Şimdi Ara

CPU ve EKRAN KARTI ISINMA SORUNU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    intel p4 3.2 ghz ht(sanal çift çekirdek) işlemci
    geforce fx 5500 256 mb ekrankartım var
    psu 300 watt

power 4 pin bağlantısı daha önceki kasamda yanmıştı başa bi tane bulup ekledim renklerine göre
    bu mahsettiğim kasaya taktım da ekran kartında çok fazla ısınma oluordu açılır açılmaz yanacak hale geliyordu.
    parça arşivime başvurup daha basit 128 mb ekrankartı taktım ordaki ısınma kesildi.
    sonra farkettim ki işlemci de 65 derecenin altına düşmüyor. fanı çıkarıp temizledim termal macunu yok.
    yine parça arşivinden 2.1 seleron işlemci buldum taktım ısı biraz düştü ama yine de 65 civarı sürekli. bu düşme işlemcinin zayıflığından kaynaklanıyor büyük ihtimal.

her neyse bu manzarada powerın değişmesi mi gerekiyor daha önceki yanma olayında zarar mı gördü yoksa anakarttan mı şüphe etmeliyim. son günlere kadar fena değildi öyle böyle idare ediyordu ama şimdi çok fena hele işlemcinin 85leri gördüğünü farkedince hiç açamaz oldum pcyi.

burada ne yapmak gerekir fikri olan ?

şimdiden teşekkür ederim

şimdi 4 pin 12volt bağlantısını yanlış yapmış olabilir miyim iki sarı iki siyah kablo vardı bunları renklerine göre taktım. Acaba yanlış olabilir mi ?

kasanın Isı ve voltaj değerleri şu civarda seyrediyor:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi morphellium -- 29 Temmuz 2012; 13:39:24 >

• güncelle!!!
  • CPU hızını 200 den 150 ghz indirdim ısı da biraz düştü ama bazen 80lere kadar çıkıyor.

Bir de voltaj olayı var voltajı yüzde 5 falan arttırsam bu ısıyı düşürür mü arttrırı mı overclockcular bilir sanırım
  • quote:

Orijinalden alıntı: morphellium

CPU hızını 200 den 150 ghz indirdim ısı da biraz düştü ama bazen 80lere kadar çıkıyor.

Bir de voltaj olayı var voltajı yüzde 5 falan arttırsam bu ısıyı düşürür mü arttrırı mı overclockcular bilir sanırım

Kullandığınız işlemciler eski seri işlemciler ve de termal macunları yok sanırım. Eğer varsa da yenilenmesi gerekiyordur büyük ihtimalle. Bunun dışında stok fanları kullanıyorsunuz herhalde ? Stok fan + termal macun sorunu + kasadaki fan yetersizliği( hava sirkülasyonunun sağlanamaması) + BUNALTICI SICAKLARIN ETKİSİ gibi sebeplerle sıcaklıkların o derecelerde seyretmesi normaldir.. İşlemci voltaj değerlerine bios'tan bir göz atın, stok voltaj değerlerinden farklı olarak bir değer seçiliyse normal değerlerine geri döndürün..

• quote:

Orijinalden alıntı: Guns 'N Roses

quote:

CPU hızını 200 den 150 ghz indirdim ısı da biraz düştü ama bazen 80lere kadar çıkıyor.

Kullandığınız işlemciler eski seri işlemciler ve de termal macunları yok sanırım. Eğer varsa da yenilenmesi gerekiyordur büyük ihtimalle. Bunun dışında stok fanları kullanıyorsunuz herhalde ? Stok fan + termal macun sorunu + kasadaki fan yetersizliği( hava sirkülasyonunun sağlanamaması) + BUNALTICI SICAKLARIN ETKİSİ gibi sebeplerle sıcaklıkların o derecelerde seyretmesi normaldir.. İşlemci voltaj değerlerine bios'tan bir göz atın, stok voltaj değerlerinden farklı olarak bir değer seçiliyse normal değerlerine geri döndürün..

