Heper: Hocam birde kaçınılması gereken yiyecekler varmı coronalı hastalarda?pilav,makarna gibilerinden sakınmalımı?(ayrıca kronik hastalık yoksa) Cevap: Pilav ve makarna gibi karbonhidrat kaynaklarının glisemik indeksi yüksektir. Yani bu yiyecekler yenildeğinde bir süre kanda oldukça yüksek seviyelerde glikoz dolaşır. Kırmızı et, baklagil, balık veya sebze tüketildiğinde ise daha kısa süre ya da daha düşük seviyede kan şekeri vardır. Sağlıklı insan beslenmesinde, kan şekeri seviyesi belli bir seviyede olmalı, artmamalı, azalmamalıdır. Pirinç, makarna, somun ekmeği gibi gıdalar, bisküviler ile glikoz şurubu gibi gıdalara eklenen yan ürünler tüketildiğinde, kanda daha uzun süre daha çok şeker dolaşmasına neden olur. Bunu anladığımızı varsayıyorum. Hücrelerimiz yani bize ait olan yapılar belli miktar enerji depoladığı için kanda stabil seviyede şeker olması en ideal olanıdır. Hücrelerde depolanan enerji azaldıkça yavaş yavaş bu depo tekrar oluşturulur. Hücrelerin optimum sürede kandan azaltamayacağı kadar çok şeker tüketmemek gerekir. Kanda aşırı şeker olması bu şekere ulaşan bakterilerin ve virüslerin ya da kanser hücrelerinin çoğalma hızını arttırabilir. Yani bizim sağlıklı hücrelerimize lazım olandan fazla şeker bize zarar verecek mikropların artışını hızlandırabilir. Çünkü bize zarar verecek hücrelerin ya da mikroplarında çoğalıp güçlenmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Benzer bir durum folik asitte de vardır. DNA ve RNA yapımında kullanılan folik asit bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için son derece önemlidir. Ancak aşırı folik asit, kanser hücrelerinin daha hızlı çoğalmasına olanak sağlar. Çünkü kanser hücreleri daha hızlı çoğalmak için folik asite ihtiyaç duyarlar. Şeker hastalarının yani kanda daha fazla şeker seviyesi olan hastaların bakterilere karşı daha savunmasız olma ve yaralarının daha geç iyileşme nedenlerinden biri budur. Sonuç olarak; Sağlıklı yaşamanın en önemli adımlarından biri fazla karbonhidrat tüketmekten uzak durmaktır. Koronavirüs özelinde bir söyleme gerek yok. Sağlıklı olmak sağlıklı yaşamak için korbonhidrat içeriği daha düşük, glisemik indeksi daha düşük besinler tercih edilmelidir. Beslenme ve diyet bölümümüzden güzel birçok bilgi edinebilirsiniz. ______________ Eğer COVID-19 belirtilerine sahipseniz, COVID-19 testiniz pozitif çıktı ancak kendinizi idare edebilecek durumdaysanız veya COVID-19 ile enfekte olan biriyle aynı evi paylaşıyorsanız bu yazımız sizin için kurtarıcı olabilir. Peki evde COVID-19 tedavisine nasıl hazırlık yapabiliriz? Link: Corona Virüs için Hazırlık: Evde Tedavi ve Karantina Varsa sorularınızı cevaplamaya çalışacağım. hy |
Bildirim