Amazon.com.tr üzerinden bir Prime müşterisi olarak satın aldığım ve sözde "aynı gün" içerisinde teslim edilecek ürün 55 saattir "Dağıtım bölgesinde" görünüyor.
AGT kurye amazon'u "tiye" mi alıyor?
Bakın 50 küsur saattir dağıtım bölgesinde dedikleri kargo için söylüyorum. Depo ile evimin arası 5,4 km ve "yürüyerek" 1 saat 9 dakikada gelinir diyor Google maps.
Bu kadar mesafeden çiğ köfte siparişi versem yarım saate gelir.
Bir çiğ köftecinin kuryesi üzerinde kurduğu iktidarı amazon.com.tr kargo firması üzerinde kuramıyor mu?
Amazon çok ezik görünüyor!
SON DURUM (3 ekim pazartesi 21:20)
Amazon her şeyi takip ettiğini ve ürünün teslim edileceğini hala iddia ediyor.
AGT ile iletişime geçtim. Yarım saat bekledikten sonra şunları sorum. Ürün cumartesi gününden beri sizde değil mi? Evet dedi. Üç gündür ürün bağcılarda değil mi dedim. Evet dedi. Peki sizin adınız aynı gün teslim değil mi dedim... Aciliyet kaydı giriyoruz dediler...
AGT kargonun kuryesi "Benim akşam dağıtımım yok. Evdeyim. İstersen gel kendin al. Gelip kendin almazsan yarın iadeye veriyorum" diyor özetle.
3 gündür beklediğim kargo gelmedi.
Amazon kuryeye söz geçiremedi.
AGT kuryeye söz geçiremedi.
Amazondan memnun kalan arkadaşlara şunu söylemek istiyorum. Kargo firmanız işini düzgün yaptığı için farkında değilsiniz. Ancak amazon iktidarsız, yeteneksiz, güçsüz işlevsiz
Herhangi bir kurye ben ürünü getirmiyorum dediğinde amazonun yapabileceği hiçbir şey yok.
Son konuşmaların ses kaydını aldım. Amazon'un etkin olduğu söz geçirebildiği herhangi bir adım varsa buyursun söylesin ben burdayım.
Siparişi iptal edin dedim. Amazon benim için bitmiştir.
Size uyanık olmanızı ve amazonun biz takip ediyoruz goygoylarına güvenmemenizi öneriyorum.
_______
Satıcı: amazon.com.tr (prime)
Pazartesi 19:22: AGT ürünü iade etmeye karar vermiş. Kalitesi amazon ise akşam evinizde oturun ürünü size getirecekler efendim bu kez kesin gelecekler diyor. Konuyu takip ettiğini söyleyip hiç bir konuda fikri olmayan amozonu alkışlıyorum.
ABD Apple'da aynı fiyata satılan iki GPS+Cellular kol saati Türkiye'de 3800₺ fiyat farkıyla satılıyor nedenini anlayabilen var mı?
ABD fiyatları 799 dolar:
1) Apple Watch Ultra: https://www.apple.com/shop/buy-watch/apple-watch-ultra?preSelect=false&product=MQEU3LL/A&step=detail#
2) 8. nesil Apple Watch paslanmaz çelik 45mm: https://www.apple.com/shop/buy-watch/apple-watch/45mm-cellular-silver-stainless-steel-graphite-milanese-loop-onesize
Türkiye fiyatları arasında 3800₺ fark var:
1) Apple Watch Ultra 27.999,00 TL https://www.apple.com/tr/shop/buy-watch/apple-watch-ultra/49mm-cellular-titanyum-turuncu-alpine-loop-medium
2) 8. nesil Apple Watch paslanmaz çelik 45mm 24.199,00 TL https://www.apple.com/tr/shop/buy-watch/apple-watch/45mm-cellular-graphite-paslanmaz-çelik-graphite-milano-loop-onesize
Bu fiyat farkının mantıklı bir açıklaması var mı yoksa Apple keriz silkeleme moduna yatay geçiş mi yapmış?
11 Kasım 2021'de hepsiburada.com üzerinden Apple Türkiye garantili üçüncü nesil AirPods satın aldım. Kutusundan ilk çıktığında sağ kulaklıktan cızırtı geliyordu.