eski tip pentium 4 3.20 ghz işlemci kendi neslinin en iyilerinden biri ama presscott. onlar için forumda üzerinde mangal yapılabilir falan gibi espriler var. Harbiden gerçek mi bu şimdi ben de anakarta psu ya sövüp duruyorum bir de korkuyorum yandı yanacak diye elimde şimdilik bu var ve işimi görüyor o yüzden bu sorunu halletmem lazım ki yeni bir pc toplamak en az 1500 liraya mal olacak hiç gerek yok diyor içimden bi ses işlemci voltajında oynama yapmadım bios ayarları varsayılana çevirdim. ama voltaj yükseltme ayarları var yüzdelik dilimler halinde eğer yükseltirsem acaba ısı azalır mı. hani gelen enerjinin eksikliğinden de işlemci bunalıyor olabilir ne dersini

• quote:

quote:

quote:

eski tip pentium 4 3.20 ghz işlemci kendi neslinin en iyilerinden biri ama presscott. onlar için forumda üzerinde mangal yapılabilir falan gibi espriler var. Harbiden gerçek mi bu şimdi ben de anakarta psu ya sövüp duruyorum bir de korkuyorum yandı yanacak diye elimde şimdilik bu var ve işimi görüyor o yüzden bu sorunu halletmem lazım ki yeni bir pc toplamak en az 1500 liraya mal olacak hiç gerek yok diyor içimden bi ses işlemci voltajında oynama yapmadım bios ayarları varsayılana çevirdim. ama voltaj yükseltme ayarları var yüzdelik dilimler halinde eğer yükseltirsem acaba ısı azalır mı. hani gelen enerjinin eksikliğinden de işlemci bunalıyor olabilir ne dersini

Voltaj harici yazdığım diğer sebeplerden dolayı işlemciniz o kadar ısınıyor demektir öyleyse. Voltajı kesinlikle ellemeyin, çünkü işlemci voltajını arttırmak stabiliteyi bozar(bir işlemciye overclock yapılmadığı zamanlarda voltaj ile oynanmaz!) ve işlemcinin daha da fazla ısınmasına sebep olur. İşlemci voltajı sadece overclock yapıldığı zamanlarda arttırılır veya duruma göre azaltılır..

• macunlamayı deniyicem bakalım ne kadar farkedecek sonuçları yazarım zaten önümüz de kış şu yaz bi atlatsak zaten o zamana kadar yeni makinama kavuşurum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ekran Kartı Problemi
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Voltaj harici yazdığım diğer sebeplerden dolayı işlemciniz o kadar ısınıyor demektir öyleyse. Voltajı kesinlikle ellemeyin, çünkü işlemci voltajını arttırmak stabiliteyi bozar(bir işlemciye overclock yapılmadığı zamanlarda voltaj ile oynanmaz!) ve işlemcinin daha da fazla ısınmasına sebep olur. İşlemci voltajı sadece overclock yapıldığı zamanlarda arttırılır veya duruma göre azaltılır..

işlemciyi inceledim 4 ghz 'e kadar çıkabiliyor ben düşürdüğüm içn şuan 2.3 civarı çalışıyo underclock durumundayım Yani şuan voltaj düşmeli mi yoksa dokunmamak en güzeli mi ?

