Evrensel olmadığını mı yazdım ki ben? Salat ne dir ne anlamamız gerek? |
cumadayim hoca dini ve türkçeyi kötüledi (7. sayfa)
-
-
Bu yaratık bende bloklu olduğu için ne yazmış görmedim ama eğer içkiyi kötüleyen bir şeyler yazdıysa ona altın çağ da dedikleri peygamberin hayatta olduğu dönemde sahabelerin yaklaşık 18 yıl boyunca içki içtiğini, içkinin peygamber ölmeden 5 yıl kadar önce indiği söylenen maide 90 ayetiyle tamamen yasaklandığını, yasaklanana kadar 18 yıl halifeler dahil (belki Ömer hariç) sahabelerin içki içmeye devam ettiğini hatırlatıver bi zahmet.
Madem içki bu kadar kötüydü, Allah neden 18 yıl bekledi yasaklamak için? Mantıken ilk inen ayetlerden olması gerekmez miydi? Neden sahabelerin yıllarca içki içmesine sarhoş sarhoş namaza gelmesine izin verdi ve sonradan, çok sonradan namaza içkili yaklaşmayın diye bir ayet geldi ama bu ayetle bile içkiyi yasaklamadı?
Bunların izahı var mı?
-
Direk öyle yazmadın ama yazdıkların kaçınılmaz olarak o sonucu doğuruyor. Kuran gönderildiği Arap toplumlarının örf ve aderlerine, anlayış seviyesine göre şekillendirildiyse, bugün 1400 yıl sonra, bunlar bizi neden ilgilendirsin? Mesela arkadaşın biri meryem 25 ayetini vermiş örnek olarak, Hurmanın dallarını eğin, kucağınıza taze hurmalar düşer mealinden bir şeyler söylüyor. Bunun nesi evrensel? Bir İsveçli, bir kanadalı, Finli, hayatında hiç hurma ağacı görmemiştir. Peygamberin karılarıyla olan ilişkilerini düzenleyen ayetlerin nesi evrensel mesela? Evrensel olduğu iddiasındaki bir kitapta böyle şeyler olur mu? Evrensel olduğu iddia edilen bir kitapta geçen her şey neden sadece dar bir coğrafya ve tek bir kültürle ve tarihin tek bir dönemiyle ilgilidir?
Kuranın evrensel olduğunu iddia etmek gerçektenlikten kopmak gibi bir şey . Kuranı baştan sona okuyan biri onun evrensellik iddiasının geçersiz olduğunu kolaylıkla anlar.
Herşeyden önce bir dine evrensel demek için dünyanın her yerinde, her coğrafyasında, her kültüründe-toplumunda ve tarihin her döneminde geçerli kurallar ve öğütler seti olması gerekir. Kuran bu şartları karşılamanın yakınında bile değildir.
İşin doğrusu dinlerin hiç biri evrensel değildir, yöresel ve dönemseldir. Buna Kuran dini de dahildir.
-
memlekette 1 tane kursta tecavüz olmuşsa, bin tane başka kurumlarda tecavüz olmuş.
mesela hiç yetiştirme yurtlarında kızlara harçlık karşılığında ifal edilme olayı duydun mu?
işine gelmemiştir.
bu örnekle biz millet olarak yetime öksüze tecavüz ediyoruz dedin mi? içerisinde kendini de sayarak?
verdiğin örnekte bile az oranın kabülüne onay veriyorsun.
cocuğuna tecavüz eden adamdan dolayı tüm T.c de bulunan ailelere tecavüzcü yakıştırması yaptın mı?
mesela, kendi ailene dedin mi şurada tecavüz olmuş, baba o zaman sende tecavüzcüsün!
niye o zaman fiil faili mi bağlıyor?
şimdi müslüman beytülmale( devlet malı) dokunacak, islam onun elini ayağını doğramayacak.
sistem senin, her şeye izin veriyorsun, sistemi adı ile kullanan münafık gruhu islam görüp islamdan hesap soruyorsun.
bozuk sistemininin içerisinde kendi sistemi işlemeyeni suçluyorsun.
ayrıca müslüman olan günah işlemez diye birşey söz konusu değil.
koyunlar gibi istedikleri yere sürülme huyundan vaz geçin, insanlar sorgularlar.
bu akpli ye ait bir vasıf değil. memleketin geneli bu şekilde.
dr bile koyun sürüsü gibi.
hakim, savcı, polis..
kimse niye sorusunu sormuyor!!
memur bey bu kanunsuz!
abi bana söyleme ben emir kuluyum.
la memleketin karakolları fetöden emir kulu dolu.
sen doğru olanı yap, kanun seni koruyacak.
herkes anlık kendini kurtarma peşinde,
ama islam suçlu. ver bakalım bir konuda örnek, islam nasıl kök söktürüyor.
sen uygulama, isteme. ama islam..
o senin kabiliyetlerinin yetersizliği, korkaklığın, pısırıklığın.
