Şimdi Ara

CPU fan bağlantısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
4.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar zalman z12 plus kasa aldım sesten dolayı, 3 fan bağlı şekilde geldi egsoz, ön ve üst ayrıca akasha viper 12cm fan aldım alta takmak için cpu fanda hyper 212
    gelelim meseleye: hyper 212 fanı kontrol edilemiyor sürekli 2000 rpm de dönüyor (3 pinli fanı var - cpu pin girişi 4 pin destekliyor)
    kasaya alt tabana takılı viper sys2 fan kısmına bağlı
    geri kalan 3 fan kasanın kendi vermiş olduğu güç çıkışına bağlı bunları zaten sistem görmüyor, sanırım hepsi 1300 rpm de dönüyor (diğer kısımlara takıp hızına baktım)
    fan sistemi bu şekilde arkadaşlar ama asıl mesele şu: sys1 fan kısmı boşta duruyor, sys1 fan yeride 3 pinli buraya hangi fanı taktıysam 3 pin olarak kontrol edebiliyorum.

soru 1: CPU fan kablosunu kendi slotundan çıkartıp SYS1 fan kısmı yerine taksam böylece CPU fan RPM kontrol edebilir miyim? (msi control centerden veya biostan)
    soru 2: SYS2 fanın sürekli 2000 RPM'de dönmesinin sebebi CPU fanının 2000 RPM'de dönmesi mi? yani SYS2 ile CPU fan birbirine bağlımı dönüyor?
    (eğer 2. sorunun cevabı evet ise: sys2 cpu fana bağlı ortantıda dönüyorsa sanırım 4 pinli cpu fanı almam gerekiyor. 4 pin kontrol edilebilir cpu fan alıp takarsam bu sayede sys2 fanda kontrol edilmiş olur mu?)

umarım derdimi anlatabilmişimdir.

anakart msi 970a-g45
    kasa zalman z12 plus
    işlemci fanı hyper212 (evo yada x değil karıştırmayın)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi q9a2 -- 14 Eylül 2014; 0:27:51 >

• cpu 2 fan destekliyor; 120cm 4 pin blade master fan alıp taksam 4 pin ile kontrol edilebilir sanırım?
    3 pinli olan diğer cpu fan ise sys1 kısmına taktığımda da büyük ihtimalle onuda kontrol edebilirim.
    asıl mesele alt tabana takılı olan viper fan cpu fanıyla aynı hızda dönecek mi? eğer oda 2000 rpm'de dönmeye devam edecekse bu sorunu molex kablo ile çözermiyim?
  • 3 pinli olan cpu cooler (hyper212) fanını 4 pinli blademaster yada excalibur ile değiştirmeyi düşünüyorum (bunlarda pwm var sanırım hızda kontrol edebilirim) tavsiyeniz var mı?
  • araştırmalarım sonucu düşük dba ve yüksek cfm istatistiğine ve kullanıcı yorumlarına göre Noctua NF-P12 12mm'lik fan aldım kasaya takınca sonucu bildiririm.
  • noctua fan bağladım 4 pin sistem otomatik kontrol ediyor ve dediğim gibi 3 pinli diğer hyper 212 kontrol edilemez olan fan sys1 fan soketine taktığımda %50 devirde çalıştırıp kontrol ettim.
    fakat sys2 hala kontrol edilemiyor belki cpu fanın dönme hızına göre kendini ayarlar gibi bir sistematik düşünceye kapıldım ama nafile hala 2000 rpm :) ve bu kontrol edemediğim fan viper s-flow 12cm.
    artık voltaj düşüren molex kabloda çözümü arayacağım.
  • Akasa molex kablo 3 pin fanlar için, kasanın altında kontrol edemediğim fan akasa viper 4 pinli ama sorunu pin (kablo) bağlantısının yanındaki plastiği keserek çözdüm.
    artık kasadan rahatsız edici bir fan sesi almıyorum.
    umarım örnek olur ve sizde aynı sıkıntıya düşmezsiniz :)
    not : işlemci fanı 2 ye çıktıktan sonra (push & pull) normal oyun cart curt işlerde sıcaklığı 40 dereceye çıkartamadım fanlar 1k RPM ile dönüyor.
  • Hep aynı hatalar ile karşılaşıyorsunuz biraz arama butonunu kullansanız diğer konulara yazdıklarımızı görebilirsiniz

Şimdi işlemci fanının 3pin olması onu kontrol edemeyeceğin anlamına gelmez.Ya da sistem fanının 3pin olması aynı şekilde.

Anakart bağladıktan sonra anakart programı ile bu fanların hızını calibre edip düzenleyebilirsin. Senin şuanki durumda "full speed" seçili halde oldugu ıcın tüm fanların son hızda çalışıor. Yapman gereken bios dan normal ayara çekip daha sonra windows üzerinden anakart üreticisinin paylaştığı aracı programlar ile hız ayarları yapmak...

Moleks ile fan bağlarsan son hız çalışır. Sadece araya ufak voltaj düşürücü takarsan son hız yerine daha düşük hızda çalışır gürültüyü engeller.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cpu fan sorunu
    3 ay önce açıldı
    Anakart kasa fanı bağlantısı
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Alakası yok hiç bir şekilde sys2 fanına müdahale edilmiyor... buda user guide içindeki açıklamalar.