• Bios ayarlarını resetlediysen eğer hiçbirşeye dokunma şuanlık..
  • Özellikle anakartınız fazlasıyla sıcak. PSU'nun voltaj değerleri pek sağlıklı gelmedi bana.. Isı sorunu PSU'dan kaynaklanabilir...
  • dostum benimde elimde p4 3.0ghz HT. işlemcili bir sistem var.hatta bende anakart ve işlemci çarpan kiliti kapalı olmasına rağmen işlemci frekans ve ram hızları ile oynayarak 3.4ghz hızında çalıştırıyorum vede cpu sıcaklığı en fazla şu ana kadar 48 derece üstüne çıkmadı.sen ilk olarak işlemci üzerindeki soğutucuyu,fanı bir temizle sonra güzel bir macun sür ve bir dene.everest ve benzeri bir program ile fanın dönüş hızını rpm olarak ögren.2700rpm gibi değerlerde bir dönüşe sahip olmalıdır.sorunun
    1.ya işlemciye yeterince voltaj gelmiyordur
    2.ya işlemci fanın eskisi gibi soğutamıyordur
    3.yada hız aşırtman sonucu bu değerler ortaya çıkmıştır.biosu sıfırla ve değerlere tekrar bir göz at...kolay gelsin şimdilik...
  • quote:

Orijinalden alıntı: newface80

dostum benimde elimde p4 3.0ghz HT. işlemcili bir sistem var.hatta bende anakart ve işlemci çarpan kiliti kapalı olmasına rağmen işlemci frekans ve ram hızları ile oynayarak 3.4ghz hızında çalıştırıyorum vede cpu sıcaklığı en fazla şu ana kadar 48 derece üstüne çıkmadı.sen ilk olarak işlemci üzerindeki soğutucuyu,fanı bir temizle sonra güzel bir macun sür ve bir dene.everest ve benzeri bir program ile fanın dönüş hızını rpm olarak ögren.2700rpm gibi değerlerde bir dönüşe sahip olmalıdır.sorunun
    1.ya işlemciye yeterince voltaj gelmiyordur
    2.ya işlemci fanın eskisi gibi soğutamıyordur
    3.yada hız aşırtman sonucu bu değerler ortaya çıkmıştır.biosu sıfırla ve değerlere tekrar bir göz at...kolay gelsin şimdilik...

işlemci şuan yarı hızında çalışıyor zaten voltajla da hiç oynamadım. sıckalık 55 derece civarı boşta iken ama basit bir video izledikten sonra 70leri zorlamaya başlıyor. Macunu yok ama macun en fazla 7 8 derece etki eder anladığım kadarıyla bu da sorunu çözmez gibi ancak yine de deneyip sonucu vericem burada. Kullandığınız fan hangisi acaba bende intelin alt kısımında bozukpara büyüklüğünde bakır olduğunu tahmin ettiğim bir parçası var aslında işlemcinin tamamını kaptamıyor belki yarısı dışarıda kalıyor şu anda. yani biraz fazla macun işe yarayabilir :) bir tane de altı tamamen düz ve tamamı aleminyum bi fan var ama cok hafif bana daha kalitesiz gibi geldi onu mu kullansam acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi morphellium -- 30 Temmuz 2012; 14:26:09 >

• quote:

Orijinalden alıntı: pohuman

Özellikle anakartınız fazlasıyla sıcak. PSU'nun voltaj değerleri pek sağlıklı gelmedi bana.. Isı sorunu PSU'dan kaynaklanabilir...

en baştan beri şüphe ettiğim şey bu aslında başka bi power bulup deneyene kadar bun anlayamayacağız. Anakart sıcaklığı çok hızlı inip çıkıyor. Sensörler sorunlu da olabilir ama nasıl işin içinden çıkılır bulamadım
  • quote:

gigabayte ga serisi 478 pin bi anakart
    intel p4 3.2 ghz ht(sanal çift çekirdek) işlemci
    geforce fx 5500 256 mb ekrankartım var
    psu 300 watt

power 4 pin bağlantısı daha önceki kasamda yanmıştı başa bi tane bulup ekledim renklerine göre
    bu mahsettiğim kasaya taktım da ekran kartında çok fazla ısınma oluordu açılır açılmaz yanacak hale geliyordu.
    parça arşivime başvurup daha basit 128 mb ekrankartı taktım ordaki ısınma kesildi.
    sonra farkettim ki işlemci de 65 derecenin altına düşmüyor. fanı çıkarıp temizledim termal macunu yok.
    yine parça arşivinden 2.1 seleron işlemci buldum taktım ısı biraz düştü ama yine de 65 civarı sürekli. bu düşme işlemcinin zayıflığından kaynaklanıyor büyük ihtimal.

