Şimdi Ara

Damacana Su Fırsatları (19lt.) (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4.378
Cevap
127
Favori
815.839
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam bu konuda yerli/yabancı bir çok kaynak okudum ama hiç 50 µS/cm diye bir sınır görmedim. Heryerde bahsedilen membranın belli bir arıtma oranı olduğu ve bu oranın %80 altına düştüğünde membranın değiştirilmesi gerektiği. Zaten bunu birebir test etme imkanımda oluyor çünkü Ankara'da şebeke suyu kimi zaman 300 ppm'lerde seyrederken kimi zaman da 600 ppm'lere çıkıyor. Bu iki şartta Ro çıkışıda değişiklik gösteriyor. Yine de bahsettiğin konuyu araştıracağım.

Damacana suları hakkında dediklerine de katılıyorum. Bu sular doğal kaynak suyu olduğu için mineral açıdan zenginler ve yüksek tds değerleri vermeleri normal. Düşük olmaları kötü müdür bilemiyorum ama. Bir arkadaş yukarıda erikli için 14 ppm ölçüm aldığını söylemişti. Senin söylediklerine dayanarak eriklinin kaynak suyu değil arıtma suyu olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

Ekleme: Ro sistemin sabit 50 µs/cm sabit çıkış vermesi şuradan da mümkün görünmüyor. Filmtec'in sayfasına girersen orada membranın rejection değerleri vardır ve bunlar hep % cinsinden verilmiştir. Dolayısıyla giriş suyunun tds değerinin önemli olduğu buradan da ortaya çıkıyor. Ethanol için örnek verirsek (rejection değeri %70), eğer giriş suyundaki ethanol 100 mg/l ise çıkışta bu 30 mg/l olacak. 200 ise 60 olacak. Bu durumda giriş suyunun tds değerleri sabit kalmadıkça hiçbir zaman sabit çıkış alamazsın RO sistemlerinde.
    quote:

Orjinalden alıntı: oaston

Hocam ön şartlandırma benim işimin ufak bir bölümü, ben sanayide bunların 100-1000 katı büyüklükte olanları ile meşgulüm, birşeyler biliyorsun ama mantık hataların var.

Standart ham su membranlarında 50 us/cm ideal sınırdır, 100 us/cm üstüne çıkıldımı membran değiştirilir. RO cihazları 1000 ppm'e kadar kullanılır diye dirşey yoktur. Membranlar çeşit çeşittir(kuyu suyu membranları, deniz suyu membranları vs.) Mesela deniz suyu membranları 5000-10000 ppm deniz suyunu direkt olarak arıtır. Bahsettiğimiz membrana 100 ppm'de 1000 ppm'de girseniz çıkışta 30 ppm altı standart alırsınız, almıyorsanız membrandan kesinlikle şüphelenin. Sadece 1000 ppm beslediğiniz su membranın ömrünü kısaltır fakat çıkış performansını etkilemez.

Membranlar orantı usulü çalışmaz, yarı geçirgen tabakalar saf H2O'yu geçirirken atom yarıçapları daha büyük olan anyon ve katyonları, ağır metalleri tutarlar. Bu iyonları sudaki iletkenlik veya TDS ölçümü ile tespit ederiz. Söylediğim sınırların geçilmesi membrandaki elemenin artık yeterli olmadığına yani membranın artık deforme olmaya başladığına, dolayısıyla iyonların ve ağır metallerin kaçmaya başladığına işaret etmektedir. Bu aşamadan sonra kaçıran membrana sağlık açısından güven duymak söz konusu değildir ve acilen değiştirilmesi gereklidir.

