Şimdi Ara

CPU fan hızı neye göre artar/azalır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Cpu fan hızını tetikleyen şey işlemcinin ne kadar yükte olduğu mudur, yoksa işlemcinin sıcaklığı mıdır?

İşlemci çok çalışırsa zaten ısınır, o yüzden fan çalışmaya başlar demeyin. Sorduğum soru o değil.

Fan şu pwm dediklerinden. Sabit değil zaman içerisinde hızlanıyor ve yavaşlıyor.

• Fan hızını işlemci sıcaklığı belirler.
    Emin olmak için işlemci frekansını 800mhz'e sabitlemeyi deneyin. Yük altına girdiğinde frekans düşük olduğundan ısınmayacak ve fan çok hızlanmayacak. Deneyebilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zwanzig

Fan hızını işlemci sıcaklığı belirler.
    Emin olmak için işlemci frekansını 800mhz'e sabitlemeyi deneyin. Yük altına girdiğinde frekans düşük olduğundan ısınmayacak ve fan çok hızlanmayacak. Deneyebilirsiniz.
    Ben de nasıl test edebilirim diye düşünüyordum.
    Cpu sabitleme olarak arattım ama pek bişey bulamadım. 1-2 program buldum onlar da sadece program başına sabitleme yapıyor.

Yalnız şöyle bir durum var, frekans sabitlediğimiz zaman yükleme yaptığımızda fanın çalışmamasınun neyden kaynaklandığını bilmiyoruz. CPU frekansı artmadığı için mi yoksa sadece ısınmadığı için mi?

Cpu frekansını nasıl sabitleyebilirim? Yine de bir denemek isterim.
  • İşlemciniz intel ise throttlestop programını kullanın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zwanzig

İşlemciniz intel ise throttlestop programını kullanın.
    Hocam ben korktum yapamadım. Programın girişinde dikkatli olun falan dedi tırstım ben. Pc iyi kötü çalışıyor bir fan merakı yüzünden bozmayalım şimdi. :) Teşekkürler başka forumdan 2 kişi daha aynı cevabı verdi. Sıcaklığa göre değişirmiş fan.
  • Bir sorunum daha var, dinleyecek olanlara şimdiden teşekkürler.

Anakartın kendi programında CPU sıcaklığını 41 olarak gösteriyor. Bu sıcaklık aslında diğer sıcaklık programlarındaki anakart sıcaklığına denk düşüyor. Ama gigabyte buna cpu sıcaklığı diyor ve fan hızını bu baz alarak ayarlanabiliyor. (Gigabyte ın easytune isimli eski tarihli bir programı, yenisini kurdum çalışmadı)

Diğer programlar ise çekirdek sıcaklığını ölçüyor. O da yaklaşık 51 derece.

Tam yükte bu bahsettiğim sıcaklıklar 15-20 derece yukarı çıkıyor.

Şimdi ben bu programların hangisine inanayım. Anakartın programına bakarsak ısı problemim yok, diğerlerine bakarsak sıkıntı var.
  • Biostan ayarlanabilir fan hızları. Otomatik kalsın önerim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • aida64 isimli programdan ekran görüntüsü

CPU fan hızı neye göre artar/azalır

Cpu sıcaklığı ile en yüksek çekirdek arasında 20 derece fark var.
    Anakart programı ve bios da CPU sıcaklığını bu programdakiyle aynı okuyor.

CPU ısısına bakarsak durum iyi, core sıcaklığına bakarsak durum kötü. Bu sıcaklıklar düşük yüklenme anındaki sıcaklıklar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi köle -- 16 Şubat 2019; 0:47:57 >

• işlemcide stock fan kullanıyorsan bu değerler normaldir.
    sen yinede bi termal macun yenilemesi ve bakım yap.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.