her neyse bu manzarada powerın değişmesi mi gerekiyor daha önceki yanma olayında zarar mı gördü yoksa anakarttan mı şüphe etmeliyim. son günlere kadar fena değildi öyle böyle idare ediyordu ama şimdi çok fena hele işlemcinin 85leri gördüğünü farkedince hiç açamaz oldum pcyi.

burada ne yapmak gerekir fikri olan ?

şimdiden teşekkür ederim

şimdi 4 pin 12volt bağlantısını yanlış yapmış olabilir miyim iki sarı iki siyah kablo vardı bunları renklerine göre taktım. Acaba yanlış olabilir mi ?

kasanın Isı ve voltaj değerleri şu civarda seyrediyor:

bak şimdi yukarda aslında sorun görünüyormuş bende hiç dikkat etmedim :)) çok büyük ihtimalle power yani güç kaynağın artık ölmüş.çünkü +5v ve diğer kanal değerlerin oldukça düşük.bilhassa sistemi zorlamaya çalışma bence.çünkü power yanabilirde.aynı zamanda işlemci fanı altındaki bakır sogutucuyuda işlemci üzerine dikkatli bir şekilde oturtmaya çalış.eğer sorunun çözülürse bu şekilde macun sürmeyide eksik etme derim ben.kolay gelsin...

• Orijinalden alıntı: newface80

bak şimdi yukarda aslında sorun görünüyormuş bende hiç dikkat etmedim :)) çok büyük ihtimalle power yani güç kaynağın artık ölmüş.çünkü +5v ve diğer kanal değerlerin oldukça düşük.bilhassa sistemi zorlamaya çalışma bence.çünkü power yanabilirde.aynı zamanda işlemci fanı altındaki bakır sogutucuyuda işlemci üzerine dikkatli bir şekilde oturtmaya çalış.eğer sorunun çözülürse bu şekilde macun sürmeyide eksik etme derim ben.kolay gelsin...

Resmini Koyduğum 12 volt kablosu kopuktu onu elle rengi rengine bağladım. renklerin voltajları aynı mı emin değilim. Ben ne olur ne olmaz diye bütün kombinasyonları deneyerek bağladım ısınma hepsinde oluyor. Hatta aynı şekilde farklı marka bir power daha var onda da aynı şekilde denemlerde bulundum sonuç aynı. Burada hata yapmış olabilirim.

Geçilmemesi gereken bir konu var. Kasanın dış yüzeyinde elektrik var çıplak elle ayaklar çıplakken dokununca orta şiddetli çarpıyor. Bunun İki sebebi olabilirmiş power gerçekten kalitesiz ve ölmüş yada tesisatta kaçak yada topraklamada sorun var. Topraklama meselesini araştırdım ama benim anlayabileceğim bi açıklama yok. El becerim var. Ama Bilgisayar için topraklı bir priz nasıl yapabilirim bulamadım. hani kullandığım prizin toprağını çıkarsam. Bahçeden bir kabloyla topraklama yapıp prize bağlasam olur mu diyorum ama kafam iyice karıştı..

• Orijinalden alıntı: morphellium

Orijinalden alıntı: newface80

Resmini Koyduğum 12 volt kablosu kopuktu onu elle rengi rengine bağladım. renklerin voltajları aynı mı emin değilim. Ben ne olur ne olmaz diye bütün kombinasyonları deneyerek bağladım ısınma hepsinde oluyor. Hatta aynı şekilde farklı marka bir power daha var onda da aynı şekilde denemlerde bulundum sonuç aynı. Burada hata yapmış olabilirim.

