CL (Tepkime Süresi)
-
-
O hizlardaki RAM kitlerinde icindeki cip daha onemli. Bazi 5600CL46 kitlerin icerisinde hynix m-die bulunuyor, onlarin overclock kapasitesi baya iyi. Ama overclock falan ugrasmam derseniz dusuk CL degerine sahip olani almaniz tak-calistir seklinde kullanmaniz durumunda daha performansli olur.
-
CL'nin düşük olması bir işlemin ne kadar çabuk tamamlanacağını gösteriyor ama saniyede kaç işlem yapabileceğini bu belirlemiyor. İşlemcinin kontrolcüsü, bellek sayısı, vb bi ton değişken var. Bende CL32 vardı CL28 yaptım çok farketmedi ama diğer bazı zamanlamaları küçültünce farketti. DDR4 için daha iyi CL. DDR5'in avantajı aynı anda çok sayıda işlem yapabilmesi. Mesela bir bellek tazelenirken diğeri çalışabiliyor olması lazım.
-
ddr4 sistemde cl14 söküp cl18 xmp açmıştım bir şey değişmemişti çünkü yeni ramler dual rank imiş yani iki yüzünde de çip var. bu da etki ediyor sadece CL'ye bakmamak lazım. işlemci mesela x3d ise rami pek sallamıyor ben 5800x3d 4k'dan söktüm o cl14 ramleri sonra 5600x 1080p'ye taktım orada fark etti mesela.
bu şekilde sorarak olmaz anakart işlemci yazman lazım bir de dediğin ramlerin teknik özelliklerini araştırman gerekir dual rank mı değil mi diye? genel olarak ddr5'te 4 CL'nin çok atla deve bir şey oynatacağını düşünmüyorum. xmp mi expo mu hani bir araba alacağım mavi mi beyaz mı gibi bir soru olmuş.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X