamıştı çünkü piyasadan sünger gibi çip çekiyorlar. Haliyle bu kadar talebe arz yetiştirilemiyor. Kriz buradan patlıyor.

• Çip dışa bağımlılık yeni nesilin petrolü Avrupa niye kendi üretimini oluşturmuyor ilginç geliyor. Cok yüksek yatırım pahali bir isleme Ama yapilmasi lazim. Tsmc ye herkes sırtını dayamiş

Bu çipler bir çok savunma alaninda da kullanıldığı icin cok riskli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • snomask kullanıcısına yanıt

Arkadaşlarin yazdıkları gibi arz artti ama işin ekolojik boyutuda var .Üretim prosesinde çok su. Kullanılıyor ve kuraklik oldu. Tayvan da Hükümet işyerlerinin kullanabileceği su miktarına kısıtlama getirdi.

Bunun üzerine TSMC ve United Microelectronics'in de aralarında yer aldığı büyük çip üreticileri, tesislerine kamyonla su taşımanın yollarını aradıklarını açıkladı.

TMSC günde 156 bin ton suya ihtiyaç duyduğunu paylaştı.

Alternatif ülkelere yatırım yapilmasi sart su an bütün yumurtalar aynı sepette.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 23 Ekim 2021; 17:36:27 >
  • Birileri pandemiyi de bahane ederek Dünyaya ayar çekmeye çalışıyor.

Bu sayede servetlerine servet katacaklar.

Meşhur bir değim vardır ...

" Filler tepişirken çimenler ezilir diye "

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bamorex -- 23 Ekim 2021; 18:48:2 >
  • bamorex kullanıcısına yanıt

Net gözlemlediğim olay enerji sektörü. Buradaki uçuk fiyat artışları arzın talebe yetişememesi ile açıklanıyor; ama talep pandemi öncesinden çok değil.

Özellikle doğalgaz üretimi gömülü yatırım ile yapılıyor. Yani, talep çakıldı. Talep geri geldiği an üretim büyük hızla artabilir. Ama artmıyor. Bu işte bir hibinoluk var.

Bence batı Çin'e ayar veriyor. Verilmesi gereken bir ayar bu. Ama işin bize de giriyor olması sıkıntılı. Benim anladığım batı, Çin'e "Sen askeri işlere bulaşma, Afrika'da sömürüye girme. Üretimini yap, ticaretini yap. Gene büyük ol. Ama askeri hegomanyaya girme" ayarı veriyor. Bu düzen Rusya'nın da acayip işine gelmekte. Bence bu konuda batı Rusya'yı da tarafına çekti.

Yoksa doğalgazda alıp başını giden fiyat artışını açıklamak pek mümkün değil.

-----

İşin chip ayağı ise biraz daha karışık. Bu konuda kasti bir azaltma, yavaşlatma olduğunu düşünmüyorum. Chip üretimi gerçekten asap bozucu derecede bir 7/24 süreçler bütünü içeriyor. Çimento fabrikası gibi. Durdu mu, başlatmak, başladı mı eski kapasitesine çıkmak falan ciddi süreçler.

Daha bu işin kum mafyası ayağı var. Bunu birkaç kere daha yazmıştım. Dünyada elektronik üretiminde kullanılan kumun mafyası var abi. Bu kumun çekilebileceği arazileri bulup satın alıyorlar. Rakiplerini hükümet, yargı, yerel yönetimlerde besledikleri adamlar vasıtasıyla darlıyorlar falan. Bildiğin mafya yani.

• Tedarik zincirinin istisnasız her halkasında suni bir yokluk yaratıldı. Bişiler deniyolar bakalım kokusunu 5 seneye anca alırız bu işin sonu nereye varacak.

• biri artık söylesin çip krizi ne zaman bitecek yahu.

• Amd64x2 kullanıcısına yanıt
    biz heykelle ile uğraşırken başı kapalı müslüman ile uğraşanların sayesinde

• Gt95 G kullanıcısına yanıt

1918de ne heykeli ?

• Golf veya passat üretilse nolacak arkadaşım Euro 11.20tl olmuşken vergiler bu kadar yüksekken türkiyede bu arabalar nasıl satacak? Daha zam gelmemiş halleri bile yüksekken yılbaşında öyle bi zam gelecekki sıfır arabalara millet hiç alamayacak...Sonumuz çok kötü gözüküyor. Her alanda sadece otomotiv değil.

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt

Kesin öyledir kanka kesin palyaçoluk olsun diye yapıyolardır kanka.

Kore,Almanya şu bu o bu işe girsin başka ülkeler kazansın diye yapıyolardır kanka kesin.

Alternatifler çoğalsın benim pazarım düşsün diye palyaçoluk yapıyolardır kanka , bi tarafı kalkmış ondan kanka kesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Klise Adam -- 24 Ekim 2021; 19:1:2 >
  • Çipsiz veya min. çipli ucuz halk arabası yapsınlar boş duyacaklarına eskiden çip mi varmış...
    Ayna bagaj kendi açılıp kapanmayı versin, silecekleri farları bi zahmet sürücü açsın. Abs esp hava yastığı klasik bir teyp koy yolla gelsin..