Önce apple markasına konduramadım. Arkadaşlarıma dinlettim. Müzik çalmadığında sağ kulaklıkta sabit bir frekansta cızırtı geliyor. Bu kesinleşti!
Cızırtı müzik dinlerken duyulmuyor ve genel olarak yüksek sesli müzik dinlerken müzik kalitesini etkilemiyor ve fark edilmiyor.
- AirPods'u beklemeden kulağınıza takın.
- Bluetooth bağlantısı sağlanmadan önce bir cızırtı geliyor. Nispeten daha düşük frekansta.
- Bluetooth bağlantısı gerçekleşmeden hemen önce 1-2sn bu cızırtı kesiliyor.
- Bluetooth bağlantısı kurulurken standart bağlanma ses tonu çalıyor.
- Bluetooth bağlantısı kurulduktan sonra 1-2sn cızırtı yine yok.
- Sonrasında hiç durmadan sabit bir frekansta cızırtı geliyor.
Müzik dinlemediğinizde AirPods kulağınızda boş dururken gelen bu cızırtı sesi baş ağrısı yapabilir. Uzun süreli kullanım, kulaklık takmıyorken dahi cızırtı duymanıza neden olabilir. Kulak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!
...Ürün değişimi talep etmekten çekinmeyin...!
Bozuk airpods'u hepsiburada.com KVK apple servise yönlendirdi. KVK, ürün değişimi sağlayamadı en az 20 günümü çaldılar. Orası ayrı konu. KVK servisten uzak durun ve apple ürünleri Apple'ın kendi sitesinden alın deyip geçiyorum.
Apple Zorlu Center'a gittim. Hem sağ hem de sol kulaklığı değiştirdiler. Ancak yeni verdikleri sağ kulaklıktan cızırtı gelme sorunu devam ediyordu. Sol kulaklıkta ise sorun yoktu.
Ertesi gün tekrar Apple Zorlu Center'a gittim. Hem sağ hem sol kulaklığı hem de şarj kutusunu değiştirdiler.
Bu ikinci değişimden sonra sağa kulaklıktan ses gelmeye devam ediyordu. Sol kulaklıktan da ses gelmeye başladı. Artık başladığım noktanın da gerisindeydim.
3 gün sonrasına tekrar Apple Zorlu Center randevusu aldım. Ürünün tekrar değişimini isteyeceğim.
Bu içeriği oluşturma amacım, bu ses sorununun Apple kulaklıklarında kronik olduğunu fark etmiş olmam.
Benden başka biri de bu sorunu yaşıyorsa ne yapacağını bilsin istiyorum.
Üst üste denediğim 3 AirPods'dan üçü de ses sorunu ve cızırtı problemine sahip. Oran %100.
Bu kronik bir sorun!
Eğer sen de bu sorunu yaşıyorsan mutlaka yorum yap ve paylaş! Haklıyız ve yalnız değiliz!
Bu sorun apple tarafından kabul edilmiş durumda. Bu sorunu yaşayanlar için bir başlık dahi açılmış durumda. Bakınız:
Ses sorunu olan AirPods'lar için değişim programı başlatmışlar. Bakınız:
Türkiye'de bu sorunu yaşayan birçok kullanıcı var. Bir kısmı video çekip youtube'a yüklemiş bile. Bakınız:
AirPods Pro Cızırtı Sorunu: https://www.youtube.com/watch?v=Ufe7K2d8HAQ
DH forum'da bu durumdan şikayetçi olan birçok üye var. Bakınız:
- https://forum.donanimhaber.com/airpods-sag-kulaklik-cizirti-sorunu--141686362-2
- https://forum.donanimhaber.com/airpods-pro-sol-kulaklik-cizirti-sorunu--142845058
- https://forum.donanimhaber.com/airpods-pro-sorun-ve-ariza-ile-karsilasanlar-buraya--146308736
Şikayetvar sitesi'de şikayetlerle dolu. Bu sorunu sende yaşıyorsan yalnız değilsin! Bakınız: https://www.sikayetvar.com/apple/cizirti
Eğer herhangi bir servis veya personeli size bu cızırtının sizden kaynaklandığını iddia ederse kesinlikle kabul etmeyin. Bu bir kronik apple sorunu.