-
Bunu sen söylüyorsun. Hutbede bahsettiğin konuyla ilgili hiçbir şey söylenmedi.
-
butun ibrahimi dinler ortadogunun mitolojisidir. suryanice hristiyan okuma kitaplarinin toplamasidir kuran. muslumanlar birazcik adam olsa arkeolojik kazilara izin verirler filologlarla tarihcilerle adam gibi cevirisi yapilir. her gelen iktidar hadisleri ayetleri egip bukmus kendi iktidari icin kullanmistir. yasak elmadir camurdan yaratilmadir kaburga kemigidir musa kissasidir bunlarin hepsi islamdan onceki mitolojiler. ekstra kuranda yazan ebu cehile kufurler var. kuranda yazan islamla hadisle yazan anlatilan islam arasinda tamamen farkliliklar var. her devre gore sekillendirip kilifina uydurup pazarliyolar. geri bunlari niye anlatiyorum ki size sazi soksan az. ayrica o fatihin resmini kaldir rte falan koy senin haddine mi fatihin resmini koymaj.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tabiki izahı var biraz arşatırsanız bulacaksınız da işte yine ben yazayım içki üç bölümde üç ayrı olayla yasaklandı.
"Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar: De ki; 'Onlarda büyük günâh ve hem insanlar için bazı faydalar vardır. Fakat günahları, faydalarından daha büyüktür..."1
burada anlaşılacağı üzere bazı faydalarından dolayı içkinin yasaklanmadığını daha doğrusu bizim içki dediğimiz alkolün ve yan ürünlerinin bazı kocakarı ilaçlarının yapımında kullanıldığını biliyoruz.
"Ey îmân edenler! Sarhoş olduğunuz zaman ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüp olduğunuz zaman da eğer yolcu değilseniz, gusledinceye kadar namaza yaklaşmayın."2
Namazın şekli ve şemali Peygamber tarafından belirlenmiş, insanlar arasında peygamberin gösterdiği şekilde namaz kılma giderek yaygınlaşmaya başlıyor fakat içki içenler namaz esnasında saçmalamaya başlıyor.
"Ey îmân edenler! İçki, kumar, putlar ve kısmet çekilen fal okları hep şeytanın işinden birer pisliktir, ondan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şüphesiz şeytan, içki ve kumarla, aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz, değil mi?"3
Bu son noktada Peygamberin karşısına din adına soru sormak için sarhoş geliyorlar bazıları hakaret te ediyor. Camilerde namazı yanlış kılıp ne dediği anlaşılmayan dualar ediyorlar hatta namaz kıldıran kişiler namazı karıştırdığı için yanlış kıldırmalarda yaşanıyor.
Zaten dikkat ederseniz burada Ey iman edenler diyor iman etmiyorsanız bunlara takılmaya gerek yok içki kumar zina hepsi serbest.
Benim şahsi düşüncem yukarıdaki olaylardan içkinin tamamen yasaklanmadığı belli şartlarda (kimseye zarar vermemek koşuluyla) içilebileceği. Bu benim yorumumdur kimseyi bağlamaz günün sonunda içki bilimsel olarak ta zararlımıdır zararlıdır.
-
Hocam Kuran'ın tamamı evrensel bir mesaj içerebilirmi oyle bir iddia da bulunulabilirmi. İçinde evrensel mesajlar barındırması açısından evrenseldir ama bu bir topluma inmiş o toplum nezdinde diğerleri de uyarılmıştır. Sana söylüyorum kızım Gelinim sen anla der büyüklerimiz.
Günün sonunda Kuran nın muhatabı bir insan ve bir beşerdir. Önce muhatabının yaşam şeklini toplumunun yaşam şeklini kabul edilebilir seviyelerde dizayn eder şekil verir. Keskin çizgiler ile bunları değiştirmeye kalksa insanlar bunu kabullenebilirmiydi. Allah bunu istese herkesi tek din üzerine yaratır herkesi gece gündüz kendine zorla secdede ettirirdi nasıl ki Dünya ya seni getirmek için senden izin istemediği yada sana sormadığı gibi. Kainatın sonunuda insanlardan izin alarak yada rızasını alarak getirmeyeceği gibi.
