Şimdi Ara

Contrast - Brightness vb. gibi terimler üzerine bir soru??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Digital makinalara olan ilgimden ve ileride dSLR alma durumuna binaen, resimlerde bir takım editleme işlemlerine başlamak istedim. Bunun için photoshop kitabı bile aldım ancak bazı terimleri bildiğimi sandığım halde, hiç bilmediğimin farkına vardım

Normalde renklerde, bana koyuluk-açıklık ve parlak görünme gibi 2 temel etki varmış gibi gelse de, özellikle photoshop kitabında editleme (adjusment bölümünde) gördüğüm kadarıyla, brightness, contrast, saturation, hue, doygunluk, parlaklık, koyuluk vs. gibi pek çok terim olduğunu öğrendim (renklerle ilgili) Ancak şöyle bir düşününce bunların tam olarak ne işe yaradığını hala anlamadım, hepside açıyor koyulaştırıyor gibi - bazı farklar var tabii ama açıklaması güç

Biliyorumki sizinde burada açıklamanız epey vaktinizi alır (tabii temel bilgiler veren arkadaşlar olursa sevinirim) ancak bana bunların tam olarak ne olduğunu ve birbirinden farkını, örnek resimlerle açıklayan link, site vs. gibi yerler gösterirseniz sevinirim.

Contrast - Brightness vb. gibi terimler üzerine bir soru??

A: Tonlama
    B: Aydınlık
    C: Doygunluk

Net üzerinde şu tip bişeyler buldum ama yinede kafam karıştı. Neticede daire etrafında renkler değişiyor ancak aşağı yukarı yada içeri dışa renkler açılıp koyulaşıyor. Anlamadım ben burdaki izahtan

Şimdiden teşekkürler, saygılar.

• Yeterli kalitede fotoğraflarla bunları deneyerek öğrenebilirsiniz, nasıl fark göremediniz anlamadım mümkün değil.
  • Yok yok, belkide ben izah edemedim

Fark var elbet ama şimdi şöyle diyeyim ben, mesela contrast ı artırınca renk çok canlı çıkıyor, yada koyu diyeyim. Ama şimdi parlaklığın bundan farkı varmı?? Ya da arasında ne fark var?? Yada doygunluk bundan farklımı veya aynı şeymi?? Photoshop kitabında bir sürü terim görünce kafam çok karıştı. Hepsini tam olarak öğrenmek istediğim için sordum.

Yani arasında elbette fark var ama ben bu farkı nasıl açıklayacağımı izah edemiyorum. Umarım sorunumu açıklayabilmişimdir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahmet1980 -- 11 Ocak 2007; 9:43:11 >
  • Türkçe karşılıklarından ben de karıştırıyorum (ya da doğru kullanılmıyorlar)
    Ama İngilizcelerinden bilgim dahilinde izah etmeye çalışayım:

Fotoğraflara RENK ANLAMINDA etki eden dört tane "picture parameters" vardır,
    (1) Contrast:kontras (2) Brightness:aydınlık (3)Color saturation: renk (4)Hue or Color Tone

Contrast vermek: koyu renkleri (pikselleri) daha koyu, açık renkleri daha açık yapmak demektir.

Brightness vermek: tüm piksellerin aydınlık (ışık) değerini arttırmak demektir.

Color saturation arttırmak: piksellerin sadece renk değerini arttırmaktır. yani kırmızıları daha kırmızı, mavileri daha mavi gibi. Bu durumda, nötr pikseller yani 3 ana renk değeri de eşit olan gray pikseller aynı şekilde nötr kalır.

Hue veya Color Tone: piksellerdeki renk değerlerinin bir birlerine göre göreceli olarak değiştirilmesidir. Color Tone çok daha dar bir skalada oynama sağlarken Hue, tüm renk paletini taramanızı sağlar. Mesela, tüm piksellerdeki sadece kırmızı değerleri yükseltmek, görüntünün "reddish" olmasına yol açar!

Ekstra (kombine) terimler:
    Gamma: hem brightness hem de contrastın birlikte değiştirilmesidir. Sanırım türkçedeki karşılığı parlaklık oluyor. Sadece brightness arttırıldığında, scalanın limit değerlerindeki piksellerde daha fazla artış olmadığı için, kontrast kayıpları ve kırpılmalar oluşur. Bir süre sonra tüm renkler de beyaza doğru sature olmaya başlarlar.
    Lightness: hem brightness hem contast hem de saturation değerlerinin birlikte değiştirilmesidir.
    Photoshop veya paintshop pro'de renk paletiini açtığınızda R-G-B (kırmızı-yeşil-mavi) değerleri için 0-255 arası skala (8 bit /channel) çıkar. Ayrıca H-S-L (Hue-Saturation-lightness) değerleri de ayrı skala olarak yanda görülür. Örnek olarak 150-10-10 gibi bir renk oluşturup, H-S-L değerleri ile ayrı ayrı oynadığınızda, R-G-B değerlerinin nasıl değiştiğini izleyebilirsiniz...

Sonuçta bunların her biri, her bir pikselin R-G-B değerlerinin 0-255 arasında değiştirilmesi ile ilgilidir. Yani işin temelinde her pikselin RGB değeri yatar.

Bunların hepsi de monitörünüzün veya baskı cihazınınızın kalibrasyonu ile ilgilidir. Ben kendi monitörümü kalibre etmek için photoshop'ta bir kalibrasyon chartı hazırladım. Denemek isteyenler için:
    http://alehar.blogspot.com/2007/01/dynamic-range-chart.html

• Cevap için teşekkürler, sanırım birde bunların üstüne photoshopta renklerden bir demet oluşturup, değişik efektler vererek sonuçları incelemek lazım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.