Pandemi yasaklar vs derken kendime yeni bir hobi edindim. Elektrik elektroniğe merak sardım. Evde led ampül vardı ve miadını doldurdu sanırım. Bende fırsat bilip içini açtım. Arıza: 220V yi bağlayınca ampül 10W lık yanması gerekirken 3W lık gibi yanıyor. (Normalde tüm odayı aydınlatan lamba gözümün önünde can çekişip gece lambasına döndü adeta.) Belki yardımı dokunur diye resim attıyorum ve üzerine devrenin gidiş yollarını çizdim. Elimde multimetre var ve yolları test ettiğimde tüm devre çalışıyor gözüküyor. Dirençleri test ettiğimde de doğru değerleri alıyorum. PCB nin altında bir de kondansatör var 400v4f yazıyodu yanlış hatırlamıyosam üzerinde. Deşarj edip multimetre ile tekrar şarj ettim ondada problem yok. Acaba problem ledlerin birindemi diye düşündüm ama bu şekilde prize bağlayınca ledlerin hepsi yanıyor arada patlak led yok yani. Ama gelin görün ki normalde bakınca göz alan ledler "kapat beni ağam, benim adres çöp kutusu" der gibi yanıyor. Yardımlarınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 17 Aralık 2021; 14:18:46 > |
LED Lamba Sönük Yanma Sorunu ve Çözümleri
LED lambaların kısık veya sönük yanması, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen yaygın bir sorundur. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Güç Kaynağını Kontrol Edin: LED lambalar belirli bir voltaj ve akım gerektirir. Güç kaynağının bu gereksinimleri karşıladığından emin olun.
- Bağlantıları Kontrol Edin: Lamba ile güç kaynağı arasındaki tüm bağlantıların sıkı ve hasarsız olduğundan emin olun. Kötü bağlantılar, güç akışını engelleyebilir.
- LED Sürücüyü Kontrol Edin: LED sürücü, lamba ile güç kaynağı arasında yer alan ve LED'lere doğru akımı sağlayan bir cihazdır. Sürücü arızalıysa, lamba kısık veya sönük yanabilir.
- Isı Yutaklarını Kontrol Edin: LED'ler ısı üretir ve aşırı ısınma lambanın sönük yanmasına neden olabilir. Lamba yeterli ısı yutağına sahip olduğundan emin olun.
- Voltaj Akım Regülatörünü Kontrol Edin: Bazı LED lambalar, voltaj dalgalanmalarını dengelemek için voltaj akım regülatörleri kullanır. Bu regülatör arızalıysa, lamba kısık veya sönük yanabilir.
- Lambayı Değiştirin: Yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, lambayı değiştirmeniz gerekebilir.
Çoğu durumda, LED lampanın sönük yanması sorunu yukarıdaki basit adımları izleyerek çözülebilir. Ancak sorunun devam etmesi halinde, profesyonel bir elektrikçiden yardım almanız önerilir.