Bu kez olmadı be apple.
Kulaklık elinde patladı.
Sadece AirPods pro veya birkaç seri değil.
Çok fazla kullanıcı mağdur oldu.
Pes etmeyin. Üstüne basa basa bu ürün bozuk deyin.
Apple destek ile görüştüğünüzde bu içeriğin linkini paylaşın ve aynı sorunu yaşıyorum. Ürün değişimi istiyorum deyin.
Tam da böyle bir internet sitesine ihtiyacım var. Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketleri arasında bizde yerimizi almak istiyoruz. Böyle kaliteli bir web sitesini ne kadar yaparsınız?
Evet. Yetenekli ve dürüst arkadaşlarımızdan fiyat teklifleri alalım.
Beyler +1 yaparak şirketimize destek verebilirsiniz.
Heper:
Hocam birde kaçınılması gereken yiyecekler varmı coronalı hastalarda?pilav,makarna gibilerinden sakınmalımı?(ayrıca kronik hastalık yoksa)
Cevap:
Pilav ve makarna gibi karbonhidrat kaynaklarının glisemik indeksi yüksektir. Yani bu yiyecekler yenildeğinde bir süre kanda oldukça yüksek seviyelerde glikoz dolaşır.
Kırmızı et, baklagil, balık veya sebze tüketildiğinde ise daha kısa süre ya da daha düşük seviyede kan şekeri vardır.
Sağlıklı insan beslenmesinde, kan şekeri seviyesi belli bir seviyede olmalı, artmamalı, azalmamalıdır.
Pirinç, makarna, somun ekmeği gibi gıdalar, bisküviler ile glikoz şurubu gibi gıdalara eklenen yan ürünler tüketildiğinde, kanda daha uzun süre daha çok şeker dolaşmasına neden olur. Bunu anladığımızı varsayıyorum.
Hücrelerimiz yani bize ait olan yapılar belli miktar enerji depoladığı için kanda stabil seviyede şeker olması en ideal olanıdır. Hücrelerde depolanan enerji azaldıkça yavaş yavaş bu depo tekrar oluşturulur.
Hücrelerin optimum sürede kandan azaltamayacağı kadar çok şeker tüketmemek gerekir.
Kanda aşırı şeker olması bu şekere ulaşan bakterilerin ve virüslerin ya da kanser hücrelerinin çoğalma hızını arttırabilir.
Yani bizim sağlıklı hücrelerimize lazım olandan fazla şeker bize zarar verecek mikropların artışını hızlandırabilir. Çünkü bize zarar verecek hücrelerin ya da mikroplarında çoğalıp güçlenmesi için enerjiye ihtiyacı vardır.
Benzer bir durum folik asitte de vardır. DNA ve RNA yapımında kullanılan folik asit bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için son derece önemlidir.
Ancak aşırı folik asit, kanser hücrelerinin daha hızlı çoğalmasına olanak sağlar. Çünkü kanser hücreleri daha hızlı çoğalmak için folik asite ihtiyaç duyarlar.
Şeker hastalarının yani kanda daha fazla şeker seviyesi olan hastaların bakterilere karşı daha savunmasız olma ve yaralarının daha geç iyileşme nedenlerinden biri budur.
Sonuç olarak;
Sağlıklı yaşamanın en önemli adımlarından biri fazla karbonhidrat tüketmekten uzak durmaktır. Koronavirüs özelinde bir söyleme gerek yok.
Sağlıklı olmak sağlıklı yaşamak için korbonhidrat içeriği daha düşük, glisemik indeksi daha düşük besinler tercih edilmelidir.
Beslenme ve diyet bölümümüzden güzel birçok bilgi edinebilirsiniz.
Eğer COVID-19 belirtilerine sahipseniz, COVID-19 testiniz pozitif çıktı ancak kendinizi idare edebilecek durumdaysanız veya COVID-19 ile enfekte olan biriyle aynı evi paylaşıyorsanız bu yazımız sizin için kurtarıcı olabilir. Peki evde COVID-19 tedavisine nasıl hazırlık yapabiliriz?
