Şimdi Ara

yüksek ısı işlemciyi nasıl etkiler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bir çok kişi yüksek ısının işlemcinin ömrünü yediğini ve performansını düşürdüğünü söylüyor ama net cevaplar yok.. öncelikle ömrünü nasıl kısaltıyor? yani 2 yıl sonra işlemci hiç çalışmaz durumamı geliyor? yoksa düşük performanstamı çalışıyor.. performans düşüklüğü işlemci sıcaklığının yüksek olduğu zamandamı oluyor .. yoksa süreklilikmi kazanıyor.. bendeki laptop oyunlarda 94-95 dereceye geliyor fakat reset atma yada kapanma olmuyor... o yüzden bu sorularımın cevabını bekliyorum dahada ayrıntılı cevap verilirse sevinirim saygılar..............

• Sistemler CPU kritik sıcaklığa geldiğinde kendini kilitler yani çalışamayı durdurur...Performans kısmına gelice aşırı ısıda çalışan bir CPU da tabiki bir düşüklük olacaktır...ömür kısmına gelince yüksek ısıda devamlı çalışan bir işlemcinin bozulma riski daha fazladır...Uzun süre yüksek ısıda çalışan ve sonra normal değerlere dönen işlemci performansından birşey kaybetmez...
  • teşekkürler fakat aşırı ısıya uzun süre maruz kalan işlemcinin bozulma riskini anlayamadım.. bozulmadan kastınız çalışmaz duruma mı gelir? ısı normale döndügünde performans ta sorun olmaz diyorsunuz.. aynı zamanda bozulabilir diyosunuz bunu pek anlamadım... daha açık konuşmak gerekirse 3 yıl günde 3-4 saat 90-95 dereceye maruz kalan bir işlemcinin normal ısıdaki performansı yine ilk günkü gibi olurmu? performans kaybı olmazsa bozulmadan kastınız işlemcinin yanması mı?
  • İşlemcilerin içinde milyonlarca transistör bulunur..frekans ve voltaj arttıkça işlemci ısınır, eğer konuyla ilgili transistör ısınması ile ilgili araştırırsan aşağıdaki bilgiler ulaşabilirsin..

Sıcaklık
    Aşırı ısınan transistörün çalışma dengesi bozulur, gücü düşer. Daha da çok ısınırsa yanar. Isınan transistörlerde elektron sayısı anormal artacaktır. Bu artış nedeniylede belirli giriş değerleri için alınması gereken çıkış değerleri değişir.Buda kararlı çalışmayı önler.
    Daha çok ısınma halinde ise kristal yapı bozulur. Bu durumda transistörün yanmasına neden olur. Isınma transistörün kendi çalışmasından kaynaklandığı gibi, sıcak bir ortamda bulunmasından dolayı da olabilir.
  • sıcaklık sınır sıcaklığına girerse throttling girer.hem voltajı hem de frekansı düşürür. eğer hala sıcaklığı sabitleyemiyorsa reset atar. uzun süre sınır sıcaklığının üstünde çalışan işlemcinin transistörleri yavaş yavaş arızalanmaya başlar.bu da bir müddet sonra işlemcinin default voltaj ve frekansda bile stabil çalışmamasına neden olur.
  • sağolun arkadaşlar sonuç olarak benim laptopun işlemcisi oyunda 90-95 arası çalışıyor reset atma filan olmuyor işlemcinin maxsimum sıcaklığı 100 c miş sınır sıcaklık 100 c mi oluyor budurum da? bu 90 -95 derece işlemcinin bozulması için yeterlimi? laptop daha yeni fanda tozlanma filan yok.. bazı arkadaşlar serviste birşey yapamazlar diyorlar.. soğutucu alanlarda pek faydasını görmemişler sizce ne yapmalıyım.. servise ne demeliyim ki birşeyler yapsınlar..

