İşbu haberime göz atan okurlarımın şaşkın yüz ifadelerini kolaylıkla zihnimde canlandırabiliyorum. Doğru okuduğunuzu tensip ederim. Kolombiya'nın Bogota şehrindeki bir zincir marketin sahibi Gustavo J. isimli bir iş insanının bir grup insanın aşıya karşı verdiği savaşındaki ilk somut yaptırımı uyguladığını kesin bir dille ifade edebilirim.
Sosyal medya ağlarında çeşitli korku senaryoları üretilir, birçok ölüm haberi aşıya dayandırılırken; bir diğer tarafta aşı olmayanlar için yakın gelecekteki olası yaptırımları tahayyül ediliyor, pastaya bir şeyler katılıyor zihinlerden. Fakat tam aksini kimler düşündü?
Bogota'daki insan yaşamını incelemek için bu topraklara ayak basmamın üzerinden 5 sene geçti ve zaman zaman inanması pek güç çok şeyle karşılaştım. Şimdi bunlardan birisi, yaptırım. Ama kime?
Şirketin kurucusu Gustavo, geçtiğimiz gün şirket içerisinde bir karar almış ve şirkette hemen her kademede pek çok çalışanın işine son verilmişti. Ortaya çıkan küçük bir grup bu durumu protesto ederken, bu grubun genç sözcüsüyle kısa bir görüşme fırsatı yakaladım. İşin aslını kendi yorumuyla şöyle anlattı:
''Biz zaten iyi koşullarda çalışmıyorduk. Bu hastalık birçok arkadaşımızı yakaladı, kimi hafif atlatırken, kimi yataklara düştü, ve maalesef işinden olanlar oldu. Şimdiyse patron bu problemleri aşıya yormaya başlamış. Aşı olanlar başıma bela olacak diyerek işçi kıyımlarına yönelmiş. Böyle bir sebeple işimizden olmak çok kötü. Çünkü iş bulmak hiç kolay değil ama evde çocuklarım ve karım var. Hepsinin durumu aynı. Bizi işimizden değil, yemeğimizden ettiler.''