Link: Corona Virüs için Hazırlık: Evde Tedavi ve Karantina
Varsa sorularınızı cevaplamaya çalışacağım. hy
Korona aşısı sonrası yan etki
Gülceher Kaplan:
Aşı yapıldıktan ertesi gün sonra dayanılmaz baş ağrısı ardından tansiyonum 19.10 oldu daha sonraki günlerde ise ishal halsizlik oluştu 2. aşıdan korkuyorum ne yapmalıyım?
Cevap:
Aşı sonrası baş ağrısı, halsizlik ve ishal gibi yan etkiler görülebiliyor. Baş ağrısı için ağrı kesici ilaçlar alabilirsiniz. İkinci doz aşınızı olmaya gittiğinizde bu durumu hekiminize bildirerek ağrı kesici ilaç önerisi ve reçetesi alabilirsiniz. Kısa süreli sulu ishallerde ise bol bol su içmek ve elektrolitleri yerine koymak gerekir.
Yüksek tansiyon ise bambaşka bir konudur. Korku, endişe ve heyecan gibi duygular dahi geçici olarak tansiyonu yükseltebilir. Ani olarak kalkıp koşmaya başlarsanız da tansiyonunuz yükselebilir. Sonuç olarak yüksek tansiyona neden olan şey aşı değil, aşı sonrası yaşadığınız korku olabilir. 10-15 dakika derin nefes alarak dinlendikten sonra tansiyonunuzu ölçmelisiniz. Uygun tansiyon ölçümü nasıl olmalıdır?: https://hekimimyanimda.com/klinik/kardiyoloji/yuksek-tansiyon-hipertansiyon-rehberi/13/
Bu yan etkiler korkmanıza ve kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Sizi anlıyoruz. Ancak unutmayın! Gerçek korona hastalığı çok daha ağır çok daha şiddetli ve çok daha olumsuz geçecektir. Aşılar, sizi daha kötüsünden korumak için geliştiriliyor.
Korona aşısının etkili olabilmesi için iki doz aşı olmanız gerekiyor. Yaşadığınız yan etkiler ve önerileri hakkında doktorunuza danışın.
Korona aşısı sonrası gelişebilecek yan etkiler ve bun etkilere karşı önerilerimi COVID-19 Aşısı Yan Etkileri ve Aşı Sonrası için Bilinmesi Gerekenler yazımdan bakabilirsiniz. Ayrıca sorularınız varsa yardımcı olmaya da çalışırım.
D-Aspartik Asit (D-AA)
D-aspartik asit (D-AA), besin takviyesi olarak satılan bir amino asit türü olan bir aspartik asit biçimidir. Pek çok proteinin yapısını oluşturan ve D-AA’dan çok daha yaygın olan L-aspartik asit ile karıştırılmamalıdır.
D-AA, temel olarak testisler gibi belirli bezlerde, ayrıca semen ve sperm hücrelerinde bulunur.
D-AA seviyeleri infertil, erkeklerde fertil erkeklerden önemli ölçüde daha düşüktür. Bu nedenle araştırmacılar, D-AA’nın erkek doğurganlığında rol oynadığını düşünmekteler. (kaynak)
Tribulus Terrestris
Tribulus Terrestris (Demir Dikeni) erkeklerin doğurganlığını artırmak için sıklıkla kullanılan şifalı bir bitkidir.
Düşük sperm sayısına sahip erkeklerde yapılan bir araştırma, 2 ay boyunca günde iki kez 6 gram tribulus kökü almanın erektil fonksiyonu ve libidoyu iyileştirdiğini gösterdi. (kaynak)
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum)
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum) bitkisinin vejetatif kısmı ve tohumları yüksek yem verimi ve kalitesinden dolayı yem bitkisi olarak kullanılmaktadır. Tohumları öğütülerek gıdalara lezzet vermek ve gıdaları korumak için baharat olarak kullanılmaktadır.
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum); solunum yolları rahatsızlıklarında, şeker hastalığında, yüksek kolesterolde, şeker hastalığında ve antioksidan özellikleriyle de çeşitli tedavilerde kullanılabilmektedir. (kaynak)
Ashwagandha (Withania somnifera; Morsalkım)
Ashwagandha (Withania somnifera; Morsalkım), antik çağlardan beri Hindistan’da kullanılan şifalı bir bitkidir.