Bazı arkadaşlar kaynak suları ile RO'yu TDS olarak birebir karşılaştırıp yanlış çıkarımlarda bulunuyorlar. Eğer su, kaynak suyu ise doğal olarak mineral açıdan zengindir ve bu tip sular genelde 100 ppm üstü TDS'e sahiptir. Su mikrobiyolojik açıdan temiz ise 200-300 ppm TDS'e sahip olsa da içilebilir, sağlık açısından bir problem yoktur. RO hemen hemen saf su üretir ve çıkışında normal şartlarda 30 ppm üstü göremezsiniz. TDS'nin düşük olması RO için iyidir(membranın sağlam olduğunu gösterir) ama kaynak suyu için böyle birşey söylenemez. Hatta 100 ppm'in altında ölçtüğünüz kaynak sularının "gerçek kaynak suyu" olup olmadığı hakkında ciddi olarak şüphelenin derim.

edit : imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SwordsMan -- 13 Eylül 2008; 1:41:15 >

• Hemen bir çırpıda bulabildiğim kaynaklar ki daha fazla yerde membran performansının % üzerinden ölçüldüğünü gördüm.

www.aquaflowwater.com
    Reverse Osmosis Trouble Shooting
    http://www.aquaflowwater.com/id74.html
    Burada %75
    Burada da %80
    www.roconn.com
    Reverse Osmosis - RO Conn
    http://www.roconn.com/consumer.htm
    Burada %85

sınır değer olarak verilmiş.

• @SwordsMan

Rejection yüzdeleri hakkında verdiğin bilgiler teorik olarak doğru ama senin verdiğin ethanol örneğinde olduğu gibi biz burda alkol arıtmıyoruz. Sudaki inorganik maddeleri eliyoruz. Bunların başlıcaları CaCO3, MgCO3, Na2Co3, bunların klor, sülfat ve nitrat tuzları, Fe, Mn ve bazı ağır metallerdir. Aşağıda linkini vermiş olduğum % Rejection listesine iyi bakarsan suda yoğun olarak bulunan bu inorganik maddelerin tamamının en az %95 elenebildiğini göreceksin. Bu durumda 100 ppm giriş için 5 ppm çıkış doğal olmakta.. Tespit edemediğimiz bazı ağır metaller, organik maddeler(mesela bakteri) ve kalibrasyon toleransını da gözönüne aldığımızda 20-30 ppm çıkış gayet normal olarak addedilir. Giriş suyundaki TDS dalgalanmaları çıkışı değiştirecektir bu doğru ama oran her kat için %5'i geçmeyecektir. Bu da ihmal edilebilir bir seviyedir.
    Benim verdiğim sınırlar Türkiye'deki genel su karakterinin RO için sanayide pratik olarak kullanılan ve güvenirliği kanıtlanmış spesifik değerleridir.

Kaynak suyu satan birçok yerde RO cihazı ile karşılaştım. Bunların bir çoğu kaynakta yüksek olan bazı değerleri(örn. bikarbonat) düşürmek için(sağlık bakanlığı standartları yüzünden) kaynak suyuna RO katıp paçal yapıyorlar. Yani yarı doğal su.. Verdiğin örnek 14 ppm su için ise % 99 RO suyudur derim.

• Dediğini anlıyorum. Yüksek rejectionda giriş suyundaki dalgalanmalar sonuca çok etkimez diyorsun. %95 rejectionda 100 ppm giriş için 5 ppm çıkış, 500 ppm giriş için 25 ppm çıkış alırız. Senin verdiğin 50 µs/cm değerine göre çıkışımız 30 ppm'i geçmemeli. Bu da bir yere kadar uygulanabilir tabi ama ben halen performansın % olarak değerlendirilmesinden yanayım. Bir de sen bu değerleri saf membran çıkışı olarak mı değerlendiriyorsun yoksa post carbon sonrası mı? Çünkü post carbon da arıtılmış suya mineral eklediği için tds yükseliyor tekrar.

quote:

@SwordsMan

Rejection yüzdeleri hakkında verdiğin bilgiler teorik olarak doğru ama senin verdiğin ethanol örneğinde olduğu gibi biz burda alkol arıtmıyoruz. Sudaki inorganik maddeleri eliyoruz. Bunların başlıcaları CaCO3, MgCO3, Na2Co3, bunların klor, sülfat ve nitrat tuzları, Fe, Mn ve bazı ağır metallerdir. Aşağıda linkini vermiş olduğum % Rejection listesine iyi bakarsan suda yoğun olarak bulunan bu inorganik maddelerin tamamının en az %95 elenebildiğini göreceksin. Bu durumda 100 ppm giriş için 5 ppm çıkış doğal olmakta.. Tespit edemediğimiz bazı ağır metaller, organik maddeler(mesela bakteri) ve kalibrasyon toleransını da gözönüne aldığımızda 20-30 ppm çıkış gayet normal olarak addedilir. Giriş suyundaki TDS dalgalanmaları çıkışı değiştirecektir bu doğru ama oran her kat için %5'i geçmeyecektir. Bu da ihmal edilebilir bir seviyedir.
    Benim verdiğim sınırlar Türkiye'deki genel su karakterinin RO için sanayide pratik olarak kullanılan ve güvenirliği kanıtlanmış spesifik değerleridir.

Kaynak suyu satan birçok yerde RO cihazı ile karşılaştım. Bunların bir çoğu kaynakta yüksek olan bazı değerleri(örn. bikarbonat) düşürmek için(sağlık bakanlığı standartları yüzünden) kaynak suyuna RO katıp paçal yapıyorlar. Yani yarı doğal su.. Verdiğin örnek 14 ppm su için ise % 99 RO suyudur derim.

• Teoride % performans hesabı yapılır doğrudur ama pratiğe gelince işler değişebiliyor. Benim bir çok müşterim 1000-1500 us/cm giriş suyuna rağmen çıkışta max 30 us/cm iletkenlikte sabit su alıyor. Buna ne demeli? Bu birazda suyun ve membranın karakteriyle alakalı.
    Ölçümde tam sonuç için doğru olan tabiiki direkt membran çıkışıdır ama her seferinde üniteyi söküp takmakla uğraşamayacağım için post carbon çıkış ölçümlerini yapıyorum. Esasen carbon çıkışında da hatırı sayılır bir TDS artışı olmaz. Ölçmedim ama heralde +5 +10 ppmleri geçeceğini sanmıyorum. Bu ünitenin müdahalesi inorganik değil organiktir çünkü(yani mineral falan vermiyor). Aslında post carbonun görevi tankta bekleyen sudaki muhtemel üreyebilecek bakterileri içilmeden önceki son aşamada tutma amaçlıdır. Sanırım içine tropik bir ağacın katkısını da ekliyorlarmış böylece tat veriyormuş (güya)..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oaston -- 13 Eylül 2008; 4:32:54 >

• Ok . Benim ölçümlerime göre de post karbonun 10 ppm civarında bir etkisi oluyor.

Şu max 1000 ppm olayına da açıklık getireyim. Değer 2000 ppm miş bu arada. Bu verdiğim değer ev tipi arıtıcılar için geçerli. 2000 ppm üzeri değere sahip sularda bu tip cihazların kullanılmasını tavsiye etmiyorlar (maximum supply tds level < 2000 mg/l). Yoksa tabiki birçok değişik RO cihazı var ve bunlarla çok daha pis suları arıtabilirsiniz.

quote:

Teoride % performans hesabı yapılır doğrudur ama pratiğe gelince işler değişebiliyor. Benim bir çok müşterim 1000-1500 us/cm giriş suyuna rağmen çıkışta max 30 us/cm iletkenlikte sabit su alıyor. Buna ne demeli? Bu birazda suyun ve membranın karakteriyle alakalı.
    Ölçümde tam sonuç için doğru olan tabiiki direkt membran çıkışıdır ama her seferinde üniteyi söküp takmakla uğraşamayacağım için post carbon çıkış ölçümlerini yapıyorum. Esasen carbon çıkışında da hatırı sayılır bir TDS artışı olmaz. Ölçmedim ama heralde +5 +10 ppmleri geçeceğini sanmıyorum. Bu ünitenin müdahalesi inorganik değil organiktir çünkü(yani mineral falan vermiyor). Aslında post carbonun görevi tankta bekleyen sudaki muhtemel üreyebilecek bakterileri içilmeden önceki son aşamada tutma amaçlıdır. Sanırım içine tropik bir ağacın katkısını da ekliyorlarmış böylece tat veriyormuş (güya)..