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt

?? Olaydan hiç haberin olmadığı belli.

Olayın TSMC firması ile hiç alakası yok.

1. Corona nedeniyle Hükümetlerin Kısıtlamaları nedeniyle Üretimde Verim düştü.

2. Corona nedeniyle Ev Elektroniği patlama yaptı.

3. Corona nedeniyle Rekor seviyede düşen satışlar sonrası Otomobil firmaları Cip siparişlerini ya iptal edip yada geç sipariş etti. Bu arada patlayan Cep telefonu, tablet, pc, Gpu satışları nedeniyle üreticiler TSMC nin üretim bandlarini önceden rezerve etti.

4. Tayland Son 50 yılın en büyük kuraklık sorununu yaşadı. Hatta Tayland Hükumeti Üreticilere Üretimi kesmelerini söyledi. TSMC kuraklık nedeniyle başka ülkelerden Kamyonlar ile Su takviyesi yapmak zorunda kaldı.

5. Samsung, Apple gibi Markalar Yeni modelleri için rezerve ettikleri Üretim bandlarini Otomotiv sektörü için ayırma teklifini kabul etmedi.

6. Kısacası asıl hata Otomobil üreticilerinin Corona nedeniyle 2021 yılında iyi satış olmayacağını düşünerek zamanında yeterli Cip siparişi vermemesinden kaynaklanıyor.

7. Örnek vermek gerekirse. Mercedes, Audi gibi Premium Firmalar ve Premium Modeller alınan siparişe göre üretim yaparlar. Bu firmalar eskisi gibi Stok üretim yapmıyor. Önce alacak kişilerin Arabayı seçmesi ve ona göre donanımıni secmesinden sonra üretim için gerekli parça siparişi veriliyor.

Eskiden İnsanlar Otomobil Galerisinde gider beğendiği otomobili sipariş ederdi ve o model çoktan Galerilerde bulunurdu. Artık Otomobiller Binbir türlü paket ile geliyor.

Araçlardaki Cip sayısı Alıcının seçtiği paketlere göre çok farklılık gösterebiliyor.

TSMC gelecek yıllarda 100 milyar yatırım ile üretimi arttıracak. Ayrıca Ab ve AB li otomotiv devleri TSMC ye bağlı kalmamak için planlar yapıyor. Alman hükumeti Bosch u devreye soktu ve yıl sonunda BOSCH un Cip üretimine başlaması bekleniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cosmos2999 -- 25 Ekim 2021; 9:20:18 >

• Cosmos2999 kullanıcısına yanıt

Yok hocam ya kesin palyaçoluk olsun diye yapıyolardır bi tarafları kalkmıştır ondan yapıyolardır. Çip fiyatlarını x2 yapmaya çalışıyolardır çipcoin gibi kesin ondandır.

Bu arada TMSC değil TSMC olacak.

• chip krizinde sorun hammadde. corona nedeniyle madenler kapatıldı çinde. halen kotarabilmiş değil çin. üretim yapılmayan dönemdeki açığı halen kapatamadılar. sorun çip üretmek değil. chip üretebilmek için gerekli hammadde...

• Koskoca VW toparla bırakma kendini.

• Gt95 G kullanıcısına yanıt

O dönemler amaçları örtünmek değildi. Haklı sebeplerden ötürü uğraşılıyordu.

• Tesla da kriz yok rekor üstüne rekor teslimat yapıyor

Bunu yeni tip çip kullanımına bağlasalarda (22-28nm çip kullanıyormuş yeni nesil,diğer üreticiler 45-90nm eski nesil

abd kendi çip üretim çalışmalarını başlattı almanya da başlattı ,2022 en geç sonu çip krizi biter

tedarik sıkıntısı pandemiyle birlikte hortlayınca çözüm olarak bu yol seçildi

ayrıca herkes az üretim yüksek kar trendine çabuk alıştı avrupa abd bile

daha az satışla yüksek karlılık elde ediyorlar

çipe talep yoktu patladı peki 2 yıldır kullanılmayan çip hammaddesi çöpe mi gitmişti hayır hepsi aynı yerinde duruyor ama düzen değişti

Great Reset 2020 den beri uygulama da

EV araçlarda daha çok çip kullanmalarına rağmen sıkıntı yok telefon PC üretiminde sıkıntı yok sadece benzinli dizel araçlarda sıkıntı var :))

Bu tatlı karlar ve kaos planı tüm dünyada tuttu ,çip krizi bitecek hoop kauçuk üretimi sıkıntıda lastik üretemiyoruz ,neymiş ağaçlara kurt dadanmış

Yeni normallere alışın diyorlar

Fransa da Renault Arkana siparişten sonra teslimatına 6 ay süre veriliyor

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.