-
Anlattığınız kronolojiyi ben zaten biliyorum ama anlattığınız şeyler soruma cevap değil. Anlattığınız şeyler aksine Kuranın ilahi değil beşeri bir el tarafından yazıldığı şüphesini güçlendiriyor çünkü Allah bilmiyormuşçasına içkiyle ilgili nahoş şeyler yaşandıkça Allahın aklına ayet indirmek geliyor. O zaman Allah geleceği bilmiyor ya da biliyor ama içkiyi erkenden yasaklamaktan çekiniyor.
Böyle bir şey olabilir mi?
Benim sorum anlaşılmamış görünüyor.
Tekrar edeyim.
İçki gibi önemli bir yasağın, islamın temel yasaklarından biri olarak anlaşılan ve öyle davranılan bir yasağın müslümanlara bildirilmesi neden 18 yıl sonraya bırakılıyor? Allah içkinin zararlarını bilmiyor mu? Yukarıda saydığınız sarhoşluğa bağlı hadiselerin yaşanacağını bilmiyor mu?
Demek ki bilmiyor.
Demek ki o da bizimle adım adım içkinin zararlarını öğreniyor ve ona göre ayetler indiriyor.
Böyle bir şey olabilir mi?
Lanetlediği içkiyi altın nesil denilen ve hepsine cennet vaad edilen sahabelerin 18 yıl boyunca içmesine neden izin veriyor ve neden daha en başta bunla ilgili ayeti indirmiyor?
Cevap eğer "o zaman insanlar inanmazlardı" ise, o zaman Allah takiyye yapmış, insanları kandırmış demektir çünkü inanmasını istediği insanlardan içkiyi yasaklayacağı gerçeğini saklamış demektir.
Cevap eğer "o zaman insanlar inanmazlardı" ise, Bugün inanmayanları kafasına takmayan Allah (öyle görünüyor), o günkü insanların inanmasına neden özel bir önem vermiş olsun ki?
O günkü insanları özel kılan ne var? Neden evrensel ve ebedi olduğu iddiasındaki bir dinin kitabı o günkü arapları memnun edecek şekilde şekillendiriliyor?
Bugün dünyada 1,5 milyar müslüman var. Neden bugünkü ve gelecekteki milyarlarca müslüman hedeflenmemiş de o günkü bir avuç insan hedeflenmiş?
Dahası madem amaç tüm insanları müslüman yapmak, o zaman o günkü müslüman olmayan bir avuç insana sağlanan bu kolaylıklar, onlardan sonra gelen milyarlarca gayri müslüme neden sağlanmıyor?
Mantığı anladın mı? Hepi topu 40-50 bin kişinin yaşadığı bir coğrafyaya peygamber gönderiyorsun ve o insanlar ürkmesin, islamdan uzaklaşmasın diye içkiyi hemen yasaklamıyorsun. İyi ama şimdi ve gelecekte yaşayan milyarlarca insanı ürkütüyorsun içki yasağıyla?
Mantık bunun neresinde?
Neresinden tutsan elinde kalan bir hikaye.
-
Kardesim eger Arapca'si bu kadar zor ise o zaman sen Arapca okurken nasil Turkce dusunerek anlamayi bekliyorsun? Ha cevirmissin anlamamissin ha Arapca okuyup kendi dilinde dusunemeden anlamamissin. Yani Arapcasini anlayabiliyorsa zaten yetismis bir eleman bunu Turkce'ye de rahatca cevirebilmesi lazim. ne diyecek yani cevirmenler? Ben bunu Arapca okuyunca anliyorum ama vallahi billahi Turkce'ye ceviremiyorum mu duyecek?Neyi anladiysan onu yaz iste.