Ashwagandha öncelikle bir adaptojen olarak kullanılır, yani vücudunuzun stres ve kaygı ile başa çıkmasına yardımcı olur. (kaynak)
Maca Kökü
Maca kökü takviyeleri almak libidoyu, doğurganlığı ve cinsel performansı artırabilir. Geleneksel olarak, libido ve doğurganlığı artırma yeteneği için kullanılmaktadır.
Erkeklerde yapılan birkaç çalışmada, yaklaşık 3 ay boyunca 1.5 – 3 gram kurutulmuş maca kökü almanın, katılımcılar tarafından, cinsel istek veya libidoyu arttırdığı belirtilmiştir. (kaynak, kaynak, kaynak)
Doğurganlık sorunları yaşıyorsanız, yapabileceğiniz yegane şey genel sağlık durumunuzu iyileştirmeye ve geliştirmeye odaklanmaktır. Yukarıda anlatılan önerilen çoğu, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmanın temelidir.
Bu öneriler çocuk sahibi olacağınızı garanti etmez. Ancak, çocuk sahibi olamamanızın nedeni beslenme bozukluğu veya testosteron eksikliği ise o zaman bu eksiklik giderilerek çocuk sahibi olma şansınız arttırılabilir.
C vitamini, D vitamini, Çinko, Antioksidanlar, Düzenli egzersiz ve doğurganlığı arttıran diğer bilimsel önerilerimizi okumak için bakınız:
Erkek Sperm Sayısı ve Doğurganlığı Nasıl Arttırılır?
#hekimimyanimda @HekimimYanimda
Aşı sonrası gelişebilecek yan etkiler ve bu yan etkilere karşı neler yapılabileceğini konularındaki bilgilerimi sizinle paylaşmak istedim.
Bu bilgiler sizin aşı yan ektikisi ve olası problemler karşısında daha sağlıklı adımlar atabilmenizi hedeflemektedir. Elbette yaşadığınız sağlık sorunlarınızı kendi hekiminizle paylaşmayı ihmal etmemelisiniz.
COVID-19 Aşısı Sonrası Yan Etkiler
Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. (kaynak) Bunlar;
- yorgunluk
- baş ağrısı
- yüksek ateş
- titreme
- kas/eklem ağrısı
- kusma
- ishal
- aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik
gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonlar gelişebilir. (kaynak)
Zaman kaybetmeden acil olarak doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt döküntüsü görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Eğer bu ciddi yan etkilere sahipseniz en hızlı şekilde 112’yi arayabilir veya doğrudan bir acil sağlık hizmetine başvurabilirsiniz. Gelelim hafif yan etkilerle nasıl baş edileceğine.
Hafif Yan Etkilerle Başa Çıkma
1. Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz.
Soğuk uygulama yapınız. Örnek olarak soğuk suyla ıslatılmış bir havluyu aşı yapılan bölgeye uygulayabilirsiniz. Buz ve su ile doldurduğunuz bir pet şişeyi ağrılı bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu uygulama sırasında cilde doğrudan buz veya doğrudan soğuk temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır. Soğuk ile cilt arasında kıyafet, havlu veya kumaş gibi bir başka katman olmalıdır.
Ağrı durumunu hafifletmek için parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. Hafif ve orta şiddetli ağrıda ve yüksek ateşte kullanılabilen 500 mg parasetamol içeren bazı ağrı kesiciler için bakınız:
500 mg parasetamol içeren tabletlerin kullanım dozu, gerektiğinde:
- Her 4-6 saatte bir 1 veya 2 tablettir (500 mg -1000 mg ‘dır).
- Maksimum günlük toplam doz 6 tablettir (3000 mg’dır).
- Uzun süreli ve günlük 4 gr ve üzeri parasetamol (8 tablet Parol) kullanımının ciddi yan etkileri vardır. (kaynak)
2. Yorgunluk
Dinlenin ve istirahat edin. Dinlenirken yeterli oksijeni aldığınızdan ve bol bol su içtiğinizden emin olun.