• Suyun ölçümünü neyle yapıyoruz

Birde çeşme suyunu tam olarak nerde analiz ettirebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furkan -- 13 Eylül 2008; 12:41:39 >
  • Microsiemens veta ppm ölçümünden bahsediliyor yukarda.. Ama sağlık tahlili için labarotuarlara başvurmalısın..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Furkan

Suyun ölçümünü neyle yapıyoruz

Birde çeşme suyunu tam olarak nerde analiz ettirebilirim.

Hıfzısıhha..
  • Peki ilçede nerde yaptırabilirim bu tahlilleri, halk sağlığı laboratuvarında yaptırabilirmiyim.
  • 1,5 litre erikli 0,40 ytl :))
  • quote:

Orjinalden alıntı: serdugan

1,5 litre erikli 0,40 ytl :))

Sonunda amacına uygun bir mesaj gördük
  • Biz erikli alıyoruz 4.5 ytl
  • nereden alıyorsunuz erıklıyı...ben bursada oturuyorum(ılk mahallem de erıklı ıdı hatta) gecen yenı abonelık baslattım 5.95
  • quote:

Orjinalden alıntı: mascherano*

Biz erikli alıyoruz 4.5 ytl

Pek inandırıcı gelmedi doğrusu zira buralarda 7.5 YTL civarında.
    Nerdesiniz?
  • Ben Ankara da Nestle 7ytl olunca Saka ya geçtim, sanırım üretim yeri bile aynı. 5.75 olan fiyatı artar mı dedim piyasada yeni oldugundan büyük ihtimalle bir süre böyle devam eder ama sonucta fabrikanın kararı dedi bayi. Web sitesinde Avrupa standartlarında ilk su diyor bilemem ne kadar dogru, araştırmadım ama sudan memnunum, tüm buyuk markaların 7 ytl le oldugu düşünülünce bana cazip geldi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: albati

quote:

Orjinalden alıntı: mascherano*

Biz erikli alıyoruz 4.5 ytl

Pek inandırıcı gelmedi doğrusu zira buralarda 7.5 YTL civarında.
    Nerdesiniz?

Küçük ilçelerde su fiyatları hep böyle zaten.

Misal Kuşadası için ;
    Şırlan su : 4,5 ytl
    Labranda : 4 ytl
    Pınar su yanlışım yoksa 5 ytl

genelde bütün su fiyatları böyle

Hatta Aydında da yaklaşık olarak fiyatlar böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furkan -- 17 Eylül 2008; 10:13:14 >
  • izmir merkezde 5 lt 10 lt kampanya hangi sularda varda dimes su nasıl 10lt sini 2.250 ytl alıyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: niyeki

Ben Ankara da Nestle 7ytl olunca Saka ya geçtim, sanırım üretim yeri bile aynı. 5.75 olan fiyatı artar mı dedim piyasada yeni oldugundan büyük ihtimalle bir süre böyle devam eder ama sonucta fabrikanın kararı dedi bayi. Web sitesinde Avrupa standartlarında ilk su diyor bilemem ne kadar dogru, araştırmadım ama sudan memnunum, tüm buyuk markaların 7 ytl le oldugu düşünülünce bana cazip geldi.

bi ara sakada kampanya vardı devam ediyormu ki?
  • nerde?

quote:

Orjinalden alıntı: serdugan

1,5 litre erikli 0,40 ytl :))

• 
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.