-
Doğru düzgün kayıt tutmamaktan kaynaklanıyor Kur'an Arapçasını doğru düzgün bilen insan kalmadı ki tutup sağlam çevirsinler bunlar hep zmanında yazılı kayıtlara önem vermemektenquote:
Orijinalden alıntı: sensauraKardesim eger Arapca'si bu kadar zor ise o zaman sen Arapca okurken nasil Turkce dusunerek anlamayi bekliyorsun? Ha cevirmissin anlamamissin ha Arapca okuyup kendi dilinde dusunemeden anlamamissin. Yani Arapcasini anlayabiliyorsa zaten yetismis bir eleman bunu Turkce'ye de rahatca cevirebilmesi lazim. ne diyecek yani cevirmenler? Ben bunu Arapca okuyunca anliyorum ama vallahi billahi Turkce'ye ceviremiyorum mu duyecek?Neyi anladiysan onu yaz iste.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam evrensel mesajlar belli zaten. Toplasan bir avuç kural ve neredeyse bütün dinlerde zaten var bu kurallar ya da benzerleri. O zaman yeni bir din indirmeye ne gerek var? İncil hak yiyin mi diyor? İncil insan öldürün mü diyor? İncil yalan söyleyin mi diyor? İncil tecavüz edin mi diyor? İncil ihtiyaç sahibine yardım etrmeyin, düşene bir tekme de siz atın mı diyor? Ya da tevrat?..
Ee bunlar evrensel zaten ve Kuran öncesindeki kitaplarda da var. Geriye islama özgü ne kalıyor?
Namaz, hac, kurban, kılık kıyafet, kadın-erkek ilişkileri, yeme-içme falan.
Ee, bunlar da evrensel değil, arap toplumuna özgü örfi motiflerin kısmen modifiye edilmiş halleri.
Kutupta ya da en kuzeyde yaşayan birine arap kıyafetlerini ve adetlerini empoze etmenin nesi evrensel?
Hac mesela, nasıl evrensel olabilir?
Velev ki bir müslüman misyoner 1000 yıl önce gitti Aztekleri müslüman yaptı. Ya da Hawai'ye gitti yerlileri müslüman yaptı. Ya da Avustralya'ya gitti Aborjinleri müslüman yaptı. Bu insanlar her yıl hacca, umreye nasıl gelecekler, bunun nesi evrensel?
Akıl var, mantık var. Dünyanın tamamı müslüman olsa, hayatı boyunca kimseye hac sırası gelmez. Bugün bile zar zor geliyor hatta gelmiyor bile. Kurada çıkmadığı için hacca gidemeden vefat eden tonla insan var. Böyle evrensel ibadet olur mu?
Mesela kıble. Kabenin tam 180 derece izdüşümünde yaşayan birisi için kıble ne yön?
Üstelik kıble sabit bile değil, peygamberin sağlığında değişiyor. Bir ara Kudüs oluyor, sonra tekrar Mekke oluyor. Allah fikir değiştirir mi? Allah fikir değiştiriyorsa alim-i mutlak sıfatı boşa çıkar çünkü herşeyi bilen bir varlık fikir değiştiremez.
Daha çok sayarım da uzuayınca tadı kaçıyor.
Kuran evrensel falan değil, 1400 yıl öncesinin Mekke ve Medinede yaşayan ve ağırlıklı olarak Kureyş kabilesi örflerini baz alan lokal bir dinin kitabıdır.
-
Iyi de hocam, her sey abartildigi kadar da zor degil ki, yani ne olacak acaba? Ceviri yaparken 1 harfi yanlis okusalar mesele sakin namaz kilmayin vallahi yanarsiniz mi anlami cikacak? Bence cidden abartiyorlar. Bu isi en iyi bilen bilimsel bir heyet olusturursun, 12-15 hocadan olusan bir ekip cevirir. Ha 100% cevrilemez elbette ama onda da orjinal diline alinti verirsin, orayi da millet kendisi okur. Bu kadar basit, atla deve degil ki. Goren de sanacak ki millet sular seller gibi kuran okuyor Arapca'da Turkce'ye cevrilirse 3-5 kelimesi yanlis olursa kalpten giderler sanacak. Zaten yazilanlarin 90%'ini anlayan yok ki dunyada, 2023'e girmisiz, her yer haram, zikkim, yalan dolan isler, dogru mu?
Eger bu is dedikleri gibi gunahsa, kotuyse, hesap verilmesi gerekirse, hesabi da boyle veririz. 2023 yilindaydik, herkes dinciyim diyip bizi kandiriyordu, dinden soguttular, biz de cevirelim de biz de anlayalim acaba bize anlattiklari gercek mi? Iste size savunma, bunu da anlayisla karsilayacaklarini dusunuyorum, yani din iman hepsi insan icindir be dostum, ne kuran ne de baska kitaplar, hicbiri dunya uzerindeki yaratilmis olan insan irkindan daha degerli degildir. Tek bir insanin bile Allah katinda degerini bir dusunun. Her seyi sizin icin yarattim demiyor mu kuranda? O halde bu korku neden? Hic cok iyi bir baba cocugu bir kitabi yanlis okudu diye ellerini kollarini keser mi? Cocuk mu daha degerlidir bir baba icin yoksa kitap mi? Din iman islerinden once her seyin merkezinde insanin oldugunu bir anlasinlar once!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 3 Ekim 2022; 20:6:10 >
-
Silah bazen bilgi, bazen güç, bazen yaptırım vb dir. Ancak sen bunlardan anlamazsın. Senin anlayacağın son bir gerçek var. İşte o vakit anlarsın.