Anakart buna izin vermiyorsa bios kontrolü nasıl olacak?
    Buraya adım adım yazmamın nedeni aynı şeyler başkalarının başına gelebilir örnek ve destek olmak amacıyla belirtiyorum.
    sıkıntı bios ayarı veya program ayarı değil anakart sys2 fan kontrol imkanı sunmuyor.. en azından benim anladığım bu belki yanlış belki doğru ama sys2 fanını kontrol edemedim.
     CPU fan bağlantısı

Açıklamada-Bağlantı biçiminde sys2 fan için "control" kelimesi geçmiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi q9a2 -- 9 Ekim 2014; 18:35:05 >

• q9a2 Q kullanıcısına yanıt
    quote:

Orijinalden alıntı: q9a2

arkadaşlar zalman z12 plus kasa aldım sesten dolayı, 3 fan bağlı şekilde geldi egsoz, ön ve üst ayrıca akasha viper 12cm fan aldım alta takmak için cpu fanda hyper 212
    gelelim meseleye: hyper 212 fanı kontrol edilemiyor sürekli 2000 rpm de dönüyor (3 pinli fanı var - cpu pin girişi 4 pin destekliyor)
    kasaya alt tabana takılı viper sys2 fan kısmına bağlı
    geri kalan 3 fan kasanın kendi vermiş olduğu güç çıkışına bağlı bunları zaten sistem görmüyor, sanırım hepsi 1300 rpm de dönüyor (diğer kısımlara takıp hızına baktım)
    fan sistemi bu şekilde arkadaşlar ama asıl mesele şu: sys1 fan kısmı boşta duruyor, sys1 fan yeride 3 pinli buraya hangi fanı taktıysam 3 pin olarak kontrol edebiliyorum.

soru 1: CPU fan kablosunu kendi slotundan çıkartıp SYS1 fan kısmı yerine taksam böylece CPU fan RPM kontrol edebilir miyim? (msi control centerden veya biostan)
    soru 2: SYS2 fanın sürekli 2000 RPM'de dönmesinin sebebi CPU fanının 2000 RPM'de dönmesi mi? yani SYS2 ile CPU fan birbirine bağlımı dönüyor?
    (eğer 2. sorunun cevabı evet ise: sys2 cpu fana bağlı ortantıda dönüyorsa sanırım 4 pinli cpu fanı almam gerekiyor. 4 pin kontrol edilebilir cpu fan alıp takarsam bu sayede sys2 fanda kontrol edilmiş olur mu?)

umarım derdimi anlatabilmişimdir.

anakart msi 970a-g45
    kasa zalman z12 plus
    işlemci fanı hyper212 (evo yada x değil karıştırmayın)

Yazımı bir oku
    Fanlar İçin Tavsiyelerhttp://forum.donanimhaber.com/m_95190549/tm.htm

Cevap 1: İşlemci Fanını (hyper 212) CPU-Fan Soketine takmalı ve biostan
    Advanced->HardwareMonitor
     CPU fan bağlantısı

CPU Fan Kontrol Modu
    nu 4PİN=PWM seçmelisin ve Smart Cpu fan kontrol'ü de enable seçmelisin
    O zaman işlemci ısısına göre hyper 212 hızlanır ve yavaşlar

Cevap 2: Hayır
    Sizin CPU-Fan Soketi 4Pin PWM Modunu ve 3Pin Voltaj Modunu Destekliyor.
    SYS-1 Fan Soketi Sadece 3Pin Voltage Modunu Destekliyor (TAKILACAK HER TÜRLÜ FANIN 2. TELİNE DEĞİŞKEN VOLTAJLA DEVİR KONTROLÜ YAPAR)
    SYS-2 Fan Soketi Yuvalarında genellikle son devir veya Sabit 12V olur
    (Şu ana kadar elime geçen anakartlarda sadece CPU-FAN ve CHA1-FAN (SYS-1-FAN) soketlerine "işlemci ve sistem ısısına göre devir kontrolü" sunulduğunu; diğer soketlerde, fanlara 12 V veya en yüksek devir verildiğini gördüm)

3Pin Voltaj Modunda 1.tel "- GND" 2. teline sistem ısısına göre Fanların 5~12 V arasında değişimli volt gelir 3. Tel "fanın devir sinyalini anakartın okumasını sağlar".
    4 Pin PWM Modunda 1.tel "- GND" 2. tel "+12V" 3. Tel "fanın devir sinyalini anakartın okumasını sağlar" 4 .tel "mesela işlemci ısısına göre kaç RPM ile dönmesi gerektiği komutunu fana iletir"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemal1471 -- 14 Ekim 2014; 1:53:27 >

• öncesinde anakart stok fana ayar veriyordu hyper 212 taktıktan sonra sürekli 2k rpm de döndü bios ayarlarını biliyorum her şeyi denedim genede olmadı.
    bende problemi adım adım yazdığım şekilde çözdüm.
    şuan için kasanın içindeki tüm fanlar 1k devirde dönüyor birçok oyunu oynamama rağmen işlemci sıcaklığı push & pull konumunda 40c geçmedi.

yalnız ufak bir sıkıntım var ekran kartımın macununu değiştireyim iyi olur dedim bilgisayarcının kullandığı macun dandik olsa gerek ki gpu sıcaklığı hiç 77c olmazken oyunlarda artık 77c hatta az zorlasa 80c falan görünüyor eski macun varken bu sıcaklıkları görmemiştim sanırım kaliteli macun sürersem bu sıkıntıyıda çözerim?

gpu : shaphire 6790
  • Yeni konu açmak aptallık olur onun için bu konuya yazıyorum.

Öncelikle soru soran ve cevaplayan arkadaşlara teşekkürlerimi iletirim. CPU Fanı 4 pinli olduğu için fanı oraya takmakta tereddüt ediyordum ama bu yazılar çok yardımcı oldu.
    SYS1 = Güç Kaynağı
    SYS2 = Kasa
    CPU FAN = CPU (zaten öyle olması lazım )

SYS1 ve SYS2 'yi takıp çıkarıp neyin ne olduğunu AIDA64 yardımıyla öğrendim. Anakartım MSI G31M3 V2 (MS-7529) Sizde nasıldır bilemem. :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.