Bildirim
Çoklu Seri Grup LED'lerin Paralel Bağlantısı...
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü, 1 Mobil
Giriş
-
-
Teşekkür ederim Ekrem3457.
Ben de öyle düşünüyordum fakat bazı sitelerdeki LED öndirenç hesap programlarında tek direnç olarak gösteriliyor, yani resimdeki "devre a" şeması gibi.
Her kol için direnç koymak daha mantıklı gibi. Diğer üyeler de ne düşündüklerini yazarlarsa iyi olur.
İyi akşamlar. -
Olmaz diye birşey yok tek bir dirençlede olur.Ama tek bir dirençden akımı geçirip watlı direnç kullanmaktansa her kola ayrı direnç koyup akımı bölmek genel kabul görmüş ve uygulanan bir yöntemdir.Birde şu var tabi bir koldaki ledlerden biri patlarsa o kol yanmaz,böylece diğer kollara daha fazla akım gider ve koldaki ledlerde patlar.Oysaki her kolda ayrı direnç olsa her kol için ayrı bir akım koruması olur,buda her kola ayrı direnç koymanın en önemli sebebidir zaten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekrem3457 -- 6 Kasım 2013; 23:14:40 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ekrem3457 tekrar teşekkürler.
Doğal olarak her kol için ayrıca direnç bağlamak en doğru olanı. 10 kapı için 1 nöbetçi yerine 10 kapı için 10 nöbetçi daha iyidir.
Saygılarımla... -
Arkadaşlar ben IRLED ile aydınlatma paneli yapacağım.
Hesaplamayı kağıt üzerinde yapıyorum, sonra Isis'te çiziyorum. Her şey doğru fakat direnç değerleri az da olsa fark ediyor. Isis'te LED iç direncini 3R sayıyor. 10 seri LED için 30R, 7 seri içinde 21R anlamına geliyor. Gerçekte ben IRLED'in iç direncini bilmiyorum. Kağıt üzerindeki değerleri Isis'te uyguladığımda 10mA çekiyor görünüyor.
18VDC için 10 seri, 10 paralel veya 12VDC için 7 seri, 14 paralel döşemeyi düşünüyorum. Her iki durumda da yaklaşık 230-270mA akım çekiyorum adaptörden. Dirençler 1W olduğu zaman serin serin çalışmış olacaklar.
IRLED bilgileri 940nm / 1,5V / 0,02A
Sormak istediğim şeyler;
- IRLED'lerin iç direncini yok mu saymalıyım?
- IRLED'lerin direncini nasıl ölçerim?
Saygılarımla...
-
Diyot iç direnci derken??
18V DC' de 10 seri LED için 15V/20mA ve direnç üzerine 3V düşer, 20mA den 150 ohm çıkar. Gücü ise 0,02*0,02*150 = 60mW çıkar ki 1/8 W yada 1/4 W kullanabilirsin. Kaynaktan da 10 paralel kol için 20*10=200mA akım çekersin.
12V DC için 7 seri LED 7*1,5= 10,5V ve dirence de 1,5V kalır. 20mA den 75 ohm luk direnç gerekir. Gücü ise 0,02*0,02*75= 30mW çıkar ki 1/8W burada işini fazlasıyla görür.
Kaynaktan da 280mA çekersin.
Son olarak da diyotun iç direnci falan olmaz. Eğer gerilimi akıma bölerek illa bir direnç değeri elde etmek istiyorsan her voltajda farklı akım elde edersin yani sonuç dinamiktir. Çünkü diyot non-lineerdir... -
Demek istediğimi aşağıdaki linkten daha iyi anlayabilirsiniz.
http://k1311.hizliresim.com/1h/7/u9myn.jpg
Isis, her LED için 3R ekliyor, her paralel kol için bağlanacak direncin değişmesine neden olutor. LED'lerin 20mA çekmeleri için bağladığım dirençlerden LED'lerin iç dirençlerini çıkarmam gerekiyor.
Bu durumda gerçekte elimdeki IRLED'lerin iç direnci var mıdır, yok mudur?
İyi akşamlar... -
hortlatmak istemem fakat bu bu konu ile bende ilgileniyorum sonuca ulaşabildiniz mi peki? -
İlker90 ben o projeyi gerçkeleştirmedim.
Malzemeler elimde duruyor fakat söküp dağıtabileceğim bir kamera bulamadım. Bu projeyi net'te görmüştüm, bir ara çok önemli bir yerde kullanmam gerekiyordu ama kamera bulamadım, şimdilik askıya aldım. 100 ya da 75 LED'li bir IRLED panel olacaktı, güzel ve kullanışlı bir şey olacağını düşünmüştüm hala öyle düşünüyorum.
Her paralel kol için ayrı direnç kulanmak en sağlıklısıdır. Dirençleri burada atmayan sigorta gibi düşünebiliriz. İç direnç meselesine gelince; Isis'e değil de elimizdeki avometreye (multimetre) güvenmek daha doğru olacaktır. Diyelim ki; direncin değeri hesap sonucunda 75R çıktı, 70R veya 80R takarak deneyim sonucunda çektiği akımı gözlemleyebiliriz. Başlangıçta Ohm yasası bize yardımcı olacaktır.
Saygılar... -
@cyborg1981 merhaba benim yapmak istediğim şey ise 100 tane paralel bağlanmış irLED projektör intertte hazırları satılıyor fakat oldukça pahalı ben daha çok güvenlik kameralarının gece görüş mesafesini artırmak için yapacağım intertten izlediğim videolarda oldukça başarılı buldum fakat bu ledlerin 3-4 çeşidi var mavi sarı siyah bazılarıda isimsiz sadece resimleri var hangisi daha verimli olur onu pek anlayamadım
ben dirençleri tek tek koymayı düşünmüyorum neden derseniz piyasa hazır satılan ürünlerde bile her lede bir direnç koyan yok bir çok nedeni olabilir en büyüğü maliyet sanırım :)
ben böyle bir şey yapacağım umarım sağlıklı çalışır
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker90 -- 25 Kasım 2014; 21:11:56 >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X