Umarım Allah yardımcınız olurda burnunun dikine gitmekte diretmez, gözünün önündekini bile görmekte geç kalmazsınız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Herşey bir sektör yüzyıllardır. Yoksa hiç mantığı yok dediğiniz gibi.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
''Bir dinin; ilim adı altında ne kadar çok alt birimi varsa o kadar çok din vardır.''
Hz. Akıl (k.s)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-14D2CBC77 -- 3 Ekim 2022; 21:13:52 > -
Peki şimdi bu konuları daha kapsamlıca anlatmaya çalışalım.
1-Kuran yazılı olarak gelmedi tabiki beşerler tarafından kaleme alındı.
2-İçki ile ilgili yasaklar ilk defa İslam ile gelmedi İsa nın da Musanın da dininde İçki ile ilgili kısıtlamalar getirilmiştir. Demek ki o günkü arap toplumu içkinin yasak olduğunu biliyor fakat uygulamıyordu yada uygulayanların sayısı çok azdı.
3-Dolayısıyla konu Allahın geleceği bilmemesi meselesi değil gerekli ortamın oluşması meselesidir. Aksini düşünürsek 23 Yılda inen vahyin 1 günde inmesi gerekirdi. Kuran da içki meselesi önemli de diğer meseleler önemli değilmiydi. 23 yılda inan yasak ve emirler önemsizdi iş olsun diye mi vahiy olundu. Sanki bütün vahiy içkiyi yasaklamak üzerine kurgulanmıştı diye düşünmemiz gerekir.
Kuran neden 23 yıla yayıldı Allah ileride olacakları bilmiyordu dur hele bakarız bakalım o zaman gelsin de diye mi düşündü. Nedeni ni ben söyliyeyim. Toplum bir süreç yaşar o sürecin içinde neden sonuç ilişkileri oluşur kanun ve yasalar o yaşanan duruma göre şekillendirir. Yaratıcı da burada bu süreçlerin yaşanmasını beklemiş olabilir. (Başka sebebler de olabilir bizim bilmediğimiz Yaratıcı adına konuşamayız. Aksi taktirde neden doğuyor neden ölüyoruz bunuda sorgulamak gerekir.)
Şöyle bir örnek verelim Siz bir şirketin yöneticisisiniz Patron şirkete yeni bir takım kurallar getirmenizi istiyor. Sizde bunun için bir toplantı tarihi belirliyorsunuz diyorsunuz ki 10 gün sonra şu saatte toplantı yapacağız hazırlıklı gelin. Siz bu toplantının nedenini ve içeriğini biliyorsunuz ama diğerleri bilmiyor. 10 gün sonra bir çok yeni kural gelecek bazı şeyler yasaklanacak bazı şeyler serbest olacak. Şimdi bu 10 günlük süreci beklemeden alt çalışanlarınızın hazırlık yapmasını beklemeden bu gün patronun size söylediği ve toplantıda konuşulacak yeni kuralları pat diye dikte etttiniz. Şimdi uygulamada doğru olan bu mudur yoksa 10 günü bekleyip alt müdürlerinde hazırlık yapıp gelmesi mi daha yapıcıdır. Madem kurallar belli niye 10 gün bekleyelim canım ver gitsin mehteri değilmi. Alt kadrolar hazırlık hazırlıksız önemli değil ister istemez yapacaklar zaten. Bu iki durumdan hangisi daha verimli olur kaç kişi bu duruma hazırlık yapıp kendini adapte edebilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AO -- 3 Ekim 2022; 22:50:36 >
-
Tevrat dili İbranice, İsa ve halkının dili Aramice idi. İsa " Bilgiye giden yolu açın. Kitabınızı okuyun, öğrenin." dedi. Zamanın din alimleri onu çarmıha gerdiler.
İsa peygamber ile ilgili gerçekleri öğrenmemiz gerek. İsa'nın misyonu dildir.
Bugün Müslümanlar niye böyle, sbep bu zaten. Hepsi din dili olarak Arapça kullanıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=yPhas1u5Q0c&feature=youtu.be
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X