Geçilmemesi gereken bir konu var. Kasanın dış yüzeyinde elektrik var çıplak elle ayaklar çıplakken dokununca orta şiddetli çarpıyor. Bunun İki sebebi olabilirmiş power gerçekten kalitesiz ve ölmüş yada tesisatta kaçak yada topraklamada sorun var. Topraklama meselesini araştırdım ama benim anlayabileceğim bi açıklama yok. El becerim var. Ama Bilgisayar için topraklı bir priz nasıl yapabilirim bulamadım. hani kullandığım prizin toprağını çıkarsam. Bahçeden bir kabloyla topraklama yapıp prize bağlasam olur mu diyorum ama kafam iyice karıştı..

ilk olarak şunu belirteyim ki sistemdeki güç kaynağın kesinlikle ömrünü tamamlamış.yani mutlaka güç kaynağınında katkısı vardır ısı değerine.bağlantıları her rengi aynı renge bağladı isen sorun olmaz.fakat benim dier şüphem ise işlemci üzerindeki soğutucu bloğun ya tam oturmuyor yada oda oldukça kalitesiz.fakat ben şu an bir zamanlar kutudan çıkan kendi fanı ve soğutucusunu aynı şekilde kullanıyorum.gerçekten intel o zamanlar son derece kaliteli fan ve soğutucu kullanmış bu işlemcilerde.halen tık yok fanda ilğinç.neyse sendeki sorunun güç kaynağı+işlemci soğutucu blok her ikisindende kaynaklandığı düşüncesindeyim.ama mutlaka işlemci soğutucu bloğunu sök ve işlemci üstüne tekrar dikkatli bir şekilde oturt.topraklamanın o kadar etkisi olmaz ısıya...

• Orijinalden alıntı: newface80

ilk olarak şunu belirteyim ki sistemdeki güç kaynağın kesinlikle ömrünü tamamlamış.yani mutlaka güç kaynağınında katkısı vardır ısı değerine.bağlantıları her rengi aynı renge bağladı isen sorun olmaz.fakat benim dier şüphem ise işlemci üzerindeki soğutucu bloğun ya tam oturmuyor yada oda oldukça kalitesiz.fakat ben şu an bir zamanlar kutudan çıkan kendi fanı ve soğutucusunu aynı şekilde kullanıyorum.gerçekten intel o zamanlar son derece kaliteli fan ve soğutucu kullanmış bu işlemcilerde.halen tık yok fanda ilğinç.neyse sendeki sorunun güç kaynağı+işlemci soğutucu blok her ikisindende kaynaklandığı düşüncesindeyim.ama mutlaka işlemci soğutucu bloğunu sök ve işlemci üstüne tekrar dikkatli bir şekilde oturt.topraklamanın o kadar etkisi olmaz ısıya...

fandan şüphem yok benim açıkcası metal kısmı yeni gibi duruyor. Dönüş hızı da 2700 lerden aşağı inmiyor zaten bunların ömrü çok uzundur 30.000 saat falandı yanlış hatırlamıyorsam ki bu da yaklaşık 10 yıl falan demek. Söylediğiniz gibi power değişmeli. Ondan önce biryerden bulup denemeliyim ki emin olayım. Olumlu bir sonuca varabilirsem burdan aynı sorunu yaşayanlar için küçük bir rehber metin hazırlamayı düşünüyorum. Böylece sizi de boşuna uğraştırmamış olurum. Herşey için çok sağolun

• quote:

Bios ayarlarını resetlediysen eğer hiçbirşeye dokunma şuanlık..

evet macundu tozdu power elektrik topraklama derken kafam iyice karıştı benim biraz ara verebilirm :)
  • quote:

quote:

Bios ayarlarını resetlediysen eğer hiçbirşeye dokunma şuanlık..

evet macundu tozdu power elektrik topraklama derken kafam iyice karıştı benim biraz ara verebilirm :)

Belli oluyor kafanın karıştığı. Biraz dinlen, baya kafa yordun..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.