3. Hafif ateş, titreme
Dinlenin ve istirahat edin. Dinlenirken yeterli oksijeni aldığınızdan ve bol bol su içtiğinizden emin olun. Ağrı kesici ateş düşürücü haplar ile yüksek ateşi hafifletebilirsiniz. Eğer hap yutamıyorsanız, parasetamol içeren ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar yüksek ateşi düşürmenize yardımcı olabilir.
500 mg parasetamol içeren bazı ağrı kesiciler için bakınız:
4. Baş ağrısı veya Kas/eklem ağrısı
Yeterli oksijeni aldığınızdan ve bol bol su içtiğinizden emin olun. Bol oksijeni ciğerlerinize doldurun ve yürüyüş gibi hafif tempolu egzersizler ile kan dolaşımınızı hızlandırarak beyninize bol bol oksijen gönderin.
Ağrınızı hafifletmek adına parasetamol alabilirsiniz. 500 mg parasetamol içeren bazı ağrı kesiciler için bakınız:
5. İshal veya bulantı/kusma
Sıvı kaybına bağlı gelişebilecek dehidratasyonu önlemek için sık aralarla bol su için. Normalden daha az işemek, normalden daha koyu renkte işemek ve normalden daha kötü kokulu işemek idrarın konsantre olduğuna ve vücutta suyun azaldığına yani dehidratasyona işaret eder.
Bol sıvı takviyesi yapmalısınız. İshal ve kusma ile kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymalısınız. Bunun için bol bol su içebilirsiniz. Ayrıca bol bol su içeren besinler de tüketebilirsiniz.
Bakınız: Susuzluğa Çare Olan 17 Bol Sulu Gıda
Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Doğal maden suları, tuzlu ayran, tuzlu çorba, şekersiz çay ve şekersiz bitki çayları kaybedilen su ve elektrolitleri yerine koymada etkili olacaktır.
Uyarı: yüksek tansiyon hastalarının fazla tuz tüketmemesi önemlidir!
Meyve suları ve şekerli çaylar ishalli hastaya önerilmez. Şeker oranı yüksek ve tuz içermeyen sıvılar yüksek glukoz konsantrasyonu nedeniyle osmolariteyi yükselterek ishalin şiddetlenmesine neden olabilirler.
İshal olan yetişkin hastanın yağlı, sütlü ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmesi önerilmez. Tahıl, bakliyat ve etli gıdalarla beslenmesi önerilir.
Bakınız: İshal
6. Kabızlık
Taze meyve, sebze ve tahıllar gibi diyetinize daha fazla lif katmaya çalışın. Her gün birkaç bardak su veya alkolsüz sıvı içmeye çalışın. Yapabiliyorsanız, hafif bir egzersiz yapmak da yardımcı olabilir. Kabızlık devam ederse müshil kullanmak güvenlidir. Genellikle, laktuloz en iyisidir, ancak önce bir eczacıya veya doktora danışın.
Bakınız: Kabızlık
12 yaşından büyük bir çocuk veya bir yetişkinin ateşi yükseldiğinde yüksek ateşi düşürmek için neler yapabilir? Yetişkinlerde yüksek ateş nasıl düşürülür?
Oda ısısını mümkünse 21-22 derecelere kadar düşürün. Ancak hasta, hava akımında (cereyanda) kalmamalıdır. Eğer odalarınızdan birinde klima var ise 21-22 dereceye kadar soğutun ve hastayı bu odaya alın. Ancak klimanın soğuk havası doğrudan hastaya vurmamalı.
Çok ince bir giyisi giydirebilirsiniz. Kıyafetler arttıkça ateşin düşmesi zorlaşır.
Ilık suyla duş alın.
Kolonya ile ellerinizi yüzünüzü ve boynunuzu ovalayabilirsiniz.
Bol bol su için.
Ateş düşürücü haplar kullanın
Aşağıdaki ilaçlar, her bir tabletinde 500 mg parasetamol içeren eşdeğer ilaçlardır.
Yüksek ateş durumunda 1 adet 500 mg parasetamol tablet yutabilirsiniz.