ayrıca bir fikir verecekse işlemci t7500 c2d 2.2 ghz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi casual -- 1 Ağustos 2008; 17:02:05 >
  • sıcaklık değerlerin yüksek geldi acaba notebook nerede kullanıyorsun bende HP m740 işlemci 1.86ghz 80-85 derece x700 ekran kartı notebookta görüyorum evde koltuk üzerinde çalıştığı zaman c2d işlemciler daha az ısınıyor bir anormallik var.ama diz üstünde kullanınca 65 derece civarında
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: empra

sıcaklık değerlerin yüksek geldi acaba notebook nerede kullanıyorsun bende HP m740 işlemci 1.86ghz 80-85 derece x700 ekran kartı notebookta görüyorum evde koltuk üzerinde çalıştığı zaman c2d işlemciler daha az ısınıyor bir anormallik var.ama diz üstünde kullanınca 65 derece civarında

notebook u masanın üstünde kullanıyorum.. hava akışını engelliyecek birşey yok yani.. tabi altındaki boşluk oldukça az.. havalarda sıcak ama ne olursa olsun bu kadar ısınmaması lazım bence benim laptop acer 5920 acer larda bu sorun varmış genelde
  • Isı yaklaşık 55-60 dereceye geldiği zaman bilgisayar kendi kendini kapatır. Ama senin bilgisayarında yada ısıyı okuduğun programda hata var. Ama sen yinede bilgisayarını teknik servise götür. Çok dikkatli ol yoksa ısı çok yükselirse bilgisayar patlar. Bu yüzden oyunlarına ara verip bilgisayarını teknik servise götür.
  • Silikon levhalar, üstlerinde nanometrik lazerli litografi ile transistorlerin işlenmesi ve n türü ikincil materyale ihtiyaç duyması açısından aralarında grafitten oluşan bir tabaka barındırırlar. Bu grafit levhalar, 180 santigradın üstünde bozunurlar ve transistorlerin içinde bulunan -n- türü materyal olan karbonun bozunması, transistorun de bozulması anlamına geldiginden, işlemci bozulur, kimi zaman dumanlar çıkarır [genelde çipin etrafında dizili olan mikro düzeyde metal kontakları eritmesinden ileri gelir] ve bunun adına "işlemci yandı" deriz. [Tabi ısınmanın sebebi de aynı şekilde -n- türü olan ve litografiyi mümkün kılan karbonun, aynı zamanda mikrolehime imkan veren aluminyum-kalay karışımının yüksek dirençli olmasından ileri gelir. ]

Uzun vadede ise bu yüksek ısınmalar, 3 haneli sıcaklıklarda karbonun yapısını etkileyebildiginden, cpunun hasar almasına sebebiyet verebilir. O zaman stabilite problemleri olarka bu kendini gösterir. Ve ısınma arttıkça direnç de artacagından daha yüksek miktarlarda enerji ihtiyacı oluşur ve cpunun çok daha fazla ısınmasına sürükler bu durum. Yani CPU birden yanar iken, 180 santigrada sanılandan çok daha çabuk ulaşır...

Ancak mobile işlemcilerde 80 santigrada kadar olan çalışma normal karşılanmakta, sonrası için otomatik olarak notebook kapatılmaktadır. (Acer ve Dell lerde durum böyle)

Yine de notebookunuzun ısı dagıtıcısını temizletmeyi ihmal etmeyiniz. Ve mümkün olsugu kadar "SERT" yüzeylerde kullanınız, hava deliklerini kapayabilecek olan koltuk,yatak gibi yüzeylerde tutmayınız...

• http://forum.donanimhaber.com/m_26051011/mpage_1/key_//tm.htm#26053999 bide bu cözüme bakıp yorumlarınızı yazınıs
  • dostum piyasada zalman ın laptop soğutucuları var kullananlar 10-15 derece fark ettiğini söylüyorlar istersen birde onlara bak 100 ytl bir fiyatı vardı galiba işini fazlasıyla görecektir soğutma konusuunda ama eyer 100 ytl veremem diyorsan pleksiden kendin yapabilirsin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.