- Parol Tablet – 5.06 ₺ (2020, Aralık fiyatı)
- Minoset Tablet – 4.88 ₺ (2020, Aralık fiyatı)
- Panadol Tablet – 6.04 ₺ (2020, Aralık fiyatı)
Bu ilaçlar, her bir tablette 500 mg parasetamol içeren ağrı kesici (analjezik) ve ateş düşürücü (antipiretik) etki gösteren ilaçlardır.
- Ateş düşürür: Hipotalamustaki termoregülasyon merkezi üzerindeki etkisi ile antipiretik (ateş düşürücü) etki gösterir.
- Ağrı kesicidir: Parasetamolün beyinde ve omurilikte prostaglandin üretimini azaltarak ağrıyı hafiflettiği düşünülmektedir. Prostaglandinler, vücut tarafından yaralanma ve bazı hastalıklara yanıt olarak üretilir.
Parasetamol, vücuda alındıktan sonra, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkilerini 15-30 dakika içerisinde göstermeye başlar. Parasetamolün en yüksek etkisini göstermesi bir saat kadar sürebilir. Parasetamol, vücuda hızlı ve düzenli olarak dağılır. Parasetamolün ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi 3-4 saat sürer.
Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
Sabah uyandığımda ağız kokum oluyor sebebi nedir?
Sabah hissedilen ağız kokusu fizyolojiktir. Yani herkeste görülebilen normal bir durumdur. Beslenme sonrası yada kendiliğinden geçmesi beklenir.
- Gece uyku sırasında azalan tükürük akışı
- Gece ağız kapalıyken ağız ortamında bakterilerin ürettiği gazlar
- Sindirim kanalında biriken gazlar
sabah uyandığımızda ağız kokusuna neden olur. Uyumadan önce yenilenler ve uyumadan önce yapılan ağız ve diş bakımı sabah ağız kokusunun yoğunluğunu etkilese de, sabah ağız kokusu birçok insanda görülebilir.
Ağız kokusu, doğru beslenmeyle ve düzenli ağız temizliğiyle kendiliğinden geçmiyorsa aşağıda saydığımız “ağız kokusunun nedenleri”nden biri ya da birkaçı ağız kokunuzun sebebi olabilir.
Ağız kokusunun nedenleri
Oral (ağız) faktörlere bağlı ağız kokusu nedenleri
- Eksik ağız hijyeni (Yeterli fırçalama yapmama ya da yanlış yöntemle fırçalama, dili fırçalamama vb.)
- Ağızda bulunan dolgu, kaplama veya protezlerin yanlış yapılması
- Dolgu, kaplama veya protezlerin uyumunun eskimiş, bozulmuş veya bunların altındaki dişlerin çürümüş olması
- Diş eti rahatsızlıkları
- Ağız solunumu sebebiyle oluşan ağız kuruluğu
- Uzun süreli alkollü gargara kullanımı
gibi faktörler sayılabilir.
Oral kaynaklı olmayan ağız kokusu nedenleri
- Burun ve boğaz gibi üst solunum yollarındaki enfeksiyonlar (sinüzit, farenjit ve tonsillit gibi nazal ve faringeal infeksiyonlar)
- Solunumla ilgili problemler (Ağız solunumu)
- Gastrointestinal problemler (Gastrit, reflü vb.)
- Vitamin A, Vitamin B12, Demir veya Çinko eksikliği
- Metabolik hastalıklar (Diabet hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları vb.)
- Psikolojik nedenler (Stres, Halitofobi vb.)
gibi faktörler sayılabilir.
Kaynak:
Ağız Kokusu Nedenleri, Nasıl Giderilir? | Halitosis
Diş Hekimi Betül Kaba
#hekimimyanimda
İlgi Alanları: sağlık, tıp
HekimimYanimda.com |
Merhabalar, ben Abdulkadir Polat. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum ve İstanbul'da Aile Hekimliği yapıyorum. İnternet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, tıpkı sağlığımız gibi. Güvenilir sağlık bilgilerine en hızlı şekilde ulaşmanız için çalışıyorum. Sağlıklı bilgi, sağlıklı Sen! |
Son Giriş: geçen yıl
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 373
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 45.715 (Bu ay: 1.333)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 127 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Cihazlar